24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jak uspořit Česko až k ekonomickému kolapsu

Média píší o schválené pomoci domácnostem ve výši 5000 Kč na dítě do 18 let a o problematické slevě cca 1,50 Kč ze spotřební daně na benzín a naftu. Ale tuzemské podniky drtí meziroční růst cen energie a jsou stále zoufalejší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 9.6.2022 9:55

To je, bohužel, princip povolenek. A také princip dotací.

P. Diviš 9.6.2022 10:02

Ano, bohužel.

P. Pepax 9.6.2022 8:20

Fialova vláda České republice intenzivně škodí a je už jedno že řadu problémů tzv. zdědila po předchozích vládách. Tato vládá nemá vlastnosti ani na řízení cirkusu Humberto, bojí se Německa a neudělá nic co by Německo naštvalo navíc lidem lže.

J. Hotzký 9.6.2022 8:07

R^

F. Kusák 9.6.2022 8:00

No nedobře se žije v EU, to je fakt. Nedávno jsem si měnil OP a úřednice mně říkala, kolik lidí se vystěhovává na druhý konec světa, hlavně míří do Latinské Ameriky. Vůbec se tomu nedivím, a i při všech problémech, které vládnou třeba v Chile, je asi optimističtější žít tam, než v Česku. A pak, lepe je žít tam, kde je přeci jen více slunce, a to na severu této dlouhé země, lze. v mém věku to už nedává žádný smysl, ale být mladší, určitě bych neváhal.

P. Skřivan 9.6.2022 7:35

Jak zničit národní státy a ožebračit občany EU.

1 POKUS: migrace

2POKUS: covid

3POKUS: greendeal

No a na potřetí se to asi povede.

R. Langer 9.6.2022 9:44

3. bod máte špatně, tam přece patří Putin! ;-D

J. Jurax 9.6.2022 18:58

Nemá.

Putin je proti těm třem bodům, a najmě tomu třetímu, zcela marginální

F. Navrátil 9.6.2022 7:07

Národní zájmy prodává vláda signalisty Fialy za mísu euročočovice.

J. Jurax 9.6.2022 19:04

Ovšem ta euročočovice se dostane jen nemnoha vyvoleným. Ostatní dostanou leda přesdržku zabalenou do líbivých frází a hesel.

M. Pecina 9.6.2022 6:42

Národní zájmy tato vláda zkrátka nebrání a bránit je nebude ani pŕi předsednictví. Spousta věcí by šla zkrátka ihned změnit či vypovědět a dělat zde po svém a za naše ceny. Ať si EU trhne nohou.

J. Nevrkla 9.6.2022 6:13

Naše vláda dokáže maximálně bránit zájmy Bruselu, Washingtonu a Kyjeva, bránění zájmu Česka jsem od ní ještě nikdy nezaregistroval.

T. Hraj 9.6.2022 8:35

R^

T. Kohout 9.6.2022 6:06

Jakmile si "zasviníte" ekonomiku různými dotacemi, tak pak se děje toto. Začalo to dotacemi pro zemědělce (ve Francii v 50. letech) a končí to tím, že dotace se staly zcela úhelným ekonomickým fenoménem. Bez dotace ani ránu. I firmy se zakládají jen kvůli dotacím. A vymotat se z toho nedá. To by někdo musel říct "Tak dost" a veškeré dotace sakumprásk zrušit. Dovede si to někdo představit?

F. Navrátil 9.6.2022 7:10

Dotace pro dotační podvodníky a nepojistné sociální dávky pro sociální parazity nikdo nezruší. Na to jsou politici příliš zbabělí.

F. Kusák 9.6.2022 8:10

Víte, jakkoli je dotační podvod jev zavrženíhodný, těch skutečných dotačních podvodů je velmi málo. Spíše je to žonglování na hranici zákona a příslušných předpisů. V tom problém nevidím. Ale mít nějakou dotaci, je konkurenční výhoda, takže bez dotace také můžete rychle skončit. A když takto deformujete trh, pak už to není funkční tržní hospodářství, ale deformovaný systém. A těch deformací je už tolik, že to začíná vážně kolabovat. A čím dříve to nastane, tím lépe. Alespoň si ten stav reálně uvědomíme. Zdá se, že jiná cesta není.

R. Langer 9.6.2022 13:05

Sama dotace je tím podvodem, aby bylo jasno...

