3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejbohatší bezdomovci světa

Pravdivý příběh. Zaměstnanec velké světové korporace, žádný uklízeč, ale dobře vydělávající softwarový inženýr, je bezdomovec. Muž známý v médiích pod křestním jménem Brandon přicestoval z rodného Massachusetts do San Franciska, aby získal nejprve stáž a později i lukrativní práci u společnosti Google (přesně řečeno u společnosti Alphabet Inc., která Google provozuje).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 8.7.2017 22:40

Podstatná otázka - drahé nemovitosti, ale odpověď?

Je jednak jen pro ekonomy, jednak se mi nezdá.Chápu to asi tak že spotřebitelský koš nezohledňuje cenu nemovitostí, které jsou přefouknuté (vyhnané nad reálnou hodnotu) takže máme přeúvěrovaný svět do nemovitostí.

S tím bych i souhlasil, jen bych řekl, že je problém není v bankovní politice, ale spíš v tom že malá skupina lidí má většinu peněz, tedy je schopna zkupovat nemovitosti, nebo půjčovat za vysoké úvěry. V každém případě je to špatně, jen nevím jak z toho ven.

Pravděpodobně však odstraňováním demokratického deficitu.. Vykašlat se na současné zákony a způsoby jak nám tu elita vládne a odkopat je od koryt. Je možná normální, že je skupina lidí s velkými majetky (tím spíš když mezi nimi je dost kteří mají k nabití majetku skutečné zásluhy) ale jsou jisté limity a způsoby jak je trošku držet u krku, ať už veřejným míněním, tak i zákony. Není možné aby třeba Hamé Babice vyráběli nám,ale zdaňovaly kdesi na Islandu, aby státní zakázky měly firmy podobně pochybných majitelů a aby boháči byli arogantní a jejich kapitál sloužil jen jejich mamonu.

Z. Rychlý 8.7.2017 22:28

Re: Langer Rede kurzer Sinn

To máte tedy pravdu. Měl jsem jinou představu, ale ...

Z. Rychlý 8.7.2017 22:26

Re: Další podnět k zamyšlení:Na co Neviditelná ruka trhu nestačí

Pak tedy zřejmě nacházíte nejvyšší sociální kapitál mezi indiány v amazonském pralese. Tam opravdu stačí slovo. Ani psát a číst nemusí umět. Bravo.

A. Hrbek 8.7.2017 22:09

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Patrně jste přehlédl, že jsem napsal, že máme co jme chtěli.

Z. Rychlý 8.7.2017 21:39

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Vedení státu je zatím dosazováno ve volbách. Takže si stěžujte na voliče. Žraloci vámi uvedení dost často fungují ve státech, kde demokracie funguje. Takže žraloci žádnou zlovůli nečiní, to jen vy očekáváte ve vedení státu osvíceného morálního panovníka. A dost možná volíte třeba komunisty, kteří by Sice teoreticky mohli se žraloky zatočit (znárodnit), což je zase nepřijatelné pro mě.

A. Hrbek 8.7.2017 21:23

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Vážený pane Rychlý!

Skutečně demokratický stát hájící zájmy svých obyvatel je v současné době jediným, kdo se může relativně úspěšně postavit proti zvůli ekonomicko-politických žraloků typu Agrofert, Škoda Auto, EPH, Foxconn, Unipetrol atd. Jenže vedení státu nesmí být samo těmto žralokům zaprodáno.

S pozdravem

J. Kanioková 8.7.2017 20:54

Jo..

J. Kanioková 8.7.2017 20:52

Měl pravdu..

J. Kanioková 8.7.2017 20:52

Neradil, na to má Babiš Aleše Míchla

L. Novák 8.7.2017 20:38

Re: Langer Rede kurzer Sinn

:-)

M. Pivoda 8.7.2017 18:58

Další podnět k zamyšlení:Na co Neviditelná ruka trhu nestačí

Kohout: "A jdete-li do soudního sporu, vezmete si raději právníka, který má za sebou Harvard či Yale, kde platil tučné školné."

A pokud žijete v zemi s tzv. vysokým sociálním kapitálem, tzn. kde platí ústní dohody a spory se proto neřeší přes drahé právníky, pak v i méně vyspělé ekonomice na tom můžete být lépe, než v ekonomice ekonomicky vyspělejší.

Pro pamětníky: Václav Klaus tvrdil, že nejdříve je třeba v Česku spravit ekonomiku, a pak teprve lze pustit ke slovu snílka Václava Havla o občanské společnosti.

J. Kombercová 8.7.2017 17:43

Re: Pohoda

Pan Kohout je jen takovým oslím můstkem, jak si kopnout do svobodných.

P. Mach 8.7.2017 17:25

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Co mají být ty "podstatné věci" a jak byste se jejich "řízení" představoval?

P. Mach 8.7.2017 17:24

Re: Langer Rede kurzer Sinn

No ještě štěstí, že ti současní politicky ekonomičtí diletanti nedají na rady vás dvou, jinak, bychom ryli držkou zemi jako před rokem 1989.

P. Portwyn 8.7.2017 14:24

Re: Pohoda

No jestli se nemýlím, tak pan Kohout k Realistům přešel od Babiše. Radil mu v době, kdy Babiš raketově stoupal.

