16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
erre 25.12.2009 11:45

Drahý Foundrymene,

neupírám Vám, že v článku je obsaženo mnoho pravd. To co píšete je i logické a mnoha ekonomickými beletristy dostatečně popsané dávno před Vámi, ale vžijte se do role šéfa FEDu někdy na žačátku roku 2008, kdy se na něj řítila finanční krize. Jak byste ji řešil? Zkuste něco napsat v tomto smyslu.

Carlos 24.12.2009 22:25

Krize

V současném globalizovaném světě  tržní ekonomiky budou krize stále častější. Tržní ekonomika svou saturační podstatou , jinak řečeno přehříváním , to je atomový reaktor. Ten se ale dá uchladit a tedy uřídit. Chladit ekonomiku úvěry pro výrobce, (aby mohl vyrábět) a úvěry pro spotřebitele , (aby mohl kupovat) to nemůže dlouho fungovat. Nadvýroba nemá odbyt , (chudé země nemají peníze) , a řešení se hledá ekologickými nesmysly. Tržní ekonomika (ze své podstaty) nikdy nemůže být ekologická. Pokud se budeme snažit ekolog. limity tuto řídit, tak to bude centrálně (globálně) řízená ekonomika a nikoliv tržní.

Curious 24.12.2009 21:01

Autor se domniva, ze "normalni urok"

je kolem 5%. Zajimalo by me jak k tomuto cislu dospel.

Foundryman 24.12.2009 22:52

Re: Autor se domniva, ze "normalni urok"

Jedná se o průměrný roční výnos z kapitálu po zdanění. Ale to číslo bylo uvozeno souslovím "dejme tomu" ;-)

Curious 25.12.2009 3:13

Re: Autor se domniva, ze "normalni urok"

Dekuji za odpoved, ale zajima me proc ne "dejme tomu" 10% nebo "dejme tomu" 0% nebo "dejme tomu" jakekoliv jine cislo?

Miro Vilimek 24.12.2009 13:08

Diky Foundrymane

za hezky darecek. Jednak za hezky napsany clanek a hlavne za to, ze "rakusani" v Cesku stale nevymreli! Jsem dnes v praci (v Irsku jsou Vanoce az zitra) a Tvuj clanek ve mne zazehnul to predvanocni napeti - co bude pod stromeckem? Napsal jsem totiz Jeziskovi (ten u nas nadeluje dnes, Santa az zitra),jestli by mi nedoplnil knihovnu o Principles of Economics otce zakladatele Carla Mengera z mises.org.

Preji vsem vesele Vanoce a do noveho roku hodne zdravi, stesti, spokojenosti a nepodlehani osudne domyslivosti!

Foundryman 24.12.2009 15:21

Re: Diky Foundrymane

Díky, rovněž přeji hodně štěstí. "Rakušané" u nás naštěstí nevymřeli, je nás čím dál víc (a přímo hnízdo je na sumavak.bloguje.cz). Už to ostatně kdosi napsal - "pokud se někdo zabývá hlouběji ekonomií, nevyhnutelně skončí v táboře přívrženců rakouské školy"

Anton 24.12.2009 15:26

Re: Diky Foundrymane

Myslíte tím Kajana?

Xury 24.12.2009 12:38

úvěrová expanze

Docela by mne zajímalo, jak si představujete, že měl FED držet vysoké sazby na mezi bankovním trhu a zároveň zajistit, aby si banky nešly půjčit levněji jinam. Tvrzení, že úspory neexistují totiž platilo jen lokálně (hlavně v USA), ale ne globálně. Čína a země vyvážející ropu měly dost peněz a málo vhodných příležitostí k investicím, takže jich úspory šly za hranice. A to pomíjím takovou drobnost, že by měl FED dot velký problém zdůvodnit rychlý nárůst úroků po dotcomové krizi. Konečně správně píšete, že Greenspanovi kritici léčí současnou krizi stejně jako on. Vtip je v tom, že obyvatelstvo žádá od politiků minimalizaci dopadů plynoucích z krize. To ovšem znamená, že je silný tlak na minimalizaci likvidace výrobních kapacit a následné propouštění. A jediný způsob jak toho dosáhnout je nalít paníze do ekonomiky. Což je ovšem v příkrém rozporu s tržními principy. Je jasné, že to ovšem nepůjde do nekonečna a už v současnosti si budujeme základy pro novou krizi.

tris 24.12.2009 17:01

Re: úvěrová expanze

"A to pomíjím takovou drobnost, že by měl FED dot velký problém zdůvodnit rychlý nárůst úroků po dotcomové krizi."

