26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
la guma de gača 25.1.2010 18:58

Re: Spotřeba obilí klesá,

jo humor to je!!! a naprosto pravdivý

la guma de gača 25.1.2010 18:48

Re: . . . obilí se v tuzemsku spotřebovává rok od roku méně.

ale samozřejmě že je to tak že my chceme salám za korunu protože na jiný nemáme platy !!!!!maso exportujete těm co na to mají a my žerem šunt přesto že vám platíme dotace  navíc nic jiného neumíte než řeky syrového mléka a maso v kůži a haldy obili těžce dotované neb chcete být všichni Džejárové navíc platíte hovno na nájmech a půdu kupujete ha za 32" LCD v tom je také ten pejsek při dohodach   EU neni hloupá  

K. Pořická 23.1.2010 22:55

Začarovaný kruh dotace+human.pomoc=-bída....

Dotujeme výrobu.= prodělek.Dotujeme výkup úrody= prodělek.Nevíme co s vykoupeným zbožím,tak jej v rámci "humanitární pomoci" někomu dovezeme a rozdáme.Tím ale uměle snížíme poptávku v místě distribuce,protože je-li něco zadarmo,jen blázni by to šli koupit od souseda za peníze.A soused,protože nevydělal na své úrodě zkrachuje.Právě jsme svým humanitárním konáním úspěšně zlikvidovali možnou místní konkurenc a místní výrobui,stejě tak ovšem chuť místních pracovat a vydělat si na obživu. On ji bílý masa zase doveze a spolu se slzícími "celebritami" za přítomnosti televizních kamer opět rozdá......Jen si v podstatě málo uvědomujeme,že totéž v bleděmodrém s malou obměnou s námi provádí celá EU.Tlačí k nám levně dotované přebytky a tak místní musí nutně zkrachovat. Jiné cesty prostě není.Vylévámí mléka,či blokády dálnic to nespraví..Clo  se v rámci šengenu použít nedá.Takže už zbývá jedině zdanění zisku z těchto dovozů ve prospěch dotačních fondů afondu nezaměstnanosti. Nebo pravidla unie urychleně změnit a pokud to nepůjde,z Unie vystoupit.

Sumo 21.1.2010 20:48

Re: jediný recept

Marate vy jste tak smutný a zlý člověk, připadáte mi jako potencionální sebevrah. Jak praví naše místní duchařka, tak měsíc je místem sebevrahů a to bude místo vaší nové emigrace. Šťastnou cestu.

V 21.1.2010 17:19

coz takhle program nebo dotace

na kastraci farmaru, aby se v dalsi generaci snizila vyroba? nebo vzit rovnou hole nebo neco horsiho, a jit je omezit? tady clovek lituje ze uz neni stredovek, kdy takovehle hovadiny lid resil velice ucinne, ale tenkrat zase nemeli takovy problem jako my dnes, asi by to spis chtelo kastrovat ty nase a evropsky levicovy intelektualy aby pristi generace byly zdravejsiho mysleni.

Haviř Vodka 21.1.2010 16:22

Re: . . . obilí se v tuzemsku spotřebovává rok od roku méně.

tak to teda kecáš, ne že bych byl pro kolchozy, otec tam dal majetek, no komunisti ho sebrali ale výnosy za komunistů byly podstatně vyšší, protože se daleko více hnojilo, na př. Jihomoravský kraj měl 6 t obilí z ha, tehdejší Severomoravský kdyby neměl Bruntálsko tak to měl taky dnešní soukromí zemědělci mají sotva polovinu

Haviř Vodka 21.1.2010 16:11

co tedy jíme

to by mě zajímalo, co tedy jíme, rohlíky stojí jak za komunistů, šedesát halířů jeden, lidi to nakupují po desítkách, fakt je ten, že živočišná už pomalu není, prasata krávy jsou vybity a tak se zřejmě všechno dováží, odesmani si ze zemědělců udělali sociální náraznikovou rohož, protože byl záměr zlikvidovat kolchozy, když ty se ztransformovaly tak odesmani potravinářské průmysl nechali zprivatizovat různými dobrodruhy jako Pitr a spol. a podle toho to tak vypadá, vytunelovany MILO Olomouc je toho zářným příkladem, jednou na tuto politiku doplatíme, že nebude co jíst jak za války

J.S. 21.1.2010 15:04

Re: jediný recept

Vy se chystáte zemřít. A jestli, zde nežijete a ani žít nechcete, tak nám prosím do ničeho nemluvte. Takových radilů bylo po revoluci se sem nahrnulo, hezky se napakovalo a hajdy domů. Tak, že šťastnou cestu do rodného Veitnamu.

