4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Na dně

Česká ekonomika letos klesne o 0,4 procenta, rozpočtový schodek se však dostane pod tři procenta HDP, což je jedna z podmínek vstupu do eurozóny. Tím však dobré zprávy končí. Letos musí naše hospodářství počítat namísto mírného růstu se stagnací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.5.2013 12:54

Pád Eura je bohužel velmi daleko

Euro je politický projekt. Je to nástroj hospodářské války, která má usnadnit politickou integraci vytvořením hospodářské závislosti "vzpurného" jihu EU na severním "jádru EU", v němž má stále větší váhu Německo. Pokud tedy neztroskotá EUro-zóna politicky (puče a revoluce na "jihu"), bude pokračovat, protože "severu" bude přinášet obrovské neokoloniální zisky. Nějakou dobu to může dokonce vést ke zvýšení produktivity práce v EU, protože "jih" bude pracovat efektivně v "německých" montovnách a splácet své dluhy pomocí elektrické energie vyrobené na německých FV plážích.

Nakonec se samozřejmě uplatní panem Páralem popsaný sociální, byrokratický, a "zelený" parazitismus, který povede k "potápění" celé EU. To ale jenom za předpokladu, že mezitím podobný "parazitismus" nenakazí i zbytek světa (na čemž se pilně pracuje). To je ale nepravděpodobné. Čínu zastaví až její drtivý úspěch (jako každou jinou civilizaci).

P. Sulc 6.5.2013 20:05

Strasidlo stagnace neni tak zle

jako strasidlo Eura. Doplaceni na ''''socialismus'''' v Evrope teprve zacalo. Nepochybuju, ze bude pokracovat.

J. Mrázek 6.5.2013 12:09

Sobotkové tvrdí,že zdroje jsou a i pastelky budou..

Jen je jeden malý problém. Dříve bylo na deset tisíc pracujících lidí několik úředníků od státních orgánů po podnikové. Dnes je to několik desítek a s technikou, která by jim měla usnadnit práci. A někdo tu neproduktivní byrokracii, teď už nejen státní, ale i unijních úřadů, musí živit. Černá díra je oproti tomu milosrdný žrout .... jak z toho ven ?????

R. Langer 6.5.2013 13:53

Re: Sobotkové tvrdí,že zdroje jsou a i pastelky budou..

Já bych věděl...

K. Luboš 6.5.2013 11:41

Proč ekonomicky nerosteme?

Protože současný ekonomický a politický systém už vyčerpal všechny své možnosti.

J. Salek 6.5.2013 11:43

Re: Proč ekonomicky nerosteme?

Zdaleka nevycerpal uplne vsechno. Staci mrknout na Recko.

J. Chaloupka 6.5.2013 9:20

Proč pořád růst? Copak nemáme dost?

Ročně prožije letní dovolenou v Chorvatsku skoro milion českých občanů (a další jezdí do Thajska, Srí Lanky, Indie, Filipín a já nevím, kam ještě), statisíce se prohání v zimě na sjezdovkách (a to je většinou ještě dražší, než dovolená v Chorvatsku).Když se podíváte na to, co se prohání po silnicích, tak chudoba vypadá docela jinak. Mimochodem když jsme s rodinou v polovině 80. let jezdili po dálnici D1, tak ve všední den bylo možné 10 min. nepotkat auto. Jídlo se sype s přeplněných vozíků v supermarketech, města jsou obkroužena novými satelity plnými rodinných domků, oblečení máme plné skříně, tak co ještě chtít. Ano, jsou někteří, co to nezvládli, ale oni existovali i za min. režimu, jen je ten režim dokázal dobře schovat, aby se nevyskytovali na veřejnosti. Škoda, že nemůžete nahlédnout do zařízení pro seniory (dříve domovy důchodců), kde bydleli i po 20ti na pokoji. Růst se normálně zastavil a je to přirozený proces, a každý, kdo touží po jeho "nakopnutí" nám přinese jen nové dluhy. Pozor na všechny takové a važme si toho, co máme.

