19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Inflace, ta neosobní lež – I.

Milí čtenáři, dostal jsem poslední dobou hned několik dotazů o tom, co si myslím o současné a budoucí inflaci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 15.12.2021 13:56

Ve filmu Kristián se O.Nový po příchodu domů ptá Natašky Gollové, kolik že máme stupňů. Šestnáct jako vždycky, odvětí Nataška. Když jsem byl kluk, v zimě se zatápělo (kamna v kuchyni), teprve až matka přišla z práce domů. Nepamatuju si, že by mi kdy v těch pár hodinách mezidobí byla zima. Teď už několik let se snažím postupně snižovat teplotu, abych si zvyknul. Jde to ztuha, ale při osmnácti stupních už u počítače dokážu sedět. Někteří bývalí kolegové chodí přes zimu po bytě v trenýrkách a mým varováním a doporučením se smějou. Ale my Evropané máme v genech ledacos a buďme optimisté. Horší to bude s africkými migranty. Za první války africké kontingenty ve Fladrech byly nepoužitelné už při mírném ochlazení a běžná rýma často končila smrtí. Suma sumárum, Západ ve svém bezbřehém kreténství na sebe jejich dovozem nakládá další provinění a jistě mu bude při konečném hodnocení připsáno k účtu.

L. Písařík 15.12.2021 17:28

Mám doma památný teploměr, zakoupený v DDR v době, kdy se vdávala Diana, a na něm je ryska u 18 C a nápis Zimmertemperatur.:-(

J. Plzák 15.12.2021 11:33

S tím měřením inflace je to vůbec pochybné. Neexistuje žádný normovaný "spotřební koš" a tak údaje jsou, stát od státu jiné.

U nás se do koše zahrnuje cena hypoték. To je poněkud scestné. Hypotéka, pokud je na nákup bydlení, je investice do budoucnosti, ne cena bydlení.

R. Dubravský 15.12.2021 11:08

Pro běžné lidi, kteří většinu příjmů vydají na základní životní potřeby, je to pětadvacet procent už teď.

P. Pepax 15.12.2021 10:49

Nepamatuji si situaci, kdybychom se měli bát jaká bude zima, takže když ta letošní bude slabá tak na jejim konci radostně vyhlásíme státní svátek?

P. Diviš 15.12.2021 10:04

Hlavní zdroj inflace je emise oběživa. To ostatní už jsou průvodní jevy.

Při konstantním množství oběživa znamená zvýšení jedněch cen snížení jiných, nebo pokles spotřeby. Rostou-li prakticky všechny ceny, znamená to, že oběživa přibývá. V dnešní době se tomu říká "kvantitativní uvolňování" a holdují tomu prakticky všechny emisní banky, ECB, FED, i ČNB.

Proto byl kdysi opuštěn zlatý standard, zlato nejde tisknout.

P. Novák 15.12.2021 12:35

Kvůli covidu klesla i nabídka služeb nebo zboží. Peníze se tisknou jako o závod a zboží ubylo, ten zbytek letí raketově nahoru. Jediné, co si z toho vzít, že politici a bankéři ekonomickou stabilitu zajistit neumí. Chtělo by to konkurenci ke státním měnám.

J. Nevrkla 15.12.2021 8:37

Pěkně se nám inflační faktory kumulují. Na jedné straně zadlužování a bezbřehé emitování peněz nepodložených hodnotou, poptávka po hodnotě je pak větší než nabídka, to nelze vyrovnat nijak jinak, než inflačním snížením hodnoty peněz. A k tomu Zelený úděl, kdy propagované zdroje energie jsou podstatně dražší než původní. Tenhle mix neustojime se zdravou kůží, s tím lze s jistotou počítat.

J. Plzák 15.12.2021 11:36

A Fiala je pro Zelený úděl.

Jak já ty politology miluji.

Š. Hašek 15.12.2021 14:42

Fiala je hlupák. Měkkouš. Proto tam je.

brusele a kolaboranti potřebují želé/gumu. Dnes nejlépe politologa a evropologa.

J. Vala 15.12.2021 7:02

bohuzel fakta mluvi jinak ( Jenže zrovna na vytápění domovů se šetří velice špatně......) Pokud bydlite v dome se SVJ, pak dum zateplit. Efekt je opravdu znacny - radove pokles nakladu na vytapeni o 30-50% - vyzkouseno na vlastni kuzi. Navic na zatepleni byly znacne statni dotace. V vlastnim domku to same plus treba fotovoltaika. U dalkoveho tepla elektronicke rizeni jednotlivych topnych teles. Vseobecne v mnoha domacnostech lze snizit teplotu, protoze se pretapi.

oprava komentare hudebni klip : Nena v textu mysli horkovzdusne balony jako dopravni prostredek , nikoli balonky "na hrani"

D. Procházka 15.12.2021 7:09

Skvělá rada ohledně zateplení, zejména pro letošní zimu:-)

J. Vala 15.12.2021 7:19

zatepleni neni rada, zatepleni je investice. V zasade jeden z nejlepsich zpusobu, jak nalozit s penezi. Pouze rozporuji argument, ze se neda na topeni usetrit- prave naopak. Strategicky a dlouhodobe. Cena energii v zasade dlouhodobe nikdy neklesa (pokud pomineme kratkodobe poklesy cen energii diky krizim)

J. Pokoutný 15.12.2021 9:05

Skvělá panská rada. Bydlím v domě se SVJ. Ale domluvit se na čemkoliv? Naposledy, ještě za doby BD, zablokovaly osoby z přízemí - 1.patra stavbu výtahu, který byl tehdy výrazně levnější než zateplení dnes.

J. Strakoš 15.12.2021 6:08

Inflace bude jedna oficiální, vypočtena úřadem a pak budou inflace individuální, podle toho, za co konkrétní člověk utrácí - stačí se podívat na odkaz v článku, co vše je ve spotřebním koši a zjistíte, že to samozřejmě nějak zprůměrovat jde, ale výsledkem bude číslo pravdivé jen pro malou skupinu obyvatel.

Takže pro některé zrovna stavící dům to bude klidně 40% a pro některé se zafixovanou cenou energie a vlastní zahradou na zeleninu třeba jen 2%.

F. Svoboda 15.12.2021 9:52

Máte pravdu, nicméně inflace sežere úspory všem !!!

P. Diviš 15.12.2021 10:05

Zato pomáhá dlužníkům.

J. Strakoš 15.12.2021 11:44

No, pouze všem, kteří úspory mají. A opravdu to nemusí být až tak mnoho - jsou samozřejmě trošku štastnější, kteří splácí fixnutou hypotéku, ale je dost lidí, kteří prostě úspory už nemají.

K. Dvořák 15.12.2021 0:46

U Číny bych se spíš ptal, jakou mají exitovou strategii pro ten svůj přístup ke koronaviru. Nepředpokládám, že mohou uplatňovat nulovou toleranci věčně. Dnes se možná dmou pýchou, jak jejich přístup funguje a je nadřazený bordelu, co je vidět ve zbytku světa. Ale myslím, že ani Číňané by neakceptovali trvale zavřené hranice a opakovanou buzeraci kvůli blbější chřipce. Až se zbytek světa promoří a naučí se s koronavirem žít, bude k tomu muset Čína přistoupit také. Možná doufají, že v té době budou k dispozici účinnější vakcíny a léky, ale to není zdaleka jisté. Co se pak bude dít a jak bude čínská vláda a čínská společnost reagovat, to je otázka. Zdá se mi, že tady je nemalý potenciál pro to, aby potíže s dodávkami kdečeho trvaly o dost déle, než si dnes myslíme.