3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kam kráčíš, česká a evropská elektroenergetiko?

V nedávné době proběhla i českým tiskem řada informací, které ukazují, že úvahy i činnost v energetice a ekonomické signály, které její vývoj ovlivňují, se dostávají hodně mimo realitu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 24.5.2012 10:08

Fajn. A proč tedy v USA furt roste cena benzínu -

a to tak, že už zasahuje do politiky?

BTW - za poslední tři roky byla WTI pravidelně tak mo 20 USD pod Brent - takže žádná div nevykládáte. Prostě Brent je kvalitnějí a žádanější, tedy i dražší.

S. Udatný 24.5.2012 10:05

Dobrý den,

když čtu diskusi k článku, tak vidím, že někteří mají problém pochopit psaný text.

Z textu plyne:silová elektřina zlevňuje díky dotacím státu, distribuce zatím zdražuje mírně ale v krátké době se musí do ceny distribuce promítnout náklady, které vznikají díky výrobě elektřiny z FVP a větrných elektráren. Cena elektřiny pro domácnost se zvýší v horizontu cca deseti let minimálně o 80 procent v cenách očištěných o inflační růst. Cenový vývoj je ale velmi ovlivněn postojem berlínské vlády k OZE. Každá domácnost si musí uvědomit, kdo zavinil tento růst, která partaj spustila dotování cen elektřiny z OZ.

D. Seibt 24.5.2012 9:46

Jasné tržní signály?

O zdrojich by jsme se mohli bavit dlouho, ale nedavno vysel zajimavy clanek o energeticke sobestacnosti USA. Ten je nasledujici, cena plynu v USA pred 10 lety byla 9USD (nejake ty metry krychlove), nyni je to snad 2 USD, zasoby plynu jsou na az 200 let, z dovozce plynu se USA staly vyvozci plynu. Nejvyhodnejsi investice do energetiky v USA je nyni PPE elektrarna. Zavislost na dovozu ropy v USA klesla ze 60% pred asi 10 lety na asi 40%,cena ropy v USA  je nizsi nez cena ropy Brent. Nutno konstatovat, ze nedostatek neni zase tak zasadni jak se tady snazite psat, je to jen jeden z duvodu. To co utlumuje prumysl a tedy i zamestnanost jsou napriklad emisni povolenky, dotace do ruznych oblasti, ktere ale zaroven likviduji jine prumyslove oblasti, vysoke dane. Je to pomerne slozita problematika, kterou jste si velmi ucelove zuzil.

S. Donát 24.5.2012 9:45

Re: Zase omílaná mantra?

Všichni jsme rádi, že to na Vaší osobě nezávisí, pane Rado. V opačném případě by nezbylo, než říct Bůh s námi.

P. Gabriel st. 24.5.2012 9:31

Re: Jasné tržní signály?

Zlevňuje elektřina z klasických tvrdých zdrojů, cožn se ale díky dotovaným pseudoeko zdrojům projevuje  mírnějším nárůstem , nebo stagnací cen elektřiny.

P. Rada 24.5.2012 9:30

Re: Zase omílaná mantra?

Kdepak mantra - Pane Richrer - naopak se připravme na to, že vše bude jinak. Progresivní fáze lidského extenzivního vývoje po celých staletích dnes končí a to naprosto nezávisle nejen na mé osobě ale i na tom jak rafinovaně arogantní budete.

P. Gabriel st. 24.5.2012 9:27

A to je to smutné

" ekologičtí aktivisté spoléhají na rychlé zvyšování efektivity obnovitelných zdrojů " Jejich nevzdělanost v klíčových oborech jim dovolí takto doufat, při nevědomí vážných fyzikálních překážek. Bohužel tito aktivisté se často doberou politické moci, nebo vnutí svá populistická hesla stejně nevzdělaným a hloupým politikům. Výsledkem je rakovinné bujení neobnovitelných "obnovitelných zdrojů", které známe od nás se všemi důsledky na přenosovou soustavu i ceny energií.

Je řešení? Jedinou možností je budování privátních nejprve ostrovních později vzájemně propopjených distribučních sítí, bez vlivu státu a pseudoeko energetiků. Samozřejmě, že je to jakýsi krok zpět. Ale jen dočasný a dávající možnost vykročit svobodně správným směrem bez koule na noze. A ekoenergetickým aktivistům lze, než popřát jasný louče svit.

P. Lenc 24.5.2012 8:39

Re: Zase omílaná mantra,

Pane Richtře,naprostý souhlas.

A. Richter 24.5.2012 8:14

Zase omílaná mantra,

že jo, pane Rada. Elektřina v posledním období zlevňuje, ale je čím dál dražší, protože přibývá kapes otevřených na dotace. Těším se na dobu, kdy se půjdete vycpat. Čest zelené!

.... *8-((

P. Rada 24.5.2012 7:53

Jasné tržní signály?

Vážím si vědecké erudice pana Wágnera ale jeho používání některých slovních obratů (jasné tržní signály) považuji za projev zoufalosti člověka, kterému se dění začíná vymanovat s představ. Např. elektřina totiž v posledním období zlevnuje.

http://nd05.jxs.cz/161/995/630ad76692_85112842_o2.jpg

Předně se dá předpokládat, že energetika bude kráčet souběžně s vývojem společnosti. Ta je dnes obecně ve stagnaci a tak výroba zboží... přestává energii spotřebovávat a i drobný spotřebitel si nemůže moc vyskakovat protože se mu krátí příjem...Společnost bude zřejmě ze stagnace přecházet stále více do recese a tak o výkyvy a překvapení po staletích progrese nebude nouze. Takto se vyvíjejí dnes všechny světové technologicky vyspělé mocnosti a jejich ekonomiky protože zdroje surovin a potravin se jim ztenčují více jak je schopen krýt technologický vývoj - tzv. stav technologické pasti. Zdroje energií mají navíc všeobecně klesající efektivitu při těžbě energií. V tomto mixu jsou vyjímky jako dnes OZE ale netýká se to dominantního podílu fosilů.

Společnost dnes proto kráčí jako biologický druh - nad který se ráda povyšovala - od ANOMÁLNÍ situace narcisticko-alibisticky nazvané "udržitelný rozvoj" do situace NORMÁLNÍ, kterou je soulad její populační četnosti a měrné spotřeby  s biologickými schopnostmi vnitřního metabolismu jedincců i vnějšího celospolečenského technologického metabolismu, jež odvisí od limitů růstu daných zdroji planety.

Fantazie o tom, že tuto bazální podstatu zvrátí nějaký tržní signál pvažuji za projev bezradnosti až zoufalosti.

J. Veselý 24.5.2012 7:34

Ano

Výborně napsáno!