7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejbohatší bezdomovci světa

Pravdivý příběh. Zaměstnanec velké světové korporace, žádný uklízeč, ale dobře vydělávající softwarový inženýr, je bezdomovec. Muž známý v médiích pod křestním jménem Brandon přicestoval z rodného Massachusetts do San Franciska, aby získal nejprve stáž a později i lukrativní práci u společnosti Google (přesně řečeno u společnosti Alphabet Inc., která Google provozuje).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Portwyn 8.7.2017 14:24

Re: Pohoda

No jestli se nemýlím, tak pan Kohout k Realistům přešel od Babiše. Radil mu v době, kdy Babiš raketově stoupal.

J. Kombercová 8.7.2017 17:43

Re: Pohoda

Pan Kohout je jen takovým oslím můstkem, jak si kopnout do svobodných.

J. Kanioková 8.7.2017 20:54

Jo..

P. Portwyn 9.7.2017 14:01

Re: Pohoda

Jo tak :o)

J. Kanioková 8.7.2017 20:52

Neradil, na to má Babiš Aleše Míchla

I. Babková 8.7.2017 8:20

Mohl by mi někdo

přeložit předposlední odstavec textu do srozumitelného jazyka? Jestli budou mít Realisté takto "srozumitelnou" rétoriku, tak rozhodně nedosáhnou na výsledek 20%.

Z. Rychlý 8.7.2017 8:10

Nic ve zlém,

ale co mě na ekonomech udivuje, že něco tak samozřejmého, že když je něčeho málo, tak je to drahé, že se taková samozřejmost musí nějak jmenovat. Třeba Balassa–Samuelsonův efekt.

S. Ševeček 8.7.2017 9:17

Re: Nic ve zlém,

Zvonka to vyzerá, že v Kalifornii je bytů a domů dost, ale jsou drahé kvůlivá Samuelsonovi.

M. Těhanová 8.7.2017 9:20

Re: Nic ve zlém,

Když se něco, třeba sebevětší pitomost nějak jmenuje, tak to v ekonomii aspiruje na Nobelovu cenu. I když to někdy odporuje zdravému rozumu a lidské zkušenosti.

V. Pavelka 8.7.2017 11:34

No

Má dáti,dal,skoro všecho ostatní je balast.

A. Hrbek 8.7.2017 7:45

Langer Rede kurzer Sinn

Je-li žádaný zdroj omezen, roste jeho cena. Čili jsou tu dva základní faktory a to subjektivní (žádanost) a objektivní (omezenost). Jejich vztah je složitý a nelze jej popsat jednoduchým ukazatelem, natož na základě tohoto ukazatele dělat rozsáhlá ekonomická opatření.

Oba faktory lze v řadě případů ovlivňovat. Tak například nedostatek bytů lze řešit výstavbou. Žádanost po nějakém produktu lze např. ovlivnit prostřednictvím médií. Obtížnější je to ovšem se zdroji, které jsou skutečně omezeny buď fyzicky, nebo ekonomicky náklady na jejich pořízení.

Zásadní politickou otázkou přitom je úloha státu jako ovlivňovatele a míry jeho ovlivňování. Není to vůbec nic nového to věděli již před mnoha tisíci lety ve starém Egyptě.

To co se ale poslední léta jak v EU, tak i u nás provádí (např. "dotace") je politicko-ekonomický diletantismus. Již skoro třicet let se například ví. že např. na jižní Moravě bude voda sice žádaným, ale stále více omezeným zdrojem. Ale naši politicko-ekonomičtí diletanti se usnesli, že není třeba ze státní úrovně něco ovlivňovat a že "svobodný trh" vyřeší vše. Takže teď máme co jme chtěli a, bohužel, žádné politicko-ekonomické proklamace opět nic nevyřeší.

Z. Rychlý 8.7.2017 8:02

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Z uvedeného vyplývá, že stát by měl řídit téměř vše. Zkušenosti nestačí?

S. Ševeček 8.7.2017 9:21

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Zvonka to vyzerá, že současný "demokratický" stát řídí vskutku skoro všechno ... na řízení věcí podstatných však rezignoval.

P. Mach 8.7.2017 17:25

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Co mají být ty "podstatné věci" a jak byste se jejich "řízení" představoval?

Z. Lapil 9.7.2017 9:18

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Ochrana hranic. Lapání padouchů. Stabilní měna. Aspoň stabilní, když už ne dobré, zákony: člověk už neuhlídá ani ty silniční - z definice je to moje chyba, ale před pár dny jsem se dozvěděl, že silnice pro motorová vozidla není placená, o nucených investicích do větrání kuřáckých restaurací a o pár měsíců jejich zákazu nemluvě. Rovnost občanů před zákonem (stát by si fakt neměl dovolit označit jakoukoliv skupinu občanů za parazity; podobně je naprosto absurdní nutit majitele bytu k přednostnímu pronájmu osobě, která o sobě prohlásí, že je Rom).

S. Ševeček 9.7.2017 10:03

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Děkuji Vám, pane Lapile.

(neodpovídal jsem, protože s trolly neradno komunikovat)

P. Mach 9.7.2017 12:17

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Co má společného "řízení státu" s vylízaným odborářem, který žvaní z cesty. To není o řízení státu ale o tom, že voliči připustí, aby se do parlamentu dostali kreténi jako štěch. To za prvé. Za druhé, česká koruna je jednou z nejstabilnějších vůbec. Za třetí, ochrana hranic před kým? Snad ne před těma uprchlíkama, kteří se ČR obloukem vyhýbají a mermomocí se snaží dostat do Německa či Švédska. Za čtvré, ČR má nejvíce vězňů na tisíc obyvatel ve srovnání s podobnými zeměmi. Chytání padouchů, tedy problém není. Jistě český stát by mohl být řízen lépe, ale ty nesmysly co jste vyjmenoval nemají na kvalitu řízení ČR žádný vliv.

