19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jak jinak

Pramálo pochopení u veřejnosti, médií i mediálně aktivních ekonomů našla vláda se svým programem úspor a zvyšování daní. Těžko mohli premiér Petr Nečas s ministrem Miroslavem Kalouskem čekat něco jiného, když se trefují do kotníku nějakým devadesáti procentům obyvatelstva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Grycz 23.4.2012 18:11

Aha

takže ti co nechlastají a nepijí, nejezdí např. do Egypta každý rok a starají se o své bydlení mají platit nějaké vyšší daně. Vy chytráku proč si nevyberete jiné příklady ze zahraničí. Blbě kecáte jen co se vám hodí. O zacpávání děr v rozpočtu jste ani necek, neboť se skoro nekoná.

K. Machala 23.4.2012 17:53

úspory? to slovo znamená něco jiného

Jenže ty úspory prostě nejsou úsporami, ale primárně zvyšováním daní, což by zvládla každá levicová vláda. Jde tedy o levicovou vládu, která si říká pravicová, ale provádí socdem program. Přitom i ty škrty jsou nejnešikovnější, jaké si lze představit. Jako první měli zrušit akce typu sčítání lidu za 3+ miliardy korun, poškrtat a zrušit veškeré úřady, o jejichž existenci běžný poplatník nemá ani tušení a jsou jich desítky (! viz Petr Mach z SSO a jeho výčet úřadů na zrušení), úplně zrušit všechny dotace firmám a k finančním a dalších produktům a teprve potom sahat na sociální dávky (i když některé jsou fakt přebujelé). A zjednodušit daně - místo zavádění jedné vyšší sazby daně z příjmu při existenci stropu jiné daně/pseudopojištění - tedy místo dokonalého mišmaše progresívní a degresívní příjmové daně všechny tři příjmové daně/pseudopojištění spojit do jedné a ušetřit zase na úřadech. Atd., je toho spousta, ale pravicový volič nemá důvod volit tzv. pravicovou vládu s levicovým programem. Nemoudrá důchodová reforma k tomu a vracení majetků někomu, kdo ho získal násilím za staletí na desátkách zase rozpočtu pouští žilou, takže to jejich vyhazování peněz je poněkud podivné. Takže mě z toho vychází, že jediná pravicová strana, která může udělat úspory a nezvyšovat přitom daně, jsou Svobodní.

Boj proti korupci - jediný účinný je vzít penízky těm, kteří pracují s cizími penězi (zdroj korupce). A co dělá tato vláda: zvyšuje množství peněz, které tečou přes stát, tj. zvyšuje půdu pro korupci. A Sobotka, kterého si zvolí naštvaní odboráři, by dělal to samé. Takže buď chceme nižší korupci, a pak musíme osekat stát, anebo je to jen žvanění a nic víc.

J. Kanioková 23.4.2012 19:42

Ano, souhlas,

snižování státních zakázek, atd. atd. Je toho moc, jak se dají snížit státní výdaje..

P. Skřivan 23.4.2012 21:35

Re: Ano, souhlas,

Já myslel, že taťka Klausů proti Kalouskovi nic nemá ? :-))) ... že ani necekne. :-)

P. Fiala 23.4.2012 13:39

Pan Dobeš na MŠ provedl škrty, a výsledek?

""Jasným kandidátem na razantní škrtání jsou výdaje na státní zaměstnance, kde to zatím s poklesem z pohledu celkových čísel vypadá docela skromně.""

Pan Dobeš coby člověk z byznysu vzal programový bod vlády vážně a mnoho zbytečných zaměstnanců MŠ propustil. Studentům chtěl v novém zákoně zajistit kvalitnější profesory na univerzitách - výběrová řízení na posty profesrů. Jak to přijaly "média" a potrefení? Propagační mediální kampaní a "organizováním" studentů v ulicích ho potrefení z vlády vyštvali.

R. Urban 23.4.2012 10:43

Rodičovské příspěvky a porodné

V celku s článkem souhlasím, ale dívat se na náklady na podporu rodin s dětmi jen jako na rozpočtovou položku je chyba. Děti se rodit musí a čím jich bude více, tím pro stát lépe. V budoucích příjmech se těch pár korun porodného a jiných příspěvků lehce ztratí.

A. Richter 23.4.2012 11:00

Re: Rodičovské příspěvky a porodné

Fakt?

A ty děti, co se budou našim spoluobčanům rodit, budou někdy něco platit, anebo, jako rodiče, jen vyrábět další příjemce?

.... *8-O

B. Rybák 23.4.2012 20:35

Re: Rodičovské příspěvky a porodné

Porodné zaměřené především na druhé dítě a rodičovská podpora rozumně závisející na plnění rodičovských povinností by nemuselo být marné (po zvážení byrokratických nákladů). Ještě významnější by byla zřetelná souvislost důchodu s množstvím peněz, které do systému přivedli děti důchodcem vychované (nebo peněz, jejich péčí o děti postižené stát ušetřil).

