29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Lež, anebo lumpárna?

To je otázka, kterou si dnes klade většina gramotných obyvatel České republiky. Nebudu raději rozvádět, aby mne ČNB nežalovala, jak nazývá lid obecný v jednotě s podnikateli rozhodnutí ČNB, které prý má zlepšit stav naší ekonomiky na snížením hodnoty koruny vůči euru o 5 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 25.11.2013 9:51

Stojí za tím Zeman a fertig. Stará bankovní rada se jen

snaží být novou, kterou bude jmenovat, Ta jeho kritika-nekritika a chválení kroku ČNB Rusnokovo je jasné, jako facka... Dzp.

V. Halašta 25.11.2013 9:36

Re: Pěkný článek,ale nepřesně cílený!

Když dostane Gazprom stále stejné množstí Euro za kubík, tak na tom vydělá jak?

V. Halašta 25.11.2013 9:35

Re: Hodně slov

Asi ano, celé jsem to prostě nedokázal dočíst. Nejsem masochista. Pan Vlk st. mi dluží asi 4 minuty života.

P. Bárta 25.11.2013 9:27

Hodně slov

ale k podstatě , tedy deflaci, či nerovnováze uvnitř Eurozony  ani slovo.Jen tak naokraj, kdyby nástroji ČNB disponovali Řekové, byla by Eurozona v naprosté pohodě a řešili bychom zcela jiné problémy.  Bylo by dobré, kdyby se k takovému problému vyjadřovali lidé s patřičným vzděláním

P. Schuster 25.11.2013 9:25

Idioten-ingenieur

Něco podobného bylo i v technickém oblasti. Termín idioten-ingenieur se užíval v 70-tých letech v Německu pro inženýři, kteří byly "fachmani" jenom ve velmi úzkém oboru.

V. Hošek 25.11.2013 9:24

Re: Souvislost s eurem

Škoda, že pan Vlk si toto neuvědomuje a dělá z práce ČNB politiku a sám se ještě snaží o manipulaci a posunování problému k jeho obrazu.

Články pana Vlka jsou sice čtivé, ale pravdu se od něj nikdo nedočká, což je škoda. Zařazuje se k novinářské obci, která nechce informovat, ale chce manipulovat a psát příběhy. Proč to dělají nevím, možná by se měli dát na beletrii.

P. Papež 25.11.2013 9:20

Státní dluhopisy

Poslední vydané státní dluhopisy a jejich následné znehodnocení je prasečina prvního řádu. Škoda, že není středověk. Singer by se máchal v koši ve Vltavě (v lepším případě).

J. Šrámek 25.11.2013 9:19

Pěkný článek,ale nepřesně cílený!

Koncern VW je sice veliký a výroba Škodovek také,ale ne zase s takovým vlivem.Nejvíce se podepíše devalvace na cenách plynu a ropy!Tyto dvě věci dovážíme a za ně platíme!A byl to Gazprom,kdo si stěžoval na klesající zisk,díky konkurenci!Ruská mafie bývalých komunistů je stále aktivní.Takže bych nepoužíval němčinu,ale ,,bratrskou" ruštinu!

V. Pavelek 25.11.2013 8:33

Bezpečným poznávací znamení fachidiota

je přemíra akademických titulů (např. 4 před a 2 za jménem), a to vše nejlépe před dovršením 40 let věku.

J. Barto 25.11.2013 8:14

I kdybych

přistoupil na argumentaci pana Vlka ( pokud vím, není odborníkem přes finance a tito jsou v názoru jednoznačně rozděleni), pak musím konstatovat: raději mám v peněžence "dávno mrtvé" euro, než českou korunu, se kterou skupina"trotlů"( dle pana Vlka), hýbne, jak se zrovna vyspí.

Německo to také schytalo, to je dobře, to by ani nebyl pan Vlk.

Americké peníze po válce (a dodnes) plynuly do všech stran. Ve většině případů se hospodářský zázrak nekonal. Proklatí Němci !

F. Janíček 25.11.2013 7:49

Pane Vyhnalíku,

děkuji Vám za Váš příspěvek do této diskuze. Konečně tomu rozumím.

A. Bocek 25.11.2013 7:30

Některých omylů se dokáže dopustit jen odborník,

laika by to v životě nemohlo napadnout. Máme ve vedení ČNB opravdu odborníky ?

H. Grúbr 25.11.2013 5:24

Jsem rád, že specielně pan Vlk si dal tu práci

a podíval se na to, děkuji.

J. Vyhnalík 25.11.2013 3:12

Souvislost s eurem

Dle mého názoru, kořeny nerovnováhy, kterou se ČNB snaží vybalancovat jsou v nerovnováze eurozóny. Kdyby měly země své národní měny, pohybovaly by se kurz koruny vůči nim podle toho, jak by ekonomiky prosperovaly. Vůči některým měnám by koruna posilovala (přece jenom pořád máme co dohánět), a vůči jiným by naopak oslabovala, pokud by se těmto zemím dařilo nám ekonomicky unikat.

Pro euro a eurozónu je to jinak. Kurz eura je tažen jakýmsi váženým průměrem ekonomické výkonnosti všech zemí eurozóny. Má to ten důsledek, že země zvyklé na vysoké zadlužování a vysokou inflaci se zadlužují rychleji, než jim to inflace eura stihne vyrovnávat a naopak ty nejvýkonnější ekonomiky, jako je německá, na tom vydělávají, protože euro je vzhledem k jejich ekonomice fakticky podhodnocené.

Na jednu stranu je kurz CZK/EUR určován vývojem české ekonomiky v porovnání s průměrem eurozóny a protože přese všechny problémy naše ekonomika rostla rychleji, nebo alespoň nepropadala tak rychle jako průměr eurozóny, vzniká mírný tlak na posilování koruny. Náš problém ale spočívá v tom, že potřebujeme vyvážet do Německa, které se průměru eurozóny stále více vzdaluje a tady by bylo logické aby koruna oslabovala.

Proto stále obtížněji vyvážíme do Německa a přitom relativně příznivý kurz stimuluje dovozy. ČNB se proto snaží, dovozy znevýhodnit a vývozy naopak usnadnit. Dopady jsou komplexní a nelze jednoduše říct, že to naši ekonomiku zaručeně spasí, ale posouvá to gradient směrem k vyšší zaměstnanosti a vyšší produktivitě ekonomiky. Podmínkou je ovšem to, aby toto opatření bylo dlouhodobé, aby se ekonomika nejen mohla přizpůsobit, ale aby se mohl i začít projevovat případný zrychlený růst.

Je otázkou, jak dlouho je možné vybalancovávat nerovnováhu vnášenou k nám ze samé podstaty eurozóny, pokud se ekonomika nerozeběhne a přirozeným růst tuto disparitu nepřekryje.

J. Sinnreich 25.11.2013 0:58

Pravda a EU

Cela politicko-ekonomicka struktura EU je stale vice zalozena na kombinaci lzi a donucovacich prostredku. Tim se stale vice podoba komunisticke ideologii pojeti sveta. Nezbyva nez doufat, ze podobnym zpusobem skonci. Bohuzel je lisdsky zivot priliz kratky na tyto experimenty.