26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pirat 9.4.2009 9:46

státní (EU nebo USA) plánovací/regulační komise ten bankovní socialismus nezachrání !!

přitom (radikální ale účinné) řešení je zcela jednoduché cca (narychlo sepsaný návrh) :

1) ČNB by vedla jeden jednoduchý účet každému občanovi ČR ze zákona + každé firmě které o to požádá (neúročený, bez poplatků, jen výběry/vklady hotovosti a internetbanking/platební styk) účet by měl do 100% pojištění vkladů + do výše např. 1/2 průměrné mzdy by na něj nesměl nikdo sáhnout včetně exekutorů

2) zrušilo by se pojištění vkladů a všechny regulace ve bankovním a finančním sektoru mimo povinnosti podávat pravdivé informace (ať si ty služby poskytuje kdo chce, na jejich poskytování stačí zdravý selský rozum + důvěra lidí, kecy o nutnosti profesionality bankéřů/makléřů/atd. si nechte na koledu, v několika finančních oborech jsem dlouho pracoval)

3) lidem by se vysvětlilo, že při krachu jakékoli finanční instituce kromě ČNB nedostanou nic (a na všech reklamách a smlouvách by to muselo být uvedeno např. na 20% plochy s přesnými texty jako varování na krabičkách cigaret - to pro ty jednodušší spoluobčany) .... a finanční instituce by musely vymyslet jak získat důvěru občanů ....

VlK 9.4.2009 10:46

Re: státní (EU nebo USA) plánovací/regulační komise ten bankovní socialismus nezachrání !!

Dokonce i jedničku bych nedělal - člověk nemusí mít žádný účet - prostě by se zrušili všechny povinnosti na bezhotovostní platby, které jsou teď nařízený státem.

V. Hoffman 9.4.2009 11:43

Re: státní (EU nebo USA) plánovací/regulační komise ten bankovní socialismus nezachrání !!

Jasne, vsetko sa bude platit postovymi zlozenkami ako kedysi. Niekomu tu zjavne chybaju kilometrove rady na postach:-/ A to uz nehovorim platobnych kartach a nakupovani cez internet a o fakturujucich zivnostnikoch, ktori by asi museli cakat doma na postara so slozenkou.

MaR 9.4.2009 13:18

Re: státní (EU nebo USA) plánovací/regulační komise ten bankovní socialismus nezachrání !!

Bez jedničky to nemůže fungovat (proto je to taky první bod :o)

MaR 9.4.2009 13:22

Re: státní (EU nebo USA) plánovací/regulační komise ten bankovní socialismus nezachrání !!

Zajímavý návrh, ale v praxi by nejspíš nefungoval. Stačí pár šikovných podvodníků typu Maddoffa(jakou on měl důvěru!) a celý trh se sesype (respektive bude problém držet peníze v oběhu).

pirat 9.4.2009 14:39

Re: státní (EU nebo USA) plánovací/regulační komise ten bankovní socialismus nezachrání !!

no stačila by jednoduchá omezení typu: ČNB smí investovat jen do půjček a cenných papíru států EU+..., a nějaký český Maddoff by musel vyhrát volby a až pak vytunelovat ČNB

Jasně že většina hlavně velkých bank by měla po lehkých kšeftech - možná jsem poslední větu měl rozvést do samostatného bodu "bankéři by museli vymyslet produkty, kterým by lidé věřili i bez státní záruky !"

to by asi vedlo k větší provázanosti vkladů/investic s konkrétním produktem(investicí fin. instituce) a jeho zajištěním (jako příklad principu bych uvedl Hypoteční zástavní listy)

chouan 9.4.2009 7:37

Děkuji !

R^R^R^

isi 9.4.2009 5:31

Velice dobre psany clanek az na..xyz..

Kvalitne psany clanek az  na mensi detaily,  dela to z vlady v Americe  neschopne lidi, kteri nevi jak regulovat  svou ekonomie , coz nema smysl!!!.

Mne to pripada spise , jako kdyz  bankerska skupina v Americe  dala vetsi duraz na investice v Cine , a "zmatek" v rating  cennych papiru, byl pouze prostredek? jak odstavit  Americkou Ekonomie  a posunout ku predu Cinskou, ktera je pro ne podstatnejsi , neb v budoucnu tam budou delat vetsinu svych penez. A Obamovym manevrem  vyplaceni baknkroptovaneho (umele) bankovniho prumyslu a zatizeni  Ameriky velkym urokem na Cinske hypoteky si mohou byt jisti, ze Amerika bude potrebovat na to  jednu generaci, aby se mirne  zvedli( coz byl manevr Velke Britanie  proti Indii , ktery jim zarucil , ze Indie bude hodne dlouho mrtva ekonomicky). Nebylo to po prve , oni vedi jak to delat, prectete si knihu jmenem  "Silverado" o stejnem  bankovnim pripadu (mensim) v statu Colorado (okolo 1993 v  kterem se pohyboval  pro zmenu  Neil Bush. Ci si najdete na youTube jmeno  Adrian Salbuchi  argentynsky banker  a  dejte si 2 plus 2  dohromady. Greenspan , Clinton   nekdo to musi podepsat ne

tich@dohoda 9.4.2009 8:09

Re: Velice dobre psany clanek az na..xyz..

