22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tyro 11.4.2007 9:50

Re: dotace

 Až budou dotace na biomasu, pak zemědělec odprodá i balíky zbytečného sena a díky tomu bude pod lesy vymeteno, uklizeno. Jen otázka - co na to příroda až se bude sušit kdejaká travička ostopéro, aby byl zisk? Inu, časem poroste na stráních jen mech, pokud vůbec něco poroste!

Jirka původní 11.4.2007 8:58

Re: Re: Re: Ekologické zemědělství

ano to jistě, však také dotace jsou vázány na "pořádek" v hospodaření. Kontroly jsou tak přísné, alespoň i nás, že si nedovedu představit, že by bral dotace někdo kdo nemá vše v pořádku....

MIKLAS 11.4.2007 8:53

dotace

Pravda je, že oproti stavu z minulých devadesátých let vypadají louky lépe, protože jsou, kvůli dotacím, dvakrát ročně koseny. Podíváte-li se do nejbližších remízků, či na okraje lesů, nejdete zde " ukryté" balíky sena o které nikdo nestojí. Ptal jsem se jednoho zemědělce, majitele louky, proč tomu tak je a odpověděl mi, že kosí kvůli dotacím, jednou seno uklidí a to, co poseká podruhé mulčuje. Není co krmit, protože chovat dobytek se nevyplácí. Nejsem odborník, neumím posoudit, zda nízké výkupní ceny masa likvidují naše zemědělce, ale přibývající hromady balíků sena asi také nebudou to pravé.

Pavel 11.4.2007 8:33

Re: Re: Ekologické zemědělství

Na TV nekoukám, ale vidím to kolem sebe. Nerad to říkám, ale pro některé zemědělce platí ... "Velké gumy, malý mozek" = co nemohou rozjezdit, tak alespoň zničí. Pro tyto zemědělce by neměly být dotace.

tyro 11.4.2007 8:17

Re: Ekozemědělci???

 To víte, že nebylo. Ale co nese nálepku eko, to je dobrý kšeft, protože je nový a tendenční. Kšeft ale ne pro samotného zemědělce. I přes tzv. dotace je to pro zemědělce ztrátové.

Regan 11.4.2007 8:12

Ekozemědělci???

Víte, kdo jsou to ekozemědělci? .... Ti, co hnojí v noci.

To je vtip, který jsem slyšel od normálního - tedy asi neekologického - zemědělce.

Myslíte si někdo,že dnešní výnosy a následně související potravinový blahobyt by bylo schopno produkovat "ekologické" zemědělství?

tyro 11.4.2007 8:05

To je pěkné, že se o naše zemědělce nebojíte.

 Stačí, že se bojí naši zemědělci. Ještě aby se báli tak jiní! Tyhle "starosti" o zemědělce miluji, protože jim vůbec nepomohou.

 Existují drobní sedláci, kteří přežívají celý porevoluční čas, denně dřou na svých políčkách, kolem skrovného množství dobytka a zastaralé techniky, kterou si tvrdě zaplatili.Konkurence gigafarem bývalých jézeďáků je nezničila, protože jsou pracovití a vypěstované potraviny prodávají svým víceméně stálým zákazníkům přímo a ne přes všelijaké překupníky. Jejich zboží je tak levné a kvalitou konkurující.

 Stát se ale o ně nestará. Proč by měl, když nemají své lobbysty, co by za drahý peníz obcházeli poslance a dojednávali s nimi kšeft?! Stát se o ně minimálně stará, jen když jde o zájmovou skupinu, která chce prosadit biomasu a tedy nový kšeft, nebo prosadit ekoturismus v případě zájmové skupiny turistických novátorských cestovek.

 Je to habaďůra na národ, jako vždy, vytvářet dojem péče a starostlivosti. K tomu slouží i novináři, kteří se podepisují pod články, jako je tento!!

Pavel 11.4.2007 7:29

Urbánní mýta o organickém farmaření

Zajímavý článek o tom, jak podporou biozemědělců podporujeme ničení přírody a výrobu nekvalitních až jedovatých potravin:

http://www.vesmir.cz/soubory/2003_V247-253.pdf

Jirka původní 11.4.2007 7:16

Re: Ekologické zemědělství

se asi často koukáte na TV, že ano.  Kontrolní organizace, jako Kez kontrolují velice důsledně a nepravidelně.  Jakmile najdou jakýkoliv nedostatek, hned je oheň na střeše. :-))) A nejde jen o dotace, ale hlavně o kvoty. Pokud Vám někdo řekne kolik kotletek můžete udělat, tak se holt musi dorovnat výpadek příjmů v důsledku kvot .

Pavel 11.4.2007 7:00

Ekologické zemědělství

berou někteří jedinci pouze jako zástěrku, aby mohli k dalším dotacím. Na Šumavě (ale i jinde) je pod tímto označením v některým případech větší  "bordel" než to nejhorší socialistické JZD. Rozšlapané louky, vodoteče, dobytek v bahně a exkrementech, okolo různé nepotřebné harampádí, ze kterého teče olej a na to jako daňoví poplatníci přispíváme. Občas by neškodilo zkontrolovat, kde dotace končí a zda si z nás někdo nedělá blázna. 8-o

honzak 11.4.2007 6:30

dokud nebude

mít biomasa nožičky (aby došla do skladu/sušárny) a ručičky (aby se rozsekala na použitelnou velikost) bude K NIČEMU. Výjimkou jsou spalitelné/využitelné odpady ze stávající průmyslové výroby, všechno ostatní je potrhlá vize melounistů, nemající šanci na volném trhu uspět.

Šumavák 11.4.2007 1:39

Prosaďte to v Bruseli pro celou EU a jste můj člověk !!

kirast 11.4.2007 1:00

To, že se budou zvyšovat dotace, mě opravdu znechutilo

Proto jsem ODS nevolil. To jsem zrovna mohl volit komunisty a stoprocentní přerozdělování státem, jako to bylo před devětaosmdesátým. Nechci bio ani kinopotraviny už ani vidět a kdo je konzumuje, ať si je zaplatí. Ze svého. A kdo neumí hospodařit bez dotací, ať jde dělat něco jiného. Mě taky nikdo nedotuje.

Jenda 11.4.2007 0:36

"Je mi jasné, že celé zemědělství je závislé na dotacích."

A co s tim hodlate delat? Asi nic, co? Ona skutecna cena chleba by s obyvatelstvem pekne zamavala tak jim ji radsi budem dal tajit a predstirat, ze to co lidi plati v krame je skutecna kompletni cena. Tu cast ceny kterou uz zaplatili pres statni rozpocet ... o te radsi nebudem mluvit. Aby to nevypadalo, ze potraviny predstavuji priliz velkou cast rodineho rozpoctu jako v nejake rozvojove zemi.