1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Joe the plumber 14.12.2008 22:19

Re: Ekologické daně, anebo další ztížení života těm nejchudším ?

Stačí, abyste si vzal ampermetr, (třeba klešťový ) a zmeřil si proud který teče např. zemnícím vodičem. Totéž proveďte bez zapnutých světel. Rozdíl vynásobte 14,6 (napětí, na které  je alternátor regulován,) a nestačíte se divit. Když jenom sečtu jmenovité hodnoty veškerého osvětlení, pak vám dávám za pravdu. To je jmenovitý výkon, ale vy musíte uvažovat s příkonem, ten musíte dodat a tudíž spálit benzin.  Kde jsou  přechodové odpory ?  To jsou také mikrovařiče. ( změřte si pro zajímavost úbytek napětí např. jenom na jednom konektoru, zvláště pokud máte již prosolený vůz po zimě, při 150 mV je ztrátový výkon 2,2 W. A kolik tam těch konektorů máte ? Pokud máte novou Fábii, tak možná máte předřadný odpor, aby se vám nepálily žárovky, další ztráty. ) . Kde jsou úbytky napětí na vodičích ? ˇUbytky napětí na kontaktech přepinačů, kontaktech relé, kontaktech žárovek, odpor vinutí relé, indukční zátěže? a diody v alternátoru snad netopí ? proč se tedy musí chladit ? A proč má alternátor větrák ? Kdyby se točil jenom jako kus železa, tak  přece nepotřebuje  chladit.  (to už ale pletu dvě věci dohromady - to souvisí s účinností)  Ono to jako jednotlivě lze zanedbat, ale součet již ne.  A dynamické brzdění alternátorem je nevýhoda, nikoliv výhoda zapnutých světel, protože se vám zvyšují pasivní odpory, lze to přirovnat  asi jako kdybyste jel s trvale mírně přitaženou  ruční brzdou  anebo jako kdybyste jel stále do mírného kopce.  Šlápnutí na brzdu  je chtěné zmaření dynamické energie , ale alternátor je zmaření nechtěné. Ale to jsme se už dostali úplně někam jinam, mimo filosofii článku.

Kalaš 13.12.2008 22:27

Ekonomika krize, rozpočet

Skvělý a pravdivý článek nemám co dodat.

Lampedusa 12.12.2008 18:04

Opravdu zajímavý pohled na věc !

;-€No, hned  zkraje začít tím, že Kalousek sice navrhuje nesmyslný rozpočet, ale je to lepší než nic - tak to bych mohl za ty prachy  dělat ministra i já. Je sice předem jasné, že to dopadne nedobře (řečeno slovníkem pana prezidenta), ale taky bych se pak dovedl vymluvit na to, že nikdo nemohl tušit, jak až vážná bude ta krize. Co nutí ale Kalouska tvrdošíjně trvat při sestavování rozpočtu na růstu cca 3,5 %, když každý jen trochu ekonomický odborník tuší, že to bude sotva polovina ? Toto mně jako laikovi není pořád jasné. Dalším odborníkem na slovo vzatým je i Topolánek. Ten před časem  v televizi prohlašoval, že Paroubek by měl být zažalován za šíření poplašné zprávy, poté co tento upozornil, že bychom se měli připravit na zhoršení ekonomických podmínek ve státě v souvislosti s nastupující krizí. Nic prý nám absolutně nehrozí, u nás  je vše zdravé a jak má být, hlásal Topolánek.  A v podobném duchu se nesou i autorovi knížecí rady, jak  by bylo  nejlepší všechno nezdravé nechat padnout s očekáváním, že se to nějak usadí a vyreguluje samo.  To by musel autor článku  vymyslet sám něco na způsob té Nokie. Tak  zkrátka zjišťuji, že bych se opravdu mohl ucházet o post ministra financí - mě by totiž takové hlouposti nenapadli ani při nějaké náhlé duševní nedostatečnosti. !

V. Hoffman 12.12.2008 15:39

Re: Když ideologie nefunguje, fanatik doporučí přitvrdit.

Precitajte si cely prispevok RomanaL, imho to mysli vazne /ja viem, ze to znie neuveritelne/:-D

loula 12.12.2008 15:12

Re: Ano pane Drápale......

Máte pravdu,až na tu maličkost, že v srpnu, ještě v době sestavování rozpočtu,oposice protestovala proti návrhu 4,8% růstu  s tím, že ve světe se rýsuje krize.A Kalousek to odmítl s tím, že krize se Ceska netýká.

Minutus 12.12.2008 14:55

Re: Pane Drapale, naprosto souhlasim s Vasim konzervativnim pojetim ...

