15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Mantra potravinové soběstačnosti

Současné problémy s kvalitou či cenou potravin a zejména pak klesající podíl některých druhů tuzemských potravin na našem trhu generují stále četnější nostalgická volání po návratu do předlistopadové minulosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 21.5.2012 4:06

Bože, to je neskutečně hloupý článek !!!

Vůbec nevíte o čem mluvíte !!!

Pochvalovat si, že jsme soběstační ve výrobě řepky (!), ve výrobě cukrovky - když se zbouraly cukrovary a pěstuje se hlavně kvůli lihu do benzínu a cukr se dováží, přebytkoví v obilovinách jsme hlavně proto, že se nevyplatí chovat prasata a drůbež.

MÉNĚ, než se v ČR spotřebuje, se vyrábí všeho ostatního, tedy zemědělských protuktů určených k výrobě potravin !!!!

A díky spotřebě kukuřice v bioplynových stanicích to s tou soběstačností v hovězím a mléce také nebude dlouho trvat. Stavy krav už poklesly pod záchovnou hranici(tj. nestačí na prostou reprodukci) a budou nadále klesat bez ohledu na politická usnesení a proklamace.

A píšete-li, že okolní státy jsou na tom ještě hůře, znamená to, že EU pracuje k hladomoru ?

J. Dubravčik 19.5.2012 0:07

panu Havlovi

Tolik lží pohromadě jsem už dlouho nečetl.

A. Richter 20.5.2012 22:42

Re: panu Havlovi

Skuste V.I.Lenin (Uljanov) - Sebrané spisy. Ale ani ten Libor Rouček není špatný.

.... *;-)

P. Novák 18.5.2012 16:34

jednoduchá matematika

Budu přehánět.

2hektary "uživí" rodinu -naše rodina 4 lidí -cca 8000kč za jídlo

z toho mně vychází,že 10ha *8000=40000 -8000kč pro vlastní spotřebu je 32000. taková rozloha se dá obdělat "poměrně snadno a levně.Samozřejmě se musí pracovat.

Otázka-proč zemědělství v EU a ČR nejde tímhle směrem?A to vše bez dotací?S vyšší zaměstnaností?

V. Ondys 18.5.2012 16:46

:)))))) Dyť to je samostatná práce s věčným rizikem

a umíte si představit sebevědomého člověka s úspěchem jako levicového voliče obchodníků s hadím jedem? :))))))))))

J. Vích 18.5.2012 15:36

Naivní je sám autor

ale on také procitne, až bude stát ve frontě na polívku. 

V. Ondys 18.5.2012 14:19

Hm. Musím přiznat

že bych mnohem raději viděl v okolí našeho středně velikého města sedláky, kteří se uživí, v počtu slov pana agrárního analytika v jeho článku. Rozhodně bych měl větší pocit jistoty v případě jakékoli katastrofy, které se jednou za čas odehrávají navzdory našim přáním, a důvěřoval bych víc i systému s otevřenějším prostorem pro selský rozum. Bohatě mi stačí, co předvádí levicoví intelektuálové s politiky v celé EU.

P. Schuh 18.5.2012 12:58

Za Stranu za Vládu

Pan autor je pohádkář. Až k nám Francie či španělsko zastaví vývoz surovin z důvody vlastní neúrody, doufám, že se stejnou hrdostí napíše podobnou pohádku a nebude se bát, že k němu lidé půjdou žádat o chleba.

P. Pruner 18.5.2012 8:48

analytik ve službách vlády

> Tak jako máme armádu, ač nám žádný soused nehrozí, tak potřebujeme být skoro soběstační v potravinách mírného pásma. Kdyby přišla nějaká krize, neúroda apod, tak postižené země především zakážou vývoz.

> Když by bylo nejhůře, tak lidé jíst potřebují, nákup spotřebního zboží počká. Ostatně proto vláda zvedla DPH na potraviny - aby postihla co nejvíce lidí a zvýšila příjem do státní kasy. Nyní ruší zelenou naftu jako další krok pro snížení konkurenceschopnosti zemědělců. Oba kroky jsou v rozporu se zvyklostmi v EU.

