26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Inflace, ta neosobní lež – III.

Milí čtenáři, v odpověď na dvojdílný článek o inflaci se mi sešlo tolik různých zajímavostí a komentářů, že z toho nakonec vznikl neplánovaný třetí díl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 20.12.2021 8:50

Chybí tady konkurence. Bitcoin, zlato i fiat měny mají nějaké svoje vlastnosti, které využijete někde jinde.

Zlato udrží hodnotu, Bitcoin je skvělý na platby po celém světě. Papírové peníze zase jsou užitečné při běžných denních nákupech. Problém je právě v tom monopolu na peníze. Stačilo by, aby CZK posilovala vůči EURU a ČR by bohatlo, protože by se CZK "vyvážela" kvůli zvyšující se hodnotě. Tlak na ostatní měny by se zvyšoval.

Mimochodem, zamyslete se, co udělá inflace s třetím důchodovým pilířem. Průběžný důchodový systém má tu výhodu, že se peníze spotřebují hned a neztrácí svoji hodnotu.

V. Němec 18.12.2021 20:55

Zajímavé je, že úplně nejvíc nejzadluženější země ovládá hlavní světovou rezervní měnu. Země, která nemůže své dluhy splatit NIKDY.

Z té bonboniéry našich životů už asi žádné dobré kousky nezbyly. A žádné analýzy tady nepomohou.

Nejsem skeptik, jen realista, který nebere drogy.

:-(

J. Poláček 18.12.2021 21:10

Bylo by dobré, kdyby se na psu našel někdo (autoři s VŠ vzděláním ekonomického směru, např, Nacher, Kohout,... Klaus :-) ) a polopatisticky vysvětli nám laikům, proč svět ustoupil od zlatého standardu. Pokud někdo kritizujete USA za to, že s tím začali, tak je to pokrytectví. Nikdo předse zbytku světa tehdy nenařizoval od zlatého standardu odstoupit. Svět na to přešel a dnes už zlatý standart nikdo nedrží. Anebo se pletu ? Opravte mě. Asi je na tom něco, že se k němu nikomu nechce. Asi to bude naší lidskou podstatou, dostávat za méně roboty více peněz anebo si půjčovat na válku, megalomanské projekty, uplácet voliče před volbama - však on to jednou někdo zaplatí. Žiju dnes a zítra nějak bude.

P. Diviš 18.12.2021 23:58

Hlavně proto, že dluhy nasekané za první i druhé světové bylo obtížné zaplatit bez možnosti "tisku" peněz. A taky už začalo nastupovat "sociálno" na dluh, taky bez tisku nemožné.

P. Čech 19.12.2021 9:06

Přesně tak! Socani a jejich socanské ideologie (v USA si říkají demokraté), to je pravá podstata současných ekonomických potíží na celém světě.

P. Diviš 19.12.2021 16:01

Vysvětlení lze najít třeba zde: https://bastiat.cz/knihy/

nebo zde : https://www.mises.cz/literatura/ekonomicke-nepravidelniky-25.aspx

Vezměte to popořadě a pomůže to.

P. Novák 20.12.2021 8:52

O to větší sešup to bude, až dolar hlavní světovou měnou nebude. A ono to jednou přijde, žádný strom neroste věčně. Spojené státy hodně bohatly na "vývozu" dolaru. To jednou skončí a přijde kocovina.

P. Svoboda 18.12.2021 16:34

Animace vývoje rezervních měn je hezká a názorná. Dík za zveřejnění i za ostatní příspěvky.

J. Stehlik 18.12.2021 10:00

Parádní graf R^

USD dolar je rezervní měnou z jednoduchého duvodu . A tou je jejich konkurenční trh . A zásadní jsou regulace co na něm zavedeny . Nejde jen o daňový systém , ale i duvěru ve vymahatelnost práva . To znamená soudní systém , policii . Paradoxně USA ekonomika je značně uzavřená a jen 10% jejího výkonu tvoří export. Zásadní je pak bankovní systém .

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/spolecnost-banky-si-z-nas-udelaly-legraci-opakovane.A210610_170855_p_ekonomika_wag

P. Čech 18.12.2021 9:17

Dlouhé povídání, možná pravdivé, ovšem asi zbytečné. Ono tu inflaci jednoduše může zkrotit jen jedna věc. Znovuzavedení zlatého standardu. Skutečnost, že se od něj obecně ustoupilo byla mylná. Pouze povýšila "důležitost" bank a kdo na to opět doplatil? Lidé a relativně malé firmy. Velkým bankám a jejich bankéřům však o lidi a malé firmy nejde, stejně jako i politikům a jejich politickým stranám. Jde jim jen o jejich vlastní prospěch. Jak na západě, tak i na východě. A dlouhá povídání na tom nic nezmění.

