6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Excerpta z mé četby

Jednou z cest, jak si mnozí lidé představují, že je možné zachránit planetu, ochladit klima, snížit zvyšující se hladinu moří, ale i odvrátit recesi, je vytváření "zelených pracovních míst". Různí vizionáři se nám snaží namluvit, že nám příroda nabízí dostatek obnovitelné energie, protože slunce svítí, vítr fouká, mořský příboj nikdy nepřestává a pod nohama navíc máme rozžhavené zemské jádro.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ryba 3.5.2012 23:18

Daří se jí "zvedat zelený závoj", pod kterým se skrývají speciální zájmy firem, politiků a environmentalistů, aby získali peníze daňových poplatníků. (…)

za posledních 50 let šlo do jádra 95% všech dotací, které šly do oblasti energetiky....

D. Seibt 4.5.2012 7:41

Re: Daří se jí "zvedat zelený závoj", pod kterým se skrývají speciální zájmy firem, politiků a environmentalistů, aby získali peníze daňových poplatníků. (…)

Ano, to je skutecne nosna myslenka. Jakou dotaci mate ne mysli? Ze by treba existovala povinna vykupni cena z jaderne energie jako u OZE, nebo ze by existovala povinnost vykoupik kazdou kWh z JE jako u OZE, nebo ze by JE nemela povinnost dodrzovat vyrobni rezimy jako u OZE, nebo se dava do vyzkumu a vyvoje vice prostredku nez do OZE? Nebo jsou pracovni mista spojene s jadernou energetikou dotovane jako treba mista v OZE?

P. Fiala 3.5.2012 19:12

Jiný názor na energetické zdroje lidmi používané

Pobyt, spolužití, lidských bytostí na plantě Zemi má mnoho podob. Obvykle dle hranic státu, které si naši předkové vydobyli, aniž by věděli, co se jim skrývá pod nohama (voda, zemědělsky vhodná půda, rudy, uhlí, ropa, plyn, a kdoví co ještě).

Vždy když někteří lidé určité množiny národní něco zásadnějšího "objevili" a začali aplikovat ve svém společenství či "dovezli" z jiných lidských uskupení, vznikal "domácí - národní" odpor k novotám. Trvá dodnes. Stačí si připomenout odpor proti "páře", odpor proti "automobilům", ale i odpor proti "komunismu", krátkým sukním, dlouhým vlasům, volnému sexu, atd., atp..

Jak můžeme z dějin (děje vykonané lidmi) - ne historie coby autorovy texty sepsané o tom, co lidé vykonali, díky archeologii, fotografii, filmu, satelitům, globálně lidem působících "vědecky" budou změny ve zdrojích energie konány lidmi nadále. Hlavně z důvodu, že přístup k energiím umožňuje lidem přežívat různá roční období, zajistit si potravu, dnes již pro 7 miliard lidí, dopravovat lidi i zboží, atd., atp.

Jako po tisicíletí lidé nechápali, že na obloze vidí hvězdu, kde probíhají, z pohledu lidského druhu, miliony roků termonukleární reakce, říkali že je to Bůh Ra, Sol, Slunce ji dali název staročechové. Kdoví co si o nás dnes budou myslit lidské bytosti asi za sto roků. Třeba veškeré elektrické "spotřebiče" budou používat elektrickou energii na vottáži FotonVoltaických článků (mimochodem A.Enstein popsal tento fyzikální jev - transformace fotonu na elektron).

D. Seibt 3.5.2012 21:21

Melete hlouposti

Tady nejde o odpor k necemu, to snad mate v hlave jen vy. Jde o cenu za ty novoty, ktere musime platit a ktere nicemu nepomahaji, jde o technicke komplikace ktere ty novoty prinaseji, na externality, ktere vyvolavaji. I kdyz jste popsal pul stranky, aby jste zduvodnil hloupost, stejne to nepomaha.

A. Bocek 3.5.2012 14:02

Čísla ukazují pravdu ,

ale setrvačnost hloupostí  typu FVE, VE, MEŘO, biolíh, biomasa nás válcuje nepřetržitě dál . Kdy už někdo konečně rozhodne, že hlouposti je hloupé dotovat.

J. Ryba 3.5.2012 23:21

Re: Čísla ukazují pravdu ,

AREVA is a Public French Company and COFACE acted in this deal

for the French Budget from Public funds: Guarantee has been granted in the 2nd trimester of 2004 for the contract signed between Areva and TVO in the amount of 610 million EUR. The highest amount of EUR 758 million was granted to Chantiers de l“Atlantique in the second trimestre of 2001. Otherwise, few of the guarantees exceed EUR 200 million.