Nejúčinnější by bylo nejspíš to, kdyby bylo výchovou (a masmédii) lidem vštěpováno, že pokud nemají děti, ačkoliv by je mohli mít, jsou darebáci, kteří nesplatili společnosti nekonečně velký dluh za svůj život, darebáci jimž by nikdo neměl vodu (natož ruku) podat, darebáci srovnatelní s vrahy.

R. Langer 23.4.2012 11:25

Re: Rodičovské příspěvky a porodné

Pokud bude někdo rodit děti kvůli příspěvkům, bude asi něco špatně... :-P

J. Kanioková 23.4.2012 19:32

Přesně !

Naši generaci ani nenapadlo myslet v tomto na příspěvky. Že se rodí další a další rozmazlené generace (nemyslím paušálně), které se nechtějí trápit s výchovou dětí, za to můžou všlijaká ta "lidská práva", a nesmyslné předpisy, kdy se člověk na dítko nesmí ani křivě podívat, natož mu nabančit, když něco provede. Tohle v naší generaci nebylo a potkávali jsme se tím pádem s nepříjemnostmi života od mala a nerostly z nás křehké květinky. Proto jsme se v dospělém věku nehroutili z povinností, neutíkali se k drogám a podobně.

Že se děti nerodí není problém peněz, ale sobectví!!!

P. Skřivan 23.4.2012 22:54

Re: Přesně !

Hmmm. Vy asi nevíte, že hůř než důchodci, jsou na tom rodiny s malými dětmi, že ne ?

... ono, když matka přijde o práci, protože o matku malých dětí nemá nikdo zájem a rodina musí žít z jednoho nic moc platu, tak bych Vás chtěl vidět. Za totáče totiž na rozdíl od dneška, byly školky a práce. Víte od kolika u nás berou do školky ? Od 4 let a soukromá stojí 15 tis měsíčně.

Tak vypadá podpora rodiny. Tedy té normální, která nebere sociální dávky a nevydělává načerno ... .

V. Husák 23.4.2012 9:21

Prosba o vysvětlení.

Vážení zde diskutující. Není mezi Vámi někdo, kdo by mi vysvětlil, od jaké úrovně příjmů už z nich lidé v podstatě neplatní daň a navíc se díky nejrůznějším dávkám stávají příjemci peněz ze státního rozpočtu. Protože spousta lidí vykazuje nižší, než reálné příjmy, unikají touto cestou další miliardy korun.

Na sobotní manifestaci bylo údajně mnoho lidí s velmi nízkými příjmy, kteří se bouřili proti rozkrádání "jejich daní". To je samozřejmě v pořádku. Zajímalo by mne však, zda tito lidé vůbec vědí, že ve skutečnosti žádné daně do společné kasy neodvádějí, naopak, že se na nich přiživují?

Předem děkuji.

J. Schwarz 23.4.2012 10:07

Re: Prosba o vysvětlení.

Jenom  přibližně - daň činí 15% ze "superhrubé mzdy", daňová sleva asi 23000 kč. kdo tedy vydělá asi 160000 kč, neplatí daň žádnou, už jen kvůli této slevě na poplatníka. Při dalších slevách na děti či manželku můžete vydělávat ještě mnohem víc, aniž byste platil daně.

P. Skřivan 23.4.2012 23:03

Re: Prosba o vysvětlení.

13.000,- v super hrubé mzdě ? No fakt platit daň z minimální mzdy, to by pak stát musel dorovnat na sociálnícch dávkách, takže by to asi nemělo smysl, ne ? :-)))

Možná by to chtělo se trochu zamyslet ... .

R. Kujínek 23.4.2012 10:43

Re: Prosba o vysvětlení.

kdo si cokoli koupí, platí daň

V. Husák 23.4.2012 10:56

Kdybyste si můj diskusní příspěvek přečetl pořádně,

pochopil byste, že jsem psal o dani z příjmu fyzických osob!

V. Ondys 23.4.2012 11:26

:)))))))))))))))))))))))

I z platu přerozdělených peněz a RaJ u nás zase nastane, až se šiky udatných odbojářů se svým údernickým přístupem přesunou do soukromého sektoru.

J. Štrobl 23.4.2012 8:48

Lidé by se nejspíš s utahováním opasků smířili.

Jenže u vědomí toho, že se u nás rozkrade cca 150 miliard ročně a vláda proti tomu neudělala mimo kosmetických úprav vůbec nic, vyznívá Váš článek jako placená agitka a pouze zvyšuje čtenářům adrenalin v krvi. Jsem už stár a adrenalinové sporty nejsou pro mě, vychování mi pak nedovoluje abych Vaši filipiku příslušně pojmenoval.

J. Schwarz 23.4.2012 10:13

Re: Lidé by se nejspíš s utahováním opasků smířili.

kdo a zna základě jakých podkladů těch sto padesát miliard určil? Pokud by těch zlodějů bylo celých sto tisíc, jeden každý by si přišel na jeden a půl milionu ročně, na 15 milionů za posledních 10 let. Kde ty prachy jsou? I při milionu zlodějů by si každý přišel na 1,5 milionů v posledních deseti letech. Ale to už by byl zlodějem každý čtvrtý výdělečně činný občan republiky - tedy rozkrádáme si rozpočet sami. Nebylo by lepší zabalit krám a nespoléhat se na to, že se najde poctivec, co se o mne "postará", hlavně když mu na to dám dost peněz?

