29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Je třeba zabít Singera

Aby bylo předem jasno: ano, míním tím skutečně guvernéra České národní banky. A zabití myslím politické a ne fyzické. Ano, jinak jde skutečně o toho pána, co si na vizitku píše „Ing.“ a „Ph.D.“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Moravčík 14.1.2015 9:04

Hodnota Kč oproti euru

Nedávno som sledoval ekonomickú diskusiu, myslím že to bolo na TA3, kde sa viacerí nezávislí odborníci zhodli, že reálna hodnota Kč voči euru sa v skutočnosti pohybuje tesne nad 20 Kč za euro. Presnú hodnotu si nepamätám, ale vyplýva z toho, že Česi boli poškodení ešte viac ako si myslia.

J. Vampola 14.1.2015 8:50

Vše špatné bývá k něčemu dobré

Je možné, že pánové z ČNB vidí dál, nežli pan Václav Vlk st. a ochrání tak naši zemi před přívalem nežádoucích imigrantů, neb se pro ně naše země stane pro svoji chudobu nehostinnou, tudíž nepřitažlivou.

S. Lorenc 14.1.2015 8:40

Defenestrace

Navrhuji další pražskou defenestraci.

T. Kohout 14.1.2015 7:55

100%

Někdy s p. Vlkem souhlasím na 50%, jindy na více procent, tentokrát na 99-100%.

P. Lenc 14.1.2015 8:38

Re: 100%

Není co dodat, mohu se pouze připojit.Snad jen to, že tato partička je neodvolatelná, což je hrůza.

T. Kočí 14.1.2015 9:18

Re: 100%

Dobře , že je neodvolatelná.Koho by tam asi dali socbotka s agentem orange? To by teprve byla jízda.

M. Moravcová 14.1.2015 13:53

Re: 100%

Singer má letos končit. Kdoví, koho tam  Babišov dosadí.

B. Hamáček 14.1.2015 7:21

To by v tom...

To by v tom byl čert , abych českou ekonomiku nezničil.... Váš Singer !!

V. Dostál 14.1.2015 7:18

ekonomika

Je složitá, ale praxe mluví jasně. Komu prospívá slabá koruna? Velkým exporterum. Ostatní všichni tratí. Kdy jsme platili eurem,tyto starosti by nebyly. Slovensko s eurem je ekonomicky na vzestupu a my?

L. David 14.1.2015 6:07

Žijeme v bezprávním státě a 7 šílených zločinců

z bankovní rady ČNB je toho živoucím důkazem.

Ta bezmezně zpupná verbež se evidentně dopouští trestného činu proti Ústavě a proti Zákonu o ČNB, který jim ukládá pečovat o cenovou stabilitu. Avšak oni dělají pravý opak a s bohorovnou drzostí nám vysvětlují, že péče o stabilní o cenovou stabilitu rovná se péči o stabilní inflaci.

A nic se neděje, nikdo na ně nemá, jsou neodvolatelní. Patrně by pomohla pouze defenestrace. Jen mám obavu, že to ti ničemové tuší a své lupičské doupě mají ve sklepeních ČNB. Oni si patrně myslí, že uniknou hněvu národa tak, jako Tošovský, který zašantročil české zlato za problematická "aktiva". Dnes máme pouze 6 tun zlata, zatímco prozíravé centrální banky jiných národů stovky tun a největší národy tisíce tun.

Kdysi mi nějaký mudrlant vysvětloval, že ČNB je jakožto centrální banka instituce nezávislá dokonce i na státu, a že zlato ve sklepích ČNB není českým národním pokladem, nýbrž pouze majetkem ČNB, která si s ním může dělat, co se jí zachce. Ten mudrlant patrně nevěděl, kdo se na národní poklad skládal a z čí krve a potu ten poklad vzniknul.

P. Maleček 14.1.2015 5:58

Ne přes politiku, ale ekonomiku k totalitě

Já z toho mám pocit, že cílem páně Singera a spol (ne všech členů vedení ČNB) bylo to, aby nejen nízkopříjmové, ale už i ty otravně vzpurné středně příjmové skupiny konečně držely hubu a krok.A nekecaly do toho jak si to hrají ti nahoře.

