7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Evropa skončí s dluhy, nebo skončí

Evropským slovem roku byl "dluh". Letošní rok dluhů však začal daleko dříve, a to nezodpovědnou fiskální politikou některých zemí, ale také kvůli rozdílům ve výkonnosti a ve fázích hospodářského cyklu eurozóny. Krizí začalo uzdravování západní společnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tic 4.1.2012 21:01

systém

Peníze se do oběhu dostávají tak, že si je půjčíte. Jsou úročeny. Máte vrátit více než jste si půjčili. To je systém. To nejde splatit. To se musí zaseknout.

J. Schwarz 4.1.2012 21:33

Re: systém

To by se ale musely státy topit v penězích... státy přece tisknou peníze, nebo se mýlím?

P. Fiala 4.1.2012 16:03

Jiný názor na EU, reálný, dle statistických dat

Speciálně k textu článku: ""A nutno říci, že zde má celá Evropa docela hodně co dohánět. Velká část zemí, dříve nazývaných rozvojové, ušla za dobu, kdy se Evropa opájela "úspěchy" své společné měny, pořádně dlouhou cestu a státy jako Čína, Brazílie, Jižní Afrika se nyní tlačí mezi nejvýkonnější ekonomiky světa. Prudce roste jejich konkurenceschopnost a tytam jsou časy, kdy produkovaly jen levná trička a tenisky. Životní úroveň tamního obyvatelstva přitom roste a konkurenceschopnost nijak neohrožuje. Evropa se tak postupně dostává na ekonomickou periferii světa.""

Stačí nahlédnout do statistik o tvorbě GDP z nihž plynou další výdobytky pro občany nejvýkonějších ekonomik.Třeba na portálech Wikipedie o G20, či o UN-OSN, aby si člověk porovnal předchozí text a skutečná reálná data. Uvědomí si, s hrdostí, své reálné postavení a kudy a kam mají směřovat jeho kroky a jaké plány si má stanovovat.

Naslouchat lidem, co hodnotí lidská konání a výsledky jejich práce jen slovy je málo, je třeba je doplnit čísly, což zajisté v každé domácnosti děláme a tak máme docela reálné ponětí co se děje a jak se společně v rodině řídíme navzájem.

Asi se očekává, že lidé pod palbou PROPAGANDY zalezou do děr a budou nadšení až se objeví neokomunisté s příslibem, že je z téch děr "periferie Evropy" vyvedou ke světlým zítřkům.

Zvláště pikantní je poslední věta textu článku: "Evropa se tak postupně dostává na ekonomickou periferii světa." Pokud myslel autor tu část Evropy od pohoří Ural směrem západním k hranicím Polska a Slovenska tak, možná, ale i tam je možno vnímat znatelný pokrok.

V. Kolman 4.1.2012 11:21

KRÁL JE NAHÝ - zvolalo malé dítě!

Kdy už konečně finančníci a politici pochopí, že je třeba začít tvrdě makat (to na jedné straně) a přestat si žít nad poměry??? Kdy zruší různá ouřednická místa, kterých je více než DVOJNÁSOBEK, nežli v roce 1989!!!

       PERPETUUM MOBILE NEMŮŽE NIKDY FUNGOVAT!!! Rozumní lidé to vědí a těm, co chodili za školu to potvrdí každý! - i ten nejhloupější fyzik. Stávající dluhy se neodstraní tím, že jsou pouze ODKLÁNĚNY do časů budoucích. Ony se ty dluhy budou muset stejně jednou zaplatit - bude to ale mnohem bolestnější a dlouhodobější.

       Kdo by ale volil politickou stranu s nepopulárním úsporným programem šetření, že? Nemoudří ovčané (a těch je bohužel naprostá většina) nikdy.

P.S. - Co si má například myslet člověk, používající šedou kůru mozkovou, když se dočte na dveřích domu č.8 na Karlově náměstí, že tam sídlí - cituji: "REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI STŘEDNÍ ČECHY, ÚŘAD REGIONÁLNÍ RADY." ?  To už by mi připadlo daleko rozumnějším počinem, zřídit MINISTERSTVO PRO NATAHOVÁNÍ GRAMOFONŮ.

        (Údaj o cedulce na dveřích domu jsem se dočetl v Metru z 3. ledna 2012.)    

M. Prokop 4.1.2012 11:46

Re: KRÁL JE NAHÝ - zvolalo malé dítě!

Ano.

Š. Hašek 4.1.2012 18:06

Re: KRÁL JE NAHÝ - zvolalo malé dítě!

Souhlas pane Kolmane.

Tak mě napadlo, spíše než plkat o "stovkách miliard rozfrcaných na úplatcích" (jak mele prostý lid, tedy asi miliarda denně, což ani nejde fyzicky provést), bych našim "novinářům" poradil zaměřit se tyto "úřady".