Hmm, jak jste si představoval státní regulaci struktury průmyslu? Namísto těch automobilek zaději nezaměstnané? Ty pobídky se už dávno vyplatily, pokud automobilky zcela krachnou, najde se něco nového, třeba technologicky pokročilého, což je i žádoucí. Ale automobilky splnily svou roli - nic lepšího se totiž v daný moment nenabízelo. Ostatně např. na Ostravsku v Hyundai je velká část zaměstnanců z Polska a Slovenska, takže dopady na nás nebudou tak zlé.

Minutus 12.12.2008 14:50

Re: Když ideologie nefunguje, fanatik doporučí přitvrdit.

Když volný trh selže, byl málo volný. To není výrok, ale ironie vy logiku.

Minutus 12.12.2008 14:36

Re: Když ideologie nefunguje, fanatik doporučí přitvrdit.

To je argument a dobře mu rozumím. Vy opravdu ne?:-D

Minutus 12.12.2008 14:32

Není přesně jasné jaký by ten rozpočet měl být, ale

jedno je nad slunce jásné. Měl by být s přebytkem, protože lepší to nebude. Doma teď asi taky není rozumné neplánovat na příští rok půjčky, nebo ano?

vládík 12.12.2008 14:27

Re: Léčba šokem

Záruka za vkady (a jejich proplacení v případě bank) a celková sanace bank je trochu rozdíl, ne,

Jo - a kde že vlády vezmou ty peníze (když i bez těch sanací mají deficitní rozpočty)???

vládík 12.12.2008 14:22

Re: Ano pane Drápale......

Doporučuji nečíst jen oznamovací části blogu, ale i části důvodové. Jsou podstatnější.

Je totiž skutečně lepší mít rozpočet než rozpočtové provizórium (výdaje max. ve výši tuším 90 % loňských), bez peněz na spolufinancování evropských peněz (a tedy bez možnosti jejich čerpání), bez možnosti zvýšení platů např. učitelům atd.

Je totiž pravdou, že reálný rozpočet v listopadu (prosinci) 2008 na příští rok nikdo neudělá. A v době schvalování (leden - únor) už zase bude vše jinak.  Všimněte si, že rozpočett (již hotový) musel jít do parlamentu v říjnu. Pak parlament odsouhlasil výši deficitu. Definitivní projednání bylo až za dva měsíce.

Závěrem otázka: Jaký bude rozdíl mezi reálným deficitem (řekněme)  60÷70 mld. v době hospodářské krize a mezi schodky 75÷85 mld. v době vysokého růstu ekonomiky za vlád ČSSD (čtyři roky v pseudokoalici s ODS a další čtyři v koalici s US a KDU).

VLK 12.12.2008 14:10

Re: šablona

Souhlas. S těmi vodaři to sedí. A po zobecnění taky.

V současnosti všichni "tesaři" mají nakoupeno část nářadí na úvěr. A hlavně část materiálu. A plánují u části materiálu další úvěr použít. Bez toho, aby doplnili zásobu hřebíků, nemohou pracovat a zužitkovat peníze, které mají uložené ve skladu v sušícím se dřevě. Prostě bez toho drobného provozního úvěru, se kterým počítali, nehnou s těmi velkými investičními úvěry. A proč má v tu chvíli záležet na tom, jestli zkrachuje právě ta jejich banka, ve které mají ten provozní úvěr sjednaný? Neboť pro toho tesaře teď není rozhodující, nakolik on je kvalitní, ale nakolik je kvalitní nebo alespoň přežívající ta banka.

A on je teď v tom stádiu, kdy hledá i toho špatného vodaře, aby mu co nejdřív spravil ne kapající kohoutek, ale prasklé WC. Kdy hledá tu poslední banku, která je ochotná dát alespoň úvěr na polovinu nutných hřebíků.

Ypsilon 12.12.2008 13:59

Re: trestat zlé

Řekl bxch, že nástup nacizmu v Německu souvisel daleko víc s ekonomickou situací a s pro Němce velmi pokořujícími Versalleskými dohodami než s nějakými frustracemi z  nefungováním práva.

honzak 12.12.2008 13:56

Re: Ekologické daně, anebo další ztížení života těm nejchudším ?

"Součet výkonu žárovek na voze je min. 500 W" - co máte za auto? Mně vyšlo cca 150W na OPEL CORSA C. Navíc moderní auta při zařazeném rychlostním stupni a nulovém plynu vypínají přívod paliva. Zapnutá světla tedy zlepšují elektrodynamické brždění (zatížený alternátor dobíjením + světly).