No zavřít hubu lze politicky, jak to dělali komouši nebo ekonomicky. Tím, že ty dole tak zatížím existenčními problémy, že jim na rejpání do toho jak to hrají ti nahoře nezbude síla ani čas.

A přesně tohle předvedl mocí evidentně zpitomělý Singer. Těm dole se formálně dá svoboda a demokracie, ale huba se jim zavře existenčními problémy. Hlavně k tomu jak se ti nahoře krmí.

V. Halašta 14.1.2015 0:47

Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Pane Vlku, nechte to skutečným ekonomům. Ne, že bych jim extra věřil, přeci jen nejde o exaktní vědu ale o vědu společenskou ale snad by se nedopouštěli takových lapsusů, jako prokazování neúčinnosti intervencích na bilanci v roce 2013.

Ty intervence byly zbytečné ale kritika musí být postavena na rozumných a správně podložených základech. Takže ne jakési "okradení" (když inflace, měřítko toho okradení, byla těsně nad nulou) ale analýza vývoje HDP (především podílu Nx) s očištěním od dalších vlivů atp.

PS, k té bilanci to mělo být takhle: V lednu až listopadu 2014 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 159,7 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 42,9 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 12,9 % a dovoz o 11,8 %.

V. Bok 14.1.2015 0:57

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Úvaha p. Vlka je zcela správná a logická. Není ekonom, ale posoudit blbost Singra a spol., ne všech členů bankovní rady, tři hlasovali proti, není nic těžkého. Vy snad považujete Singera za ekonoma? Já tedy ne ... Taky jsem se živil dlouho jako ekonom.

V. Halašta 14.1.2015 1:34

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Ano, pana Singra považuji za ekonoma. S jeho vyhodnocením nesouhlasím ale dá se s ním nějak polemizovat, dát protiargumenty. S článkem pana Vlka se polemizovat nedá.

Každé druhé číslo, které si ověřuji nesedí, logika nesedí, ani ti členové rady ČNB nesedí. Jakoby si ani nevšiml, že se vyměnila paní Zamrazilová s panem Rusnokem stejně jako ve dvou větách vedle sebe napíše dva různé roky ke stejným číslům. Ani nemám chuť to procházet a odstavec po odstavci vyvracet.

P. Dvořák 14.1.2015 1:07

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Proč ta Singerova partička nenechá ekonomiku ekonomům?

Zeptám se jinak: kdyby byl Singer & spol. tým chirurgů s analogickými výsledky, nechal byste se od nich operovat nebo rozpižlat?

V. Halašta 14.1.2015 1:37

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Můj příspěvek ale nesměřuje k p.Singerovi ale k p.Vlkovi. Jím bych si určitě nenechal spravovat finance.

P. Dvořák 14.1.2015 2:12

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Já jsem reagoval na V. Boka.

Což opětovně ukazuje na hrubý nedostatek tohoto serveru, protože po pár příspěvcích se v nich doslova utopíte a jen velice těžko dohledáte, kdo na koho reagoval. Vlákna "končí nikde" a musel byste si k monitoru přiložit pravítko, abyste v desátém příspěvku zjistil, kdo s kým diskutuje.

V. Halašta 14.1.2015 9:58

Ok, ale podle myši a rolleru jste reagoval na mě.

.

J. Bruner 14.1.2015 5:26

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

představte si, že závodíte v autě a vedete, když tu vám spolujezdec šlápne na brzdu. Vy prohrajete, ale on vám řekne, že je váš přítel a gratuluje vám k prohře. Já bych takového člověka považoval za nepřítele a za lumpa a totéž je ten \Singer.

V. Halašta 14.1.2015 8:04

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Správné podobenství ovšem je to, že ten přítel šlápl na brzdu před zatáčkou a teď se dohadujete, jestli tu zatáčku nešlo projet bez brzdění.

Já říkám, že podle projeté dráhy a rychlosti ostatních jezdců se na brzdu šlapat nemuselo. P.Vlk říká, že se nám rozsvítila brzdová světla a spolujezdce je za to třeba zastřelit.