Aneb - nešlo to, protože se jim to nechtělo zdůvodňovat....

Curious 24.12.2009 20:56

Re: úvěrová expanze

Mohl byste vysvetlit, proc by Fed nemel byt schopen kontrolovat urokovou miru?

Xury 24.12.2009 23:10

Re: úvěrová expanze

A jak by ji tak asi stanovil? Jestliže jeden subjekt řekne bance, že jí půjčí peníze za dejme tomu 4% a jiný, byť zahraniční je poskytne za polovinu, od koho si ta banka asi půjčí?

Curious 25.12.2009 3:31

Re: úvěrová expanze

Pokud US dluhopisy vynasi 4%, proc by zahranicni subjekt pujcoval bance za 2% a neinvestoval do US dluhopisu?

Dnes uz Fed i plati uroky na rezervach a pokud se rozhodne platit rekneme 4%, proc by zahranicni subjekt pujcoval bance za 2%?

good bye 26.12.2009 7:14

Re: úvěrová expanze

"A jediný způsob jak toho dosáhnout je nalít peníze do ekonomiky."

mimochodem ty nalité pení ze do ekonomiky banky z velké části použily na nákup akcií,

takže účel se minul účinkem,souhlas na problém je zaděláno.

XYZ 24.12.2009 11:07

Francouzština

Nauč se fr. Ve fr. existuje totiž něco,

čemu se říká shoda podmětu s příčestím

minulým, což znamená, že dané příčestí minulé přibírá v ženském rodě

jednotného čísla koncové písmeno "e". Tudíž se nikdy nemůže napsat: "La

crise est mort", nýbrž vždy pouze jen "La crise est morte"!  

realista 24.12.2009 19:21

Re: Francouzština

Ano, to je opravdu na celém článku to nejdůležitější  !!

kelner 24.12.2009 10:25

Názor

Je zajímavé přečíst si názor "odborníka", který tvrdí, že za stávajících ekonomických pravidel prosperita nemusí mít za důsledek inflaci. Ve své podstatě to totiž znamená, že cena zboží o které je zájem, zůstane stejná nebo bude klesat, případně masivně vyrábět výrobky, které nikdo nechce ani gratis.

SelskýRozum 24.12.2009 16:54

Re: Názor

Inflace je pouze v dusledku prebytku penez vuci produkci. Na inflaci vydelavaji banky a vcetne tech statnich a statu samotneho (mysleno lidi ve vedeni statu). Inflace je v mirne mire pro stat uzitecna, protoze obira lidi o jejich uspory nenapadne bez jejich protestu. Jeste jednou: Bez tisneni novych penez (nebo jejich pripisovani na ucty statnich bank) inflaci nedostanete. Je to proste jen znehodnocovani meny. A ano, inflace ovlivnuje chovani ekonomickych subjektu a tedy celou ekonomiku.  Odbornici, mam tu neco spatne?

Freeman 24.12.2009 20:04

Re: Názor

Moc nerozumím tomu co chcete sdělit ale je nutné si říct co považujete za "inflaci". Neb je rozdíl v tom jak je chápána dnešním ekonomickýcm jazykem a o čem mluví "rakušané" resp. původní význam inflace. V případě stabilního množství peněz v ekonomice je jasné, že u produktu, který bude více  vyráběn dojde k poklesu jeho ceny = snižování vzácnosti.

Antonín Hrbek 24.12.2009 8:16

Vážený příteli slévači

Nejprve srdečné pozdravení a přání všeho nejlepšího. Doufám, že si z Vašeho olova ulijete dobrou prognózu pro příští rok.