Z. Lapil 9.7.2017 21:14

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Děkuji za reakci. Nemyslím, že byste měl pravdu, ale celé je to složitější, než jsem teď ochoten psát a číst.

Takže jen poznámka k ochraně hranic: zdá se, že vám uniklo, že jsme nejenom členy EU, ale i součástí schengenského prostoru. Proto není pro ochranu podstatná hranice (například) česko - německá, ale (například) italsko - libyjská. Podle mediálního ani internetového zpravodajství se nezdá, že by tato hranice byla kýmkoliv respektována.

A. Hrbek 8.7.2017 21:23

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Vážený pane Rychlý!

Skutečně demokratický stát hájící zájmy svých obyvatel je v současné době jediným, kdo se může relativně úspěšně postavit proti zvůli ekonomicko-politických žraloků typu Agrofert, Škoda Auto, EPH, Foxconn, Unipetrol atd. Jenže vedení státu nesmí být samo těmto žralokům zaprodáno.

S pozdravem

Z. Rychlý 8.7.2017 21:39

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Vedení státu je zatím dosazováno ve volbách. Takže si stěžujte na voliče. Žraloci vámi uvedení dost často fungují ve státech, kde demokracie funguje. Takže žraloci žádnou zlovůli nečiní, to jen vy očekáváte ve vedení státu osvíceného morálního panovníka. A dost možná volíte třeba komunisty, kteří by Sice teoreticky mohli se žraloky zatočit (znárodnit), což je zase nepřijatelné pro mě.

A. Hrbek 8.7.2017 22:09

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Patrně jste přehlédl, že jsem napsal, že máme co jme chtěli.

Z. Rychlý 8.7.2017 22:28

Re: Langer Rede kurzer Sinn

To máte tedy pravdu. Měl jsem jinou představu, ale ...

S. Ševeček 8.7.2017 9:19

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Ano.

(srdečné pozdravy z Brna, pane Hrbku)

P. Mach 8.7.2017 17:24

Re: Langer Rede kurzer Sinn

No ještě štěstí, že ti současní politicky ekonomičtí diletanti nedají na rady vás dvou, jinak, bychom ryli držkou zemi jako před rokem 1989.

L. Novák 8.7.2017 20:38

Re: Langer Rede kurzer Sinn

:-)

B. Volarik 9.7.2017 8:02

Re:nedostatek bytů lze řešit výstavbou.

Problém je, že ve Svatém Frantovi už není kde stavět. Město je obloženo vodami velké zátoky a hned za poloostrovem, kde je downtown a hlavní komerční centrum, je kopec (Twin Peaks). Za kopcem je městečko zvané South San Francisco, kde je podstatně levněji. Jenže to není prestižní adresa. V některých jiných komunitách jsou ceny nemovitostí vyhnány do astronomické výše jinými faktory, které omezují volný trh...např. Santa Barbara, kouzelné město na pobřeží - tam mají zase tzv. vodní moratorium. Postavit si nemovitost můžeš ale nedostaneš vodu z městského vodovodu a studnu vykopat nesmíš. V Santa Barbara prostě není dost vody pro další růst.

Z. Lapil 9.7.2017 9:07

Re: Langer Rede kurzer Sinn

Ad Jižní Morava:

Okamžitě mě napadlo, že "vodozpracující" podniky platí nějakou částku za státní podzemní o povrchovou vodu. KDYBY byli majitelé soukromí, bylo by to "ano, nasosej si vodu z mé studně, ale zaplatíš tolik a tolik". Nebo dokonce "Nedám, sám horko těžko zaleju". Pak by "bezvodým" majitelům nezbylo, než uvážit, mají-li i nadále pěstovat intenzivně zalévaná rajčata, nebo přejít na datlové palmy.

Netroufám si úplně domyslet, co by to udělalo s celkovými zásobami, ale rozhodně nic horšího, než "státní voda pro každého za pár drobných". Předpokládám, že v Izraeli by nám mohli poradit, coby obyvatelé pouště umějí zacházet s vodou a coby Židi s prachama; bez ironie.

Mimochodem - opravdu pitné vody (vaření a pití včetně kafe) člověk moc nespotřebuje, potřebné množství snadno dovezete ze supermarketu a bezautoví se ještě snadněji domluví se sousedy.

F. Houžňák 8.7.2017 7:00

Hm, takže se "zohlední" ceny nemovitostí do nějakého

indexu a hey presto a simsala bim, ceny bytů a pozemků ve Svatém Františku hned klesnou na třetinu. Jasně. Jak ten elaborát čtu a překládám do prostých faktů, chce autor říct, že by měly být vyšší úroky, protože je dneska inflace podhodnocená. Jak to namnoží pozemky ve Františku, to mi není moc jasné. Část pravdy autor má, ale jenom malou.

J. Schwarz 8.7.2017 7:12

Re: Hm, takže se "zohlední" ceny nemovitostí do nějakého

Mohlo se to promítnout třeba v tom, že při započtení růstu cen nemovitostí a bydlení by ČNB zjistila, že své 2% inflace dosahuje i bez intervencí proti koruně a mohla si odpustit okradení většiny lidí v ČR co mají nějaké úspory.

F. Houžňák 8.7.2017 7:35

Ano, to je ta malá část pravdy, nicméně je třeba

podotknout, že Svatý František leží v Americe a problémy s tamním bydlením mají zcela jiné důvody.