2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdy bude líp

Král je mrtev, ať žije král! Pandemie je zapomenuta, teď je tu válka! Ekonomika dotrpěla pro pandemii, teď bude trpět pro válku!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 6.3.2022 15:53

Toho Klause nějak máte plnou hlavu ...

Bez jisté míry bezohlednosti a tvrdosti (taky se tomu dá říkat prostě spravedlnost) nic pořádně nefunguje.

K. Filip 6.3.2022 10:55

Paní Šichtařová to popsala pravdivě bez politické korektnosti.

R. Langer 5.3.2022 6:17

R^ [>-] :-(

B. Rudolf 5.3.2022 5:33

A ještě poznámka k pandemii a k válce na Ukrajině. Reakce vyspělého západu, ale i naší země na pandemii byla opravdu mírně řečeno podivná. Ztráty ekonomiky a hlavně ztráty důvěry lidí byly nesmyslně velké a měli jsme nakročeno k autoritativnímu systému vlády. To tak prostě je. Ale dělali jsme, co jsme mohli. Dělali jsme to sice blbě, ale byla to výjimečná a náročná situace.

Pokud jde o válku na Ukrajině, na tu musíme reagovat tím nejtvrdším možným způsobem, který nepřekročí hranu vypuknutí třetí světové války a je jasné, že nás to přinejmenším ekonomicky musí hodně, ale opravdu hodně bolet.

Ale máme-li zůstat lidmi, tak tím musíme projít. A pokud se dostaneme do potíží, neměli bychom hledat řešení v podpoře chamtivosti, bezohlednosti a "podvodů v mezích zákona", ale v respektování pravidel, v podpoře poctivosti, lidskosti a slušnosti.

J. Stehlik 5.3.2022 8:17

Poslední odstavec je hezká iluze . Takový komunismus , který ani v izraelských kibucech nefungoval . Člověk je tvor chamtivý , líný a proto nekopeme pole motykou , ale ořem traktorem . A stejné to je i u současné situace . V zákulisí sledovat toky peněz a to bude více pravdivé (kdo , proč , jak) a kdo na tom vydělá .

B. Rudolf 5.3.2022 5:23

Paní Šichtařová má pocit, že hlavním problémem světa je to, že je málo odměňovaná zásluhovost a příliš velká toleranci vůči jejímu nedostatku. Přitom zásluhovost měří ekonomickým ziskem. Uvědomíme-li si, co to v reálném světě znamená, pak paní Šichtařová volá po ještě větší bezohlednosti, po ještě větší toleranci vůči reklamním lžím a adoruje chamtivost.

Vůbec jí nedochází, že hlavním zdrojem bohatství je tvořivost lidí, vědecko-technický pokrok a především dodržování pravidel, které z džungle a ze světa loupeživých rytířů dělají lidský svět.

V dnešním světě je zásluhovost měřená schopností lhát a podvádět, schopností vytvářet nepřiměřený nátlak, schopnostmi korumpovat ty, kdo o něčem rozhodují a podobnými schopnostmi. A paní Šichtařová pláče, že tito schopní lidé jsou nedostatečně odměňováni.

R. Langer 5.3.2022 6:19

Tak nevím, co jste četl, ale po tomhle paní Šichtařová fakt nevolá. :-P

B. Rudolf 5.3.2022 7:12

Ono je potřeba se zamyslet nad tím, co vlastně její slova znamenají ve světě, ve kterém žijeme.

Samozřejmě, že nemůže napsat, že být chamtivý je správné. Samozřejmě, že nemůže napsat, že je potřeba ještě víc odměňovat lež a podvody v mezích zákona. Samozřejmě, že nemůže napsat, že je potřeba ještě víc odměňovat korupci a bezohlednost.

R. Langer 5.3.2022 8:18

Tak se zamyslete. Asi jste to totiž nepochopil. ;-)

F. Kusák 5.3.2022 8:32

I vy socialistický pomatenče. Každý podle potřeb, že. Tak to už tady bylo. A jak to dopadlo jsme poznali. Rovnost nade vše, jenže někteří v tom systému byli jaksi rovnější. Z vás čiší obrovská neznalost jak principů socialistické plánované ekonomiky, tak podstaty demokratického kapitalismu, kde je tvořivost a úcta k vlastnictví zásadní. I když nic není dokonalé, neznám lepší funkční model.

P. Diviš 5.3.2022 15:56

Nejenom nemůže, ale ani nechce. Píšete to vy, v lepším případě z nepochopení.

V. Kain 5.3.2022 15:15

Já se vám divím,že se můžete s nějakými Rudolfy dohadovat.Cožpak není zcela jasné,že jen oni mají pravdu a nikdo jiný?Paní Šichtařová je uznávaná ekonomka.

M. Mucha 5.3.2022 7:47

"Vůbec jí nedochází, že hlavním zdrojem bohatství je tvořivost lidí, vědecko-technický pokrok a především dodržování pravidel, které z džungle a ze světa loupeživých rytířů dělají lidský svět."

Popsal jste přesně to, po čem paní Šichtařová volá. Bohužel loupeživý svět tady vytváří politici s pocitem bohorovnosti nejen v Česku, ale v celé západní Evropě.