4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchodový populismus znovu na scéně

Politici někdy říkají hodně nečekané věci, které kolikrát ani nemyslí vážně, proto je třeba jejich výroky pokud možno tolerovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 14.1.2019 22:38

Re: Halašta se mýlí

Zatím ty rozumíš všemu. Tak běž dělat něco smysluplnější a nezdržuj se tady kecama.

J. Lepka 14.1.2019 15:00

Re: Halašta se mýlí

To vám řekl na schůzi, že, tak to musí být pravda,

Panebože, do čeho jsi to duši dal!

M. Prokop 14.1.2019 12:01

Re: Holub se mýlí

Lépe než vy určitě, ale to není kumšt.

Bureš moc dobře ví, jak přesměrovat peníze od Kratochvílů k sobě.

J. Kratochvíl 14.1.2019 22:59

Antikomunista Prokop

se zase uprd, zase tady smrdí.

J. Kulheim 14.1.2019 13:08

Re: Holub se mýlí

Osud svůj a své rodiny mám nechat na Babišovi? Vy jste šprýmař. To bych si musel někde "přikrádat", tak jako on. On má známé a nezavřou ho.

Kalousek věděl podstatně lépe, že dělat strukturální dluhy nezodpovědné. Uděl také dluhy, ale byla to dluhy cyklické. Byl to výsledek zvýšení mandatorních výdajů, které udělala ČSSD a KSČM. Také snížením ekonomické výkonnosti.

V. Kotas 14.1.2019 13:19

Re: Holub se mýlí

Když jsme dovolili Klausovi, Kalouskovi, tak Babiše též přežijeme.

L. Novák 14.1.2019 17:16

Re: V. Kotas

Vy komunisti - paraziti - určitě! :-)

J. Kulheim 14.1.2019 17:37

Re: Holub se mýlí

/ane Kotasi, vy jste blbý nebo navedený?

I. Schlägel 14.1.2019 11:50

Re: Autor se mýlí

Další myslitel, co neumí počítat v intencích učiva základní školy.

M. Prokop 14.1.2019 12:00

Re: Autor se mýlí

Komunisté se v téhle věci dělí na dvě sorty: Jedna prostě jako vy neumí počítat, druhá, chytřejší, umí, ale ví, že lidem musí slibovat nemožné. Až to (zákonitě) praskne, svedou to na pravici, ekonomy, prognostiky ...

L. Novák 14.1.2019 12:37

Re: komunista Jiří Kratochvíl se mýlí

"Jiří Kratochvíl" jako jeden z místních komunistických trollů samozřejmě nic jiného napsat nemůže... :-)

J. Kulheim 14.1.2019 13:09

Re: komunista Jiří Kratochvíl se mýlí

On je ten nejpodařenější.

J. Kratochvíl 14.1.2019 22:54

Antikomunista Kulheim

zná Ho.no.

J. Jurax 14.1.2019 16:37

Nemýlí. Demografická data optimismus nevzbuzují. Dnes necelí dva pracující průběžně živí jednoho důchodce, přičemž důchody nejsou nic moc, jsou nepřiměřeně rovnostářské a tudíž ty, kdož do systému vložili víc, ve jménu solidarity drsně okradající.

J. Kratochvíl 14.1.2019 22:50

Jurax a Holub se mýlí

Vás opravdové antikomunisty bych rád upozornil, že demografický vývoj je pouze jeden parametr, který má vliv na důchodový systém. A tento parametr se přece dá řešit třeba jak ho řešil Husák a dnes známý pod termínem Husákovy děti. Stačí podpořit mladé rodiny, nic nového pod sluncem. Ale tento demografický parametr již byl prověřen časem. Před sto lety se rodilo více dětí, ale byla několikanásobně nižší produktivita práce. A lety se to měnilo menší porodnost nahradí produktivita, funguje to již sto let. Koumáci.

