9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Když dva dělají totéž...

Lidová moudrost praví, že když dva dělají totéž, není to totéž. Každý do svého konání vnese svou osobnost a výsledek může být až překvapivě jiný. Velmi to platí pro obor lidské činnosti, který se nazývá politika. Pomineme-li snad pouze různé tyrany, kteří jsou si do podstaty problému podobni jak vejce vejci a je jedno, jestli vraždí pouze pro své osobní potěšení nebo kvůli "vyšším cílům".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Vašátko 23.3.2013 4:25

Nějak stávajícím příspěvkům obou pánů nerozumím

Trochu mě to připomíná okřídlenou větu z dávné anekdoty"Vy zase lynčujete černochy...". Článek mluví o představách ČSSD a pana Mládka o zvyšování daní a oba diskusní příspěvky hovoří o zlé ODS a ošklivém chemikovi, co si hraje na ekonoma. No nic, každej jsme ňákej, jak pravil Švejk, že ?

P. Lenc 23.3.2013 8:36

Re: Nějak stávajícím příspěvkům obou pánů nerozumím

Také to tak vidím.Nakonec za obří dluh včetně neuvěřitelných úroků vzniklých za osmileté vlády ČSSD v době enormního hospodářského růstu přece může "ta pravice".A nejvíc ten chemik opilec.Opravdu, každej jsme ňákej.

V. Bok 23.3.2013 21:34

Re: Nějak stávajícím příspěvkům obou pánů nerozumím

No jistě. Za socanů vznikla ani ne čtvrtina toho dluhu.

B. Rybák 24.3.2013 12:56

Re: Nějak stávajícím příspěvkům obou pánů nerozumím

Vznikla ale v době, kdy bylo zločinem dluhy dělat. Zničující EU-hujerské "lákání" cizích bank, montoven, a řetězců a bezpodmínečná kapitulace před požadavky "Bruselu" bylo zločinem největším. Proto je u "našich" EU-hujerských masmédií zločincem ODS a ne ČSSD!!!

K. Machala 23.3.2013 2:53

úsporná politika? To je něco jiného než zvyšování daní.

V rodině spoří někdo tak, že požádá prarodiče, aby víc dávali dětem? Nebo tak, že škrtnou zbytné výdaje? To první nejsou úspory, proč to pořád všichni omílají dokola, že vláda dělá úspornou politiku, když výdaje rozpočtu se nesnížily, když pořád dostávají zbytné úřady (desítky, které jde zrušit bez dopadu do ekonomiky), podpora filmařů, restituuje se církvím, které ani za komunistů neexistovaly, dotují se delfinária, čerpáme z EU (z větší části to, co jsme tam zaplatili) a k tomu navíc doplácíme sami mohutně z rozpočtu, i když je to na nesmysly. Sčítání lidu za několik miliard muselo být, i když ty údaje šlo získat z databází státu levněji. Tak to opravdu nejsou úspory ani úsporná politika.

Tomu, že by deficit byl o 60 mld. vyšší bez zvýšení DPH, věří snad už jen chemici, co si hrají na ekonomy. Stoupl snad výběr DPH o 60 miliard?

F. Kusák 23.3.2013 8:16

Re: úsporná politika? To je něco jiného než zvyšování daní.

No jo. já jsem taky pro úspory, jenže jak do toho. Úřady ale neřídí politici, ale zase úředníci a zbavit se jich je věc mimořádně složitá a bohužel v mnoha ohledech takřka nemožná. Úředník jaksi pracuje napříč politickým spektrem. Nezajímá ho, kdo je právě u moci, ale jak se ve svém úřadě udržet. A jiní státní, nebo z veřejných prostředků placení, zaměstnanci, např. dopravci, lékaři apod., ti také bojují jak o život proti sebemenší změně. A pak vydírají, a to podle toho jaký je jejich vyděračský potenciál. Tkže politici sáhnou po té jednodušší variantě, zvýší prostě daně, a nejlépe nepřímé daně. Tak to je jednoduchá, v pravdě lineární rovnice.  

J. Vintr 23.3.2013 2:23

Vy taky věříte Kalouskovi

ty lži o tom, že se musí zavádět další daně aby se snížili deficit rozpočtu? Přitom by stačilo jen omezit rozkrádání erárních peněz a rozpočet by mohl být rázem i v přebytku. A pan Kalousek by o tom měl vědět nejvíc, protože podle všeho on sám hraje v tomto "sportu" první ligu ...