8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 18.7.2011 23:39

Jak důchodci spojte se!

Autor hází všechny do jednoho pytle!

Vedle sebe jsou dva úplně "stejní" jak příjmově, tak zdravotně atd. Jeden si naplánoval stáří (i finančně) a druhý ječí, že mu stát má dát!

V tom je problém. Nechme stranou těch pár procent bezdětných, osamocených a invalidních. S těmi já počítám.

S chytrolíny, od padesáti "s páteří" na invalidce robotujících u bazénu na chalupě, bych vyběhl. Rovněž s "nebožáky" s dvěma dětmi, co si stěžují, že nemají ani na kapesné a žijí v domově důchodců. Dětičky se asi nevyvedly, že? A já mám spěchat, jak velí Paroubek či Sobotka?

V. Novák 18.7.2011 23:04

Bránit by se měli především ti,

kteří budou dúchodci v době plné platnosti Kaloskovy deformy. Jenže ti nad ní nadšeně hýkají - a dokonce přesvědčují báby a dědky, aby ji podpořili taky.

Ať si štrejchnou, mlamojové - ale neměli by posléze nadávat, že starci dle zákona práce schopní jim zabírají místa. Neb se na ně dostali dříve...

F. Vízek 18.7.2011 18:37

Nepromyšlená reforma penzí aneb FAKTA MLUVÍ...

Pravicoví politici v souladu s tvrzením pravicových expertů opakovaně zdůrazňují, že nosným pilířem byl a vždy bude ten první, čili průběžný. Ostatně není divu - je prověřený mnoha desetiletími a  v mnoha zemích a v praxi nikdy nezkolaboval: v každé společnosti jsou lidé v produktivním věku a pracují, aby "táhli společnost": tj. mladé v předproduktivním věku a samozřejmě staré v poproduktivním věku, kteří  samozřejmě -čerpají. 

Touto životní "spirálou" prošel každý, pokud nebyl tělesně či duševně hendikepovaným, přesněji invalidou "od malička". Pokud nezaměstnaných nebude  celkově kolem 20%, mělo by být v každé společnosti toto fungování bezproblémové...  A nezaměstnanost v takové výši by při správné hospodářské politice nastat neměla. A je v posledních 50 - 70 letech výjimečná.

Je s podivem, že z této skoro-jistoty (= z 1.pilíře)   chtějí tč. ministři  Kalousek + Drábek uloupnout 3% a převést je do experimentu (= do 2. pilíře), kde by v soukromých fondech lidé spořili -  s různou mírou rizika + výnosu.   Podivné, málo pochopitelné.  A proč málo pochopitelné?

Protože další pilíř - ten třetí - tj. připojištění (spoření) na důchod  - už v ČR drahně let funguje a je v něm zapojeno  neuvěřitelných 4,5 milionů lidí (!)   Problémem je, že průměrná úložka je v řádu stokorun ( kolem šesti stovek), což  je málo a  k penzi to podstatné plus nepřinese.  Chtělo by to aspoň tak 1500 Kč.  A že tomu tak není, za to třetí pilíř nemůže:  to je problém sociálněekonomický.  Mnoho zaměstnanců (až 70%) má tak nízký příjem, že si větší úložky prostě dovolit nemůže.

ZÁVĚR?  Druhý pilíř bude jen pro českou finanční "špičku" a té to reálně zaplatí všichni ostatní ve formě sjednocené DPH (= zvýšené DPH na potraviny, léky, služby, dopravu), aby se ztracená 3% procenta prvního (=nosného)  pilíře nahradila.  Střední a nízkopříjmoví  tak přispějí na důchod těm  -  nejbohatším... Věru hloupá reforma. 

F. Vízek 18.7.2011 18:34

Peněz je dost, ale jen pro někoho...

Když policejní prezident Martinů dokázal přidělovat odměny v takové výši, že u jednoho případu, který se provalil, 

dokázal DOŽIVOTNĚ zajistit výslužné pro policistu Gaba Beržiho ve výši 62 tisíc měsíčně,

pak je jisté, že PENĚZ MÁ STÁTNÍ KASA DOST A DOST. 

F. Vízek 18.7.2011 18:36

Česko = Řecko? Směšné a ohlupující tvrzení...

Dluh Řecka činí 350 miliard eur.  Francie má dluh pětkrát vyšší, USA dokonce 29 krát vyšší (14 bilionů 300 miliard dolarů = 10 bilionů 114 miliard eur). Všechny vyspělé demokracie mohou vykázat podobné hospodaření...

