3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Energetická samostatnost je chiméra

Pozornost světa (alespoň jeho části) se upřela k nejzápadnější části Kanárských ostrovů – k necelým 280 kilometrům čtverečným souše utopené v oceánu pod názvem El Hierro.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 4.8.2016 9:57

Re: Autorova iracionalita/omyl.

Jde o to kde, jaká elektřina a kdy.

Dotace do výroby el. byly dlouhodobě vysoké a to ve formě otevřené i skryté. Nezapočítávání dopadů externalit (Co2, popílek, síra, NOx..) je např. doposud největší celosvětovou dotací do energetiky na základě fosilních paliv.

Nebo letecká či lodní doprava jsou doposud dotovány tím, že prakticky nepaltí daně s pohoných hmot - kdežto kdejaký motorista musí atd.

Doma si vyrábím na střeše nedotovanou lokální elektřinu ze soláru pro některé aplikace a je takto levnější - jinde využívám výhod stability napětí a kmitočtu, stálosti dodávek a dalších komfortních odlišností.

P. Rada 4.8.2016 9:45

Re: Autorova iracionalita/omyl.

Naopak řešit je co - problém je komplexní, není jen v palivu. Vyhýbání se dalším okolnostem nejspíš nepovede k optimalizaci. "Výhodnější a levnější" je např. to co třeba někoho zvýhodnuje - tedy kde nefunguje trh - nebo co je podle ceny třeba jen momentálně dostupnější. Momentálně levnější potravina / energie vás ale může časem "otrávit". Podobně může otrávit ovzduší dodavatel energie - zejména v období inverze atd..

M. Mýval 4.8.2016 9:05

impedance? to zní dobře

Popsaná veličina je ale odpor. Impedance zahrnuje i jalovou (imaginární) složku

M. Mýval 4.8.2016 9:03

no nevím

Bydlet pod Dlouhými stráněmi v tak seismicky čilém území bych asi nechtěl.

M. Prokop 4.8.2016 9:03

Re: Autorova iracionalita/omyl.

Pokud je to palivo levnější než jiné, není co řešit.

Pokud ne, je možno řešit toho, kdo nezvolil výhodnější a levnější variantu.

M. Prokop 4.8.2016 9:01

Re: Autorova iracionalita/omyl.

Tak proč ta lokální elektřina není levnější? Proč musí být dotována a zvýhodňována povinným výkupem?

M. Prokop 4.8.2016 9:00

Prostě,

zelené ču-čche.

P. Rada 4.8.2016 8:09

Re: Autorova iracionalita/omyl.

Souhas. I všechny vstupy výrobní do budování jakéhokoli zdroje je třeba zakalkulovat. Opakuji ale že zásadní problém u velkých sítí je ale ten, že nákladovost redistribuce je už mnohonásobně vyšší jak výstavba samotného zdroje a nikoliv jen zdánlivých pár procent.

Další často nezapočítávanou položkou nákladovosti jsou externality, Tedy např. dopady CO2, popílků, kyselých deštů... ale i třeba ze zatopení území od vodní elektrárny.

Povážlivou "externalitou" je ale i změna mocenského vlivu na celou energetickou oblast. Příkladem může být exkluzivita dodávek leteckého paliva z Ruska pro Pražské letiště. Zkuste si za takovéto situace řešit s dotyčným dodavatelem konflikt zájmů.

P. Rada 4.8.2016 7:58

Re: Ostrov El Hiero

Souhlas. Navíc podotýkám, že myšlenka soběstačnosti souvisí i se svébytností - tedy se svobodou a odpovědností a to dokonce v širším slova smyslu.

ČR třeba platí za energetické suroviny do světa a navíc pravidelně do kasček tam totalitně vládnoucích, ročně 200miliard korun (ropa ,plyn). Takto se cíleným spolufinancováním mocenských špiček podílí i na válečných konfliktech a jejich dopadech které právě v regionech enormě vydatných energetických zdrojů často bují. Rusko/Ukrajina .. Katar,Saudská Arábie, Irák, Sýrie/IS ... Kongo atd.

K. Krbálek 4.8.2016 7:49

Re: Autorova iracionalita/omyl.

pak se ovšem i do bilance energetických ostrovů musí započítat VŠECHNY vstupy. V článku zmiňovaných lokalitách se prakticky nic nevyrábí a vše se musí dovážet, i komponenty těch elektráren.

