30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nechme to české lithium pod zemí

Naše společnost má jednu problematickou vlastnost, upřednostnit přítomnost před budoucností, a tak většinou už dnes zkonzumujeme něco, co by zítra mohlo přinést výrazně vyšší užitek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 25.7.2017 8:28

Re: vždycky jsem tvrdil

pardon popelnice

J. Lukavsky 25.7.2017 8:27

Re: vždycky jsem tvrdil

No jedna moje teta měla plnou skříň docela přepychových šatů, ba i kožich luxusní, ale chodila jako bezdomáč - neb si to "šetřila napotom". Když umřela, tak dědicové naházeli ty staré hadry do polepnice, Charita tenkrát ještě nebyla.

J.L.

J. Lukavsky 25.7.2017 8:00

Li?

"Jaký užitek například dnes máme z ohromných kvant v minulosti vytěženého

stříbra, olova, cínu, uhlí a mnoha dalších surovin, kterými naše země

oplývala?" Inu dík této těžbě jsme poměrně vyspělou průmyslovou zemí se slušným životním standardem. Bez toho bychom lovili zubry v pralese a sbírali borůvky v lese. Je klidně možné, že naše Li vytěžíme (baterie se určitě budou recyklovat) ale stejně se časem najde a prosadí jiný typ baterií, nebo jiný zdroj energie, to se ale dá říci o čemkoli. Pak si můžeme zbylé Li "vetknout za klobouk" jak by řekl Jan Werich. J.L.

A. Bocek 25.7.2017 6:35

Zeptám se zkušených elektromobilistů

není únorové cestování elektromobilem dostatečně odstršující zkušenost ?

D. Šimáček 25.7.2017 2:05

vždycky jsem tvrdil

že NErostné suroviny by měly být ochraňovány jak národní poklad, pokud možno až do doby kdy se staneme jediní kdo jimi disponuje. A v ideálním případě už i s vybudovanou technologií využití jak navrhl pan Urban.

J. Jurax 25.7.2017 1:46

Protože

"Proč alespoň jednou nezauvažujeme v širších souvislostech?"

Protože dotyčná případná těžba je politikum. A obzor politický je ohraničen čtyřletým volebním obdobím. Takže od politiků nečekejme v tomto punktu nic rozumného. Ti jsou schopni nanejvýš ložiska prodat silné zahraniční firmě, protože při této transakci zbyde vejvar i na ně - aspoň na ty, co budou lobbovat a rozhodovat.

Koneckonců se to projevuje i na energetické koncepci státu - zajištění dostatečného množství elektrické energie je taky politikum. A od doby, kdy Bursík a Zelení na moment zasmrděli v parlamentu a stihli zaseknout rozvoj jaderné energetiky jako úĺitbu za podporu (vydírání trpaslíků u nás typické) se koncepce tvoří, ale jinak nic. A furt se objevují fantasmagorie o obnovitelných zdrojích (kdysi větrníky, to už přešlo, pak soláry, co nám vyrábějí draze proud, která nepotřebujeme a díky jejichž podpoře je elektřina dražší. energetické plodiny a takové podobné). Protože to přesahuje ty čtyři roky, kam normální politik dohlédne.

P. Maleček 25.7.2017 1:44

Bez obav, lithium nikdo nevyrabuje, to dřív kapsy hlupců.

Ten blázinec s lithiem z Cínovce (ne z hald, ale z horniny) zastaví první hlubší báňsko-hutnicko-ekonomická rozvaha z níž vyleze, že vytěžitelná je sotva třetina a to ke všemu technologiemi které zatím neexistují. Takže časově za desítky let.

Celé je to komedie politických šíbrů pro troubu voliče, zvláště těch, co se v snaze podojit voličské hlasy oháněnjí ochranou národních zájmů před nenažranými cizáky a jejich domácími pomahači.

Samozřejmě proto, aby občanstvo, zvláště to mentálně slabší okradli co nejdřív a nejvíc oni sami.

A. Hrbek 25.7.2017 0:32

Proč by lithium

mělo být při masovém rabování našich zdrojů výjimkou?