Open subsidy case before the European Court First Instance

Reserve funds for future dismantling of Nuclear plants in Germany as state aid Case EC T-92/02 Stadtwerke Schwäbisch Hall GmbH et alia ./. Kommission der Europäischen Gemeinschaften, sec. by: E.ON Kernkraft GmbH u.a. Court Decision for 2nd half of 2005 envisaged

J. Ryba 3.5.2012 23:22

Re: Čísla ukazují pravdu ,

http://www.calla.cz/data/energetika/seminare/eaje/thomas_economic.pdf stránka 13, pokud to najdete, šesťáku

Example US: Wind, solar and nuclear power got around $150 billion in cumulative US Federal subsidies over roughly fifty years, some 95% of which supported nuclear power. Nuclear power received far higher levels of support per kilowatt-hour generated early in its history than did wind or solar.

http://www.calla.cz/data/energetika/seminare/eaje/fouquet.pdf

J. Ryba 3.5.2012 23:23

Re: Čísla ukazují pravdu ,

BE’s short- and long-term nuclear liabilities are 4199 million pounds. Nuclear liabilities are here expressed in present value terms. Thus, if all the back-end costs were incurred ‘‘today,’’ they would total 4199 million pounds for the UK alone

The European Commission freely and unashamed acknowledges that funding for renewables and energy efficiency dropped from an average of 138 million EUR per year in Research programme FP-5

(1999-2002) to 108 million EUR per year so far in FP-6 (2003-2006).

http://www.calla.cz/data/energetika/seminare/eaje/fouquet.pdf

J. Kanioková 3.5.2012 12:48

S touto větou souhlasím naprosto -

.."Daří se jí "zvedat zelený závoj", pod kterým se skrývají speciální zájmy firem, politiků a environmentalistů, aby získali peníze daňových poplatníků."...

Zelení maniaci mě fascinují, třeba ti rakouští. Měli bychom na jejich trh vymyslet zařízení, které bude detekovat původ elektřiny. Krabička za 5,- Euro do zásuvky. Bude-li svítit zelená, bude elektrika v pořádku, bude-li červená, půjde o energii z prašivých JE.

Biomasa - nedočkali jsme se ani čistého, ani účinnějšího a už vůbec ne obnovitelného zdroje energie. Dočkali jsme se šíleného růstu cen zemědělské produkce, jejichž zásoby klesly na minimum za posledních 60 let, a potravinové krize bez toho, aby poptávka po ropě, kterou měla v budoucnu biopaliva nahradit, výrazně klesla. Spíše naopak!

Četla jsem zprávu Světové banky, která jasně mluví proti výhodnosti energie z biomasy, podle níž vedl rozmach produkce biopaliv ke zvýšení cen potravin až o 75%

V. Kain 3.5.2012 13:14

Re: S touto větou souhlasím naprosto -

Náš pan prezident je jeden z mála evropských a dá se říci,že i světových politiků který má na náhradní zdroje energie správný názor.Kdyby byli všichni takoví politici,tak si nějací All Gorové ani neškrtnou.Chcete vyrábět energii z fotovoltaiek či větrníků? Vyrábějte milánkové, ale za ceny jaké má kterákoliv elektrárna.Pokud jde o ten chyták s rozlišujícími krabičkami el.energie,tak se pamatuji na stejný nesmysl u nás.Nějaký chytrák přišel s magnetickým válečkem,který se jednoduše namontoval na přívodní hadičku benzinu do karburátoru.Prý to to ušetří spoustu paliva.Kuličky naší babičky.Přesto si tuto hovadinu koupilo tisíce motoristů.

J. Ryba 3.5.2012 23:25

Re: S touto větou souhlasím naprosto -

ono je těch závojů více: Example US: Wind, solar and nuclear power got around $150 billion in cumulative US Federal subsidies over roughly fifty years, some 95% of which supported nuclear power. Nuclear power received far higher levels of support per kilowatt-hour generated early in its history than did wind or solar.

Z. Jaromír 3.5.2012 4:38

pardon,

přečetl jsem tu větu hodně lajdácky a pustil se pak s bujarým sebevědomím do komických rozkladů...

I. Schlägel 3.5.2012 7:57

Re: pardon,

No, zachránil jste se na poslední chvíli.

Z. Jaromír 3.5.2012 3:51

...

Děkujeme za upozornění na významnou knihu. "Ekotopie" je skutečně zajímavé slovíčko, ale nepřipadá mi, že by byť i v přeneseném významu mohlo značit to, co navrhujete. Jak zní v angličtině? Ecotopia? Jako je cacotopia místo špatné, utopia místo neexistující, pak ecotopia je prostě ekomísto, tj. dejme tomu místo lidskou činností a zájmy příliš nepoškozované, nepokažené, trvale udržované, do mrtě nevytěžené a pak opuštěné, prostě prostředíčko.