P. Götze 8.7.2017 12:15

Vykastrovani inflace o zmeny v nemovitostech je stara zalezitost. Mozna pokud si clanek prectete jeste jednou a budete myslet, prijdete na to o cem autor mluvi.

V. Pavelka 8.7.2017 11:45

Re: Nehledě na to, že zjevně nešlo o nějaké inflační

EURO, je jenom jiný název pro platidlo , výhody eura jsou malé ,závislost velká.

V. Pavelka 8.7.2017 11:34

No

Má dáti,dal,skoro všecho ostatní je balast.

Z. Koutecký 8.7.2017 11:11

Traduje se,

že kdysi Ford na otázku, proč platí svým dělníkům dvojnásobnou mzdu než jiní výrobci aut a snižuje si tak svůj zisk, odpověděl, že proto, aby si i jeho dělníci mohli koupit jeho auta. Dnes platí majitelé firem své dělníky tak, aby si, obrazně řečeno, sami mohli koupit třeba deset paláců a dělník bydlí jako bezdomovec. Označení "working poor" se týká několika desítek milionů pracujících v USA a nejen tam. Možná, že příčiny současných problémů spočívají spíše v nezřízené chamtivosti,neúnosném rozevírání příjmových nůžek a neproduktivním hromadění majetku v rukou malého procenta lidí, než v absenci nějakého cenového indexu.

S. Ševeček 8.7.2017 9:21

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Zvonka to vyzerá, že současný "demokratický" stát řídí vskutku skoro všechno ... na řízení věcí podstatných však rezignoval.

M. Těhanová 8.7.2017 9:20

Re: Nic ve zlém,

Když se něco, třeba sebevětší pitomost nějak jmenuje, tak to v ekonomii aspiruje na Nobelovu cenu. I když to někdy odporuje zdravému rozumu a lidské zkušenosti.

S. Ševeček 8.7.2017 9:19

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Ano.

(srdečné pozdravy z Brna, pane Hrbku)

S. Ševeček 8.7.2017 9:17

Re: Nic ve zlém,

Zvonka to vyzerá, že v Kalifornii je bytů a domů dost, ale jsou drahé kvůlivá Samuelsonovi.

S. Ševeček 8.7.2017 9:14

Re: Pohoda

Vážený pane P., toto není článek o panu Kohoutovi, ale o mikroekonomice s přihlédnutím k makroeonomice.

P. Rudolf 8.7.2017 9:03

Pohoda

říkají si nejspíš při čtení tohoto, běžnému voliči nepochopitelného článku, šéfové politických stran (snad kromě jedné). Pan Kohout takto radil už "svobodným" a dopadlo to tak, že se tito pohybují v oblasti statistické chyby. Jak myslíte, že to dopadne se stranou, které radí teď?

I. Babková 8.7.2017 8:20

Mohl by mi někdo

přeložit předposlední odstavec textu do srozumitelného jazyka? Jestli budou mít Realisté takto "srozumitelnou" rétoriku, tak rozhodně nedosáhnou na výsledek 20%.

Z. Rychlý 8.7.2017 8:10

Nic ve zlém,

ale co mě na ekonomech udivuje, že něco tak samozřejmého, že když je něčeho málo, tak je to drahé, že se taková samozřejmost musí nějak jmenovat. Třeba Balassa–Samuelsonův efekt.

Z. Rychlý 8.7.2017 8:02

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Z uvedeného vyplývá, že stát by měl řídit téměř vše. Zkušenosti nestačí?

A. Hrbek 8.7.2017 7:45

Langer Rede kurzer Sinn

Je-li žádaný zdroj omezen, roste jeho cena. Čili jsou tu dva základní faktory a to subjektivní (žádanost) a objektivní (omezenost). Jejich vztah je složitý a nelze jej popsat jednoduchým ukazatelem, natož na základě tohoto ukazatele dělat rozsáhlá ekonomická opatření.

Oba faktory lze v řadě případů ovlivňovat. Tak například nedostatek bytů lze řešit výstavbou. Žádanost po nějakém produktu lze např. ovlivnit prostřednictvím médií. Obtížnější je to ovšem se zdroji, které jsou skutečně omezeny buď fyzicky, nebo ekonomicky náklady na jejich pořízení.

Zásadní politickou otázkou přitom je úloha státu jako ovlivňovatele a míry jeho ovlivňování. Není to vůbec nic nového to věděli již před mnoha tisíci lety ve starém Egyptě.

To co se ale poslední léta jak v EU, tak i u nás provádí (např. "dotace") je politicko-ekonomický diletantismus. Již skoro třicet let se například ví. že např. na jižní Moravě bude voda sice žádaným, ale stále více omezeným zdrojem. Ale naši politicko-ekonomičtí diletanti se usnesli, že není třeba ze státní úrovně něco ovlivňovat a že "svobodný trh" vyřeší vše. Takže teď máme co jme chtěli a, bohužel, žádné politicko-ekonomické proklamace opět nic nevyřeší.

F. Houžňák 8.7.2017 7:37

Nehledě na to, že zjevně nešlo o nějaké inflační

cílování nebo jak tomu ti bankéři říkají, ale o pokus nanečisto, co udělá zavedení eura.