J. Jurax 15.1.2019 0:25

Kratochvíl je na omylu

No jistě. Podpořit mladé rodiny - to se na důchodovém systému projeví tak nejdřív za třicet let. Mimoto ta podpora by se financovala odkud? A jak vůbec byste si to představoval? Jenom sypat prachy? A byty? A co ještě?

Dál - stoupá věk dožití, to znamená, že důchody se vyplácí déle. Navyšovat věk odchodu do důchodu už podstatně nelze.

A produktivita práce - jistě víte, že důchody se vyplácí ze sociálního pojištění. Suma na důchody je tedy přímo úměrná sumě vyplácených mezd, což s produktivitou práce souvisí jen velmi volně. Naopak velká produktivita práce spolu s robotizací ssebou nese riziko nezaměstnanosti, ba nezaměstatelnosti některých kategorií pracovníků s příslušnými dopady - tedy snížením - odvodů sociálního pojištění a navýšením výdajů na sociální podpory z těchže odvodů placených. Ergo důchody budou klesat, přesněji bude klesat jejich kupní síla v porovnání s dneškem, nebo v nejlepším případě jen stagnovat.

Před sto lety nebyl u nás průběžný důchodový systém. Nárok na důchod měly jen některé kategorie, obecně státní zaměstnanci, ostatní se pojišťovali soukromě (a komunisti to těm, kdož se toho dožili, sebrali).

Suma sumárum - nazrál čas na reformu důchodového systému. Ten průběžný ve stávající podobě nebude za pár desetiletí únosný. Navíc je tento systém nastaven příliš rovnostářsky a ty, kdož do něj výrazně nadprůměrně přispívají vlastně drsně okrádá.

J. Kratochvíl 15.1.2019 17:56

Jurax se mýlí

Suma sumárum průběžný důchodový systém se osvědčil, je geniální,je třeba ho zachovat a je nutné dělat v tomto systému pouze parametrické změny, podle okamžitých podmínek, což se také děje. To, že je rovnostářský není na závadu, ti bohatí přece nepotřebují žádnou státní penzi, protože jsou bohatí a dovedou se o sebe postarat sami.

Suma sumárum, vy, kteří byste tak rádi rušili průběžný důchodový systém, jste nenavrhli nic lepšího a také ve světě žádný lepší systém neexistuje, tak nevím o co vám jde. Jde vám pouze o to jak zlikvidovat důchodové fondy a potichoučku si je rozebrat, jak to navrhoval Kalousek a další naši polistopadoví reformátoři, kterým nestačí, co si již rozebrali.

Důchody se nemusí vyplácet pouze z důchodových sociálních pojistek, stát má i jiné příjmy, daně, příjmy ze státních podniků atd. a záleží pouze na něm jak bude tyto příjmy využívat.

J. Jurax 15.1.2019 19:29

Re: Jurax se mýlí

"To, že je rovnostářský není na závadu, ti bohatí přece nepotřebují žádnou státní penzi, protože jsou bohatí a dovedou se o sebe postarat sami."

Aha ... že já s Vámi ztrácím čas, bolševiku ...

J. Chaloupka 14.1.2019 11:08

Příští generace mají možnost se zajistit.

Např. nemohu rozumět s paní, které je dnes 65 let, že si stěžuje na vysoké nájmy. V r. 1989 té paní bylo 35. Co dělala od té doby?

P. Hlosta 14.1.2019 11:19

Re: Příští generace mají možnost se zajistit.

Mou rodinu stálo pořízení si domu na staré roky několik milionů. Padly na to dva byty, zahrada a všechny úspory. To jsme si pořídili s manželkou a tchýní za celý život a hodně jsme se nadřeli, protože družstevky byly nejdražší forma bydlení a splácely se třicet let. Po čtyřicítce jsem musel jít makat po nocích a dřít jak hovedo, aby i děcka mohla vystudovat, když na státní zadarmiko se nešlo dostat. Nelituji žádné námahy a uskrovnění se, ale taková hovada, jako je Holub mi sdělují, že kradu budoucí generaci navyšováním vcelku skromného důchodu. On nemá zničenou tělesnou schránku od dřiny a jistě může jít někam makat, aby nemusel dostávat důchod. Je to prostě prasárna vyčítat zvýšení důchodů!