VLK 12.12.2008 13:34

Re: Léčba šokem

Tím chcete říct, že po onom tak propagovaném pročištění ekonomiky ten největší demagog přežil a v politice zvítězil? Pokud ano, pak s Vámi bohužel musím souhlasit.

V. Hoffman 12.12.2008 13:12

Re: Když ideologie nefunguje, fanatik doporučí přitvrdit.

8-o8-o No, to mi je teda pekna logika! Uvedene plati len v pripade, ze prijmete tvrdenie "volny trh nemoze zlyhat" ako axiomu, co je prave dokladom hore uvedeneho fanatizmu. Vy si snad ani neuvedomujete, aku logicku chybu ste urobili.8-o

gerontusinza 12.12.2008 12:50

Ano pane Drápale......

"Nepatřím do fan klubu mé ženy, ale jsem rád, že byl schválen její rozpočet. Ano, vím, že nakonec bude všechno jinak, ale bude jistě lépe mít nerealistický rozpočet než žít v rozpočtovém provizóriu. To, že rozpočet je nerealistický, není chyba mé ženy ale převážně moje. Vždyť já mám  ten plat taky malej tak co bych vlastně chtěl.... ale hlavně že jsme se domluvili, ona bude utrácet tak jak si řekla a pak se uvidí...... vždy%t exekutor může přijít jenom ke mě k ní těžko, tam má jenom věci pro denní potřebu, a ty nestojí za exekuci .......;-) Hlavně že máme schválený rozpočet že, miláčku.... i když je evidentní, že zase nevydělám nebo mě propustí z práce, ale máme schvélený rozpočet tak jak ty jsi to chtěla miláčku....;-PNasrath....

Joe the plumber 12.12.2008 12:18

Re: Ekologické daně, anebo další ztížení života těm nejchudším ?

S tou spotřebou je to tak : Existuje matematická souvislost mezi termickou účinností motoru ( tak zvaný uzavřený Carnotův cyklus) a kompresním poměrem spalovacího motoru.  Zhruba říká, že čím větší kompresní poměr, tím účinnější využití tepelné energie obsažené v palivu (tzv. výhřevnost, resp spalné teplo )  Čím větší tepelná účinnost motoru, tím menší specifická spotřeba a tudíž i celková spotřeba. Protože se od roku 1960 kompresní poměr změnil z tohoto hlediska pouze nepatrně, zůstává spotřeba celkem stejná. ( to je také důvod, proč mají diesely menší spotřebu - mají podstatně vyšší kompresní poměr). Jde o to, že spalování paliva je nedokonalé, a tak i při ideálním stechiometrickém poměru  Lambda =1 vzniká spousta škodlivin. Nejhorší jsou dusitany, dusičnany. Kompresní poměr bohužel nelze libovolně zvyšovat kvůli detonačnímu spalování. Spotřebu by šlo ale snížit mimo jiné omezením svícení ve dne. Každá žárovka je totiž také vařič, kterým ohříváš okolní vzduch, resp. topíš pánu bohu do oken. Součet výkonu žárovek na voze je min. 500 W, změnou chemické energie na tepelnou (spalování) , tepelné na mechanickou (motor), mechanické na elektrickou (alternátor) a elektrické zpět na tepelnou (žárovka) narostou ztráty cca dvojnásobně, takže když jedeš v rozsvíceném autě, tak minim. 1 kW  vyhazuješ každou hodinu do vzduchu. Zapni si na hodinu kilowatový vařič a na elektroměru poznáš, kolik tě to svícení stojí.  A to nemluvím o náklaďáku. Za rok je to pěkných pár propálených cisteren. Rakušáci na to už přišli, Němci také nesvítí, ale oni nemusí svítit ve dne, protože oni mají oči. Navíc se mi za plného slunce několikrát stalo, že vzdálený světlomet  přebil svou intezitou blinker, (který je integrován těsně vedle), takže jsem nepoznal včas, že bliká a chce předjíždět. Takže svícení ve dne, zvláště  v létě je nejenom neekologické, ale také nebezpečné.

vytyk 12.12.2008 12:15

Je zajímavé

že vyšel už veliký počet článků, a to i v letech minulých, kde autoři (často velmi erudovaní a vlivní ekonomové a hlavy úspěšných firem) apelovali na nutnost šetření, nezadlužování, vyrovnaných rozpočtů, rovnosti v podnikání, omezování zásahů státu do ekonomiky, tyhle články se v poslední době množí, ale přesto nikde ve světě, tím spíše ani u nás není vidět, že by se tím ti, co mají moc a rozhodují, nějak řídili. Spíš si myslím, že věci vidí opačně, tak to vypadá, že na zeměkouli rozhodují v naprosté většině blbci nebo sabotéři.

ranbow 12.12.2008 11:50

Když ona je to samořejmě celé šablona

To se pak totiž musíte zeptat kdo je to nejlepší tesař - jestli ten který dělá nejlepší střechy, nebo ten který si dokáže i v krizi  najít zakázky a odbytiště pro svoje výrobky - což nemusí být to samé,.

