27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Mladí a ztracení

Když vysokou školu vystuduje mladý Čech, najde si práci takřka se stoprocentní jistotou. Když ji dokončí mladý Řek, pravděpodobnost, že si rychle najde práci, je zhruba jen dvoutřetinová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 22.7.2019 8:58

Příčin proč jsou Řekové v ř..

je mnoho. Kdysi to hravě řešila devalvace - a o tuhle možnost se zrušením drachmy snaživě připravili. Jaká smůla.

Zato Němci by svůj velmi úspěšný export museli korigovat revalvací marky - a o tuhle možnost se připravili. Jaké štěstí.

Byli ti strůjci Eura mazaní junáci.

Nevadí, nasadíme (ne)vyrovnávací fondy a peníze zase potečou.

K. Dvořák 19.7.2019 19:14

Euro je politický projekt pro země

s naprosto rozdílnou ekonomickou úrovni. Na euru vydělává Německo a je nástrojem ekonomického ovládnutí EU.

M. Prokop 19.7.2019 16:07

Mimochodem,

poměry v Řecku před válkou krásně popisuje Durrel v "Moje rodina a jiná zvířena", případně "Ptáci, zvířata a moji příbuzní". Způsob života a tomu odpovídající životní úroveň. Problém nastal až když přístup k práci zůstal, ale životní úroveň byla zvýšena na dluh.

M. Prokop 19.7.2019 16:03

Re: Řecké dluhy

Ono se to tak nějak vše sešlo: Řecká neschopnost vybírat daně, přístup k práci, sociálno, zadlužování, nevýkonná ekonomika, přijetí €, nemožnost proto devalvovat, zbrojení kvůli tradičnímu sousedovi a soupeři, EUnijní ochrana bank velkých států ... To by nevydržela žádná ekonomika.

S. Sidlichovsky 19.7.2019 15:35

Re: Řecké dluhy

Souhlas, ale k tak tragickým koncům jako propad řecké ekonomiky větší než za velké krize 30 let a k 60 % nezaměstnaných mladých to přivedla až terapie EU. (Hlavní slovo měl Schauble a po něm to vše poslušně opakoval dnešní hlavní kandidát Němců Francouzů na šéfa IMF Jeroen Dijsselbloem).

M. Prokop 19.7.2019 15:27

Re: Chtěl bych se autora článku zeptat:

Pak by ovšem měly platy odpovídat tomu přístupu, jak tomu bylo až do černých plukovníků.

M. Prokop 19.7.2019 15:25

Re: Řecké dluhy

Ano. V Řecku rozhazovala levice i pravice. Klasické sociálno.

M. Prokop 19.7.2019 15:24

Re: Vždy si vzpomenu...

Na to by stačilo pořádně hlídat makedonské, maďarské, chorvatské, rakouské hranice. Kdyby těm státům Němci pomohli, místo vítání 3i a spílání Maďarům, tak měli starosti Řekové a třeba by začali hlídat své hranice.

S. Sidlichovsky 19.7.2019 15:22

Re: Řecké dluhy

Dost viny ovšem padá i na obě hlavní politické strany - zleva i zprava. .

(Mnohé popisuje dobře doc. Švihlíková a dr. Tsivos v knize "Řecká tragedie).

M. Prokop 19.7.2019 15:21

Re: Řecké dluhy

Řecké zadlužování je starší, začalo hned po vládě černých plukovníků.

https://www.penize.cz/svetova-ekonomika/301393-atheny-vs-sofie-recko-trikrat-bohatsi-nez-bulharsko

M. Prokop 19.7.2019 15:16

Re: Nebudou.

Záleží na tom, co je to nutit. Nikdo k nim nevtrhne s armádou, ovšem rating jim spadne tak, že bude prakticky nemožné si dál půjčovat. A bez dalšího půjčování (vytloukání klínu klínem) skoro žádný stát, zvlášť s financemi a ekonomikou v řeckém stavu, nevydrží.