J. Salek 6.5.2013 11:41

Re: Proč pořád růst? Copak nemáme dost?

Rust je zapotrebi kvuli tomu, ze vlada neni schopna vybrat dost penez na sve utraty. Kazdy rok utrati o deset procent vic nez vybere. Navic je jasne ze naslibovala hory doly budoucim duchodcum na jejichz duchody uz dnes horko tezko shani penize. Zatim uroky z dluhu cini 5% rozpoctu, ale to mame "pravicovou" vladu. Az nam povladnou socani s komancama tak teprv budeme koukat.   

I. Lyčka 6.5.2013 14:07

Re: Proč pořád růst? Copak nemáme dost?

Trošku přibrzděte. Na ty dovolenky jezdí většinou stále stejná skupina, která na to má. Není to tak, že letos jede jedněch deset milionů, příští rok jiných deset milionů, až se to úplně vystřídá. Hodně lidí je rádo, že si zajedou na týden do Horní Dolní, případně na výlet na nejbližší rozhlednu. A s těmi vozíky v supermarketech bych byl taky opatrný. Když dělám velký rodinný nákup jednou za týden, dva, taky nekoupím jen deset rohlíků, máslo a taveňák. Ale jinak se v průměru stále máme ještě relativně dobře, s tím s vámi souhlasím.

A. Hrbek 6.5.2013 8:38

Pan Páral

konečně dospěl k tomu, kde skutečně jsme.

Naproti tomu Bankovní rada, zejména paní Zamrazilová, již řadu a řadu měsíců i let vydává informaci, že jsme si již odrazili od dna.

Pamatuji si jednoho výtečníka, který také neustále tvrdil, že jsme se již odrazili od dna, až jsme se propadli do hnoje.

K. Frauknecht 6.5.2013 8:05

Jo, jo!

Je to tak. Evropa blbne a my? Dohadujeme se (notně podporovaní médii, proč asi?) jestli je lepší Vašek nebo Václav, kníže nebo zeman a kdo to vlastně napsal (vážně podstatné info, že?:-)). A mezitím dochází k dalšímu posilování státní (Evropské) moci, byrokracie roste, pro les paragrafů není vidět cesta...

Občane MY tě k tomu "dobru" dovedem! Chceš si pšouknout? Podej si žádost. Na delší pšouk musíš mít oprávnění od autorizované osoby. Jen proboha nic nedělej, to by ses mohl mít líp než Lojza (omluva všem Lojzům) a to MY nechcem - všichni jsme si rovni, že Lojza v životě nedělal? No a co? Je přece krize!

Dlouho jsem si myslel, že Čech je chytrý, alespoň pro sebe, ale nevím, nevím.

J. Kanioková 6.5.2013 2:15

Je to celkově mizérie, krize rozhodně nekončí..

I na cizích webech narážím jen na negativní informace.

Ron Paul: "Toto je domeček z karet" - http://jdem.cz/2zg78

Čínský růst - skutečný, či domnělý? - http://jdem.cz/2zg82

J. Kanioková 6.5.2013 2:16

Re: Je to celkově mizérie, krize rozhodně nekončí..

Ron Paul: "Toto je domeček z karet" - http://jdem.cz/2zg78

Čínský růst - skutečný, či domnělý? - http://jdem.cz/2zg82

L. Krajicek 6.5.2013 1:47

Kde najít zdroje růstu?

Nejlepší asi bude začít dovážet z Číny všechno, co dosud nedovážíme. Pro začátek tak sto, dvě stě milionů Číňanů.

:-))

I. Lyčka 6.5.2013 8:05

Re: Kde najít zdroje růstu?

No já nevím. Dovezlo se trochu koniny a jaký byl kolem toho virvál.

R. Langer 6.5.2013 12:05

Re: Kde najít zdroje růstu?

:-D