J. Strakoš 14.1.2015 5:55

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Nemyslím si, že bychom měli těm ekonomům bezmezně věřit a nezpochybňovat, co dělají - konec konců i jiní ekonomové zpochybňují kroky ČNB a mě z toho vyplývá, že se opravdy nejedná o ekonomy jednoznačně akceptovanou akci. A vysvětlení ČNB pro laiky - "Když bude koruna slabší, lidé budou více nakupovat" mi prostě hlava nebere.

A k "okradení" - jaký je správný název pro umělé znehodnocení úspor jedním rozhodnutím? Osobně torozhodně vnímám jako krádež, protože to má stejný vliv, jako kdyby mi najednou z účtu zmizelo 10-20 procent financí.

V. Halašta 14.1.2015 7:59

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Ale já jejich rozhodnutí taky zpochybňuji. Jenže pokud bych to dělal argumenty z článku a s takovou "přesností" v datech, tak svůj názor i sebe dopředu diskvalifikuji.

Konkrétně k tomu okradení o 10-20 procent tu opakuji stále dokola, že měřítkem znehodnocení měny je rozdíl inflace skutečné po intervencích a teoretické bez intervencí, což je přibližně 1-2%. To je vyjádření, jak se vyšší kurz promítne do průměrné spotřeby. Těch 10-20% platí jen u toho, kdo CELÝ příjem má v korunách a VŠE platí v eurech.

Znehodnocení vlastní měny (byť ne takto přímo s vyjádřením konkrétního kurzového závazku) používal donedávna i FED a očekává se i od ECB a to je jeden z důvodů aktuálního propadu koruny k dolaru. Ten druhý je, že lidé slyší trávu růst a předpokládají další intervence v době, kdy k tomu nejsou důvody (viz inflace a jádrová inflace) a kdy to říká i p.Singer.

M. Starý 14.1.2015 8:42

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Pane Bože! Vy (jako drtivá většina) dostáváte mzdu v korunách, ale kupujete za ní zboží, které je převážně zcela nebo alespoň částečně z dovozu, takže postižené snížením kurzu koruny.

V. Halašta 14.1.2015 9:25

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Není pravda, že nakupuji převážně dovozové zboží. Stačí projít spotřební koš - energie, bydlení a ani potraviny (tedy položky s největší váhou) nejsou dováženy více než z poloviny. Ale to není podstatné. Podstatné je, že se to promítne do inflace, kterou můžeme spočítat.

BTW, dávám přednost oslovení jménem před funkcí.

J. Strakoš 14.1.2015 12:54

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Máte pravdu, že 100% bych musel kupovat v EUR nebo dolarech - a to skutečně nedělám. A skutečná míra "zásahu" bude někde mezi - i věci kupované v ČR jsou závislé na EURu a dolaru.

V. Halašta 14.1.2015 14:57

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Nemůžu jít na remízu :-)

Nevidím totiž, kde by se ten vliv měl schovat, aby nebyl vidět v inflaci. Prostě ta závislost na eurech se promítne až do koncových cen a ty spočítá ČSÚ a oznámí inflaci.

Ale nechme toho. To byl jen jeden argument a ani seriozní analýza nedává kladný výsledek. Není vidět změna trendu či dokonce zásadní zlom. Diskuze by se pak ale měla vést o smyslu cílování inflace a to už je jiná debata.

E. Heusinger 14.1.2015 0:15

Já to říkám stále

dost bylo Singera. Euro co nejdříve.

V. Halašta 14.1.2015 0:24

Bude pak dost Draghiho?

Šéf ECB je Mario Draghi a současný pokles koruny k dolaru je z poloviny pokles eura, neboť trhy spekulují, že ECB spustí program kvantitativního uvolňování měnové politiky.

P. Dvořák 14.1.2015 0:41

Re: Já to říkám stále

Rozumím.

Při průměrné mzdě 25.000,- Kč, kterou nemá ani třetina obyvatel a při kursu koruny vůči € asi 28,4 Kč, nám bude opravdu skvěle za mzdu nějakých 880,- € měsíčně. Slovy: osm set osmdesát.

Důchod ve výši 12.000,- Kč, který také nemá zdaleka každý, mám hned poskočí na skvělých 420,- €. Slovy: čtyři sta dvacet.