7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nedostatek zdrojů? Ten problém neexistuje

Neexistuje nic jako problém vyčerpání zdrojů. Opakuji pomalu a důrazně: Neexistuje nic jako problém vyčerpání zdrojů. Když jsem přesně to stejné říkal před deseti lety, řada studentů i kolegů vrtěla hlavou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 12.12.2019 10:16

Pokud by se nic nezměnilo, tak ano.

Pokud povede k nalezení jiných technologií, nemusí to tak být. Ovšem za předpokladu, že někdo "pokrokový" nebude jiné technologie vnucovat, dokud jsou ještě horší než ty dosavadní - viz nejnovější EUnijní fantasmagorii Evropská zelená dohoda "Flinten-Uschi".

R. Vacek 12.12.2019 9:51

Od roku 1961 u nás prší stejně.

https://www.infodatasys.cz/climate/KlimaCR1961.htm

Úrodnost obilovin u nás stále roste

https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ag_yld_crel_kg&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:CZE&ifdim=region&tdim=true&hl=cs&dl=cs&ind=false

Tak kdy už konečně uvidíme něco negativního, když se s tím klimatem dějí takové hrůzy a za 12 let nastane konec světa?:-)

P. Dvořák 12.12.2019 9:49

Myslíte, že když někde nad městem nabereme vodu, tu proženeme trubkami a vypustíme z čističky pod městem, že jí ubylo spláchnutím do WC a neubylo spláchnutím do umývadla? Dokonce ani námi vykazované "ztráty v potrubí" tu vodu nikde nazašantročí, prostě se vsákne a basta.

Ovšem to je celkové množství. Neřeším využitelnost vody, která se např. splaví současně s úrodnou ornicí do přehrad nebo kamenných a napřímených koryt řek. Zde je využitelnost vody minimální. A ta nám v přírodě chybí.

J. Macků 12.12.2019 9:44

Od útlého mládí nám bylo a je vštěpováno, že zásoby, uhlí a ropy dojdou do dvaceti let. Těch dvacet let už uplynulo několikrát a uhlí i ropa nedošly. Asi to skutečně není hlavní problém. A to Iránci s největšími zásobami skoro netěží kvůli embargu a Venezuela kvůli hlouposti komunistů ve vedení země.

P. Dvořák 12.12.2019 9:41

Vody je stejně? Jste si jistý, že píšete o České republice? Že je půdy nadbytek zřejmě usuzujete podle toho, že nás zatím tak nějak uživí.

Jenže díky technologiím, kterými je dnes půda obhospodařována, pomalu ale jistě přestává plodit, resp. stále se zvyšují dávky oné technologie, aby plodila alespoň stejně, takže je jen otázka času, kdy se to někde přetrhne.

Jen pro zajímavost, podívejte se na leteckou mapu. V zelených polích najdete světle hnědé fleky. Zatím jen někde. To jsou místa, kde nic neroste a v několika příštích desetiletích (pokud se nestane něco ještě horšího) ani neporoste.

O. Sumava 12.12.2019 9:11

Já nějak nechápu,proč se řeší pitná nepitná.Důležité přece je,kolik naprší a jestli vinou regulace toků zbytečně rychle neodteče.Jestli jí vyčistíme a potom zase znečistíme,je otázka peněz,ne množství vody.Voda nikam nezmizí,vrátí se zpět do potoka,řeky.Jak mohu plýtvat něčím,čeho je stále stejně a nikam nemůže zmizet?

P. Novák 12.12.2019 8:31

Na jedné straně má autor pravdu, na druhé straně je třeba vzít v úvahu, že vyšší cena těch zdrojů prostě a jednoduše sníží životní úroveň nebo výkon ekonomiky.

S. Kalužík 12.12.2019 7:38

Pamatuji si počty obyvatel např. Číny a Indie ještě z padesátých let - 600 mil. a 450 mil. a tehdy bylo 3 miliardy obyvatel, dnes 7 miliard, celosvětové bohatství a tudíž i průměrné bohatství je vyšší, než tehdy (a týká se to samozřejmě i chudých). Myslel jsem, že nesmyslnost malthusiánských teorií i průměrně inteligentní lidé pochopili. Zdá se, že jsem se mýlil :) A jen souhlasná poznámka k panu Vackovi - nejen půdy, ale i té vody máme nadbytek, vždyť pitnou vodou i splachujeme WC!

R. Vacek 12.12.2019 5:46

Vody u nás je stále stejně, půdy je u nás nadbytek, že na ní pěstujeme technické plodiny.

V. Braun 12.12.2019 5:26

O ekologii se zajímám, jsem tedy "zelený mužík"? Pokud ano tak vás ujišťuji, že mne pan Smrčka nenaštval. Nenapsal totiž nic nového, jen to, že když je něčeho málo tak cena stoupá a naopak. Také psal jen o ropě, a co voda, půda a další položky? V průběhu příštích 35 let se má světová populace zvýšit o 2 miliardy lidí, myslím, že toho zdražování se většina z nás ještě dožije.

S. Kalužík 12.12.2019 1:32

Jejda, jejda, když si představím, kolik "zelených mužíků" (a to nepočítám ženy) jste naštval . . . :)