S. Sidlichovsky 19.7.2019 15:15

Řecké dluhy

No, aby byl obrázek úplnější, tak je také třeba napsat, jak ty dluhy vznikaly. Ta olympiáda v Aténách - to byla bonanza, zlaté doly hadr, německé a francouzské fy si rozdělily teritoria. .

K soudu se dostaly jen špičky ledovce - ex-ministr obrany 20 let kriminálu, jeho žena a dcera 12 let, bývalá manželka 6 let - to za ty německé ponorky, které v době dodání nefungovaly (jestli to dal Ferrostal později dokupy, nevím) + 16 dalších ouřadů min. obrany 8-13 let. Ministr dopravy - 8 let, tehdejší ředitel Siemens Ilias Georgiou 12 let. Takto bych mohl ještě chvíli pokračovat.

Strýc Yannise Varoufakise byl dlouhodobým gen. ředitelem Siemens v Řecku, rezignoval, když z centrály přišel příkaz "uplácejte, korumpujte". Ten Řek, co ho nahradil (měl dokonce k tomu

genetické předoklady, už jeho táta byl po válce souzen za kolaboraci) stačil zdrhnout do Německa a i tam dostal rok natvrdo, odseděl si celých 28 dní.

V roce 2006 bylo zjištěno, že jen Siemens měl v "černých kufrech" na úplatky 1,3 miliardy EUR. V roce 2008 souhlasil s pokutou a zaplatil 1 miliardu. Ty reparace jsou jiná kapitola.

P. Lenc 19.7.2019 13:39

Re: Chtěl bych se autora článku zeptat:

Zvláštní, že se nedokázali mnozí klimatu přispůsobit ani u nás.

V. Kolman 19.7.2019 12:00

MLADÝ ŘEK SE NESTARÁ O DLUHY A POLITIKU.

Mladý Řek se raduje ze života a tančí!

V. Student 19.7.2019 11:33

Kdysi platilo, že kdo maká, má.

Ne že by měli všichni, kteří makají, ale nějak se nám rozrůstá počet těch, kteří chtějí mít také, ovšem makat se jim nechce. A každému je to jedno, lépe řečeno, jsou vítáni. Po tisícovkách. Nu což, tak holt budeme patřit mezi ty, kteří makají, a nemají. Aby měli hlavně ti ostatní.

V. Student 19.7.2019 11:28

Nebudou.

Nebudou splácet žádný dluh. Přijdou s tím, že oni ho neudělali, takže ho nebudou splácet. A nikdo nebude mít odvahu je ke splácení nutit.

P. Kubáč 19.7.2019 11:24

Byl jsem na dovolené v Řecku v létě před krizí

A už tehdy se mi jejich systém moc nelíbil. Oproti zbytku Balkánu ulice plné nápadně nových naleštěných aut. Mládež posedává po kavárnách a na dohled kavárny babina v černém celý den roztlouká velikým kladivem kameny na poli.

Od té doby mám pořád nepříjemný pocit jestli za řeckou krizi není spolu-zodpovědný rozpor mezi jejich představou vlastní pracovitosti a vlastního životního stylu - za tuto práci.

O. Prokop 19.7.2019 10:17

Re: Chtěl bych se autora článku zeptat:

no např. u nás, když jsou vedra, což je v Řecku od května do října a u nás maximálně pár týdnů a jsme z toho paf a všude se píše, rozebírá, co dělat, nedělat, jak pracovat atd, jak ekonomové rozebírají podíl veder na snížení výkonu lidí atd. Nejsme u nás adaptovaní. Prostě v jižních státech se lidé přizpůsobili tamnímu klimatu a to sebou nese se i ten Vámi udávaný "přístup" k práci...

J. Kříž 19.7.2019 9:58

Re: Vždy si vzpomenu...

