10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Švejk 11.8.2009 17:37

Dalo by se říci"Pene vachmajstr vy jste hlava"

ale musím pouze konstatovat: Máte to pane Hvížďala zapotřebí?Asi Vás budu muset brát jako odborníka Kalouska, který tvrdil ,že pokles hospodářství u nás bude kolem 0 a již nyní instituce předpokládají více jak -3% a Vy napíšete toto.Vypadá to, že neposloucháte svůj rozum ,ale hlas žoldu od vyvolených.

Jenda 11.8.2009 16:38

A ten pulrok vycetl pan neekonom kde?

Dušan Streit 11.8.2009 13:08

Přípitek? Ani náhodou!

Krize teprve přijde, i ČSSD na tom pracuje:

http://streit.blog.idnes.cz/c/96512/Jiri-Havel-nevi-ktera-bije.html

A ve světě je to také horší než to vypadá:

http://streit.blog.idnes.cz/clanok-83812.html

para 11.8.2009 14:04

Re: Přípitek? Ani náhodou!

 "Propili" jsme už víc jak polovinu celosvětově dosažitelných zásob ropy.... a ekvivalentní náhradu za fosilní zdroje dosud nikdo nemá.

  http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ropny-zlom-uvodni-informace

http://ac.blog.sme.sk/c/181117/Skutocne-priciny-financnej-krizy.html

Dopady pro velkou setrvačnost reprodukčních systémů teprve přijdou a chlácholení, že už je konec potíží v dohledu či dokonce přípitky vůbec nejsou na místě. Navíc celosvětová populační křivka ještě roste i když pandemie máme přede dveřmi a sedmina lidstva hladoví. Přípitek proto ani náhodou!

messenger 11.8.2009 12:38

kde u vas?

"Dokazují to hlavně zvyšující se úroky (u nás minulý týden o čtvrt bodu)"

Nevim jak u vas pane Hvizdalo ale u nas se urokova sazba minuly tyden snizila na rekordnich 1.25%...

Nebo mate na mysli nejake jine uroky? Nechapu tu vetu...

Minutus 11.8.2009 12:11

Že by to bylo tím

že je v USA nový prezident?

68 12.8.2009 0:01

Re: Že by to bylo tím

Zajisté. Vše je tam hned díky tomu lepší. Je to povznášející. Co takový jeden prezident dovede!

Konečník 11.8.2009 11:50

Konec krize se blíží

současně s koncem našeho života. Ale prý je to ještě dobré, hlásal Klaus po výstupu na Sněžku. 1milion zexekuovaných žebráků, včetně jejich rodinných příslušníků je přece důkaz naší prosperiry, občanské statečnosti a péče státu o nadcházející zesnulé. Sametovkou jsme si prodloužili život o 20let. Jinak bylo dávno po nás. Dnes se můžeme seberealizovat na PSU a užívat si plnými doušky krize.;-D

para 11.8.2009 14:07

Re: Konec krize se blíží

Jo svým způsobem se právě ještě dnes máme nejlépe. Po nás ale hrozí potopa.

Jenda 11.8.2009 16:40

Re: Konec krize se blíží

1 milion? To mate za celou EU?

dertew 11.8.2009 17:21

Re: Konec krize se blíží

Plán na příští rok dle TV. Každý desátý občan a jeho rodinní příslušníci to vyžerou také. Kam se hrabou komouši před totáčem!

Jenda 12.8.2009 0:32

Re: Konec krize se blíží

Sdelila bleblevize Noha dle agentury báby Dymákové? ;-)

Pepek 12.8.2009 14:24

Re: Konec krize se blíží

Možné to je, blbých socek, co si půjčilo na kde co a přetáhlo nápřah, tak těch je opravdu fůra. Ale ty není potřeba litovat.

Bubeník 11.8.2009 11:50

Hvíždala je žvanil

Já zas  četl, že „ Mnozí předpovídají   finanční krach USA. Ústřední banka prý zdánlivě vyčerpala svůj  pytel triků.  US State Dept doporučil v očekávání  zhroucení dolaru  velvyslanectvím ve světě se zásobit  na  rok  místní měnou. Očekávejme  dočasné bankovní prázdniny v době   kolem 30. září  2009“.  A vzhledem k tomu, že to byl Hvíždala, kdo lezl kdysi Klausovi v ČT v rámci privatizace   do z......, pak není pro mne věrohodný.

bedzyk 11.8.2009 11:43

Takže na zažehnání

zlého ducha jménem krize stačí použít mnohokrát opakovaně mantru "růst"?

