4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qwert 29.12.2008 10:10

Pořád se mluví o krizi, ale ne o tom , kdo konkrétně je ve krizi

v podstatě jsou ZATÍM v krizi jen jen velké firmy, které měly dimenzovanou produkci a výr.kapacity pro období prosperity - tedy růstu. Tyto firmy s velkou výrobní kapacitou se dostaly do požítí jako první, protože jsou schopné existence jen při dosažení plánované výr.kapacity.

Přesně na tenhle případ používám paralalu restaurátora hodin a továrny na náramkové hodinky. Restaurátor za rok opraví dvoje starožitné hodiny, továrna denně vyrobí 10 tisíc hodinek. Když oběma klesne odbyt na 50 procent, restaurátor opraví jen jedny hodiny, bude třít bídu, bude fungovat a nějak přežije. Ta fabrika za 3 měsíce zkolabuje.

Liberta 2.1.2009 21:08

Re: Pořád se mluví o krizi, ale ne o tom , kdo konkrétně je ve krizi

Já si vysvětluji současné projevy finanční krize tak, že velcí hraboši nebudou mít zisky 1000%, ale "jenom" 500%, menší hraboši podobně....Do červených čísel to nepůjde. (Mluvím o bankách, energetice, telefonních operátorech...) :-P

qwert 29.12.2008 9:40

radu zná každý už nejmíň 100 let

"Nakupuj za zvuku kanonů, prodávej při hudbě valčíku"

maiden 28.12.2008 11:17

Základem je dát

o jeden gól víc, jak souper!

para 28.12.2008 10:31

Zásadní inovace to by asi opravdu byla výhra - je to ale spíš chiméra.

Tato krize je totiž - jakoli se to od spotřebitele dosud nezdá - primárně o zdrojích. Tedy o tom že není kam radikálně zainvestovat aby se i malým podílnikům vrátily nějaké drobečky.... a opravdové trhliny mohli ti mocní nenápadně zalátat. Právě pro ty drobné je to ale pak spíš o tom kam neinvestovat a jak ušetřit na nákladech. Slovo inovace tedy moc nesedí - spíš jde o to připomenout si s jakým málem vystačily naši otcové , dědové.... a kolik úsilí neváhali vynaložit. Celé česko má dnes např energetickou spotřebu jak nacistické německo ve svém největším rozmachu. Historie se ale úplně opakovat nebude - přeci jen máme jiné možnosti a poznání.... ale bohužel je nás už mnohem víc - nějakých 7 miliard chtivých homo. Bublinový Hallův graf http://www.esf.edu/EFB/hall/ vypovídá nejen proč se rozplynul americký sen ale napovídá co za okrajové podmínky máme k životu všichni. Kašík to trefně popsal ve Vesmíru 9/08. Vítanou inovací by bylo nalést "kámen mudrců" či oběvit termojadernou fůzi zastudena... nebo alespon dovést konstruovat bezpečné JE dalších generací s několikanásobnou energetickou efektivitou jak dosud. Tenhle Vánoční dárek ale sotva někdo nedostal. Tak nám zbývá cesta uskomění se a doufejme odvahy podívat se sebekriticky na genesi homo jako na jednu ze součástí přírody. I takové poznání by mohlo pro mnohé být fantastickou inovací.;-)

ranbow 27.12.2008 18:18

Autor má v závěru pravdu

Když má někdo dobrej nápad na inovaci, sežene si investiční prostředky, a začne vyrábět, jde vždycky do rizika, nebo spíš je to na dobrý reklamě - může z toho bejt světovej šlágr a nebo to můžou prodávat za rok ve výprodejích á 30Kč. Ale takhle jde vývoj dopředu. Je jasný že chytráci co mají schovaný patenty na všechno možný a akorát čekaj co se z toho uchytí na trhu a pak tyjou z poplatků, pokroku moc nepomůžou...

Liberta 2.1.2009 21:12

Re: Autor má v závěru pravdu

"Když má někdo dobrej nápad na inovaci, sežene si investiční prostředky, a začne vyrábět..."

No a to je právě ten malér finanční krize. Investiční prostředky NESEŽENE ;-€!

výrobce 27.12.2008 16:54

Nezlobte se na autora

vždyť píše novinový článek.Ne přesnou analýzu konkrétního projektu či běžícího podnikání.Zkráceně-plácá....

Abraham 27.12.2008 16:19

Všichni inovujme,

souhlasím s autorem. A  když to nevyjde, stát dá bankám finanční injekci !!! 

AS Rusko 28.12.2008 10:03

Re: Všichni inovujme,

Jak hodnotíte dobu Putinovy vlády v porovnání s jeho předchůdci Jelcinem a Gorbačovem?(Solženicynova odpověď): 

Gorbačovova vláda byla politicky neuvěřitelně naivní, nezkušená a nezodpovědná vůči vlastní zemi. On nevládl, on bezmyšlenkovitě odevzdal moc. Následný obdiv ze strany Západu ho jen utvrdil ve víře, že postupoval správně. Ale řekněme si jasně, že to byl Gorbačov, a ne Jelcin, jak se teď často tvrdí, kdo jako první dal občanům naší země svobodu slova a pohybu.

V Jelcinově období se k lidským životům přistupovalo stejně nezodpovědně, ale projevovalo se to jinak. Jelcin se snažil co nejrychleji proměnit státní vlastnictví v soukromé, a tak rozpoutal obrovský rozprodej národního dědictví v hodnotě mnoha miliard. Jelikož si chtěl zajistit podporu regionálních představitelů, volal doslova po separatismu a podepisoval zákony, které podpořily kolaps ruského státu. To pochopitelně připravilo Rusko o jeho historickou roli, ke které se tak těžce dopracovalo, a snížilo to jeho postavení v mezinárodním společenství. Tomu všemu Západ tleskal ještě hlasitěji.

Putin zdědil zpřevracenou a vyděšenou zemi chudých a demoralizovaných lidí. A začal s tím jediným, co se dělat dalo: s pomalou a postupnou restaurací. Jeho úsilí nebylo hned zaznamenáno ani oceněno. Jen těžko ostatně najdeme v dějinách příklady, kdy snahu vlády jedné země znovu získat ztracenou sílu přijaly jiné vlády pozitivně. v

Abraham 28.12.2008 11:20

Re: Všichni inovujme,

K AS Rusko. Není co dodat, snad jediné. Současná situace - krize  v Rusku, má pramálo společného s finanční krizí z našeho pohledu, s cílem autora jí někakým způsobem (inovací) řešit.. V Rusku totiž nepůjde o inovaci, ale o radikální řešení.  

ijn 27.12.2008 16:16

opravdu hloupé a nic říkající plky o boji s krizí jako MF Kalousek,tak blbý člověk řídí finance nebo jej opice

Rozhovor zločince Kalouska,co prodal parcelu na Nám.Republiky za zápornou cenu, dokládá,jaká parta nám vládne!!! Namísto správy věcí veřejných se chovají jak gauneři z FEDua chtějí beztrestně rozkrást ČR, vymýšlí tunely jako pod letiště pozemek (vyvlastnění ve veřejném zájmu) tak raději pošle gauner Kalousek Pentě 4,5 mld. Kč!!! Kolik jich dostane sám a jeho KDU ČSL jako z Kapsche. Zločin ovládl ČR a finance! To je zásadní INOVACE=Zločin přímo na MF!!

Drevo 27.12.2008 13:20

Ekonomika:Inovace v době krize

      Alláh mě netrestej, další tržní šaman radí a věští.