P. Rada 4.8.2016 7:41

Autorova iracionalita/omyl.

To dokumentuje větou: ... "Odpor proti „celonárodním“, „celostátním“ nebo „kontinentálním“ systémům je totiž tak nebo onak iracionální" ... Iraconalita tohoto výroku totiž spočívá v jeho nepodložení fakty. Fakt rozhodující o efektivitě je totiž míra vytěžené energie oproti té nutně do procesu vložené a vstažená na celý systém - tzv. EROEI. .... https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

V minulosti lidstva převládaly technologie obnovitelných zdrojů energií s relativně malou efektivitou kterou by další redistribuce snížila k nepužitelnosti. Minimální hodnota se totiž pro udržení civilizace udává kolem pětinásobku vytěženého oproti vloženému. Objevy využívání zdrojů které zprvu místně vykazovaly návratnost až 100x + osvojení si schopnosti používat energovody - el. sít, ropovody, plynovody... vedlo k budování rozsáhlých systémů.

To co ale autor označuje za ztráty distribuční ..."tvoří kolem pěti procent hrubé produkce" ... je však jen něco jako pomyslný vrcholek ledovce který 9/10 své masivnosti ukrývá pod hladinou a právě v tom tkví autorův zádadní omyl.

Když se totiž podíváme na úhrné náklady v redistribuci které všechny representují energie různých forem, tak je vidět něco doleca jiného. Celá resistribuční sít zatěžuje nákladovostí výrobní efektivitu zhruba 5ti až desetinásobně a s toho ztráty ve vedení činí právě jen zmíněných ale prakticky až zanedbatelných 5%. Tento fakt lustrují ceny elektřiny na svorkách elektrárny versus u malospotřebitele.

Autor tedy opoměl započítat nákladovost výstavby a údržby celého komplexu. Tedy od platu dělníka co buduje ... až po platy poslední uklízečky na energetických regulkačních úřadech a udělal tomu odpovídající závěr. Tento původně malý aparát se dnes rozrostl v komplex který už tak pokleslou efektivitu velkých centrálních zdrojů navíc až desetinásobně snižuje. Nákladovost za komfort se tím stala zásadním problémem který lokální sítě mít nemusejí a pak se mohou/nemusejí stát životaschopnější - a o životaschopnost jde předně.

E. Vašátko 4.8.2016 7:24

Ostrov El Hiero

je přibližně z poloviny pustý, bez větší vegetace, kopcovitý a větrníky a solární pole je zde možné instalovat (pokud to někdo zafinancuje) bez problémů, stejně jako třeba na Sahaře, Druhá strana ostrova je zelená a žije zde také většina obyvatel. Takže mě celá myšlenka energetické soběstačnosti připadá docela zajímavá. Podotýkám, že jsem na ostrově byl a prošel.

J. Pospíšil 4.8.2016 3:57

Tak oni to tam už mají.

Na ostrově jsem našel dvě přečerpávací nádrže, jedna skoro při vrcholu sopky a druhá skoro na pobřeží, ale nahoře na útesu, takže ještě stále energeticky využitelná, pokud neslouží jako dolní nádrž, ze které se čerpá. Je však podstatně menší než ta horní. Na mapě vypadají jako vyložené nějakou folií nebo deskami z umělé hmoty. Vypadá to jako hotové a funkční již nějakou dobu. Větrníky jsem nenašel, ale má jich být minimálně pět. Takže jestli o tom něco někdo víte, tak napište podrobnosti, jak jim to funguje. Mají tím napájet i tři odsolovací stanice.

J. Pospíšil 4.8.2016 2:46

Ale kdo jim to zainvestuje?

Nebo si ty zdroje a tu přečerpávací elektrárnu postaví svépomocí z naspořeného?

Samostatnost by měla znamenat i nebrat finanční zdroje odjinud a mít promyšlené finanční toky a návratnost. Jestli to není projekt z rodu zimních stadionů v městečku, což se s dotacemi postavit dá, ale už vždy to budou muset platit na provozu. Tak už zkrachovalo dost obcí a akcí.

Možná budou přece jen potřebovat těch turistů víc, až budou splácet.

Jdu na strýčka googla, abych se koukl, jak a za co žijí.