J. Lukavsky 9.6.2022 7:39

"veškeré dotace sakumprásk zrušit" když král chtěl osídlit pohraniční hvozdy tak nevypisoval na to dotace. Prostě vyhlásil, že každý kdo se tam usídlí dostane hektar lesa a nebude platit 10 let daně. Z toho jsou všechny ty naše Lhoty, Lhotky. Stát vždy potřebuje podporovat něco ve svém zájmu. Ale proč to nečiní daněmi? Založil jsi firmu na sběr a zpracování plastů? OK 10 let neplatíš daně. Ale co by dělaly ty stáda ouřadů co poponáší papíry? A odklání peníze těm správným... Je to marný, je to marný, je to....J.L. end

J. Strakoš 9.6.2022 5:30

Je mi z takového popisu strašně smutno, kam jsme se v Evropě dostali. Zavedeme povolenky a vybereme peníze a něco zase vrátíme zpět. Prostě vytvoření ekonomického perpetua mobile se vším všudy. To opravdu všichni vidí, jak je to nesmyslné a jen to tiše akceptují a myslí si svoje? Jako jsme akceptovali nesmysly za "komunismu"?

F. Kusák 9.6.2022 8:23

No, pane Strakoši, já už jsem si myslel, že blbosti, která komunistická ideologie plodila, máme za sebou. Tak to jsem fatálně podcenil. Ani ten bývalý režim zmiňovat nechci, není na co vzpomínat, měla to být to překonaná minulost, a nevnímám ji černobíle. Teď se zmítáme ve stavu, kdy víme, že bude hůř. A bude, o tom není pochyb, pokud nevěříme na zázraky. Krutovláda nacistů musela skončit, o tom byl národ přesvědčen, nesmysly reálsocíku se začínaly drolit, a s Gorbačovem přišla naděje. Jakou naději máme dnes, kdy standard se stává luxusem a naše mozky jsou drceny ekologickou apokalypsou. Nevím, jakou psychickou škodu to napáchá na lidech, a s jakými dlouhodobými důsledky. Nic povzbudivého.

E. Hlinovský 9.6.2022 3:56

V elektřině jsme myslím soběstační. Tak by možná bylo řešením, kdyby ČEZ odešel z EU burzy a burzy vůbec. A cenu by určovalo ministerstvo. Stejně je to v tomto případě jen hraní si na trh. Uhlí podobně. Problém je plyn a nafta.

Zapomeňte na to, že bychom Němce přemluvili k redukci green dealu. Je to pro ně totální válka.

J. Strakoš 9.6.2022 5:31

Pokud by jim okolní státy přestaly tuto válku platit (Německé rozhodnutí o jaderkách platíme částečně my v ceně elektřiny), pak by si to mohli rozmyslet.

Ale o tom žádná vláda ani na minutu neuvažovala. A Němci by se nedali.

R. Langer 9.6.2022 5:55

Ale dali, Stačilo by je na pár dní odstřihnout...

F. Kusák 9.6.2022 8:47

Tak to je velmi naivní názor. Zapomínáte jakou máme provázanost s německou ekonomikou. S Čínou a Ruskem máme sice přímo relativně malý obrat, ale skutečnost je jiná. To je známá věc, že většina obchodů je skrze Německo. A tady fungujeme jak vazal. Bohužel, tuto pozici jsme si dlouhodobě vytvářeli. Byla pohodlná a vedla k relativní prosperitě. Změnit, bude velmi těžké. Obávám se, že nikdo takový dnes v politice není.

R. Langer 9.6.2022 9:49

Tak by si Němci měli uvědomit, jak jsou s tou svou slavnou ekonomikou ZÁVISLÍ ONI NA NÁS. Dost by jim to prospělo. Ale evidentně jim to nedošlo ani při předělávce jejich elektráren na plyn z Ruska, takže se od nich nic moc čekat nedá. Ale jednou na to dojde...

J. Jurax 9.6.2022 19:07

Ja, je to pro ně Totalenkrieg. A na jeho konci bude Endsieg a rozvaliny evropské civilizace. Jako minule.

M. Grundmann 9.6.2022 0:52

Česká ekonomika je dlouhodobě přehřátá, má téměř nulovou nezaměstnanost a banky poskytují z nějakých divných důvodů úvěry za úroky výrazně nižší, než je dnešní inflace. Dokud se budou banky takto divně chovat, spekulanti si budou brát další dotované úvěry a tato ekonomika se bude řítit do nekontrolovatelné inflace.

Za současné situace existuje jediné řešení, měnová a rozpočtová restrikce.

B. Bublina2 9.6.2022 0:45

No oni to títo lidé vládě-nevládě brzy spočítají..To už nebude stačit vykřikovat "Sláma u kravína"[UA]