11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Inflace se probouzí pomalu a jistě

Na tomto místě jsem opakovaně mluvila poněkud netradičním tónem o inflaci. Mnohokrát jsem tu v posledních letech říkala, že bezprecedentní politika světových centrálních bank musí zákonitě vést k inflaci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 8.3.2021 9:36

Jestli je negramota to nevím a že nenapsala jak to uřídit mi nevadí. Jen jsem komentoval, že článek je o naprosto běžném ekonomickém cyklu. Vypadá to, jako by považovala inflaci za hrozbu.

Jinak celkem souhlasím s tezí, kterou jak se domnívám paní Šichtařová zastává, že žití na dluh má své limity a velké zadlužování zákonitě časem vede k nějaké velké korekci.

M. Šejna 8.3.2021 10:06

Skuteční ekonomové fungují v praxi. Pak jsou ještě ekonomové, kteří analyzují a konzultují a přednášejí.

Šichtařová je ředitelkou rodinného podniku Next Finance, což je analytická, školící a konzultační společnost. Takže jen žvaní a nic neprodukuje (s výjimkou analýz, školení a konzultací).

Poslední účetní uzávěrku zvěřejnili za rok 2016, kdy Next Finance hospodařila se ziskem 1,6 milionu Kč. Tedy 800 tisíc pro Pikoru a 800 tisíc pro Šichtařovou za rok. Od té doby je hospodaření Next Finance "přísně tajné".

Když Šichtařovou považujete za takovou ekonomickou hvězdu, nechte si od ní za tučnou odměnu nechat udělat analýzu rodinných financí. Určitě se vám to "vyplatí". Šichtařové se to vyplatí určitě.

P. Milan 8.3.2021 11:36

Obvykle mívá pravdu, proto zřejmě Next Finance prosperují.

M. Šejna 8.3.2021 12:13

zisk 1,6 milionu před zdaněním, to je fakt u této "slavné" konzultantské rodinné firmy Pikora+Šichtařová prosperita jak vyšitá. ;-D

A to bylo v roce 2016. Od té doby jsou účetní uzávěrky Next Finance firemním tajemstvím.

Když si dám do souvislosti popularitu Šichtařové u místních tržně-volných hurápravičáků, tak mě ten "brutální zisk" před zdaněním opravdu překvapuje. ;-D

L. Novák 8.3.2021 13:27

Šejna už zase vytáhl pinďoura a ;-O ukazuje nám, že ho má největšího... ;-D

M. Šejna 8.3.2021 13:41

A modrý šmoula čumí na toho vytaženého pinďoura jak hypnotizovanej.

Jakmile vytáhnu pinďoura, hned je modrý šmoula vzrušenej a musí hned reagovat - výstřikem slov.

:-P

P. Milan 8.3.2021 14:06

Šichtařová píše celkem rozumně, proto je u pravičáků i liberálů docela oblíbená. Levičáky jako třeba vás dráždí, normální průběh.

P. Milan 8.3.2021 11:34

Divoké tištění NENÍ běžný hospodářský cyklus.

L. Novák 8.3.2021 8:24

Inflace se neprobouzí, protože inflace nespí. Inflace je tady kontinuálně přítomná (pro zjednodušení sledování) od komunistické měnové "reformy" v roce 1953, kterou byli všichni občané plošně okradeni o své peníze. Komunisté spolu se zabavením ("znárodněním") většiny majetku výrobními prostředky počínaje a osobním majetkem konče a nahnali občany do "stavu rovnosti žaludků", které prý mají všichni stejné, není tedy důvodu, proč by neměly být stejné i jejich majetky...

V té době se platilo i haléřovými mincemi (ze slitin hliníku), padesátihaléř a koruna už byly z mědi nebo slitin Cu. Největší byla pětikoruna podobná té dnešní. ... Postupem času byly nejmenší mince stahovány z oběhu, protože inflace jejich hodnotu při nákupu snížila pod jejich výrobní cenu, takže byly zaznamenány i případy, kdy mince byly používány jako polotovar ve výrobě, vyšlo to levněji, než nákup hliníkového (AlMg) plechu.

Když končila při rozdělení Československa platnost Kčs, haléřové mince už byly dávno staženy z oběhu. Nová, nejmenší česká mince měla hodnotu 10 hal a měla přesně stejnou velikost, jako ta stará haléřová mince komunistická. Netrvalo dlouho, a postupně byly mince nižší nom. hodnoty než 1 Kč staženy z oběhu ze stejného důvodu, jako za komunistické totality.

L. Novák 8.3.2021 8:25

Postupně se z nich totiž s postupující inflací paradoxně stala "komoditní měna", tedy hodnota kovu v nich obsažená byla vyšší, než jejich nominální hodnota. To samozřejmě žádná státní/centrální banka nemůže dlouhodobě tolerovat, takže dnes máme nejnižší minci 1 Kč. Velikostí je přece jen stále o něco větší i těžší než haléřová mince z 50. let minulého století, je vyrobena z dražšího a tvrdšího "bílého kovu", ale její osud v nedaleké budoucnosti je snadno odhadnutelný... :-) (schovejte si jich pár do archivu!).

Takže pohledem na používané mince v našem státě snadno zjistíte, jaká je míra inflace z pohledu uplynulých desítek let.

A až zase bude parta ;-O darebáků někde v Praze vykřikovat, že naše země a její hospodářství je ohroženo deflací, nevěřte jim. Jsou to právě oni, kdo systematicky pracují na znehodnocování české měny...

