5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Eurozóna se rozpadnout může. Zbavte se eur

Podle ministra financí Kalouska bude mít případný kolaps eurozóny na Českou republiku fatální sociální a ekonomický dopad. Uvedl to na setkání se starosty středočeských obcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Mayer 5.12.2011 21:29

a z čeho soudíte...

.. že zrovna česká koruna bude ta měna, které se ta apokalypsa nedotkne? Výkonost naší ekonomiky to asi nebude.

O. Mayer 5.12.2011 21:39

Re: a z čeho soudíte...

... asi by bylo naopak chytřejší ta eura nakoupit, odvést do německé banky a pak profitovat z výměny za marku (která bude v této situaci asi nejvýhodnější neboť bude v režii Německa).

Občas mám dojem, jak se všichni (zejména skupina kolem velkého guru VK) hrozně těší na to až Evropa opravdu ekonomicky zkrachuje. Nelžemež si ale do kapsy, že se nás to nebude týkat. To že se budeme shromažďovat kolem národního praporu (event se přimkneme zpět k dubisku) nám určitě bude hodně málo platný.        

M. Heisler 5.12.2011 10:27

Problém integrace je v rychlosti

Je zajímavé, že problémy v Eurozóně mají státy, které se připojovaly později - chtějí mít výhody, ale už kašlou na to, že pro výhody se musí něco obětovat. Řecko prostě a jednoduše nebylo na Euro zralé. Tohle přehlíželo Řecko a přehlížela to celá EU. Ty státy, které integraci budovaly a které si navzájem věří, tiše předpokládaly, že to bude platit pro všechny.

Eurozóna se nemusí rozpadnout a Němci nemusí zavádět marku. Stačí bohatě, aby ty Řecko a další státy, které nesplňují kritéria, z Eurozóny vyhodili (mohou dále platit Eurem, ale bude to pro ně měna, kterou nemohou ovlivňovat). Musí ale měřit stejným metrem - zpřísnit podmínky (i pro sebe) a definovat, že kdo je nebude splňovat (postupně) tak ztratí rozhodovací právo.

Jinak skutečné vystoupení neexistuje, to je mýtus, v lepším případě by to stejně dopadlo jako v Libanonu - sice mají místní měnu, ale většina transakcí probíhá v dolarech. Některé transakce dokonce ani v místní měně nejde udělat. Ale umožní to devalvovat platy státních úředníků bez stávek proti snižování platů - ty stávky budou za zvyšování platů.

Jediná cesta, jak Řecko zachránit, je řízený bankrot. Jediná proto, že jinak se to změní v neřízený bankrot, který už začal, a který zemi a celé EU uškodí mnohem více.

M. Prokop 5.12.2011 17:36

"(mohou dále platit Eurem, ale bude to pro ně měna, kterou nemohou ovlivňovat)."

Teď mohou?

B. Rybák 5.12.2011 18:00

Re: Problém integrace je v rychlosti

Ty státy, které integraci budovaly a které si navzájem věří, podváděli při přijímání Eura podobně jako Řecko. O podvodech Řecka určitě věděli. Za cca sto milionů marek vytvářela německá banka pro Řecko "mlhu" nad jeho zadlužením (jistě se souhlasem své vlády). Řekové byli nalákáni do "EUro-klece", připravené na to aby byli "ožráni" až na kost. Již před prvními příznaky řeckého bankrotu byly totiž realizovány mnohamiliardové nákupy řeckých dluhopisů. Ztráty, které po bankrotu Řecka "utrpí" německé a francouzské banky teď mají svými penězi odvracet ostatní členové EU (o zisky se ty banky ale nedělily). Někteří členové EU jsou si zřejmě rovnější než jiní.

E. Heusinger 5.12.2011 9:08

Pane autore,

jak dlouho po rozpadu eurozony vydrží Schengen? Jako dlouho vydrží celní unie? Za jak dlouho se na hranicích objeví "Klausovy boudičky", pasová kontrola a celníci?

Ale Vám to asi vadit nebude. Konečně budeme mít tu jedinou správnou samostatnost.

M. Hoblík 5.12.2011 13:16

Re: Pane autore,

Už aby to zase bylo a nemohli k nám žádní živlové volně docházeti!

O. Mayer 5.12.2011 21:47

typickej pohled šovinistickýho čecháčka

.. no živlové k nám sice 40 let volně docházeti nemohli,ale jinak jsme do dovedli do pěkný řiti a pro ty na druhé straně čáry jsme se sami změnili v tyhle živly. Nevím jak se může zrovna po tomhle někomu stejskat, řekl bych že je to selektivní amnesie.    

J. Chvojka 5.12.2011 16:50

Re: Pane autore,

zdalipak jste si všilm, že členem Schengenu je i nečlen EU - Švýcarsko!