A stejně tak - kdo je nejlepší bankéř, ten který vydělává pro banku nejvíc peněz, ten který řídí banku konzervativně s malými riziky i zisky - nebo ten kdo si dokáže v případě krize poradit a sehnat finanční pomoc?

Jan Kubalčík 12.12.2008 11:29

Re: Konzervatismus - abych to dokoncil...:-)

Zkušenost učí, že o osudech států rozhodují často nejasné, téměř latentní příčiny, které se na první pohled jeví jako bezvýznamné nebo malicherné. Paradoxně však právě na nich leckdy závisí budoucí prosperita či bída. Jednoduchá pravidla vládnutí a návrhy jednoduchých řešení jsou vždy velmi lákavá svým omezením na jednotlivosti. Jejich prostřednictvím totiž lze dosáhnout konkrétních cílů snáze a rychleji, než komplexním přístupem. Jsou však ze své podstaty škodlivá, protože léčením jednoho neduhu vyvolají neduhy jiné, mnohdy ještě horší." (Viktor Dobal)

janabok 12.12.2008 11:28

2 autor

díky za článek...

Jan Kubalčík 12.12.2008 11:28

Re: Konzervatismus

Dobrý den. Promiňte, ale obávám se, že to je nedorozumění...:-): "Myšlenka, která stojí u kořenů konzervatizmu, je odmítnutí revoluce jako cesty k hledání nápravy věcí. Revoluce, jejichž cílem je změnit stávající stav, jsou paradoxně největším nepřítelem reformy, protože činí moudrou a spravedlivou změnu života společnosti nemožnou. Budování, obnovování nebo reformování státu patří mezi praktické činnosti, které si nelze osvojit z krátké zkušenosti. Vyžaduje zkušenost mnohem větší než může za celý svůj život získat i ten nejchytřejší a nejpozornější člověk. Moudré směřování jakékoli reformy proto vyžaduje zkušenosti nasbírané po generace. Nabytí a uvedení do života společnosti čehokoli nového musí zároveň ochraňovat to dobré, co již bylo osvojeno. Řídíme-li stát přirozeně, nejsou naše zdokonalení nikdy zcela nová a to, co uchováváme, není nikdy úplně zastaralé. ... Klíčovým předmětem politiky je svár mezi stávajícím a novým, mezi jednoduchými řešeními a komplexními. Nepochybně stát, který není schopen přijmout určité změny, nemá sílu ani oprávnění uchovat sám sebe. Umění a obtížnost politiky spočívá však v tom, aby nezdravé jevy v životě společnosti byly včas a správně rozpoznány a aby se společnost s nimi otevřeně vyrovnala s pomocí toho zdravého, co bylo zachováno. Základním přístupem konzervativců není odmítání nových věcí, ale pečlivé zvažování, jak jejich zavedením nepoškodit jiné oblasti života nebo společnost jako celek. Účinky a dopady nových věcí nejsou vždy bezprostřední a velmi věrohodné a nadějné plány mohou dospět k velmi politováníhodným koncům, ale i naopak zdánlivě nesmyslné myšlenky a projekty mohou přinést nečekaný prospěch všem.

R.J. 12.12.2008 11:25

Re: Pane Drapale, naprosto souhlasim s Vasim konzervativnim pojetim ...

Bohužel, tento stát za dobu své existence nebyl schopen vyřešit bytovou otázku. Není možné se odstěhovat do míst,kde práce je,skončí člověk pod mostem, pokud nechce bydlet sám na šílené "svobodárně" s Ukrajincema. On by také místní zaměstnavatel jednal trochu jinak, když by věděl že se zaměstnanci bez problémů přestěhují za jinou prací. Takto je většina lidí držena v " šachu". Jinak zde fungují cechy jak za Marie Terezie, vzpoměňte, jak třeba křičeli zaměstnanci RaJ, že jen oni jsou ti "ořechový", kteří to umějí, člověk z ulice to prý nezvládne. Prý by šidil a neposkytl kvalitu.Takže máme pohostinství k obrazu socialismu. Něco jsem strávil po hospodách , restauracích a hotelech, bída, když to srovnám se světem. Ale občas člověk narazí na skvělý podnik, krmě chutná, cena přiměřená, obsluha ochotná a čistá, včetně kuchaře a kuchyně. Žádný na vrch huj, uvnitř fuj.Ale jsou to vyjímky.