M. Zima 11.8.2009 9:39

Pane Hvížďala,

Vy o tom opravdu nic nevíte, a v socialistické tradici šíříte optimismus, jako ČT. (BTW: V tom Vámi zmíněném Německu to není jinak, teď se bude až do voleb lhát, že se budou trámky prohýbat a pak vyleze nějaká ta pravda najevo)

Člověče, podívejte se po příčinách, a hned zjistíte, že finanční systém Západu by mohl klidně pocházet od Pepka Stalinovic a že je krach tohoto systému nevyhnutelný, že ekonomický aspekt je zapřičiněn globalisačním selháním a že doposud nebylo nabídnuto ani v náznaku nějaké řešení, jenom se záplatuje a opakují známé chyby.

Když nejste schopen se sám dopracovat úsudku, podívejte se na paralely s '29. Tam bylo takových gurů, jako ti Vaši taky přehršle.

V 11.8.2009 9:28

odbornici

"Ač nejsem ekonom, průběh krize mě zajímá, a tak posílám dál, co jsem vyčetl, aniž to mohu odborně posoudit."

delate chybu kterou dela naprosta vetsina lidi, myslite si, ze odbornici jsou odbornici, ale jak to ze nam tak selhali co se predpovedi nerku-li zabraneni krize tykalo? Mam pro vas novinu, ti 'odbornici' jsou mozna vic misuge, nez obycejny obcan, ktery dokaze pouzivat hlavu. To mnohdy plati za vice, nez vsechny ty rozbory tak zvanych odborniku. Ti totiz spolehaji prave na tu lidskou a nezmernou viru v ODBORNIKY a lidi jim na to leti a plati jim pohadkove platy za to jejich vesteni, o kterem jen ti odbornici vi, ze si to vytahli z mista, kam slunce nesviti...

para 11.8.2009 9:48

Re: odbornici?

Jo tykadla dnešního zejména ultraliberáního ekonomického systému založeného na vstřebávání stále většího přírodního bohatství opravdu naprosto selhala ač na tyto aspekty už před mnoha lety upozornovali signatáři Římského klubu. Chtivost, dravost a přezíravost faktů spolu s přílivem nových technologií ta varování rozmělnila skoro do ztracena. To ale neznamená, že by se o tom v kruzích zainteresovaných opravdovým hledáním podstaty prosperit mezi různými společenstvy nevědělo dopředu a daleko víc. Jen ty předpovědi, že takto to nejde dál, kdekdo nerad vyslyšel. Např i náš Václav Cílek k tomu nabízí vysvětlení: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

Libor 11.8.2009 11:20

Re: odbornici

Dle Murphyho zkonů: "Odborník je člověk, který ... přijel z jiného města."

mackie 11.8.2009 11:20

Re: odbornici

Podle Murphyho je odborník člověk z jiného města.

Opravdovým odborníkem je pak člověk, který se dopustil už všech možných omylů v daném oboru...

para 11.8.2009 19:50

Re: odbornici

Jo to sedí vždyt mnozí byli nepoučitelní až do doby co krize začla přicházet. Ted už se omyly dají dělat zas jen v jiném oboru jak tradiční tržní ekonomika.;-P

RK 11.8.2009 9:01

Dnes jsou v podstate dva typy statu

jeden typ se o obcany pres to ze to hlasite proklamuje priliz nestara ale na druhou stranu je danove priliz nezatezuje, stat druheho typu organizuje zivot svych obcanu do stale vetsich podrobnosti na coz ale zase potrebuje spoustu penez. Problem je v tom, ze tenhle typ statu se ale vzdal prakticky veskereho majetku a jak se ukazuje vynos z dani zdaleka nestaci pokryt jeho rostouci potreby. Na druhou stranu staty ktere se o sve obcany priliz nestaraji maji statniho majetku mnohdy docela prosperujiciho tolik, ze jim ty dane snad nestoji ani za to vybirat coz paradoxne vede k neuveritelnemu rustu jejich ekonomik a prosperite.. Cili zjednodusene, budovat socialismus bez toho aby mu predchazelo znarodneni alespon casti profitabilniho majetku proste nelze - lze budovat na dluh, otazkou je jak dlouho. Vycitat bankerum ze z teto schizofrenie profituji je nesmysl, na jejich miste by delal kazdy druhy totez. Tato krize neni krizi ekonomickou nebo financni ale krizi spolecenskou. To znamena ze ji v zadnem pripade nevyresi modleni, optimismus ci dalsi dluh.

para 11.8.2009 9:36

Re: Dnes jsou v podstate dva typy statu?

