4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Koronáč to rozsekl

Českým Facebookem a dalšími sociálními sítěmi i médii se zhruba od roku 2019 šíří profesionálně zpracované grafy, které mají vyvolat dojem, jaká tragédie v ČR nastala tím, že ČR nepřijala euro stejně jako Slováci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 25.5.2020 9:00

Prokope, vy registrační podvodníku, kam se vám poděla nějaká protiargumentace k tomu, co jsem napsal. Zase jen osobní výpad kvůli vaší milce ...

Pěkný den.

O. Uživatel 25.5.2020 8:59

Uživatel požádal o vymazání
V. Novák 25.5.2020 8:56

A přesně to pí. Šichtařová dokumentovala.

S. Stoklásek 25.5.2020 8:49

Výroba šla nahoru, ale důležitější bylo, že se právě v tu chvíli kupoval Eurotel.

K. Salajka 25.5.2020 8:33

Je dobře vědět, že východní Německo s výjimku Drážďan a Berlína, zůstává zaostalou vyluxovanou provincií. Také Rakousko si zachovává stejný ekonomický odstup za Německem, jako mělo před dvaceti lety. Koheze je pouze jedna z dalších černých děr na nezdaněné transfery výnosů.

P. Staronový 25.5.2020 8:32

Inflace je prostě dodatečné zdanění, které není tolik vidět. Nic přínosného na něm nevidím.

Naopak existuje velký strach z deflace, který nesdílím.

P. Staronový 25.5.2020 8:31

Inflace vzniká "tištěním" peněz. Má-li Česko nejvyšší inflaci (o čemž pochybuji), pak ČNB těch peněz "tiskne" (dnes se to zařídí stejně jen v PC) nejvíc.

ECB se ovšem snaží mohutně, takže dost pochybuji, že by ji ČNB dokázala předstihnout.

P. Staronový 25.5.2020 8:28

Srovnávání se Slovenskem možná je ubohost, ovšem ubohost velmi oblíbená u zastánců přijetí €.

V. Kolman 25.5.2020 8:26

Pravil před časem moudrý pan Wichterle (vynálezce kontaktních čoček):

"Peněz nemusí být moc, ale musí být furt."

Zlatá to slova. A je, pro řadového občana, celkem jedno, jsou-li to EURa, nebo KČ. Spíš jde o to, kteří bankéři (EUR?/KČ?) více "odklánějí".

P. Staronový 25.5.2020 8:25

Používaná měna má nějaké nastavení. Úrokové sazby, kurz, povinné rezervy, je toho dost. Nastavuje to ČNB. Ne bez chyby, ale hlavně podle potřeb Česka. Domníváte se, že ECB bude nastavovat parametry € dle potřeb Česka?

Říká vám něco pojem optimální měnová zona?

P. Staronový 25.5.2020 8:22

Koště by možná článek pochopilo, vám se to nezdařilo (pokud jste vůbec chtěl pochopit ...)

P. Victorin 25.5.2020 8:17

Pane Novaku, jaký je Váš názor na kuponovou privatizaci, která dle prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult., byla údajně úspěšná pro náš stát a jeho poctivé a pracovité občany, když prokazatelným ohromným privatizačním zbohatnutím Viktora Koženého, ke kterému v roce 1994 došlo "na náš úkor", se to logicky naprosto vylučuje?

J. Pokoutný 25.5.2020 8:15

Strýc jezdíval z Freiburgu přes hranici nakupovat do Frakrajchu víno a sýry, vyrazněji dotované a tudíž levnější. Teď už jsou dražší i tam, takže nejezdí. No a?

J. Svoboda 25.5.2020 8:12

Aha, graf je blbě, ale propad HDP v době pandemie je dán měnou a ne tím, co kdo stopnul ... no potěš koště.

Pěkný den.

P. Victorin 25.5.2020 8:07

Pane Moravče, obávám se, že vaše závěrečné očekávání nebude naplněno. Mně zakladatel IVK, prof. Ing. Václav Klaus, CSc., dr. h. c. mult., např. dosud nezodpověděl dotaz, proč jím připravená a realizovaná kuponová privatizace byla dle něj úspěšná pro ČR a její občany, když se to s prokazatelným ohromným zbohatnutím Viktora Koženého "na náš úkor" logicky vylučuje?

P. Novák 25.5.2020 8:06

Vliv měny na ekonomiku je asi jako vliv značky aut na výkon firmy. Pokdu to nejsou nějaké úplné šunky, tak natom moc nezáleží. Úroveň ekonomiky je dána primárně schopnostmi občanů dané republiky. Jejich vzděláním, pracovitostí, a taky tím, jak moc je politici dokáží svými byrokratickými nápady a daněmi omezit. Smysluplná vysoce kvalifikovaná práce, podnikavost, vynálezy zvyšující efektivitu, soukromý kapitál a silná střední třída vede k rychlému ekonomickému rozvoji.

V. Církva 25.5.2020 8:03

Tak bylo to na začátku revolučních (právě ve smyslu ekonomickém sametová revoluce jednoznačně revolucí byla) ekonomických změn u nás. Šlo o extrém. Jinak ale jemně podhodnocená mněna a to co popisujete, nákup Rakušanů či Němců ale dnes už celého světa u nás znamená odbyt a rozjetí podnikání. Tak proč ne.

