8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kde může škrtat Stanjura?

Nová vláda je pod tlakem: musí hledat úspory naléhavěji než jakákoli jiná před ní v novodobé historii země. Důležitější než hon za letošními škrty ve výši 80 miliard však bude rozvážná a odvážná proměna rozpočtu na rok 2023.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novák 27.1.2022 9:42

muže dojet pro reparace v SRN na reparačním účtu leží hodně přes 1000 mld. Euro na pokrytí válečných reparací,...např. na likvidace jádra uvolnila SRN 47,8 mld. Euro,.....ČR má nárok na 15 000 mld. Kč!!!

F. Svoboda 27.1.2022 9:35

Samozřejmě souhlasím s p. Pivodou ( níže ), že výnosy jsou velice důležité, dokonce i důležitější. Obě opatření však musí být prováděna souběžně !!!

F. Svoboda 27.1.2022 9:32

Na dřevěných pravítkách, která v I. republice rozdávala Městská spořitelna v Třebíči byl napsán tento text : z milimetrů jsou metry, z kapek řeky a z haléřů jsou tisíce !!!

L. Dočekal 27.1.2022 9:27

Nějak mi tam chybí zmínka o různých "neziskovkách",které jsou k ničemu,nebo přímo škodí.Všelijaké ty začleńovací,včetně OPU,které k ničemu nepotřebujeme.

F. Navrátil 27.1.2022 9:25

Autorova slova "sociální dávky typu starobních důchodů" dokladují, že nemá o problematice ani ponětí. Starobní důchod se vyplácí na základě placení důchodového pojištění. Stejně tak by mohl autor fantazírovat o sociálních dávkách havarijního pojištění. Do toho zapadá i jeho představa, že zdravotní pojišťovny jsou státní. Zajímavé je, že pří svém tažení za úspory vynechal mnohamiliardové dotace pro parazitické neziskovky a prolobovaný systém nelogických daňových výjimek. To by se samozřejmě dotklo i Fialovy neziskovky, která vysává rozpočty státu a vysokých škol za účelem osvětlení úlohy feminismu při rozvoji demokracie v Barmě.

J. Nevrkla 27.1.2022 9:19

Jestli si Kovanda myslí, že ty jeho návrhy něco řeší, tak je úplně vedle. A to vůbec nebere v úvahu tragicky vliv Zeleného údělu, inflace, splátek dluhů apod.

R. Meišner 27.1.2022 8:56

autor je snílek a fantasta--jediné co se podařilo snížit, bylo sebrání slev dětem a důchodcům na jízdném ( bo ti se nemají jak bránit) --úspora činí něco přes jednu miliardu ( slovy jedna miliarda) ---na nic jiného si nikdo nenechá sáhnout (vsadíte se, autore?)--viz stravenková lobby--takže asi tak vypadá celá ta slavná úspora. 8-o

V. Mokrý 27.1.2022 6:26

Tam, kde by měl škrtat, tak tam rozhodně nebude, bohužel !!

Politici a jejich strany, státní správa/úřednictvo.

V. Mokrý 27.1.2022 6:23

R^

J. Moravec 27.1.2022 5:54

“Naše veřejné finance nebyly a nejsou v žádném rozvratu, jak někteří stále omílají, takže ač situace bezesporu naléhavá je, nějaký čas ještě máme.”

To je tedy novinka. A co nato “někteří”?

P. Hatina 27.1.2022 2:14

Řidit se pan Stanjura těmito radami, tak dovede ten stát k bankrotu ještě rychleji ;-D

Když to vezmu postupně, třeba zdravotní pojištovny nejsou vůbec státní. Privatizace části? České pošty a Českých drah by sice přinesla něco za prodej (ale to se roztočí za pár dní), ale pak by musel doplácet soukromým provozovatelům o to víc za jejich služby. V případě těch dotací, tady je nutné si uvědomit, že řadu z nich se právě propláci z EU. Čili, pokud je stát nebude poskytovat, tak je taky nedostane proplacené z EU, čili finanční úspora velká nula.

No a ten závěr, "..omezení slev jízdného spíše symbolický krok, avšak „halíře dělají talíře“ a je třeba někde začít." Ono by skutečně bylo smutné kdyby u podobných opatření vláďa začala a skončila, a jen tím naštvala lidi ale neušetřila skoro nic.

M. Pivoda 27.1.2022 0:33

"Nová vláda je pod tlakem: musí hledat úspory naléhavěji..."

Hledají se úspory nikoliv výnosy.