3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdo z nás to měl

Když pár dnů před Vánocemi v roce 2005 tehdejší premiér Jiří Paroubek opakoval po summitu EU jako mantru, že dostaneme z Bruselu osmdesát miliard korun ročně "v čistých, čistých penězích", vypadal jako prospektor, který narazil na tučnou zlatou žílu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 12.10.2013 1:46

Principielně jsou dotace peníze určené k rozkradení.

Dotace jsou zlo a obrovský zdroj korupce ! A hlavně - jsem přesvědčená, že jsou účelově uvedeny v život proto, aby si Brusel ochočil národní politiky !  Jako dealeři s fetem.. Nejdřív jako dáreček, pak už jen závislost a vydírání..

Dotacemi k lokajství národních politiků !

 

J. Vyhnalík 12.10.2013 12:36

Re: Principielně jsou dotace peníze určené k rozkradení.

Nejen politiky, ale zejména voliče! Vzniká tak uzavřený ekosystém, kdy voliči volí ty, co jim slibují dotace a ti co, chtějí být zvoleni musí zase dotace slibovat a přesvědčovat voliče o jejich užitečnosti.

Nakonec i politici, kteří s dotacemi vnitřně nesouhlasí nemohou zůstat pozadu a začnou se hrdě hlásit k tomu, kolik peněz ze EU "získali". Pomalu na každé zdi i popelnici je nápis "Pořízeno s využitím fondů EU" a lidi nechápou, že většina těch peněz byla z našich kapes a to jak ve formě spoluúčasti, tak zejména z toho důvodu, že velká část peněz, které nám EU velkomyslně přiděluje, jsme do EU museli před tím povinně a pokorně poslat.

Jenže kdyby se jednalo o peníze vybrané z místních daní, starosta by si nedovolil říct, že "na nějaké té koruně nesejde, vždyť se to stejně musí utratit".

J. Kanioková 12.10.2013 15:14

Ano,

nejen že tam prachy pošleme, pak nám milostivě cosi přidělí, ovšem samozřejmě je nutno z našeho rozpočtu dofinancovat a to často dost fest, ale ještě navíc...  K přidělení je většinou podmínka, že všelijaké odsouhlašení či poradenství či subdodávky může žadateli podepsat, povolit, dodat  jedině firma k tomu určená, což bývá většinou "pobočka" Brusele dosazená spřátelenými osobami...  pijavice...

Je to odporný bludný kruh !!!

Taky jsem u nás nedávno objevila jakýsi "bludný balvan" s "děkovnou cedulí" u renovované krátké spojnice u polikliniky, u čehož jsem se tehdy divila, že tam nevidím pracovat ani jednu zdejší firmu.  Takže abychom poníženě vyškemrali prachy, necháme chcípat vlastní firmy na úbytě... Člověku se z toho ulhaného pokrytectví nedělá volno..

B. Rybák 15.10.2013 17:45

Re: Ano,

Zcela s Vámi souhlasím.