V. Ondys 23.4.2012 8:26

Ba, ba

vždycky mne pobaví tvrzení, že syfilis nemůže být nemoc, poněvadž nakaženého nic nebolí!

H. Grúbr 23.4.2012 6:24

Cožpak o to,

úspory jsou dobrá věc, když začíná být hluboko do kapsy. Proč ale nikdo nechce vnímat fakt, že na nynějších úsporách, se mají podílet nejvíc ti, kteří dluhy nezavinili, naopak ti, kteří tam celou dobu dřepěli, nakupovali zbytečné krámy do armády atd., nechali si v neprůhledných zakázkách úmyslně protéci miliardy ukradené z veřejných účtů, další miliardy cpou vatikánu, ačkoliv je prokazatelné, že tu vatikánu už od dob C&K monarchie nic nepatří, tak ti tam sedí dodnes, takový Vondra s jeho Promoprem, nebo Kalousek s předraženými éry, či padáky. A to je to, proč chtějí lidi, aby vláda vypadla. Howg

D. Procházka 23.4.2012 13:35

Re: Cožpak o to,

To už byla Sobotkova teze, že na krizi nemohou doplácet ti, co ji zavinili. Nejenže mohou, ale dokonce musí, protože pár zkrachovalých bank, zavřených korupčníků sice možná někomu zchladí žáhu, ale nic nevyřeší. Tím nechci říci, že by se korupční jednání a tunelování nemělo důsledně trestat.

T. Matušák 23.4.2012 5:20

běžte někam autore

vážený pane,trochu ze mi zvedá tlak krve z Vašeho příspěvku.Sám jsem osvč a jak si čtu,máme se moc dobře a potřeba snížení paušálu a většího odvodu je třeba.Uživit se v dnešní době sám je docela dřina a to nemluvím co se z živnostníkem děje,pokud dlouhodobě onemocní  nebo přijde o zakázky.Místo toho,aby se stát klaněl každému,kdo si na sebe sám vydělá a platí daně/nejenom daně z příjmu člověk odvádí/ tak se ždíme víc a víc.Stát by měl v prvé řadě zjednodušit  svůj chod a snížit byrokracii na minimum.Na co je tolik zbytečných úředníků?A na co máme takovou armádu?Proč se dávají výsluhy vybraným lidem?Že chodili do práce jako každý druhý?

I. Schlägel 23.4.2012 8:36

Re: běžte někam autore

Máte naprostou pravdu, pane Matušáku, klíčová otázka zní: Jak přinutit vypasené kapříky, aby si sami vypustili rybník? Pěkný den.

J. Kanioková 23.4.2012 19:39

Naprosto přesně!

Je třeba rušit šílené regulace, kvóty a podobné zběsilosti! A likvidovat zbytečné instituce a papírování

P. Skřivan 23.4.2012 22:59

Re: Naprosto přesně!

Tak proč to Klaus zavedl a pak nezrušil ?

Jako takhle kecat uměli i komunisti. Zatím ale nikdo úředníky nepropouštěl, a to včetně hradního pána. Je to prostě takový švindl: zaměstnám úředníky, kteří nejsou potřeba a mám hned nižší nezaměstnanost a další vedoucí pozice pro své kámoše. Kromě díry v rozpočtu, které zalátá ovčan vyššími daněmi, to nemá žádnou chybu.

P. Skřivan 23.4.2012 3:20

... a nelze přehlédnout,

že starý komunista bude vždycky poslouchat (jako správnému pokrytci je mu jedno koho), a že každá zlatka za článek je dobrá ... .

J. Fleiszner 23.4.2012 1:37

Jako ironie je ten článek dobrej :-)

Tahle vláda se chová jako ředitel obchodu, ve kterém mu zaměstnanci rozkradou tolik zboží, že je stále v mínusu. On, ale místo personálních změn razantně zdraží zboží. Ono to, ale nepomáhá a stále víc zákazníků nakupuje jinde. Dokonce se jim vyplatí i hodně dlouhá cesta do jiného obchodu. A tak se zase zvednou ceny a.............. A nakonec je 100 000 lidí na Václaváku.

Jak dopadne ten obchod je asi jasný ne?

H. Grúbr 23.4.2012 6:28

Já bych to trochu poopravil:

tato vláda tam nesedí jen 2 roky, ale s obměnami tam ti samí kořeni sedí na prameni už 20dva, nebo 3 let:-) No a ta vláda, se chová jako ředitel podniku, který všechno zdefraudoval a teď chce po zaměstnancích, aby to za něj zatáhli. Taková je situace!

T. Kočí 23.4.2012 8:23

Re: Já bych to trochu poopravil:

Hodně slabý příměr.