Česká republika - navzdory hrůzné pravicové sekyře posledních pěti let - má dnes ŠESTKRÁT NIŽŠÍ DLUH než ono Řecko, takže předvolební "řecké strašení" bylo vskutku úsměvné...   Otázka je jednoduchá:

KDE JSOU VĚŘITELÉ? 

Kde jsou ty děti, které budou jednou "sklízet" ?

P. Fiala 18.7.2011 17:40

K výši důchodu a chudobě obecně

Jeden důchodce si vyhodnotil, že je hodnota důchodu 10 000 "spravedlivá". Stejně tak si jiný důchodce STB či policajt vyhodnotil, že jeho hodnota důchodu 23 000 je též spravedlivá.

Je mnoho lidí-důchodců, když jim novináři občas předestřou kolik Kč berou někteří lidí ve státní správě či státní firmě za "práci",kteří nemají těch svých 10 000 Kč za spravedlivé a volí jiné politické strany, které si do koaliční smlouvy dají zapsat to, aby rozdělování bohtaství společně vytvářené bylo rozdělováno spravedlivěji.

Nejste-li po dobu svého života dostatečně při financích a musíte si půjčovat na nezbytné věci (třeba auto, abyste mohl dojíždět do práce) je cena pro vás, oproti bohatšímu, vyšší o úrok z půjčky. Takže, jste chudý a musíte kupovat za vyšší ceny stejné věci jako bohatý - to je vize prvoplánových bankéřů, jak být bohatý na úkor chudých. Ty chudé je ovšem třeba politicko-společeneským systémem utvořit a udržovat v chodu.

M. Bílý 18.7.2011 10:57

Autor: Zkuste si udělat domácí rozpočet z průměrných l0 000 na samostatnou existenci při neustálém růstu inkasa, cen léků a potravin.

Tento rozpočet si dělám měsíc co měsíc a žiji si z přibližně z takového důchodu jaký uvádíte celkem pohodlně. To se ovšem musí umět hospodařit a dovolit si jen to na co mám. A musí se to dělat celý život. Jenže to většina neumí. Zrušte postupně státní důchod. Ať se stará každý o sebe a své blízké a v odůvodnělých případech i o své bližní.Bude to lepší, než do čeho se řítíme dnes!

J. Bakulová 18.7.2011 14:23

Re: Autor: Zkuste si udělat domácí rozpočet z průměrných l0 000 na samostatnou existenci při neustálém růstu inkasa, cen léků a potravin.

tedy pane, je vidět, že moc nečtete. Stačí si projít pár románů kupř. z vesnice ještě předválečné a dočtete se, že ono to s tou podporou starých nebyla žádná sláva. Bohužel ani dost bohatí sedláci nebyli ke svým rodičům vždy štědří a dnes zatížit střední generaci, která už teď neví co dřív je nesmysl. Já jsem pro spoření na důchod, ale ať má každý možnost vybrat si svůj způsob. A ti co nemohou, nebo nechtějí holt budou v důchodu chudší. To považuji za spravedlivé, ovšem to je hodně v rozporu s tím vágním nesmyslem, který navruje Drábek. Možná, že by z nich mělo vypadnout, o kolik procent asi sníží výměru důchodu z 1. pilíře, aby ta generace třicátníků věděla, na čem bude. Jinak je úsměvné, když si někdo představuje, že svět bude za třicet let takový, jak nám ho líčí pan Drábek

M. Bílý 18.7.2011 15:23

Ale čtu, paní Bakulová (14:23), Jenže...

... idilické povídání o babičce je možné napsat jednou (kdyby se našel ješte někdo tak geniální jako Božena Němcová, tak maximálně dvakrát a už by to nikdo nečetl). I v té literatuře je to jako v novinách, kde dobrá zpráva je špatná zpráva. Krutý syn trápí hladem stařičké rodiče a nevytápí jim vejminek. To se to čte se slzami v očích. Zejména marxisti si pošmáknou. Myslím si, že náš důchodový systém (při současném přístupu levičáků) je nereformovatelný. No hin sa hukáže. Mne už se se to týkat nebude...