P. Milan 8.3.2021 8:34

Korunu už ČNB rušit nebude, až by to bylo potřebné, "vyřeší" problém přechodem na €.

J. Fráňa 8.3.2021 9:34

Větší snůšku blbin jsem dlouho nečetl. Člověče vy jste si nebyl schopen přečíst ani definici inflace na nete. Vaše fantazírování o důvodu stažení haléřových mincí z oběhu je famózní. Něco vám prozradím, ČNB stáhla z oběhu 50 haléře, protože neplnili svou funkci a nevraceli se zpět do oběhu. Deflaci pocítíte sám, až budete bance platit za to, že si u ní uložíte peníze.

V. Braun 8.3.2021 9:44

Tak jak s autorem příspěvků obvykle nesouhlasím tak tady průvodní jev inflace popsal moc pěkně. K těm padesátníkům jen doplním, že přestaly plnit svoji funkci v době, kdy je inflace přivedla do stavu, že padesátník pro nikoho nepřipadal důležitý.

Jinak jsem našel tento článek z roku 2003, bohužel placený, ale v úryvku na googlu se dozvíte, že "Denně přitom ČNB dává do oběhu téměř půl miliónu desetníků. Výroba těchto mincí je dražší než jejich nominální hodnota - cena jednoho .."

https://archiv.ihned.cz/c1-12478420-desetniky-a-dvacetniky-plati-do-konce-rijna

O. Uživatel 8.3.2021 9:58

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 8.3.2021 10:24

Deflace může znamenat i snižování mezd. Když totiž klesá cena výrobků a služeb, není nutné valorizovat platy nahoru. Může se valorizovat dolu.

Mimochodem - je zvláštní, že všichni nadávají na záporné úrokové sazby, ale kladné úrokové sazby (a tedy i inflace) jsou také špatně.

O. Uživatel 8.3.2021 10:37

Uživatel požádal o vymazání
P. Milan 8.3.2021 14:09

Mohla by, ano. Automaticky to neplatí, to už je na zaměstnancích, co si vyjednají. Dolu se ovšem nevalorizuje, to je úprava mezd.

Kde jste přišel na to, že kladné úrokové sazby VKLADŮ jsou špatně, případně že by způsobovaly inflaci? Nějaká vaše (mylná) představa?

V. Petr 8.3.2021 11:36

To, že se zavádí záporné úroky je prachsprostá ZLODĚJNA a na faktu inflace to nic nemění. Není totiž KAM investovat, u nás se vše rozkrade!

P. Milan 8.3.2021 11:43

Máte-li na mysli to vámi napsané, nelze nesouhlasit.

Jen tak mimochodem, PROČ ty padesátníky neplnilY svou funkci?

V. Petr 8.3.2021 11:41

Jem pro upřesnění, snad se nepletu. Po "měnové reformě" existovaly mince 1 hal, 3 hal, 5 hal, 10 hal a 25 hal (vše hliníkové) a BANKOVKY/STÁTOVKY 1 Kčs, 3 Kčs, 5 Kčs, 10 Kčs, 25 Kčs a 100 Kčs. Mince ze slitiny mědi 1Kčs byly zavedeny až o dost později.

L. Novák 8.3.2021 11:50

Souhlas. Za ten pětadvacetník jsme si jako děcka kupovali v obchodě lízátka. ;-)

D. Polanský 8.3.2021 8:13

Inflace vždy funguje jako lék na šílenství rozhazování peněz. 100 % vyzkoušené a funguje vždy.

P. Milan 8.3.2021 8:35

Inflace k tomu šílenství přímo vede.

M. Šejna 8.3.2021 10:37

Naproti tomu deflace vede ke genialitě. :-P

O. Uživatel 8.3.2021 10:56

Uživatel požádal o vymazání
J. Vintr 8.3.2021 1:26

Inflaci doposud bránilo to, že výroba čehokoliv a také služby (díky vysoké produktivitě práce) byly schopné s velkou rezervou uspokojit jakoukoliv poptávku. Tudíž nemohlo dojít k převisu poptávky nad nabídkou a tím ke zdražování a rozjezdu inflace. Teď, když se pod falešnou záminkou koronavirové pandemie podařilo a stále daří dusit výrobu a poskytování služeb, ta politiky tolik kýžená inflace nepochybně nastane. Tím spíš, že stát vyrábí obrovské množství peněz doslova z ničeho. Jen zapsáním požadované částky do nějakého bankovního počítače. Je vyloučené, aby se to nedotklo hodnoty reálných peněz, které si (většinou) lidé museli zasloužit prací.

J. Bruner 8.3.2021 0:59

mám pro pí.autorku námět na úvahu " Co by se stalo, kdyby stát a i ostatní měl žít jen z reálných, tedy skutečně existujících vytištěných peněz?" Rozpočty by musely být vyrovnané a nové investice by musely být kryty jen vytvořeným ziskem. Jak by takový stát, ve srovnání s ostatními kolem, dopadl?

L. Harvánek 8.3.2021 7:35

Ono se to postupně vrátí. Ale bude postižen celý svět s výjimkou těch, kteří parazitovat na druhých dokáží za všech podmínek. Podrobně rozvádět tohle téma by vydalo hodně tlustou bifli.

K. Pavlik 8.3.2021 0:34

Trosku od veci: autorce se nelibily zaporne uroky a mnohokrat proto nim protestovala, ted se ji nelibi kladne uroky.

Ze je to pruser o tom zadna.