> EU dobře ví, proč větší část svého rozpočtu dává do zemědělství. Není to jen z důvodu levných potravin, ale i pro nezávislost na dovozech

> Větší aktivita zemědělců přináší zaměstnanost na venkov, péči o krajinu. Více potravin znamená i méně pěstování řepky a dalších zvlčilostí na biopaliva. Mimochodem v souvislosti s přehlasováním veta prezidenta a přijetím nového zákona, který nás má stát 60miliard ročně jeden diskutující tvrdil, že zdrojem pro bioplynové stanice ze dvou třetin nejsou biologické odpady, ale kukuřice.

> Pomáhá to v ochraně zemědělské půdy, která je stejně nenahraditelná jako například kulturní památky apod. Ať se u nás buduje, ale jen na nekvalitní půdě.

M. Prokop 18.5.2012 8:57

Re: analytik ve službách vlády

EU a její zemědělská politika je příčinou většiny průserů. Je-li tedy něco "v rozporu se zvyklostmi v EU", bude to zřejmě pouhý návrat ke zdravému rozumu.

J. Schwarz 18.5.2012 10:30

Re: analytik ve službách vlády

Milý pane, v našich zeměpisných šířkách většina lidí sní /spíš sežere/  několikanásobně více než "potřebuje" a více než by bylo zdrávo. Většina lidí by pohodlně vyžila s polovičními dávkami jídla než na jaké jsou dnes zvyklí. To už by musela udeřit nějaká katastrofa, aby "národ vyhladověl" - něco jako nedostatek paliv a hnojiv, bez kterých by produkce klesla o desítky procent.

P. Joch 18.5.2012 13:10

Re: analytik ve službách vlády

- být zcela soběstační pro případ krize je ekonomický nesmysl, který přesně ilustruje Severní Korea. Pokud přijde krize, není problém přestat pěstovat řepku na ekonaftu a zasadit více pšenice. Jedna z příčin krachu Zimbabwe tkví v tom, že Mubage kvůli soběstačnosti vyhnal bílé farmáře a místo tabáku nařídil pěstovat kukuřici. Peněžní výnos z hektaru tak poklesl na zlomek původního.

- rušení zelené nafty je naopak krokem vpřed, místo řepky na naftu se bude pěstovat něco užitečnějšího, nemyslíte? Trento ekonesmysl je snad už každému jasný.

- EU dává větší část svého rozpočtu do zemědělství kvůli Francii, i díky EU nejsou naši zemědělci konkurenceschopní vůči třeba Polákům, trh je neuvěřitelně pokřivený

- větší aktivita zemědělců znamená pouze více produktů pana Babiše v půdě. Dnešní moderní zemědělství nemá s péčí o krajinu nic společného. Nicméně pořád je to lepší než solární parky.

- Ornice je cca půl metru hluboká, pod ní je hlušina. Pokud ornici navezete na parkoviště před TESCO a zajistíte si zavlažování, klidně můžete farmařit.

Ž. Halabudová 18.5.2012 6:24

Havle, Havle.

 Dlužno dodat, že z okolních středoevropských zemí, včetně Rakouska, není žádná země v hlavních zemědělských surovinách soběstačná, a většina z nich je na tom s podílem domácí výroby k domácí spotřebě hůř než my.----- Poslední věta hovoří za vše! Podle Havla, si na nic nestěžujme, jinde jsou na tom ještě hůře.------ A stále zde podsouvá lidemdo podvědomí, že si za to mohou sami, tím že nakupují.   To, že téměř všechny potraviny a suroviny pro jejich výrobu, jsou ne(označeny)  tak, že to nelze přečíst kvůli velikosti,barvě,umístění písma, ta to Havlovi nevadí.To že původ surovin a potravin je záměrně zašifrován do různých-- země původu, vyrobeno v...., vyrobeno z čerstvých surovin, vyrobeno v české kvalitě,vyrobeno dle našich receptůr,atd., to Havlovi zase nevadí.Proč se neotírá o zákonodárce a neiniciue vznik a schválení zákona o poviném, přehledném a naprosto jasném označování surovin pro výrobu potravin a hotových potravin? Proč nejsou zavedeny minimálně základní normy pro výrobu potravin? To si opravdu všichni myslí, že zákazník jde nakupovat vybaven osvětlenou lupou a výkladovým slovníkem, aby zjistil co má koupit a co ne?