To tvrzení RK považuji za nekorektní. A to hned z několika důvodů. Prvým je, že ty státy v rozvoji vycházejí s několikanásobně jiné spotřeby na hlavu jak státy rozvinuté. Druhým je fakt, že nové technologie od těch rozvinutých fakticky zatím jen přebírají a nemusejí je zcela nově vytvářet. Třetím a podstatným je okolnost dynamické změny, která se schopností udržet kurs nemá přímou vazbu. Při hledání příčin krize tak dospívá RK k fabulaci aniž postihuje podstatu problému která patrně tkví docela jinde. Tím ale nechci tvrdit, že recese se všude projevuje a bude projevovat stejně. Tak dokonale zas ten náš svět provázaný není. Biofyzikální náhled na podstatu současného dění, které obecně platí pro všechny živé systémy nabídl už před léty Ch. Hall:  http://www.esf.edu/EFB/hall/   Dnes k tomu dodává:  http://veda.sme.sk/c/4945360/ludstvo-je-za-ropnym-vrcholom-co-dalej.html    Scénářů jak dál je sice víc ale ty zatím reálné nevěstí vůbec žádné pohodlí - ba naopak:  http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu   V tom že " ji v zadnem pripade nevyresi modleni, optimismus ci dalsi dluh" s RK ale naprosto souhlasím.

RK 11.8.2009 11:37

Re: Dnes jsou v podstate dva typy statu?

podstata problemu tkvi podle mne v tom jestli lze spotrebovavat vice nez muze dana zeme zaplatit aniz by si na to musela pujcovat - z prikladu Islandu ci Pobalti je zjevne ze lze - ovsem na kratkou dobu s katastrofalnimi dusledky ktere zatim nejsou tak patrne u zemi ktere maji vysadni postaveni na trhu takze pujdou pod caru ponoru jako posledni. U tech rozvojovych zemi je podstatne jestli spotrebovavaji v ramci svych moznosti (Japonsko, Korea, Cina v nedavne minulosti) a nebo se rozsoupnou hned z pocatku (vyse uvedeni evropsti nestastnici s pridavkem Madarska, v minulosti treba Mozambik do velke miry soucasny Vietnam). Je to spolecensky problem - bud si spolecnost rekne ze bude tvrde pracovat a obetuje dve generace lidi (Japonsko, Korea,Cina) aby zajsitila realnou prosperitu budoucich generaci nebo k teto obeti spolecnost ochotna neni takze se proji soucasnost a budouci generace zadluzi castkou ktera uz zacina byt skoro nekonecna - resime ne miliardy ale desitky bilionu dolaru dluhu.

para 11.8.2009 12:40

Re: Dnes jsou v podstate dva typy statu?