J. Kanioková 18.7.2011 20:51

Pane Bílý, naprosto s Vámi souhlasím, .

celý život jsem musela počítat každý desetník a nemohla si dovolit spoustu toho, co jiní. Proto ale jsem nikdy nepotřebovala půjčky, nic. I dnes jsem v pohodě, a budu vždycky, nemůže mě nic zaskočitl  Opravdu by bylo nejlepší, aby se státu nic pro tento účel neodvádělo a aby si každý zajistil svou životní úrove''n sám (teda svou a svých nejbližších). Stát je nejhorší hospodář..

V. Novák 18.7.2011 22:54

Vy si za to ovšem můžete sama.

Sama jste se dobrovolně rozhodla, že nepožádáte o pomoc, na niž jste měla nárok.

Pejcha, těžká pejcha...

J. Tužil 18.7.2011 16:42

Re: Autor: Zkuste si udělat domácí rozpočet z průměrných l0 000 na samostatnou existenci při neustálém růstu inkasa, cen léků a potravin.

Bez osobního rozpočtu se dá žít jen systémem půjček a následných exekucí. Celý život jsem byl  zvyklý spočítat na co mám a na co ne a nedělá mi proto dnes potíže s důchodem cca stejné výše vyjít.

Bohužel státní rozpočet tvořený Kalouskem či Sobotkou vždy počítá s půjčkami, ale nebere v úvahu exekuce, které bychom nakonec zacvakali my všichni bez rozdílu partajní příslušnosti. Jen je jasné, že určitě tu je množina expertů, kteří by nechtěli platit nic jako p.Paroubek a další množina těch, kteří mají své už dávno ulité mimo dosah našich exekutorů. Pro ně není otázka budoucí důchodové reformy zajímavá.

P. Fiala 18.7.2011 17:34

Re: Autor: Zkuste si udělat domácí rozpočet z průměrných l0 000 na samostatnou existenci při neustálém růstu inkasa, cen léků a potravin.

Vyhodnotil jste si, že je hodnota 10 000 je pro vás "spravedlivá". Stejně tak si důchodce STB vyhodnotil, že jeho hodnota 23 000 je též spravedlivá.

Je mnoho lidí, kteří když jim novináři občas předestřou kolik Kč berou někteří lidí ve státní správě či státní firmě za "práci" nemají těch svých 10 000 Kč za spravedlivé a volí jiné politické strany, které si do koaliční smlouvy dají zapsat to, aby rozdělování bohtaství společně vytvářené bylo rozdělováno spravedlivěji.

Nejste-li dostatečně při financích a musíte si půjčovat na nezbytné věci (třeba auto, abyste mohl dojíždět do práce) je cena pro vás, oproti bohatšímu, vyšší o úrok z půjčky. Takže jste chudý a musíte kupovat za vyšší ceny stejné věci jako bohatý - to je vize prvoplánových bankéřů, jak být bohatý na úkor chudých. Ty chudé je ovšem třeba politicko-společeneským systémem utvořit a udržovat v chodu. 

F. Eliáš 18.7.2011 10:56

S důchodci to nemá mnoho společného

Důchodovou reformu musí požadovat dnešní třicátníci, pokud ovšem netouží pracovat do svého úmrtí. Je zajímavé, kolik se u nás najde tupců, kteří touží po vládě rozhazovačné levice. Tupců, kteří jsou ochotni naslouchat odborářským velitelům. Tupců závistivých, kteří nostalgicky vzpomínají na sedmdesátá léta, kdy byl pracovitý člověk hodnocen stejně, jako líný lempl.

M. Gavlák 18.7.2011 14:43

Re: S důchodci to nemá mnoho společného

.. legitimní otázkou ale také je, kolik lidí touží po vládě rozhazovačné (čti do vlastních kapes) pravice, která zhusta pracuje v zájmu zájmových skupin (viz zcela nenáhodné angažmá zástupců fondů v Bezděkově komisi).... Odborářští vůdci (aspoň ti, co jsem viděl na vlastní oči) na mne působí jako telata, to ovšem neznamená, že mám být spokojen s "experty" Kalouskova kalibru....

F. Salajka 18.7.2011 10:37

Jenom jaksi nechápu,

jak se mají důchodci bránit?!

V. Novák 18.7.2011 22:57

Co třeba praštit mádlovce, který přišel

"ukecat bábu a dědka", holí a vysvětlit mu, že se dědek rozhodne sám - a mádlovec ať kouká nechodit žebrat o příspěvek?

K. Janyška 18.7.2011 8:11

Házení důchodců do jednoho pytle je nevhodné, až srandovní... Dzp.