J. Síbek 18.5.2012 8:26

Re: Havle, Havle.

Za komunistů jste žádnou lupu nepotřebovala,protože na potravinových výrobcích většinou bylo jen datum výroby a na konzervách dokonce jakési kryptogramy ze kterých se neznalcům nepodařilo vyčíst nic.Máte pravdu,že se zrušila většina norem,ale jak tady jiný autor píše nekupujte špekáčky za 40,neobsahují maso,tak soudného by mohlo napadnout,že když stojí kilo vepřového 100 Kč,tak v těch špekáčcích toho masa.moc nebude,ostatně takové zboží,které se sice jako špekáček tváří se ani pod tímto názvem nesmí prodávat,tolik k tomu,že normy nemáme.(něco se přece jen znovu zavedlo)

K té neustále vzývané soběstačnosti ve výrobě potravin.. Výkupní cena mléka byla do roku 1989 kolem 5,5 Kčs za litr,mléko se prodávalo za 2 a 3Kčs,z čeho se ten rozdíl asi platil?Respektive za jakou cenu jsme tu "soběstačnost" měli?

P. Sulc 18.5.2012 8:41

Re: Havle, Havle.

Aha, a stat mel beranka, nebo nekolik beranku a ti se otrasali a sypaly se z nich dukaty. Nebo kde stat bral penize na doplaceni potravin? Z dani ne? Takze je to pesky jako za vozem, proste lidi jedli a za domaci potraviny platili. Neco primo, neco neprimo pres stat, ale platili. Tak furt nekdo nekecejte blbosti, ze "stat platil". Je to jstejna kravina ako ze "zdravotnictvi bylo zadarmo". Taky nebylo!!!!!

J. Schwarz 18.5.2012 10:39

Re: Havle, Havle.

Seňore, přemýšlejte! Pouvažujte co jak utratíte tisícovku, když budou ceny "reálné" - t.j. kilo vepřového za 100, šlehačka za 20, chleba za 20 a rádio třeba za 500 nebo pokud vám z té tisícovky "stát" 800 sebere s tím, že vepřové bude za 25, šlehačka za 5 a chleba za 2 kč. Rádio pak za 1500. V případě č. 2 toho nejspíš  sežerete mnohem víc / pokud zboží za ty peníze bude stále k dispozici / - protože jste si to už nuceně "předplatil". Na rádio hodíte bobek.

Ž. Halabudová 18.5.2012 11:09

Re: Havle, Havle.

No já nevím, kdo a proč zde stále omýlá špekáčky za 40,-Kč.Pokud se sytíš jenom buřtama, tak chápu, že tě ostatní suroviny a hotové potraviny nezajímají.Protože vidím, že těžko chápeš, tak ti poradím, jdi se podívat do nějakého obchodu s potravinami. Budeš překvapený kolik druhů zboží existuje.

P. Sulc 18.5.2012 5:10

Nejak mi to, pane Havle, unika

Stat ty penize na dotace nevypotil, jak rikate, sly z dani. Ale vzdyt je to jedno, ne? Jestli zaplatim za jidlo sto jednotek a na danich zaplatim navic 900 jednotek ktere jdou do zemedejstvi, a nebo navic nezaplatim nic a za jidlo dam tisic jednotek, vychazi to vsechno stejne, z jednew vody nacisto..Ber kde ber, byl to kolobeh penez na domaci pude, z venku nic neprislo a zemedelci pracovali a lide meli za rozumne penize pomerne kvalitni potraviny. V uzeninach sem tam slacha, ale ne rozmixovane zbytky kurecich hlac ci paratu a soja. . A zadny skrob v jogurtu ci jine blivatiny.. Kdyz jsem jeste zil do 67 roku v Cesku, jedl jsem prevazne konservy, a mam na ne dobre vzpominku. Ted, kdyz prijedu do Prahy  a koupim konservu, nestoji za nic, je to hnus.. A vsudy pritomna Universalni Hneda Omacka ?  No fuj!!!