Obdivuji se Vaši zdrženlivosti se kterou jste např. opomenul naši centrální banku, která vyslala poslední signál o tom, že nemá cenu spořit. Každý rozumný člověk by za těchto podmínek měl z bank vybrat všechny své úspory a umístit je jinam. Loni byla jedinečná příležitost do zlata.

Lehce jste opomenul i naše vynikající politické ekonomisty, kteří ještě před rokem bezuzdně tvrdili, že u nás žádná krize není a nebude. A co o takových, kteří prstem ukazují například na Řecko, které je na tom z hlediska poklesu HDP podstatně lépe než ČR. Snad už konečně někdo přijde na to, že hodnoty se nevytvářejí v bankách a na burzách, ale poctivou prací. A že cílem není růst pochybných ekonomických ukazatelů ale zajišťování kvalitních a lacinějších výrobků i služeb.

Yowda 24.12.2009 8:33

Re: Vážený příteli slévači

od okamžiku, kdy naše centrální banka prodala zlatý poklad státu na "kilogramy" i když obsahem byly i umělecké předměty a mince a nakoupila za ně  "ostatní aktiva", je pro českou centrální banku škoda slov...;-€

Foundryman 24.12.2009 8:47

Re: Vážený příteli slévači

Děkuji za přání, nápodobně. Naši CB jsem snad neopominul a naše politiky taky ne - i jejich počínání jsem se snažil popsat. Dle mého soudu je však důležitý princip, nikoli jednotlivci, kteří jej zrovna uplatňují.

Nekryté peníze a obrovské dluhy jsou zničující, ať už je prosazuje Topolánek, Merkelová, Sarkozy, Obama nebo Paroubek.

Ad HDP - pokud si půjčíte dejme tomu 10 milionů a použijete je na spotřebu, vaše životní úroveň se výrazně zvýší. Do doby, než je prošustrujete a budete muset splácet.

Nákup fyzického zlata a stříbra vřele doporučuji.

Freeman 24.12.2009 20:12

Re: Vážený příteli slévači

Politiků se nechci zastávat ale někdy jde o to nevyvolávat ještě větší paniku. Druhá věc je, že jedete v nějakém vlaku a zatažení za záchranou brzdu může být pěkná katastrofa. Pak vážíte co je větší průšvih. 

Je mi jasné, že jednou si ale budeme muset nalít čistého vína a já doufám, že se toho dožiji (jak ve smyslu, že tady ještě budu s ohledem na věk tak, že se nenajde nějaký nový spasitel typu Stalin, Hitler - orgány EU mají také v tomto směru pěkně našlápnuto).

Kalamajka Mike 24.12.2009 8:04

FED hřeší na to, že ničím nekryté dolary používá půlka světa.

Nikdo nemá nejmenší tušení, kolik jich je vlastně v oběhu, avšak málokdo má zájem o tyto reálně bezcenné papírky přijít. Kurz dolaru je zcela fiktivní.

ucitelas 24.12.2009 10:45

Re: FED hřeší na to, že ničím nekryté dolary používá půlka světa.

mikmiku, proč by si někdo držel něco bezceného. Jsi hlupák pokud si myslíš,že rubl je na tom lépe.

SelskýRozum 24.12.2009 16:47

Re: FED hřeší na to, že ničím nekryté dolary používá půlka světa.

V tuto chvili nemuzou byt bezcenne. Jiste byste mi jen tak 10.000 USD nedal.

, 24.12.2009 4:15

,

,

Allan Greenspan 24.12.2009 2:51

Pane Slevaci,

Kdyby jste mi poradil pred deseti lety, nemuseli bychom byt dneska v tom pruseru. Tehdy jste ale mlcel!

Pane Greenspane 24.12.2009 6:21

Re: Pane Slevaci,

před deseti lety jste odmítl rady pana Slévače číst, on to tehdy říkal.

Foundryman 24.12.2009 8:51

Re: Pane Slevaci,

Nejen před 10 lety, Ludwig von Mises varoval před úvěrovou expanzí už před 80 lety. Pan Greenspan má však raději Keynese.