2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdyby ses neučil tak dobře...

Jako by to byly dva světy. Na jedné straně v novinách, televizi, na konferencích zaměstnavatelů, znějí jen a jen nářky na to, jak moc zoufale chybí lidé. Nedostává se pracovní síly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kotas 10.12.2018 6:13

Re: Ano, to znam

Jde o to, zda hledají práci, či zaměstnání.

V. Kotas 10.12.2018 6:12

Paninka co nemůže zavadit o práci

( při své vysoké kvalifikaci ) a další, stejně " postižení ", by si měla připomenout, jak začínali ti, kteří odsud odešli do ciziny ( např. lékař Pomahač ). Od jakékoliv práce, aby se mohli vypracovat od píky. To, že má plno lejster, ještě nic neznamená. Musí konkrétně předvést, co umí.

R. Langer 10.12.2018 6:09

Re: Ekonomika "skoro Eura"?

Jo, mzdy rostou. A jak rostou ceny jste si také všiml?

V. Braun 10.12.2018 3:27

Re: Ano, to znam

Neříkám, že se to neděje, ale že by v Praze inženýrka ekonomie se zkušeností ze zahraničí marně sháněla práci? To spíše si tipnu, že než překvalifikovanost zde jsou jiné důvody, možná i u případů uváděných paní Šichtařovou. Kvalifikace a zkušenosti jsou obvykle spojené s vyšším věkem a i když to firmy už přímo neříkají tak se do zaměstnávání lidí 50+ stále moc nehrnou takže jedním z důvodů může být i věk nebo podobné důvody.

Jinak jsem vás až do tohoto příspěvku měl za muže, jsem prostě ze staré školy a zvyklý na přechylování, pokud jsem tedy někdy na vás reagoval a napsal "pane Mikulče" tak se omlouvám, správně zřejmě je "paní Mikulec".

M. Mikulec 10.12.2018 3:06

Ano, to znam

velmi dobre. Proto jsem radeji vypadla z republiky. Moje kamaradka inzenyrka ekonomie nevydrzela a po nekolika letech se vratila do CR. Zije v Praze, ale stale hleda praci, marne. Ted se ji na pul roku postestilo dostat smlouvu a bude ucit na Vysoke skole. Za pul roku ale muze byt tam, co dnes....a nanovo.

B. Baron 10.12.2018 2:59

Souhlasím s paní Šichtářovou.

Ale je třeba být konkrétní a ukazovat jmenovitě na firmy které sem přilákala jenom nízká cena pracovní síly bez ochoty vydělané peníze investovat zpět. O to by se naši rádoby investigativní novinaři měli zajímat , že pane Moravče z ČT.

M. Martinelli 10.12.2018 2:25

Souhlasím s Vámi paní Šichtařová

z vlastní zkušenosti, při zaměstnání jsem vystudoval dálkově na Univerzitě Strojírenské technologie a Váš článek mohu jenom podtrhnout, stále pracuji pouze v dělnických profesích a v montovnách typu Fullfilment Amazon, či české firmy levně provádějící montování pro německé firmy

L. Dvořák 10.12.2018 1:52

Re: Normalni problem

A co takhle pane Pavlíku zkusit psát česky, by se to dalo přečíst.

V. Braun 10.12.2018 1:31

Ekonomika "skoro Eura"?

Zajímavé, pokud máme pode paní Šichtařové ekonomiku skoro Eura, tedy s pevným kurzem, tak se pak podobně chová celá ekonomika. Proč ne, důkaz máme v nevídaně silném růstu mezd, nominálně 8% za rok a reálně 6% za rok. pokud ekonomika nemůže s rychlejším tempem růstu posilovat proti Eurozóně kurzem tak posiluje růstem mezd. Prostě standardní chování ekonomiky, něco vám na tom vadí, paní Šichtařová?

A k těm montovnám a skladům? Paní Šichtařová, investoři, i do skladů, pracují s delším horizontem než tři roky. Montovny opravdu závislé na jednoduché lidské práci, typicky třeba výrobci kabelových svazků pro automobily, jsou dávno pryč, dva takové podniky, každý s více než tisícovkou zaměstnanců, jsem před týdnem navštívil v Moldávii.

Tolik k zasvěceným argumentům paní ekonomky Šichtařové.

K. Pavlik 10.12.2018 1:12

Normalni problem

To ze jsou nekteri lide prekvalifikovani je problem vsude. Normalne se to ale nesvadi na narodni banku ale resi se to lhanim na rezume. Sli se tito lide co si stezuji poptat u Amazon?