K. Janyška 5.12.2011 8:45

Pane Machu, musíte v argumentaci hlouběji. Musíte ke spontánním řádům. Jinak Vás lidé nepochopí... Dzp.

A. Hrbek 5.12.2011 16:44

Re: Pane Machu, musíte v argumentaci hlouběji. Musíte ke spontánním řádům. Jinak Vás lidé nepochopí... Dzp.

Vážený pane Janyško,

všiml jste si jak současná vláda neustálou regulací systematicky pošlapává spontánní řád?

S pozdravem

K. Janyška 5.12.2011 7:54

Všechno se může stát. Samozžejmě. A to, co se stát může, se i stane... Dzp.

J. Kanioková 5.12.2011 4:12

Zcela s Vámi, autore, souhlasím, Eurohujeři straší, využívají situace

Pokud politici tak chtěli úspěšnou EU, tak neměli zavádět euro, to bylo naprosto PŘEDČASNÉ !!!

1818......1833......1871.... a teprve poté....jedna měna!!! Německo. A to v prostoru, kde se mluví jedním jazykem, tudíž jakási ohleduplnost, pracovitost a disciplina tam už byla... A podobné tradice, částečně i historie.. A dodnes je Bavorsko státem ve státě..

Centrálně řízená ekonomika Evropského svazu:

Evropa v minulosti vždy prosperovala, protože byla decentralizovaná. Existovala zde volná soutěž politických, právních i daňových systémů a konkurence v tomto smyslu přinášela své ovoce. Evropa byla po dlouhou dobu na špici světového vývoje, pokud jde o ekonomický rozvoj i občanské svobody. Centralizovaný unifikovaný stát s centrálně řízeným hospodářstvím, ke kterému Evropská unie spěje, nikdy prosperitu nepřinese.

http://www.revuepolitika.cz/clanky/1399/neototalitni-eu-je-tragikomicka-ale-evropa-umira-a-za-par-let-uz-tu-nebude

R. Bébr 5.12.2011 7:46

Re: Zcela s Vámi, autore, souhlasím, Eurohujeři straší, využívají situace

Tolik nesmyslů v krátkém textu jsem už dlouho neviděl. "Centralizovaný unifikovaný stát s centrálně řízeným hospodářstvím nikdy prosperitu nepřinese" - takže Rusko, Čína, Švédsko, Norsko, Dánsko, ... (a v dřívějších dobách i USA) podle madam K. neprosperují. Prosperuje hlavně Česko s neřízenou neviditelnou rukou trhu (která rozkradla podstatu dříve hospodářsky úspěšného státu).

Tvrzení o prosperitě je hodno pana Kl. (který dostal profesuru bez jakýchkoliv předpokladů darem od Havla), který zavinil první hospodářský krach ČR v roce 97 (vzpomínáte na "záchranné balíčky"?). Nebo také pana Kal..ska, který se vyučil chemikem, fušuje zničujícvím způsobem do ekonomie a vede české hospodářství neřízeným a nezřízeným způsobem ke krachu.

Věřit duševním výplodům naší "vlády" a našich ekonomických "odborníků" je známka úpadku zdravého rozumu.

J. Hejna 5.12.2011 8:27

Re: Zcela s Vámi, autore, souhlasím, Eurohujeři straší, využívají situace

Zkuste si to přečíst ještě jednou a pokuste se pochopit, co je míněno.

Omlouvat se nemusíte.

A. Hrbek 5.12.2011 16:42

Vážená paní Kanioková,

tak buďte trochu aktivní a namísto psaní různých příspěvků zorganizujte referendum o vystoupení z EU, dokud je, podele Vás, čas.

Jinak nějak nevím mnoho o tom, kdy byla Evropa na špici rozvoje občanských svobod. Můžete to upřesnit? Evropa monarchií a diktatur, Evropa koloniální, Evropa otrokářů, Evropa nepřetržitých válek se stamilióny mrtvých?

B. Rybák 5.12.2011 17:36

Re: Zcela s Vámi, autore, souhlasím, Eurohujeři straší, využívají situace

Ano. EuroHujeři svým strašením vytvářejí prostor pro naši "dobrovolnou" účast na "záchraně" značně bohatších a mnohem rozmařilejších států než jsme my (EU-členů 1. kategorie).

PS: Pan L. Petřík ve Vašem odkazu aktualizuje a velmi zajímavě rozvíjí myšlenky např. P. Buchanana (díky). Od Fukujamova vyhlášení "konce dějin" (definitivního vítězství demokratického kapitalizmu) uplynula tak krátká doba (opilecký večírek vítězů), že lze jen těžko uvěřit tomu, že by (rychlý) pád "Evropy" musel nastat už teď.