27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krásný nový svět prodělečných investic

Zpráva serveru Bloomberg ze 6. srpna říká, že celkový objem dluhů, jejichž výnosy jsou záporné – tj. věřitel na nich prodělává –, právě dosáhl rekordních 15 bilionů dolarů. Dřívější rekord, 12,5 bilionu dolarů, byl překonán před necelými dvěma měsíci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 9.8.2019 21:16

Re: Uchování hodnoty...

Peníze neuchovávají hodnotu už od dob zavedení frakčního bankovnictví.

J. Kanioková 9.8.2019 17:27

Francie se zvolna propadá do chaosu -

https://www.reformy.cz/francie-se-zvolna-propada-do-chaosu/

S. Pavuk 9.8.2019 16:51

Zadĺženosť štátov EU

rastie a splácať úvery za vysokých úrokových podmienok by už mnohé ani nezvládli. Pud sebazáchovy ženie vlády do tlaku (úspešného!) na ECB na stláčanie úrokových sadzieb. Pokiaľ budú vlády hospodáriť tak nezodpovedne ako doteraz - a zmena sotva nastane - hlboká kríza je neodvratná. Záporné výnosy dlhopisov sú signálom, že dôvera v štát ako taký nie je nulová. Je mínusová ! Vládam neostane iné východisko ako odobratie práv občanom. Vo finančnej oblasti je už pripravené elegantné riešenie. Zruší sa hotovosť.

J. Ganaur 9.8.2019 12:20

Buďte v klidu,

tohle vyřeší válka. :-(

P. Joch 9.8.2019 11:10

Investice do nemovitostí

není problematická jen kvůli vysoké ceně nové výstavby. Pokud si vezmete hypotéku na byt, který pronajímáte, platíte daň z příjmu. Papírový růst ceny v atraktivních lokalitách se může otočit, jakmile skončí konjunktura a začne recese. A jakmile státu dojdou peníze, začne šahat do kapes občanům. A daň z nemovitosti k tomu vybízí, s barákem na Bahamy neutečete. Vzorem budiž tzv. vyspělé západní země, kde už to funguje.

P. Brich 9.8.2019 10:43

A proto je snaha vyloučit úplně hotovost

a jakékoliv platby provádět pouze bezhotovostně z účtu v bance. Pak bude zcela na libovůli banky, jak vysoký záporný úrok (dosud maskovaný jako poplatek za vedení účtu, apod.) si ponechá.

F. De Winter 9.8.2019 9:37

Uchování hodnoty...

Jedna z funkcí peněz je uchování hodnoty. Jestliže peníze tuto funkci ztratí, budou se lidé snažit k uchování hodnoty použít něco jiného. Což už se díky vysoké inflaci v menší míře děje, proto jsou tak drahé nemovitosti. Čekejme tedy další růst cen nemovitostí, zlata a dalších věcí co nepodléhají rychlé zkáze. Nějaké pokusy s alternativními měnami, které postupně ztrácely hodnotu už ve světě proběhly a nebyly neúspěšné. Skončily vždy zásahem ze strany státní moci, která v tomto nemá ráda konkurenci. Na druhou stranu, fungovaly vždy na lokální úrovni a k uchování hodnoty bylo možno použít měnu oficiální.

K. Janyška 9.8.2019 8:50

F.A.Hayek:

Soukromé peníze... Dzp.

J. Sedlář 9.8.2019 8:49

Jsem v závěrečné části života každé FIAT měny,

která není ničím kryta. Vše okolo je snaha jen oddálit nevyhnutelné (tedy to co v historii lidstva nastalo vždy, kolaps měny a civilizace na ní postavené). Je to fajn (https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/soundtrack-kour/je-to-fajn-57196) zatím ještě. Arnoštek=sám velký bankéř.

R. Langer 9.8.2019 8:10

Re: Geniální řešení státních dluhů

Ano, bude to sice možná stát několik (desítek, stovek) miliónů mrtvých, ale "cesta" se určitě najde, o tom nepochybuji. :-(

D. Stys 9.8.2019 7:59

Hodnota peněz

Co je na tom tak divného? Peněz je moc a skutečných, nikoliv virtuálních, investičních příležitostí minimum. Příkladem z největších je třeba elektromobilita založená na lithiových bateriích, kterou udržuje při živote jen zoufalá snaha ji nařídit. Prakticky každý start-up je prodělečný, to v 70. letech nebývalo. Velcí výrobci ztratili kontrolu nad kvalitou a státy se chovají iracionálně.

Pozoruhodné je, že česká koruna se pořád drží ve slušných kladných úrocích. Možná - třeba je to tím, že jsme montovna, což jinými slovy znamená, že se u nás stále něco reálného vyrábí a lidé se vesměs umí postavit k práci.

J. Hruška 9.8.2019 7:29

Re: Geniální řešení státních dluhů

Budeme se divit, že "zdroje jsou"! Viz: sociální stát - socialismu s lidskou tváří - švédský model - třetí cesta - a tak podobně. Hezký den.

D. Krajíček 9.8.2019 6:53

Geniální řešení státních dluhů

Stačí je převést na záporné úroky a počkat dostatečně dlouho.

Ale jednou to prasknout musí a pak se budeme divit.