31.5.2024 | Svátek má Kamila


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Hra o čtvrt bilionu korun

Už čtvrt bilionu korun! To je impozantní částka. Mnohým vyrazí dech, a jsou schopni pod dojmem z ní vyvozovat obstojné nesmysly. Řeč je o dividendách odtékajících každoročně z ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 5.8.2019 14:51

Důstojné téma pro vyčíslení od ředitelky Next Finance

Autorka článku napsala a dnes zde na Neviditelném psovi prezentovala text, proti kterému nemám žádné větší výhrady. Hlavní problém je pouze v tom, že o tomto tématu autorka píše dost pozdě - přičemž to téma a jeho možné řešení byly známy již poměrně dlouho.

Takže dnes by snad mohla po škole nárokovat svůj promarněný čas (ve školních lavicích své Alma Mater). Ekonomicky se tomu říká "náklady na příležitost" (anglicky opportunity cost).

Chybná strategie se určitě vždy projeví i ve finančních výkazech, ale zpravidla je pak už pozdě na dostatečnou korekci. Žijeme totiž v konkurenční tržní ekonomice.

M. Prokop 5.8.2019 15:42

Re: Důstojné téma pro vyčíslení od ředitelky Next Finance

To se zase mýlíte. Žijeme v sociálně-tržním hospodářství, tedy takovém polosocíku, někdy to vypadá, že i víc, než polo.

L. Novák 5.8.2019 17:40

Re: Důstojné téma pro vyčíslení od ředitelky Next Finance

Přesně. Pracuji v dceřiné "pobočce" známé nadnárodní firmy, a nestačím se divit, jak se neuvěřitelně plýtvá (levnou) pracovní silou, a jak neschopný je český management, který si neumí poradit s naprosto dementně nastavenými procesy ve výrobě. Řádově polovina pracovní doby všech pracovníků je promarněna odstraňováním chyb, které způsobila konstrukce a vývoj a naprosto neschopná technologie obsazená zcela nekompetentními lidmi. Asi nebude překvapením, že česká firma před privatizací nesla jméno Julia Fučíka... :-P