22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Lež, anebo lumpárna?

To je otázka, kterou si dnes klade většina gramotných obyvatel České republiky. Nebudu raději rozvádět, aby mne ČNB nežalovala, jak nazývá lid obecný v jednotě s podnikateli rozhodnutí ČNB, které prý má zlepšit stav naší ekonomiky na snížením hodnoty koruny vůči euru o 5 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Janíček 25.11.2013 7:49

Pane Vyhnalíku,

děkuji Vám za Váš příspěvek do této diskuze. Konečně tomu rozumím.

A. Bocek 25.11.2013 7:30

Některých omylů se dokáže dopustit jen odborník,

laika by to v životě nemohlo napadnout. Máme ve vedení ČNB opravdu odborníky ?

H. Grúbr 25.11.2013 5:24

Jsem rád, že specielně pan Vlk si dal tu práci

a podíval se na to, děkuji.

J. Vyhnalík 25.11.2013 3:12

Souvislost s eurem

Dle mého názoru, kořeny nerovnováhy, kterou se ČNB snaží vybalancovat jsou v nerovnováze eurozóny. Kdyby měly země své národní měny, pohybovaly by se kurz koruny vůči nim podle toho, jak by ekonomiky prosperovaly. Vůči některým měnám by koruna posilovala (přece jenom pořád máme co dohánět), a vůči jiným by naopak oslabovala, pokud by se těmto zemím dařilo nám ekonomicky unikat.

Pro euro a eurozónu je to jinak. Kurz eura je tažen jakýmsi váženým průměrem ekonomické výkonnosti všech zemí eurozóny. Má to ten důsledek, že země zvyklé na vysoké zadlužování a vysokou inflaci se zadlužují rychleji, než jim to inflace eura stihne vyrovnávat a naopak ty nejvýkonnější ekonomiky, jako je německá, na tom vydělávají, protože euro je vzhledem k jejich ekonomice fakticky podhodnocené.

Na jednu stranu je kurz CZK/EUR určován vývojem české ekonomiky v porovnání s průměrem eurozóny a protože přese všechny problémy naše ekonomika rostla rychleji, nebo alespoň nepropadala tak rychle jako průměr eurozóny, vzniká mírný tlak na posilování koruny. Náš problém ale spočívá v tom, že potřebujeme vyvážet do Německa, které se průměru eurozóny stále více vzdaluje a tady by bylo logické aby koruna oslabovala.

Proto stále obtížněji vyvážíme do Německa a přitom relativně příznivý kurz stimuluje dovozy. ČNB se proto snaží, dovozy znevýhodnit a vývozy naopak usnadnit. Dopady jsou komplexní a nelze jednoduše říct, že to naši ekonomiku zaručeně spasí, ale posouvá to gradient směrem k vyšší zaměstnanosti a vyšší produktivitě ekonomiky. Podmínkou je ovšem to, aby toto opatření bylo dlouhodobé, aby se ekonomika nejen mohla přizpůsobit, ale aby se mohl i začít projevovat případný zrychlený růst.

Je otázkou, jak dlouho je možné vybalancovávat nerovnováhu vnášenou k nám ze samé podstaty eurozóny, pokud se ekonomika nerozeběhne a přirozeným růst tuto disparitu nepřekryje.

V. Hošek 25.11.2013 9:24

Re: Souvislost s eurem

Škoda, že pan Vlk si toto neuvědomuje a dělá z práce ČNB politiku a sám se ještě snaží o manipulaci a posunování problému k jeho obrazu.

Články pana Vlka jsou sice čtivé, ale pravdu se od něj nikdo nedočká, což je škoda. Zařazuje se k novinářské obci, která nechce informovat, ale chce manipulovat a psát příběhy. Proč to dělají nevím, možná by se měli dát na beletrii.

J. Boleslav 25.11.2013 10:06

Re: Souvislost s eurem

Problém je ale v tom, že ČNB naprosto podcenila nebo jí byly zcela lhostejné okamžité dopady tohoto opatření na obyvatelstvo, že se orientovala pouze na dopady na hospodářství. A i ty jsou sporné, protože v silách ČNB stejně není dlouhodoběji daný kurz ovlivnit, jak sám píšete. Kurz se stejně časem ustálí na hodnotách, kde korunu vidí finanční trhy. Jinak souhlas.