P. Diviš 18.12.2021 15:37

Pro VÁS je to nepříliš dlouhé povídání zbytečné, pro jiné je zajímavé.

Zlatý standard by neškodil, ale to je na překopání celé světové ekonomiky. Což by se neobešlo bez dost hluboké krize.

P. Čech 18.12.2021 15:53

Jak kde a jak pro koho. Krize by to byla pro ČR, která dělá vše pro to, aby se měla hůře. Prodává hloupě své zlato za bezcenné německé dluhopisy. Za papíry bez ceny. Začal s tím Tošovský a pokračuje to dodnes. Přesně opačně než jak postupují státy chytré, kterými jsou zejména Rusko, Čína, Indie, Jihoafrická republika a Brazílie.

J. Stehlik 18.12.2021 18:35

Zlato je jen uchovatel hodnoty . Ale kapitalismus je o obchodě a vytváření kapitálu . Proto jsou USA tak bohaté . Peníze jsou krví ekonomiky a tudíž nesmí být uchovatelem hodnot . Musí obýhat ekonomikou , jinak stagnujete a ostatní vás převálcují .

R. Langer 19.12.2021 6:21

No, ovšem ty dluhopisy jsou uchovatelem ničeho. ;-)

P. Čech 19.12.2021 9:03

Ano, peníze. Ovšem jen ty, které jsou plně kryté zlatem. USA že jsou bohaté? Pokud vím, tak jsou zadlužené téměř 17 biliony Us dolarů, což je největší zadlužení na světě. Podle mne nikdo, kdo je zadlužený, není bohatý. něco takového produkuje jen nesmyslný ekonomický systém.Je nutno si uvědomit, že k největší depresi v historii došlo až poté, co vznikla americká centrální banka, Fed, a čistý zlatý standard byl de facto opuštěn. Tady je počátek současného stavu, kdy jsou ničím nekryté peníze tištěny jako o závod a inflace raketově roste.

P. Čech 19.12.2021 9:10

A jakpak ti "ostatní" v současné době válcují třeba Čínu, která m.j. nakupuje zlato jako o závod? Je to přesně naopak. Čína válcuje všechny ostatní. Jen USA dluží Číně přes bilion dolarů. Docela by mne zajímalo, jak to chtějí splatit! Zejména v současné době, kdy US dolar není ničím kryt.

P. Čech 19.12.2021 13:27

O obchodě a utváření kapitálu byly všechny systémy tisíce let nazpět. Ten současný je ze všech nejhorší, protože vede zákonitě ke krachu. Ono totiž spekulovat o nějakém neustálém růstu čehokoliv (zde produktu) je nesmysl. Nic neroste donekonečna. Jcde jen o to, kde je to konečno. To dnes nikdo neví, ale téměř všichni se chovají, jako by nemohlo nastat. Asi se ti "všichni" budou brzy velice divit.

V. Humble 18.12.2021 6:33

Bylo by celkem zajimave sledovat co by se delo pokud by svetove meny ktere jsou nastrojem moci a vlivu vlad nahradil nezavisly zdroj se kterým by neslo dle libosti manipulovat a který je zavisly jen na vyvoji trhu jako napriklad bitcoin.

J. Poláček 18.12.2021 7:13

Zlato ? To už tu bylo. A proč není ? Nejde s ním tak manipulovat. A proč chceme manipulovat ze sílou peněz ? Zeptejte se .... ? Je to v podstatě pradávný sen všech lidí, možnost života na dluh. U nás v Evropě, kde jsme si zvykli na pohodlíčko a sociální jistoty tomu velice dobře rozumíme, napravo i nalevo, obzvláště nalevo. Všechno souvisí ze vším, kdo že to jenom řekl :-)

P. Čech 18.12.2021 9:25

Máte pravdu. Možnost socanského života na dluh. To ovšem přišlo ze západu, konkrétně z amerického kontinentu, lépe řečeno z USA. Je to ovšem cesta do pekel. Tam, kam se dnes řítí celý svět.

M. Těhanová 18.12.2021 8:06

Pokud tím "trhem" míníte burzu, tak nevím, nevím. Ta už s reálnou ekonomikou nemá nic společného. Všechno umělé, vyspekulované ceny.