O. M. 25.5.2020 8:02

Paní Šichtařová, při své argumentaci proti Euru (s čímž celkem souhlasím) jste se dopustila stejného prohřešku jako jeho propagátoři. To, jak moc ta která ekonomika kvůli koronavirové krizi poklesla, totiž s tím, zda v dotyčné zemi mají nebo nemají Euro, nesouvisí.

J. Kočí 25.5.2020 8:00

Koronáč to rozsekl, ale úplně jinak než to interpretuje autorka. Předvádí nám jen to, proti čemu brojí. Účelový výběr faktů.

Zamilovanost do koruny prostě nechápu, protože nemá reálný základ. Souhlasím, že slabost naší koruny nesouvisí přímo s ekonomickým vývojem. Ale to je tak jediné.

Jestliže máme otevřenou ekonomiku, potřebujeme stabilní měnu. Jedině tak je možné plánovat trochu dopředu. A tou rozhodně koruna není. Záměrné oslabování koruny možná ekonomice pomohlo, ale teď nás oslabuje. A to nejen průmysl, ale nás všechny.

Koronáč nám ukázal, jak jsme slabí a bezvýznamní. Lžeme si do kapsy, místo toho abychom se zapojili do tvrdého jádra Evropy. Srovnávání se Slovenskem je ubohost. Srovnávejme se s Rakouskem, Dánskem, Beneluxem. A najednou bude všechno jinak.

V. Církva 25.5.2020 7:59

Jenom otázka. Je inflace (nemyslím hyperinflace nad 30%) vždycky špatná? Někde vysvětlovali, že pro chudší lid dobrá není, a pro bohaté firmy ano, ale argumenty nebyly dost přesvědčivé, skoro bychvěřil v opak (jak píšu, mám na mysli rozumnou inflaci do 10%).

V. Církva 25.5.2020 7:54

Tak asi jo. Devalvace pomáhala Italům a může pomáhat nám. Dost důležité je to v závorce. Aby do toho ČNB nevrtala. Snižovat uměle korunu v době kdy šla výroba nahoru byla pitomost. A to i přesto že na začátku (kdy nebyl jistý nástup konjunktury) mi to úplně hloupé nepřipadalo. Ale nejsem ekonom.

Mimo jiné někde psali jak tehdy oslabení koruny způsobilo investice do nemovitostí, což je vlastně zdražení bydlení... Čína svoji měnu podhodnocuje ale nemovitost s tam jako cizinec nekoupíte. Zatímco u nás už nakupují....

J. Moravec 25.5.2020 7:50

Stále to nechápu. Zlevní vývozy zboží. Zdraží dovozy zboží. Zlevní vývozy surovin. Zdraží dovozy surovin. Zdraží dovážené zboží v našich obchodech. Zlevní vyvážené zboží v našich obchodech? Platí vývozci poplatek za směnu koruny? Platí občan poplatek za směnu koruny. Zvednou se platy? Zvedne se kupní síla občana? Co úspory zodpovědného občana? Jaký je výsledný efekt šachování s hodnotou koruny? Kdo na tom vydělá? Jsou peníze jenom papírky, nebo zboží? Záleží na tom jaké peníze, nebo jak se s nimi hospodaří? Proč srovnání Česko - Slovensko? Co třeba Česko - Rakousko, nebo Slovensko - Řecko, nebo jak se to právě hodí? Co nadělám. Třeba mi to někdo vysvětlí. Třeba IVK.

A. Mach 25.5.2020 7:35

Proč nezaznělo, že česko má největší inflaci, tedy největší ztrátu hodnoty peněz, z celé Evropy? Ono to pak obraz o výhodnosti a síly koruny dává jiný obraz, že?

P. Victorin 25.5.2020 7:27

Autorka kvalifikovaně, čtivě a srozumitelně i pro ekonomického neznalce jako já, vysvětlila, proč favorizuje českou korunu nad eurem. Osobně se ale domnívám, že účelově předkládá pouze jednostranné argumenty, podporující její apriorní názor...

D. Polanský 25.5.2020 7:27

Jezdili skupovat i zákusky. Koupili jich 20, 30, 40 sedli do auta a žrali a žrali. A rakouské plátky psaly o tom, jak máme nekvalitní potraviny.

D. Polanský 25.5.2020 7:23

Je logické, že obecně vyspělejší ekonomiky nemají takový růst jako méně vyspělé. Přitom absolutní nárůst produkce u vyspělé ekonomiky je vyšší než u té méně vyspělé. Neboli není procento jako procento.

M. Mařák 25.5.2020 7:20

To dělám docela často, pokud jste si nevšiml. Třeba teď tady pořád ještě máme tu postdemokratickou diktaturu národního státu, což se mně vůbec nelíbí.

J. Nevrkla 25.5.2020 7:14

Myslím, že eurozona zvlášť nebude mít moc důvodů k jasani a euro nebude mít moc důvodů k posilování, zázraky se nastávají a dluhy rostou. Tak nám někdy raději popiste tu radostnou francouzskou realitu. Já mám možná mylny dojem, že zas tak radostna není.

E. Pawlica 25.5.2020 7:11

:-)

E. Pawlica 25.5.2020 7:10

On není policie, on je pouze Šťastný, nebo tak něco ...