I. Schlägel 14.1.2019 11:54

Re: Příští generace mají možnost se zajistit.

A teď si představte tu prasárnu, až stát důchody nebude schopen zajistit ani na takové mizerné úrovni, na jaké jsou dnes. Ale Vy můžete být v klidu, "Vy už tady nebudete".

V. Kotas 14.1.2019 13:28

Re: Příští generace mají možnost se zajistit.

Jo, když jsme koncem r.1980 nastěhovali do domu, po 4letech práce, s pomocí rodičů z obou stran a nějaké pomoci kamarádů, tak v novém zaměstnání/práci, se mě smáli, na co ten " hrad ". Bydleli v podnikových bytech za 150 - 300,-Kčs, se vším všudy. Po r.1989 pak ti první, rádi ty byty kupovali, za ceny od 150tisíc výše ( na malém městě ). Ceny šly lety nahoru.

P. Hlosta 14.1.2019 11:07

Mně vytočil!

Dle toho článku by se mělo šetřit. Co možná nejmíň dát důchodcům, protože ty mrchy furt ještě žijí a zatěžují chudáky, co se mají co otáčet, aby se udrželi finančně. Patrně nelze vrátit lidem tu část, co vložili do sociálně důchodového systému a skončit tak s důchody jednou provždy, ať si každý i ve stáří něco obstará. Tak mně napadá, že daň z řidané hodnoty jsem státu zaplatil i z údržby a oprav svého domu ve starosti o střechu nad hlavou na stará kolena. To by mně měl taky stát vrátit a nejen to. Taky by mně měl proplatit rozdíl u nákladů, co jsem měl na studia svých dětí oproti jiným, kterým děti vystudovaly zdarma. Též náklady na politické strany a subjekty, která já skutečně nemusím a jsou mi proti srsti. Sumasumárum, by stát zkrachoval okamžitě, kdyby měl začít šetřit a vrátit proto prachy co vydřel z lidí, dnes důchodců.

Jsou tací, co pro svůj věk si ještě nevidí ani na špičku nosu. Co mají důchodce za pakáž, co jim užírá už dnes v relativně bohatých časech z jejich budoucího chlebíčku obloženého kaviárem. Mnozí z těch ani netuší, jak se má správně šetřit a pracovat k tomu. Už tu byl jeden politik, který bezostyšně stopnul valorizaci důchodů a následek je ten, že kdyby byla nestopnuta, dnes by se bralo v důchodech bratru o dvě tisícovky více a inflace by tolik důchodce nedecimovala.

Autor by měl jít okamžitě pracovat a to minimálně do dvanáctihodinové směny den co den, svátek pátek k tomu, v noci i ve dne za patnáct hrubého a pak by ho pitomosti, že důchodci by se měli uskrovnit, by ho přešly. Jsou tací, co dřeli na něj, aby on mohl dnes rozumovat, jak ho dopředu důchodci okrádají!

L. Novák 14.1.2019 12:41

Re: Mně vytočil! - - Co vám vytočil?

Tak to jsem asi četl jiný článek, ve kterém to, co kritizujete, vůbec není... :-)

V. Pokorný 14.1.2019 10:32

Vypadá to

tedy asi takto. Ptám se. Pomůže v řešení válka? Zajímavý byl kdysi výrok nedostudovaného hajného z Orlíku. Řekl něco v tomto smyslu: že český důchodce by měl zodpovědně vědět, kdy má zemřít. Tečka.

F. Navrátil 14.1.2019 10:19

Tomu málo, tomu víc...

Důchod se vyplácí na základě placení důchodového pojištění. Přesto vzbuzuje emoce u některých politologů a politických komentátorů. Obvykle od těch, kteří se vůbec nezamýšlejí nad tím, že ze státního rozpočtu se vyplácené mnohamiliardové částky lidem, kteří nepracovali, nepracují a pracovat nebudou, i když by mohli. Lidem, kteří do systému nic nepřinášejí, ale o to více čerpají. Tito lidé důchody nepotřebují, protože na sociálních dávkách a na nákladech s nimi spojeným servisem dostávají násobně více, než celý život pracující důchodce.

