3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jak velkou katastrofou by bylo opuštění EU?

Nevím sice tak docela proč, ale vypozorovala jsem, že v poslední době se začaly povážlivě množit dotazy novinářů na téma: „Jak velkou ekonomickou katastrofou by pro ČR bylo opuštění EU?“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mýval 29.10.2015 9:25

spíš by se položil VW

Kousek od Boleslavi je TPCA, v Nošovicích Hyunday a pokud by se uvolnily kapacity Škody, určitě by se našli vlčáci, kteří by si okamžitě kapacity a hlavně profesionální zaměstnance rozdělili. VW by se mohl se Seatem klouzat, po lejně, které by tím pod sebe nadělal by jel jak namydlený blesk.

K. Frauknecht 29.10.2015 9:13

Re: Díky

načerpal jsem notnou dávku energie a optimismu. Nic veselejšího (blbějšího) jsem dnes na NP nečet. Teda, s výjimkou příspěvku páně Jelínka.

J. Brožek 29.10.2015 9:02

Re: Nejdřív jsem chtěl...

Ad b - proč jako by to VW dělal, když jeho značka VW je v propadu a značka Škoda roste?

Aby přesunoval výrobu, tak by musel mít ekonomický důvod. Která "pitomost" by jej k tomu mohla motivovat? Jedině tak vyšší firemní daně (podle EU), vyšší náklady na pracovní sílu (podle EU) aj. - ale ani jedno by vystoupením z politického uskupení EU nebylo. A EU skutečně není ani Schangen, ani EHS, ani NATO.

J. Kočí 29.10.2015 9:00

Čirá demagogie

Operovat s Norskem a Švýcarskem je hodně mimo mísu. Jestliže seberete Norům ropu, zůstane vám chudina. A ta se přicucne k EU a nebude se chtít pustit. Švýcarsko? Historická záležitost, funguje proto, že jí to EU dovolí.

Další moment - solidarita. Když jsme byli rozvíjející se ekonomika, to nám byla EU dobrá. Teď když máme přispět na rozvoj Bulharska a pod., tak nám to hrozně vadí.

Vystoupení Británie - z krátkodobého hlediska určitě ušetří. Z dlouhodobého hlediska upadne do nicoty. Navíc když se tím rozjede rozklad Británie, Skotsko už je na spadnutí. Po vystoupení Británie zjistí, že vlastně platí EU daleko více než před tím. Dopadne to tak, že Británie zmizí a zůstane jenom EU a Anglie. A to vše jen díky finančnímu sektoru.

A největší důvod - velikost jednotné ekonomiky, nikoliv ekonomického prostoru. Které státy nejvíce ovlivňují světové dění? Spojené státy (povšimněte si slova spojené), Rusko (nukleární surovinový přívěšek EU), Čína. V druhé brázdě se snaží být velmocemi Británie, Francie, které na to už ale nemají. Německo by mohlo, ale nechce. Kdyby byla jednotná EU, světové rozhodování by bylo jen v trojúhelníku USA, EU a Čína.

Vystoupením z EU bychom krátkodobě možná ušetřili, dlouhodobě bychom se dostali na výspu nicoty. Naši milovanou korunu bychom dále devalvovali a devalvovali, až bychom se prodevalvovali k poznání, že ta utlačovatelská EU měla přece jen nějaký smysl.

K. Frauknecht 29.10.2015 8:31

Re: :-)))

No, "podobná ideologie", ani né. Ona je prakticky totožná!

S. Netzer 29.10.2015 7:55

Re: Nejdřív jsem chtěl...

"... jejich ideologie je velmi podobná" :-))))

E. Erat 29.10.2015 7:01

Re: Nejdřív jsem chtěl...

To říkají eurohurvínci.Samozřejmě nepoloží.Nepoložilo se ani po krachu RVHP, a to byl daleko větší problém. Eurohurvínci straší podobně jako strašili komunisté. Není divu, jejich ideologie je velmi podobná.

E. Solnař 29.10.2015 6:03

Národ sobě

Budme konečně Českým soběstačným národem bez cizáků a zrádců.Stále lezeme někomu do pr..le.

K. Pavlik 29.10.2015 2:57

Re: Nejdřív jsem chtěl...

Mate pravdu. Kdyby se napriklad VW, ktery je momentalne v pruseru, rozhodl ze ma dost tech ceskych pitomosti, a presunul vyrobu na Slovensko tak se Cesko polozi.

P. Scheck 29.10.2015 2:06

Nejdřív jsem chtěl...

Nejdřív jsem chtěl s vámi, paní Šichtářová, polemizovat a poukázat na mnohé protimluvy. Ale nezlobte se za moji povýšenost a ironii -  asi to nestojí za to. Prostě co takhle tam dát více cibule, hezky zamíchat, přidat česnek, pozor ať se paprika nepřipálí a potom vaříme až mrkvička změkne a rychle podáváme na tallíři...

A. Holík 29.10.2015 0:49

Tak tak ..

Souhlas.