P. Schon 18.5.2012 6:29

Re: Nejak mi to, pane Havle, unika

Konzervy nebrat. Ani špekáčky kilo za 40,- kaček. Tam není maso vůbec. A najdou se i tací, co takové špekáčky koupí. I jogurty najdete výborné, nesmí to ale být Danone. V marketech potraviny prostě nekupovat. A hlavně. začínají se rozjíždět farmářské trhy. Je to tam trochu dražší, ale třeba masné výrobky od soukromých řezníků výborné. Naposledy jsem koupil klobásy- vepřové, dančí, kančí, srnčí. Na zkoušku, neměly chybu.

P. Sulc 18.5.2012 8:33

Re: Nejak mi to, pane Havle, unika

Jste zlomyslnej clovek : delate mi chute !!  Ja jezdim do Prahy od 87 kazdej rok a bydlel jsem u kamaradu, takze jsem si mohl debuzirovat na uzeninach, byla i zahradka, takze i burty na ohni. Jenze vetsina jich umrela a ja ted bydlim v hotelu, tam samozrejme nic varit nemuzu, ac ovsem mam vzdy strasnou chut na jitrnice. Za bolsevika byly dobre, co pamatuju, ted mi zbejvajici kamaradi tvrdi ze to je hnus. Ovsem, farmarskej trh, to bude neco jineho. Ja pamatuju farmarske trhy v kazdem okrese ve Vidni, pred 45 lety, no, to sem se tam ladoval, a byla troji sekana: obycejna, sunkova a konska, vsecny fantasticky.. V Praze si kupuju sekanou u reznika na Starostrasnicky, ma dobrou.i jatrovou pasticku ma fajn. To je vzlastni, ten Danone je zdejsi nejrozsirenejsi yogurt a je dobrej. No, dobrej, je, jako vsechny ostatni, bez tuku. A ja nejsem fanatik pres zdravi, cholesterol mam nizkej a tak si kupuju reckej yogurt, i kdyz je tady delanej. A ta moje nejmilejsi verse ma 10 % tuku, jak videite, je to temer prudkej jed. A protoze Americani jsou okolo zdravi potrhli, tak jej musim nekdy shanet, beztukuvej, ci 2% maji vsude. Ale , hergot, k cemu je potom jidlo, kdyz si nemuzete poradne strejchnout.. A lepsi zkapnout v 65 na infarkt, nez pomaloucku umirat v bolestech o par let pozdeji na rakovinu. Preju fajn weekend a dejte si.

B. Volarik 18.5.2012 20:06

Re: takze i burty na ohni. Jenze vetsina jich umrela

Tech burtu???

Nic ve zlym, jenom mi to tak prislo legracni.

P. Sulc 18.5.2012 20:48

Re: takze i burty na ohni. Jenze vetsina jich umrela

Hergot, mate pravdu !  Tak to ale dopada , kdyz uz je clovek senilni a neprecte si po sobe, co napsal. Snad se polepsim, ale asi je to jen marna nadeje. Preju prima weekend.

P. Pavlovský 18.5.2012 3:54

Statistika je zkreslená

tím, že nezachycuje drobné výrobce pro vlastní spotřebu, pro příbuzné, přátele, sousedy, prostě výpšstky, které neprojdou trhem, nejsou prodávány a tedy ani zdaněny.

    Jako pražský důchodce trávím polovinu roku na chalupě na Vysočině. Od června mám vlastní salát, cibulku, kedlubny, postupně i brokolici, hrášek, špenát,  fazolky, mrkev, kořenovou zeleninu, kedlubny gigant. Zucchettami zásobuji množství přátel až do zámrazu. Mám sice tři komposty, ale zahrádka je sotva 10 x 10 m.

Nejsem zdaleka ojedinělý, jsou nás určitě desetitisíce, ne-li víc. To už je nějaké množství zeleniny a ovoce, tím spíš, že mnozí pěstují v daleko výhodnějších polohách, než je Vysočina, a mnozí bydlí venku celoročně, takže mohou pěstovat i ve sklenících. Mimochodem: Jsou houby zelenina -  i když nemají chlorofyl :-)?

J. Václavíková 18.5.2012 9:04

Re: Statistika je zkreslená

Organismy se dělí do tří říší- rostliny, houby a živočichové. Čili houby nejenže nejsou zelenina, ale ani rostliny ne :-)