Didi 12.12.2008 11:24

Re: Ekologické daně, anebo další ztížení života těm nejchudším ?

Ještě k té ekologičnosti nových vozů. S Felicií po dědovi (rok výroby 1960, motor 1,2 litru) jezdím v průměru za 8 litrů / 100 km. Se služební Fábií (1,2 HTP) jezdíme v průměru taky za 8 litrů /100 km. Rozdíl skoro 50 let, ale pokrok moc nevidím. Přeprava z místa A do místa B mě pořád vyjde nastejno.

Didi 12.12.2008 11:14

Re: šablona

Pak se však ptejme sami sebe, zda chceme systém, v němž úřednici nenesou zodpovědnost za svá rozhodnutí.

Joe the plumber 12.12.2008 11:13

Ekologické daně, anebo další ztížení života těm nejchudším ?

Daň na neekologické vozy je všechno možné,  jenom ne ekologické opatření. Pokud slyším názory, že průměrný věk aut u nás je 14 let, že tato auta brzdí provoz, že vypouští exhalace, a že je potřeba je zakázat, resp. odstranit ze silnic, tak mě napadá, že by se měly zakázat, resp. odstranit ze silnic hlavně traktory.  Jejich průměrný věk u nás je přes 30 let, jezdí ještě pomaleji a tudíž brzdí provoz podstatně více než stodvacítky,  smrdí ještě více než staré ojetiny, navíc je jich mnohem více než stodvácek - alespoň u nás na vesnici - a nejezdí jenom  do práce a z práce jako stodvácy,  ale celou pracovní dobu, resp. celý den, každý den celý týden. Navíc bývají v mnohem horším technickém stavu než ojetiny. Pouze vyjímečně  potkávám traktor, kterému svítí všechna světla. Zatím jsem nepotkal ojetinu, která by tak dokázala tak znečistit vozovku, jako  to umí  traktor vyjíždějící z pole.

Jenom se divím,  že na takhle  pitomý nápad ještě nikdo nepřišel. Vždyť zelení přeci dovedou uzákonit i  nápady ještě mnohem, mnohem pitomější .

R.J. 12.12.2008 11:03

Nerad opakuji příspěvek, ale nedá mě to.

Když jsme tak u těch rozpočtů. Včera večer jsem slyšel Justa na Čro 6, jak říká, že radní Prahy schválili 25 milionů jedné firmě, co bude propagovat "Prahu Olympijskou", je to údajně ta samá fy., která již podobnou zakázku dostala. Just to komentoval," sledujeme korupci v přímém přenosu". Také si myslím. Co Vy na to, přátelé ? MS v Liberci "podojilo" finance města, kraje a státu o 1.5 miliardy. Taková pro změnu "Bílá díra",ta černá je trochu fádní.

ranbow 12.12.2008 11:01

Léčba šokem

Ta uvedená přirovnání najsou moc správná - zkrachovalý tesař schová do šuplíku nářadí a jde si pro podporu na sociálku. Zkrachovalá banka "spláchne" veškeré vklady svých klientů,  nejen ty malé pojištěné občanů, ale hlavně ty velké nepojištěné firem, obcí, škol, pojištoven - a krize se šíří celou ekonomikou.  V době prosperity se sem tam nějaký pád menší banky dá ustát, ale v celosvětové krizi kdy se to lavinovitě šíří jedna ke druhé už to zavání průšvihem .

Pokud  srovnáváme  dnešní krizi s tou v 30.letech uvědomme si  co přišlo pak - nástup fašismu, který, mimo jiné, dokázal oslovit ožebračené masy a nabídnout  alternativu silné ruky.   Prostě, víra , že všechno vyřeší neviditelná ruka trhu a dokonce bude mít pozitivní roli na společnost, je poze jen víra..Jedinec, a zvláště silný a úspěšný jedinec (když už tak ten nejlepší  tesař, ale spíš ten nejlepší bankéř) si dokáže poradfit vždy - ale dnes se řeší krize celé ekonomiky a celé společnosti - a pro řešení typu ať se každý stará sám o sebe by jsme ani žádný stát ani žádnou vládu nepotřebovali...

Honza II 12.12.2008 10:59

Re: Když ideologie nefunguje, fanatik doporučí přitvrdit.

A když se měla před léty snížit administrace,začli se vymýšlet nová lejstra,výsledek je,že dnes máme tolik úředníků jako německo.