za Clintona ty hypoteky nebyly rizikove, ani kdyz na ne banka pujcila 100 % /hypoteticky/ , reality tehdy rostly 15-20% /rok . Dokonce jeste prvni roky vlady GWB sly nemovitosti hodne nahoru, jenze to uz USA banky leta ty hypoteky balily do tech nepruhlednych balicku s vysokym rating a banky/invest. spol. ve svete ochotne nakupovaly. Ruzne spiklenecke teorie v knihach, ktere se prezentuji jako literatura faktu, ovsem jde vzdy o mix faktu cca 85 %  a zbytek tvori fabulace a spekulace bez dukazu, asi ve stylu, ze "sametovku" nachystala STB s KGB . Vase "teorie" o investicich USA v Cine jsou ze stejneho soudku. Indie pouze kopirovala Brity , ti byli po desetileti zoufale neefektivni/upadek britskeho prumyslu/ , tvrde reformy zavedla az soudruzka baronka Thatcher a UK se zvedla , Indove je zase okopirovali a zvedli se take. Cest :-)

Kolombo 9.4.2009 21:03

Re: Velice dobre psany clanek az na..xyz..

Že za Clintona ty hypotéky nebyly rizikové? Si snad děláte srandu! hypotéka není záležitost na pár let a riziko je právě v tom, že nemovitosti nemusí stále růst, trend se může obrátit. Což se i stalo a rázem se ze "ziskových" hypoték stal průšvih!

isi 11.4.2009 5:05

Re: Velice dobre psany clanek az na..xyz..

Ja nemam rad Clintonovu ekonomickou  politiku,  ale   vim   neprodaval! nepruhledne balicky  s  hypotekami  po svete jako za Bushe!!! Kniha Siverado nepopisuje spiklenckou akci , ale skutecny  pripad velkeho bankovniho  krachu  v domech asi 10 milliard dollaru bratru(1993) a vyhrala Pulitzer price  za novinarskou kvalitu. Precte te si ji a pak napiste komentar..... tak se to ma delat , jinak to jsou prazdna slova. Clovek musi videt svet jak je , ne sve blahove  predstavy. Bohuzel nemate v nicem pravdu, ani s Indii ani s Cinou , prostudujte si fakta  plus nekolik knih , diky predem.

isi 11.4.2009 5:30

Re: Velice dobre psany clanek az na..xyz..

Opet drahy pane prectete si fakta, kniha Silverado  vyhrala Pultzerovu cenu zakvalitni  novinarstvi. Za Clintona byl nejvetsi  presun  podniku do Ciny  co je ale zarazejici  vcetne velice citlive  techniky pro armadu!!!!!! Za  Clintona se delaly hypoteky velice rychlou jehlou , a cteli videt aby  fungovali zpetne jako prostredek vstrikujici  dollary do  snizujici se urovne  americke ekonomie. Ze je to velice nekvalitni a poskozujici ekonomicky je bez diskuse.

Dalsi fakt je , ze  kdyz se podporuje konkurence  v jednom state tak je to prospesne , jestli se podporuje  mimo stat , pak  je to  poskozujici  tento stat.

Precte te si o tom neco. Pani Thacherova , nebyla soudruzka , ale podporovala   posileni Britskych elity a poskozovala hrube  stredni vrstvu a skupiny lidi s nizsim prijmem. Podle mne by mela temer za to sedet. Ja se povazuji za ekonomickeho liberala.  Co pisete je pro mne blablabla

MaR 9.4.2009 13:14

Re: Velice dobre psany clanek az na..xyz..

Vždycky se nejdřív zamyslete, zda všechno je jen *manipulační hra* a *někdo v pozadí tahá za nitky* stojí za postování. Pravděpodobnost takového jevu v tomto případě je prostě mizivá. Po bitvě je každý generál a všechno vypadá jednoduše, proto najednou i dosavadní regulátoři a bankéři po celém světě vypadají jako pitomci. Ale tohle předpovídalo skutečně jen minimum lidí a ti byli snadno zatlačení surfaři na optimistické vlně.

isi 11.4.2009 5:17

Re: Velice dobre psany clanek az na..xyz..

Bohuzel , ja si myslim , ze jste velice naivni !!, a nesledujete  ekonomicke skutecnosti za obdobi 20 ti let. Bankeri nejsou  pitomci a ja nejsem generalem. V podstate fakt je , ze lidi bankeri  , kteri do toho videli a meli fakta v ruce a na pocitaci ale   nesmeli  je publikovat!!!!!!! a mluvit. Bankerum to nevadi , vlada je z toho vytahne(udelaji na tom penize) a aspon zlikviduji  konkurenci. Ja to vidim jako akci  pritlacit USA k zemi   a dat Cine vetsi  zelenou. Jestli to tak musi!! byt z hlediska dlouhodobe  prosperity je nad me dusevni sily. Ale panu Zaoralovi je to jasne  rekl bych!! je to chytry pan, ale on Zaorava  pravdu hloubeji

BOMBON 9.4.2009 0:46

pekne

R^

V. Hoffman 9.4.2009 1:03

Re: pekne

Suhlas.R^