Viz - emisní povolenky.

Z. Lapil 18.12.2021 9:13

Naopak - ceny na burze nikdo nevymýšlí, tam platí Kup nebo nech být.

Emisní povolenky si "burza" nevymyslela, ty přišly zvenčí a kdyby je nikdo nechtěl kupovat, tak je jejich cena blízká nule.

J. Skála 18.12.2021 22:45

Proboha, on je někdo chce kupovat? On přece MUSÍ!

Z. Lapil 19.12.2021 11:37

Chce, protože musí. Jsou to vlastně povolenky na výrobu elektřiny z uhlí (a plynu? Čert se v úvahách EU vyznej...). Nikde není psáno, že je musíte kupovat, můžete se coby výrobce elektřiny přeorientovat na jiný zdroj nebo dokonce na jiný obor.

Dokonce, nepletu-li se, je to tak, že "se" ty povolenky fasují a prodávají se a nakupují podle toho, jestli je potřebujete (vyrábíte elektřinu z uhlí) nebo nikoliv. Nahraďte Chvaletice větrníkama a na úspoře zbohatnete.

Že ty větrníky pořádně nefungují? Podnikateli, starej se, stejně jsi zloděj a vykořisťovatel...

M. Těhanová 20.12.2021 7:43

Víte, aby to byl trh, muselo by to být " Kup, nebo nech být" , kdyby se to týkalo skutečného zboží, ne spekulace na ceny toho zboží.

On je rozdíl, jestli si koupíte rohlík přímo od pekaře, nebo přes pět přeprodejců.

Ti spekulanti a přeprodejci dělají ten váš trh. A normální lidi, kteří to zboží musí vyrobit, na to musí vydělat a zaplatit to. To je ten váš trh.

Nikdy jsem nepracovala manuálně, jen o těchto věcech přemýšlím. A jsem pravičák.

Z. Lapil 20.12.2021 11:28

Ale ono to je "kup nebo nech být". Chce to jediné: uvědomit si, že cena není jen to číslo na cenovce, ale náklady jaksi globální. Neboli raději koupím (ten samý) rohlík za deset fufníků cestou z přesčasu pozdě večer v supermarketu, než u pekaře za třetinu, ALE budu muset jít nakupovat místo oběda (protože když jdu z práce, tak slušný pekař spí, aby mohl ve tři ráno vstávat a zadělávat na rohlíky pro ranní ptáčata).

Neboli JÁ se svobodně rozhoduju, nakoupím-li tady nebo tam.

Ale se sériemi subdodavatelů je mi to taky divné. Jediné, co mě napadá - pro jednoduchost konkrétní příklad: účetní pracuje pro několik (malých) firem, a když firma potřebuje právnickou radu ("Je Čapí hnízdo dostatečně malá firma?"), obrátí se na účetního, ten se obrátí na "obecně účetního právníka" a ten se obrátí na specialistu na dotace. A máme tu subdodavatel subdodavatelů a firma vynaloží míň úsilí na vydělání peněz jim zaplacených, než kdyby někdo místo pečení housek seděl dva dny na internetu s výsledkem značně nejistým.

Samozřejmě: minulý týden jsem strávil den za volantem kvůli půldruhé hodině práce, kterou mohl udělat... No, kdokoliv zdaleka ne, ale skoro. Na druhou stranu: než bych někoho sehnal, než bych mu vysvětlil, co chci.

Je jedno, jestli mlátíte do kovadliny nebo do počítače. Někdo to potřebuje a dá vám peníze za to, že to nebude muset dělat sám.

Vrátím-li se k povolenkám: ty se liší jedinou věcí. Dodavatel povolenek má monopol a rozhodl se prodávat jich málo, aby udržel cenu vysoko.

P. Čech 18.12.2021 9:20

Bitkoin ne, to je pouhá virtuální měna. Zlatý standard! Zlato totiž má trvalou hodnotu a nelze jej "tisknout" podle potřeby.

Z. Lapil 19.12.2021 11:39

Trapnou skutečností je, že zlato lze těžit, takže s tou trvalou hodnotou to není tak úplně pravda.

P. Čech 19.12.2021 12:17

Zlato sice lze těžit, jeho zásoby na planetě Zemi jsou však tak malé, že jeho hodnota je vysoká. Ta hodnota není jen trvalá, ona je trvale stoupající. Těžba je vzhledem k potřebě nízká a příliš drahá.

J. Brunner 18.12.2021 1:53

R^R^R^