P. Bárta 25.11.2013 10:17

Re: Souvislost s eurem

nepodceňujte členy bankovní rady, že neznají dopady ....nikoli na obyvatelstvo, ale na trh a ekonomiku,  také proto bylo hlasováno 4:3, Je to typ ochranářského opatření a že bude stát tablet z Číny o 5% víc a za 2 měsíce už to nebude pravda je jedna strana mince, že se to projevuje na dovážených vstupech, to ví každý, myslíte, že Singer ne, proboha? Druhou stranou mince je skutečnost, že ekonomika potřebuje podpořit vývoz a zaměstnanost a to je ten důvod takového opatření a je ospravedlnitelný.

J. Vyhnalík 25.11.2013 15:45

Re: Souvislost s eurem

Problém je částečně v psychologii trhu, kdy obchodníci rádi využijí každé "oficiální" zdražení k násobnému zdražení svých produktů a testují tak nové cenové hladiny.

Zásah ČNB teoreticky zdražil dovozy o necelých 6 %, ale pokud se podíváte na změny v cenících elektroniky, nárůsty jsou větší. Podobně tomu bylo začátkem roku, kdy zvýšení DPH představovalo 0,8333 %, ale ceny rostly o několik procent.

Každá změna znamená inflační impuls, ale je jednorázový, dále bude působit už jenom tlak odpovídající novému kurzu.

Problém je v tom, že kdyby ČNB předem vydala varování tak, aby si toho všimla média, negativní dopad intervence by to posílilo a ne oslabilo.

Š. Hašek 25.11.2013 10:10

Re: Souvislost s eurem

Pan Vyhnalík to osvětluje dokonale, i když ....

Na (moje) pochybnosti jest odpovězeno v posledním odstavci - jak dlouho "nová rovnováha" dle ČNB asi vydrží. Dlouho nevydrží.

P. Bárta 25.11.2013 11:30

Re: Souvislost s eurem

To máte tak, pokud ČNB slovně bude podpoovat svoje záměry, tak už jen slovní vyjádření tu korunu podtrhnou.

M. Kosejk 25.11.2013 14:43

Re: Souvislost s eurem

ČNB může prodávat korunu ještě dlouho. A víte co? Ona s tím může hned přestat. A dokonce může začít zpět ty koruny nakupovat. 

Já bych neplašil, co se týká politiky ČNB - logiku má. Horší je to s tou reálnou politikou - např. jestli se stane ministrem vnitra ten úchyl z TI, tak si tady už nikdo normálně svobodně nezapodniká - a zbytek podniktelů bude trestně stíhán za prkotiny.

J. Boleslav 25.11.2013 14:51

Re: Souvislost s eurem

Ve věci obsazení židle MV naprostý souhlas.

Z. Švrček 25.11.2013 11:15

Re: Souvislost s eurem

Hezké vysvětlení. Kdybychom tady měli Euro, to by s nám to vybalancovávalo :-)

J. Vyhnalík 25.11.2013 15:16

Re: Souvislost s eurem

JJ kdybychom měli euro, tak bychom se mohli pouze modlit, abychom v centrifuze eurozóny patřili k těm šťastnějším, jejichž ekonomika těží z toho, že euro devalvuje rychleji než by odpovídalo jejich výkonnosti a mají tak výhodu relativně podhodnocené měny. Nic by to ovšem nezměnilo na tom, že Německo by se nám vzdalovalo stále rychleji a na našich politicích by bylo, aby nám vyjednali co nejmenší podíl na penězovodu směrem k propadajícím se ekonomikám.

Nakonec je vidět, že ani to, že v eurozóně nejsme nás od dopadů její vnitřní nerovnováhy zcela neuchrání, ale alespoň můžeme aktivně reagovat.

J. Sinnreich 25.11.2013 0:58

Pravda a EU

Cela politicko-ekonomicka struktura EU je stale vice zalozena na kombinaci lzi a donucovacich prostredku. Tim se stale vice podoba komunisticke ideologii pojeti sveta. Nezbyva nez doufat, ze podobnym zpusobem skonci. Bohuzel je lisdsky zivot priliz kratky na tyto experimenty.