1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Energetická samostatnost je chiméra

Pozornost světa (alespoň jeho části) se upřela k nejzápadnější části Kanárských ostrovů – k necelým 280 kilometrům čtverečným souše utopené v oceánu pod názvem El Hierro.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 4.8.2016 14:13

Re: Třesky plesky zeleného magora

On na to přímo spoléhá, mele poslepované nesmysly a myslí, že to na někoho udělá "dojem".

J. Jurax 5.8.2016 3:04

Re: Autorova iracionalita/omyl.

No, v období inverze jsou největšími škůdci lokální topeniště a auta, výjimečně některý průmysl. Elektrárny jsou dnes dostatečně odsířeny a odpopílkovány.

M. Prokop 4.8.2016 9:01

Re: Autorova iracionalita/omyl.

Tak proč ta lokální elektřina není levnější? Proč musí být dotována a zvýhodňována povinným výkupem?

P. Rada 4.8.2016 9:57

Re: Autorova iracionalita/omyl.

Jde o to kde, jaká elektřina a kdy.

Dotace do výroby el. byly dlouhodobě vysoké a to ve formě otevřené i skryté. Nezapočítávání dopadů externalit (Co2, popílek, síra, NOx..) je např. doposud největší celosvětovou dotací do energetiky na základě fosilních paliv.

Nebo letecká či lodní doprava jsou doposud dotovány tím, že prakticky nepaltí daně s pohoných hmot - kdežto kdejaký motorista musí atd.

Doma si vyrábím na střeše nedotovanou lokální elektřinu ze soláru pro některé aplikace a je takto levnější - jinde využívám výhod stability napětí a kmitočtu, stálosti dodávek a dalších komfortních odlišností.

L. Novák 4.8.2016 11:11

Re: Třesky plesky Pavla Rady...

Takže vy vlastně parazitujete na veřejné rozvodné síti a přispíváte k její nestabilitě, protože z ní odebíráte jen tehdy, když vám vaše fotovoltaika přestane dodávat. Vy byste měl mít cenu energie z rozvodné sítě čtyřnásobnou, aby byly započteny ty vaše "externality" jako třeba pohotová záloha naprázdno běžícího zdroje, který ostatní odběratelé musí platit i za vás v cenách elektřiny... :-P

R. Langer 4.8.2016 14:14

Re: Třesky plesky Pavla Rady...

Ano, je to Zelený sedmilhář, a ještě se tím ten hlupák chlubí...

J. Jurax 5.8.2016 3:06

Re: Třesky plesky Pavla Rady...

On nechápe, o čem je řeč - je zelený ...

J. Jurax 5.8.2016 3:28

Re: Autorova iracionalita/omyl.

No, lodní dopravu se mi nechce hledat, ale u nás daň za motorové a technické benziny a letecké pohonné hmoty benzinového typu s obsahem olova do 0,013g/l včetně je 12840 Kč na 1000 l a za motorové a technické benziny a letecké pohonné hmoty benzinového typu s obsahem olova nad 0,013g/l 13710 Kč na 1000 l. - viz http://business.center.cz/business/pravo/zakony/spotrebnidan/cast2.aspx#par45

Pokud jde o kerosin, viz https://www.law.muni.cz/sborniky/dny_prava_2010/files/prispevky/04_finance/Radvan_Michal_(3863).pdf; tam možnost zdanění je, ale z dobrých důvodů není užívána; je to z roku 2010, dnešní stav neznám.

E. Vašátko 4.8.2016 7:24

Ostrov El Hiero

je přibližně z poloviny pustý, bez větší vegetace, kopcovitý a větrníky a solární pole je zde možné instalovat (pokud to někdo zafinancuje) bez problémů, stejně jako třeba na Sahaře, Druhá strana ostrova je zelená a žije zde také většina obyvatel. Takže mě celá myšlenka energetické soběstačnosti připadá docela zajímavá. Podotýkám, že jsem na ostrově byl a prošel.

P. Rada 4.8.2016 7:58

Re: Ostrov El Hiero

Souhlas. Navíc podotýkám, že myšlenka soběstačnosti souvisí i se svébytností - tedy se svobodou a odpovědností a to dokonce v širším slova smyslu.

ČR třeba platí za energetické suroviny do světa a navíc pravidelně do kasček tam totalitně vládnoucích, ročně 200miliard korun (ropa ,plyn). Takto se cíleným spolufinancováním mocenských špiček podílí i na válečných konfliktech a jejich dopadech které právě v regionech enormě vydatných energetických zdrojů často bují. Rusko/Ukrajina .. Katar,Saudská Arábie, Irák, Sýrie/IS ... Kongo atd.

J. Pospíšil 4.8.2016 3:57

Tak oni to tam už mají.

Na ostrově jsem našel dvě přečerpávací nádrže, jedna skoro při vrcholu sopky a druhá skoro na pobřeží, ale nahoře na útesu, takže ještě stále energeticky využitelná, pokud neslouží jako dolní nádrž, ze které se čerpá. Je však podstatně menší než ta horní. Na mapě vypadají jako vyložené nějakou folií nebo deskami z umělé hmoty. Vypadá to jako hotové a funkční již nějakou dobu. Větrníky jsem nenašel, ale má jich být minimálně pět. Takže jestli o tom něco někdo víte, tak napište podrobnosti, jak jim to funguje. Mají tím napájet i tři odsolovací stanice.

M. Mýval 4.8.2016 9:03

no nevím

Bydlet pod Dlouhými stráněmi v tak seismicky čilém území bych asi nechtěl.

J. Pospíšil 4.8.2016 2:46

Ale kdo jim to zainvestuje?

Nebo si ty zdroje a tu přečerpávací elektrárnu postaví svépomocí z naspořeného?

Samostatnost by měla znamenat i nebrat finanční zdroje odjinud a mít promyšlené finanční toky a návratnost. Jestli to není projekt z rodu zimních stadionů v městečku, což se s dotacemi postavit dá, ale už vždy to budou muset platit na provozu. Tak už zkrachovalo dost obcí a akcí.

Možná budou přece jen potřebovat těch turistů víc, až budou splácet.

Jdu na strýčka googla, abych se koukl, jak a za co žijí.

R. Langer 4.8.2016 10:39

Re: Ale kdo jim to zainvestuje?

Vsadím se, že jim to někdo zadotuje...