Obávám se, že v tom jak se společnost chová a co dělat zvykově musí není příliš prostor pro libovůli i manévrování pod taktovkou jen politické vůle. Řada dnes rozvojových zemí - //Indie, Čína// žije s tradice nízké spotřeby pěstované po dlouhé generace a taje proti Evropě stále ještě 4x menší! Ty hypotéky a další motivační půjčky které byly investovány by měli smysl pokud by společnost stála před velkou hromadou zdrojů - jen je roztočit...- to ale naprosto není dnes reálné - leda,  že by někdo objevil třeba jak na jadernou fůzi za studena...  či našel všeobecně dostupný  "Kámen Mudrců". Víra v ekonomické pobídky byla proto dlouhodobě naprosto neadekvátní. Peníze jako ukazatel efektivity příslušných ekonomik se tak staly klamným vodítkem. Ch. Hall proto navrhl použít princip energetické efektivity který je bezrozměrnou veličinou a platí obecně. To je pak parametr penězi a dalšími formami lidské libovůle neovlivnitelný. Ukazuje se, že tato návratnost investic do energií už dlouhodobě výrazně klesá.  U ropy už na necelou třetinu. To v důsledcích znamená snížit víc jak 3x výdaje spolešnosti dneška a pokud nenajdem ekvivalentní či výhodnější náhradu za fosilní zdroje ještě vícenásobné úspory ve společnosti budoucí. Pokud bychom nepotřebovali armádu, policii, vězenství, kulturu, školství a zdravotnictví.... tak by se asi rovnováha ustálila - už bychom ale museli hovořit o společnosti postindustriální jakou si těžko kdo dovedem představit. Informační technologie a možnosti by nám asi rámcově zůstaly ale energeticky a hmotně bychom si mohli dovolit zhruba to co naši pra dědové na začátku průmuslové revoluce. To vůbec ale není radostný výhled na procházku růžovým sadem. Překlad Hallova článku a český komentář vysvětlující pojmy a aspekty tohoto přístupu vyšel i ve Vesmíru 9/2008 v článku pana Kašíka s příznačným názvem "Čeká nás drastická změna způsobu života?".

RK 11.8.2009 15:15

No ja myslim ze na tom se shodneme

uzivani si na dluh proste narazilo na limit obyvatel planety a jeji zdroje a ted je to o tom jak po dobrem ci po zlem presvedcit obyvatelstvo zemi ktere si ziji nad pomery ze hodokvas skoncil a rano hajdy do prace a navic autobusem, metrem ci tramvaji. To je docela velky problem, ktery se bude tykat docela zavazne zmeny zivota cele spolecnosti mnoha zejmena vyspelych zemi. Ja se bojim, ze resenim bude snaha udrzet za kazdou cenu stavajici situaci az do okamziku dalsi katastrofy po ktere nejvyssi hodnotou bude pro vetsinu lidi tohoto sveta zase pouze holy zivot a nejvyssi jistotou ze mozna do vecera zustanou na zivu.

Xury 11.8.2009 15:12

Re: Dnes jsou v podstate dva typy statu?

Pár drobných poznámek: Island i Pobaltí nedopadly špatně, že si půjčili příliš mnoho na spotřebu - islandské banky si půjčily na investice do akcií s 30% pákou a navíc měly mnoho vkladů zahraničních subjektů, po poklesu burz se investice propadly do  ztráty a navíc zahraniční vkladatelé začali stahovat své peníze. Vzhledem k počtu obyvatel Islandu nedalo mnoho práce vytvořit bankovní dluh přesahující možnosti ekonomiky. Nicméně nebyl to dluh na spotřebu. Podobně Pobaltí, které již před více lety zafixovalo svůj kurz vůči Euru. Tím ovšem došlo k tomu, že při rychlejším růstu ekonomiky rostly rychleji i ceny (např. nemovitostí). Takže pokud třeba někdo ze zahraničí proměnil eura za místní měnu a investoval do nemovitosti (nebo nějaké podnikatelské aktivity), tak měl díky fixnímu kurzu daleko vyšší návratnost než jinde. Tím se zrychloval přísun peněz a následně rostla i inflace. Analogicky to fungovalo, pokud si domorodec půjčil v eurech. Je jasné, že takový neustále se zrychlující kolotoč nemohl dopadnout dobře, jenže pokud by nějaká vlády devalvovala, zaručeně by padla. 

mufinek-hurvinek 11.8.2009 8:44

Krize částečně pomine

až státy z veřejných rozpočtů zadotují zadlužené podniky a banky, aby úplně nekrachly a aby se mohly v klidu zadlužovat dál. To je také důkaz nezničitelnosti a nekonečné životnosti kapitalistického systému. Kromě toho naše mladá vzdělaná a progresivní generace takovým krizím zabrání. Mladým je neustále nutné opakovat nebezpečí komunizmu a výhody naši demokracie. Bohužel nepatřím mezi nejmladší, takže si toho jásavého života mladých neužiju. Jsem rád že jsem přežil živý peklo za totáče.;-(

Kodl 11.8.2009 8:31

Lháři jsou dnes k nezaplacení

Čím více lhaní, tím rychleji krize pomine.

cb 11.8.2009 8:28

Pevne zaklady

na inflacnich penezich? ;-D