K. Janyška 14.1.2019 9:45

Tahle levičácká banda zrušila i jen počátky důchodové

reformy a už kňučí. Dacani... Dzp.

P. Selinger 14.1.2019 9:18

Navázat na růst důchodů

růst platů ústavních činitelů !

J. Kulheim 14.1.2019 8:53

Současný důchodový systém

je založen na vizi vynucené solidarity. Stát se chce o lidi starat od kolébky do hrobu. Na jednoho důchodce byl v roce 2005 2.47 a v roce 2012 to bylo 1.72 poplatníka. Mladí lidé zaplatí do sociálního systému 3-4 lrát více než z něho budou čerpat.

V ČR je nejvyšší podíl sociálního pojištění na daních v celé Evropské unii. Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem klesl od r. 1991 z 58 %, na pouhých 44 % v r. 2011 a rychle se přibližuje k hranici 40 %. Od ledna 2018 činí minimální mzda 12 200 Kč a průměrný měsíční důchod ke konci roku 2017 činil 11 850 Kč (medián důchodu by byl nižší).

Prodlužování délky života se zvyšuje u nás spočívá ve zvyšování počtu let prožitých v nemoci. S věkem stále narůstá podíl osob, které nejsou soběstačné. V populaci osob starších 80 let bylo zjištěno téměř 30 % osob závislých na péči okolí O kvalitě prožitého života nejvíce vypovídá ukazatel délky života prožitého ve zdraví, který byl v ČR roce 2010 stejný jako v roce 1960, 62 let. Zvyšují se náklady na zdravotní péči.

Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem klesl od r. 1991 z 58 %, na pouhých 44 % v r. 2011 a rychle se přibližuje k hranici 40 %. S rostoucí mzdou klesá čistý náhradový poměr občanům České republiky. Hrubý náhradový poměr při odchodu do důchodu v ČR činí 39%.

Důchodce, který zůstane v bytě sám a v době kdy pracoval si nenaspořil, musí být kouzelník, aby přežil. Někteří lidé neměli možnost si naspořit na dobu, kdy nebudou schopni si přivydělat. Na daních z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění zaplatíme cca 45% úříjmu. Pokud k tomu připočteme další daně a poplatky, tak zjistíme, že na daních odvedeme téměř 80% příjmů. Poskytuje njám stát přiměřené služby za tyto peníze? Zvyšují se nezbytné náklady na přežití. Inflace nám “žere” ročně 3%. Nákupní koš důchodce je jiný, než nákupní koš lidí kteří berou měsíčně čistého kolem 80 000 Kč. Stát přidává lidem pracujícím ve spotřební sféře 5-10%.

L. Novák 14.1.2019 9:34

Re: Současný důchodový systém

Český stát je neažraný otesánek, který navíc ještě žije na dluh. Kromě už notoricky známé extrémně vysoké daňové a odvodové zátěže svým občanům ještě prostřednictvím uzákoněné blbosti poslanců ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a dnes navíc ještě ANO podporuje naprosto nesmyslné výdaje na "boj proti klimatickým změnám a CO2", zakotvené v českých zákonech jako je např. známý Zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie, přezývaný jako "Bilionový tunel OZE". Množství peněz, které tyto státem občanům vnucené nesmyslné výdaje představují (řád 100 miliard ročně) nutně chybí i ve financování důchodů resp. ve vytváření kapitálových rezerv pro důchodový systém. Vlády zanechávají místo toho občanům do budoucnosti vysoký státní dluh a přebujelý sociální systém vyživující množství příživníků, kteří si ze sociální podpory z kapes občanů vytvořili blahobytný život bez nutnosti živit se užitečnou prací zobchodovatelnou na trhu.

Jak dlouho tohle ještě může pokračovat?