No prostě začít "jen" snižovat stavy. Jen tohle.

Znám takového "ouřadu" na Místním rozvoji, který už ty kecy o úplatcích (samozřejmě mimo něho a bez něho) snídá, obědvá i večeří. A přitom jen vysává obecní daně. Jó, ty "úplatky" nás zabijou. Spíš to neumíme a bez referenta a neustálého rozhazování .....

M. Prokop 4.1.2012 10:25

MfD, 31.1.2012

:-P

Jinak souhlas.

P. Skřivan 4.1.2012 7:39

Chápu, že spisovatel nechápe,

že pan Rašín prováděl kroky, které by dnes nedoporučil ani jeden ekonom. Třeba taková deflace je něco, co by ČNB nedovolila ani náhodou. Jelikož jsou peníze oběživo, tak na jejich ukládání do matrace není nic pozitivního.

V. Vérosta 4.1.2012 7:52

Re: Chápu, že spisovatel nechápe,

Ale právě tenhle postoj, pohled je potřeba radikálně změnit, protože: "Lepší je mít v matraci než nemít na splácení dluhu!" Tohle je pozitivum budoucnosti. A k čertu s "růstem"! Prostě je potřeba od základy změnit paradigma ekonomiky. Kam nás dovedly dosavadní "úspěšné" metody taky ekonomů všichni vidíme.

P. Skřivan 4.1.2012 16:39

Re: Chápu, že spisovatel nechápe,

To není o metodách ekonomů, ale o falšování údajů. ... takže jste úplně vedle.

M. Prokop 4.1.2012 10:27

Re: Chápu, že spisovatel nechápe,

A proč do matrace?  Investování úspor je pěkně starý institut.

R. Langer 4.1.2012 12:49

Re: Chápu, že spisovatel nechápe,

Tak tak, s důrazem na "úspor", ne půjček...

V. Vérosta 4.1.2012 14:30

Re: Chápu, že spisovatel nechápe,

Ale pro investování je třeba vybrat vhodný okamžik, teď je myslím doba pro investování velmi nevhodná.  Nebo máme investovat do řeckých dluhopisů? :-))

T. Pansky 4.1.2012 6:08

Dobry clanek az na posledni paragraf. Je nutne !!! rici: evropsky socialismus vyuziva ...

... krizi k presunu z narodnich ekonomik do ekonomiky celoevropske. Staty se mohly vyrovnat s krizi bolestive, ale daleko pruzneji. Po presunu na celoevropskou hladinu se dira pouze zvetsila: dochazi k vetsim presunum penez bez viditelne politicke zodpovednosti. Socialiste vyuzivaji straseni, aby ziskali vetsi moc, kterou pouziji k nastoleni vetsi centralizace. To samozrejme je opakem toho, po cem vola autor clanku. Pro zvetseni konkurenceschopnosti je treba rozbit centralismus, vyhazet alespon pulku bruselskych byrokratu spolu se zelenou lobby. Stale pouze odkladame konec eurosocialismu. top0625top@live.com

P. Skřivan 4.1.2012 7:41

Re: Dobry clanek az na posledni paragraf. Je nutne !!! rici: evropsky socialismus vyuziva ...

Jak tedy mohou fungovat třeba takové USA ? Možná by je měl Obama rozložit a zrušit dolar ? :-)))

I. Schlägel 4.1.2012 8:45

Re: Dobry clanek az na posledni paragraf. Je nutne !!! rici: evropsky socialismus vyuziva ...

Porovnáváte hrušky s jablky.

Š. Hašek 4.1.2012 11:13

Re: Dobry clanek az na posledni paragraf. Je nutne !!! rici: evropsky socialismus vyuziva ...

Protože USA fungujou ganz jinak než kancelář zvaná Brusel.

Samozřejme, že taky ne bez problémů.

To jen tak na okraj. Můj ty bože, srovnávat dvě nesrovnatelné věci.

R. Langer 4.1.2012 12:50

Re: Dobry clanek az na posledni paragraf. Je nutne !!! rici: evropsky socialismus vyuziva ...

Zřejmě proto, protože fungují úplně jinak. Ale jinak nic...

P. Skřivan 4.1.2012 16:37

Re: Dobry clanek az na posledni paragraf. Je nutne !!! rici: evropsky socialismus vyuziva ...

Jak jinak ? :-)))

Nejsou náhodou požadavky na větší integraci právě snahou tyto rozdíly odstranit ? :-)))

Z. Rychlý 4.1.2012 0:50

Panu Fialovi

jste oči určitě neotevřel. Evropa vyplouvá na širý Atlantik a modrá stuha za GDP  je tutovka.