Didi 21.1.2010 14:26

Re: Mají odejít na charitu do Španělska a Francie????

Náš socialistický stát Vám pošle tak maximálně oznámení o zvýšení daní. Někde přece musí peníze na ony dotace a humanitarní pomoc sebrat.

Marat 21.1.2010 12:22

Re: jediný recept

Bodejť by komouš brblal přizal, že to všechno začali prasit oni už od uchopením moci ve státě. Strana toho modrého ptáka už toho moc sprasit nemohla.

Mezi námi, také se těším, že vám povládnou zase komouši se socdemáky. Já naštěstí v ČR nežijí a nechci žít. Vám to ovšem přejí. Kdo chce kam-pomožme mu tam. Nažerte se toho socialismu k prasknutí. Brblal také získá nějakou významnou funkci od sockomoušu?

R 21.1.2010 11:34

Re: . . . obilí se v tuzemsku spotřebovává rok od roku méně.

Ale taky se získá víc obilí z hektaru. Socialističtí jezeďáci to dotáhli na 3 - 4 tuny z hektaru, dnešní zemědělci s moderními stroji a  pesticidy na 7 - 8 tun z hektaru.

R 21.1.2010 11:26

Re: jediný recept

Žvásty.

Za přebytek obilí může dotační politika EU. Kdyby nebyla, tak by se vyplatilo v takové situaci nastimulovat prasnice na větší produkci selat a dál vylíhnout do líhní větší počet vajec atd a dlouhým skladováním méně kvalitní obilí zkrmit.  Jenže cena dotovaného vepřového a kuřecího masa  a vajec z jiných zemí EU je tak nízká, že tohle nejde udělat se ziskem. A tak se šachuje se skladováním a s humanitními vývozy kdovíkde.....

brblal 21.1.2010 10:57

Re: jediný recept

Nesvádějte to na socany a komouše.Tady vše zmrvila a pohnojila jediná strana,strana modrého ptáka.Ta roztrhla Československo,ta je v prvé řadě zodpovědná za zákony které vznikaly v prvé polovině 90tých let,ta dopustila rozkrást a vydrancovattéměř všechno včetně bank.A ještě se postarala zákonem o beztrestnost  " podnikavce" pokud nevyšel tzv.podnikatelský záměr.

R 21.1.2010 10:49

cena obilí i cena práce za poslední desetiletí obrovsky klesla.

Cena práce za posledních několik desetiletí obrovsky klesla stejně jako cena obilí a dalších zemědělských produktů. Dříve měl sedlák vedle baráku stodolu velikou zhruba jako byl jeho obytný barák. Tu zaplnil jedno až dvouroční sklizní a potom z toho celý rok prodával a dobře si z toho žil. To bylo v době, kdy na uživení sedlácké zemědělské rodiny stačil výnos z několika hektarů pole a kdy půlhektarové pole byla pro chudého chalupníka existenční výhra.  Dneska je čistý výnos z půl hektaru pole tomu bývalému chalupníkovi tak sotva na benzín do auta na dojíždění do práce a aby se zemědělská rodina dobře uživila, potřebuje výnos z pár stovek hektarů pole. Taky objemově se výnosy mnohokrát zvětšily, v dobách předsocislistických to bylo maximálně 1 - 2 tuny obilí z hektaru, socialističtí zemědělci to dotáhli k 4 tunám pšenice z hektaru, dnešní zemědělci s moderní mechanizací a pesticidy mají takových 7 - 8 tun z hektaru.

Před takovým 50 - 100 lety stačilo zemědělské rodině pro zajištění živobytí mít uskladněno přes rok nějakou desítku tun pšenice, někde doma ve stodole.  takže nemusel být na nikom závislý.

Dneska zemědělská rodina - farma  musí každý rok vyprodukovat  stovky tun až jednotky tisíc tun pšenice, aby se mohla relativně dobře uživit.  To jsou obrovské skladovací prostory, na které normální zemědělská farma obvykle nemá možnost sehnat investice...

Redneck 21.1.2010 9:56

Re: Spotřeba obilí klesá,

Jistěže spotřeba obilí klesá. prakticky téměř není odběr. Obilí totiž není jen pivovarský ječmen a pekařské žito s pšenkou. Ona totiž již téměř neexistuje živočišná výroba. Stačí se podívat z vašeho města na venkov. A odkud je pak maso v Tescu? Dovoz hluboce zmrazené suroviny -  bejček, sice 2r. stár podle etikety, ale poražen před 8 lety v zámoří !!  Hlavně že se pole žlutí "energo řepkou" Tož asi tak...