Ať už to byla pomsta čili nic, možná byl řecký přístup k otázce masové imigrace "připrchlíků" přes moře a Řecko do Německa ovlivněn německým přístupem k otázce válečných reparací. Kdo Řecko a jeho stav po 2. světové válce zná, ví také, že vinu za to má nejen občanská válka rozpoutaná komunisty. V neposlední míře ale i naprosto nepředstavitelné zpustošení Kréty, ostrovů i pevninského Řecka spojené s vyvražděním velkého množství obyvatel, za což Němci Řecku poskytli takořka nulu s dlouhým nosem.

P. Lenc 19.7.2019 9:43

Re: Chtěl bych se autora článku zeptat:

A o tom, že se tam stěhují Němci a Holanďané, kteří jsou většinou důchodci a žijí v Řecku ze svých důchodů na které si vydělali ve svých zemích neznajících "řeckou životní filozofii" tak to je vám pane Prokope věcí naprosto neznámou.Řecký "přístup" k práci je známý a socialisty dovedený k dokonalosti.A Řeky na vesnici jsem osobně poznal...

R. Dubravský 19.7.2019 9:31

Vždy si vzpomenu...

...jak řecký ministerský předseda Tsipras na začátku roku 2015 nečekaně změnil názor a souhlasil se splácením dluhů. Tehdy jsem si říkal, že asi ví něco, co my nevíme. A on už věděl, jakým "zbožím" bude Německu splácet, a v létě to začalo. Jsem přesvědčen, že milion agresivních připrchlíků na balkánské cestě byl pomstou Řeků Německu, a to velmi zdařilou. Odpuštění řeckých dluhů by Němce přišlo určitě levněji, než škody způsobené přišelci.

K. Janyška 19.7.2019 8:58

A Němci na "pomoci" Řecku

vydělali okolo sto miliard korun... Dzp.

O. Prokop 19.7.2019 8:49

Chtěl bych se autora článku zeptat:

- jestli byl v Řecku mezi obyvateli, tj. ne jako turista v hotelu. Jestli s nimi mluvil. Jestli zná pohled Řeků na život, jejich způsob pohledu na krizi. Příroda, hory ( v zimě se sněhem), moře, jídlo, slunce, význam rodiny, pravoslaví, vnímání svobody jinak než u nás atd atd jsou atributy, které Řeky dělají šťastnějšími než jsou Češi v tzv. svém prosperujícím státě. A hlavně přátelští hodní lidé, kteří pomáhají a nejsou egoističtí. Proč tolik cizinců( Britů, Němců, Holanďanů ...) se tam stěhuje? Je třeba si prostudovat řeckou filozofii a jet mezi Řeky na vesnici pane autore.... Zdravím

M. Mýval 19.7.2019 8:18

nejvýnosnější jsou

Řekl bych řecké akcie a dluhopisy, bitcoin a 0 euro s Gottem

J. Svoboda 19.7.2019 6:49

Sekat dluh v době ekonomické konjunktůry

v české koruně bude naši mladou generaci taky dlouho mrzet.

Pěkný den.

S. Sidlichovsky 19.7.2019 6:10

K Řecku

Ta terapie v případě řecké krize byla nastavena tak, aby byly zachráněny německé a francouzské banky. To se povedlo: hlavní "waterboardista" zemědělský inženýr Jeroen Dijsselbloem je nyní hlavním kandidátem Němců a Francouzů na šéfa IMF, což bude záruka, že v případě jakékoliv další krize Eura zase podřídí IMF zájmům EU. (Ještě štěstí, že ho nikdo nebral vážně, když mluvil o oškubání střadatelů - template pro řešení - potíží kyperských bank - ten úprk peněz z evropských bank by byl katastrofický).

Pokračovala by tak politika pí Lagarde, které se dostalo ostré kritiky od Independent Evaluation Office, od ekonomů mimo její kontrolu, což si protestující Brazilci a Indové prosadili.

Zbožná vyjádření pí Merkel, že situace, kdy IMF řídí Evropan se už nikdy nebude opakovat (takový názor hlásalo i G20 v Londýně před cca 9 lety) jsou zapomenuta.

Můžeme se brzy dočkat Asijského Monetárního Fondu.