Cricket 21.1.2010 9:32

jediný recept

Návrat k realitě a zdravému rozumu nastane, až se vše popsuje. I v zemědělaství. Bohužel to odskáče normální člověk. Dobře  mu tak. nemá volit socany a komouše a starat se sám o sebe. Nikdo to za něj totiž lépe neudělá, ani ten podšívka Veleba.

černý rolník 21.1.2010 9:19

zakázané pojmenování

myslíte zemědělce?

ale pozor, nezaměnit s majitelem velkopodniku, který navíc nehospodaří na své ale na poloukradené půdě. Ten žádnou podporu nemá dostávat má jen firmu, která momentálně neprosperuje. Není jediný kdo má podnik na důležitou komoditu: jiní vyrábí léky, další lékařské přístroje jiní zase elektřinu. Firem bez jejichž produkce nepřežijeme je hodně ale jen velkofarmy musíme dotovat.

VVV 21.1.2010 9:02

Mají odejít na charitu do Španělska a Francie????

Ja se snad pominu!!! My jsme v statnimdeficitu, ktery nema konce a nakupujeme za statni penize predrazene obili abbychom ho poslali na charitu do vyspelkych zemi EU????? Ja se citim taky potrebnym, state, posli mi neco!!!

dr Pistollo Treffa della Barba 21.1.2010 7:50

Re: . . . obilí se v tuzemsku spotřebovává rok od roku méně.

ale samozřejmě tak to není....maso, se většinou exportuje , protože má dobrou kvalitu a to co sem vozej je šnut. Ale když Vy chcete salám za korunu , tak se nedivte......No a pak ty přístupové dohody. Tam je zakopán pejsek.

třetí 21.1.2010 7:47

Re: . . . obilí se v tuzemsku spotřebovává rok od roku méně.

Je to proto, že se nevyrábí maso, ale dováží. V potravinách jsme soběstační jen v mléku, ostatní se dováží. Tam až dospěla naše zemědělská politika. Na co stát sáhne, to zkoní.

dr Pistollo Treffa della Barba 21.1.2010 7:34

Re: Spotřeba obilí klesá,

jako humoristickej článek je to hezký ne?  Naprosto neuvěřitelný.

dr Pistollo Treffa della Barba 21.1.2010 7:31

ale houby s otcem....stavějí sýpky za dotace...

dotace jsou kompenzace ušlého zisku, když už máme ty kvoty, že jo...... Jsem se chtěl zeptat, paní autorko. Kdy jste byla naposledy na nějaké prosperující farmě  a mluvila s farmářem, co takovéhle problémy vůbec neřeší, protože má všechno na roky dopředu prodané? Asi nikdy, že jo.  Ne každý totiž odprodává SZIFu..to jsou totiž ti poslední zoufalci a ne farmáři.

JaS 21.1.2010 7:07

Re: Spotřeba obilí klesá,

Nic nového pod sluncem - stejně jako když určitá skupina obyvatel, které se nesmí říkat jménem, dostává odměnu za nepráci...

erth 21.1.2010 0:41

-

   závěr článku je pěkný, Babiš bude moci ještě více při přetlaku stlačit výkupní ceny. Vše pro Babiše, vše pro Babiše. Dlouhodobě nefunkční intervenční a antimonopolní mechanismy případně funkční jen pro někoho stojí za dnešním stavem, kdy  z Agrofertu jde strach

Hadí oči - bez registrace 21.1.2010 0:35

. . . obilí se v tuzemsku spotřebovává rok od roku méně.

Mám tomu rozumět tak, že rok od roku se v tuzemsku jí méně? Nebo místo obilí konzumujeme co? Maso, ovoce, zeleninu, brambory, soju, sýry, ryby?

realista 21.1.2010 0:33

Spotřeba obilí klesá,

protože stát svými intervenčními nákupy uměle zvyšuje cenu obilí na trhu !!!

A to tak, že krmná směs už se dá levněji koupit i v Rakousku.

Třeba by pomohly dotace na nepěstování obilí. U vojtěšky se to osvědčilo( J. Heller). Dotace za nechování krav (ty jsou nově, od EU) jistě vyřeší problém s nadprodukcí mléka.

A miliarda lidí denně dál hladoví.....