3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Držme se koruny a vyrovnejme rozpočet

Dluhová krize Západu se prohlubuje a bude ještě hůře. Veřejné dluhy, které státy Západu nashromáždily za posledních zhruba dvacet až třicet let, přesáhly všechny myslitelné meze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Orlita 23.11.2011 23:34

dluhy? Můžete začít u sebe, vy přeplacená EU kreaturo!

J. Effenberger 23.11.2011 18:31

Pane Fajmone,

že je potřeba,mimo jiné, přestat bojovat s globálním oteplením, je nám tady jasné. Ale asi to není jasné Europarlamentu ve kterém sedíte. Tak to sakra říkelte tam, alespoň jednou denně. Docela rád bych viděl někde záznamy Vašich vystoupení v E.P. Nebyl by nějaký odkaz? Nemám žaludek na to, hledat v té záplavě slintů  na portálu EU.

J. Effenberger 23.11.2011 18:26

Pane Fajmone,

M. Starý 23.11.2011 16:03

Zapomínáte, kdo investoval do Řeckých papírů

Německé a francouzské penzijní fondy investovaly obrovské peníze do řeckých dluhopisů. Vidinou byl slušný zisk. Teď bublina praskla a je Řecko před(nebo už je?) bankrotem a to by znamenalo, problémy pro německé a francouzské fondy a následně pro drobné střadatele. A proto byla taková snaha Německa a Francie uchránit Řecko před bankrotem a proto tolik volání po "solidaritě". V Německu i ve Francii klepou volby na dveře a voliči, kteří přijdou o výnosy svého penzijního pojištění za to asi tuto vládu chválit nebudou.

J. Schwarz 23.11.2011 12:26

Píšete, že

Evropská unie byla vždy koncipována jako unie hospodařící s vyrovnaným

evropským rozpočtem a ctící princip, že za národní dluhy si každý stát

ručí sám a od partnerů z EU nemá nic čekat. Takto je to dokonce napsáno v

Lisabonské smlouvě. Realita je ale úplně jiná. Proč tomu tak je a proč

se nad tím nikdo nepozastavuje, je nejzáhadnější otázkou dnešní doby. Vysvětlení je prosté. Od Lisabonské smlouvy její tvůrcové neočekávali, že bude dodržována. Od Lisabonské smlouvy se naopak čekalo že ji dodržet nebude možné a právě nemožnost její ho dodržení otevře dveře federalizaci Evropy a jednotné ekonomické vládě. Euro nemělo být zárukou hladší cesty k úspěchu, ale naopak - hrozba jeho neúspěchu měla donutit státy do federace s dominantními Německem a Francií. To by i šlo, kdyby to Německo a Francie vypadaly jinak, kdyby chtěly  dosáhnout  něčeho víc než zalidnit Evropu muslimskými Araby.

V. Výmola 23.11.2011 10:05

Nesmysl

Voliči se žádným krachem a krizí nepoučí. Pro běžného voliče za krizi může vždy "někdo jiný". Ten pan Někdo je fakt pěkná mrcha, co?

J. Šimek 23.11.2011 9:22

Je to blbost. Všechno přece vyřeší neviditelná ruka trhu.

I. Schlägel 23.11.2011 9:57

Re: Je to blbost. Všechno přece vyřeší neviditelná ruka trhu.

Samozřejmě, nutnou podmínkou je ovšem to, aby byl trh ve standardní a nedeformované podobě v systému vůbec přítomen. Což u států sociálního blahobytu zcela určitě neplatí. To však Vy přinejmenším alespoň tušíte, že?

J. Hejna 23.11.2011 10:03

Re: Je to blbost. Všechno přece vyřeší neviditelná ruka trhu.

Obávám se, že ani netuší.

J. Schwarz 23.11.2011 12:30

Re: Je to blbost. Všechno přece vyřeší neviditelná ruka trhu.

Vyřeší, samozřejmě že vyřeší - jen nesmíte "nakupovat" blbě. Třeba jako ruský "Lid", který setsakra blbě "nakoupil" od Vladimíra Iljiče jeho žvásty. Evropa taky nakupuje od současných špiček lagricové levičácké "ideje" a "trh" jí za to zařídí, že půjde v globálním měřítku k čertu.

A. Bocek 23.11.2011 7:48

Jsou to věci,

politikové prosadili povinný výkup eleny z OZE  za který zaplatíme v příštích 20-ti letech tolik , kolik nás stála ekonomická transformace , lidé se z ekonomických důvodů vracejí k méně ekologickým palivům, které zhoršují kvalitu ovzduší.  Máme tak  méně v peněžence , ale více ve vzduchu (sajrajtu).

F. Sukeník 23.11.2011 7:44

Hloupost voličů

Termín "hloupost voličů" jsem pochopil tak, že dost voličů v demokracii uvažuje jen v horizontu vlastního blahobytu a není schopna uvažovat v návaznosti na budoucnost a k volbám se ani nedostaví. A politici pro zachování svého standardu jsou schopni slibovat a slibovat a něco i plnit, ovšem i za cenu zadlužení ("Zdroje jsou."). Současnou situaci vidím jako konec štědrého sociálního státu, kdy většina jen bere a vrací méně. Zlatá léta 1970 - 2008 jsou na Západě minulostí a jestli to voliči včas nepochopí, pak Bůh s námi. Nesouhlasím s tím, že to voliči nezpůsobili, vždyť demokracie je vláda lidu.

J. Schwarz 23.11.2011 12:34

Re: Hloupost voličů

Sliby by měly být politikům zakázány a stíhány jako korupce. Politici by měli mít dovoleno slibovat svým voličům jediné, a to že dané skupině pomohou se zorganizovat  lépe, ale ne na úkor skupin jiných. Idea sociálního státu je zcestná a zakládá se v principu na myšlence, že zloděje je lepší si koupit /aby nekradl/ než se proti němu bránit.

M. Gavlák 23.11.2011 5:59

Když příslušník podobné strany,

jako je ta vaše, vyzývá k šetření a poukazuje na "hloupost volčů", kteří volí neodpovědné strany, dostávám záchvat smíchu. Co kdybyste projevil sdostatek politické odvahy a začal se zabývat taé tím, kolik daňové poplatníky stály všechny ty hrátky se státními penězi, které zorganizovali a "odklonili" vaši spolustraníci? Nějak nevidím důvod k tomu, aby to všecno vždy a znovu zaplatili jen ti, co to nezpůsobili.....

Ž. Halabudová 23.11.2011 7:45

Re: Když příslušník podobné strany,

A kdo ty dluhy, Gavláku asi zaplatí? Co myslíš? Pokud myslíš.

F. Pavlis 23.11.2011 8:28

Re: Když příslušník podobné strany,

Vážený pane Gavláku, pokud jste také volil za 30 Kč , snad jste si všiml, že to je nastejno. Potíž je jen v tom, že ti "opační" neumějí nic než slibovat a s analysou stavu se nezabývají. Zvýší daně a hotovo. A Vás, kterého se to asi nebude týkat, to neskutečně těší..

M. Šejna 23.11.2011 11:17

pane Pavlisi

a kteří jsou ti opační? Pokud jste si ještě nevšiml, tak daně se zvyšují hlavně v posledních 4 letech za ministrování pravicového Kalouska a premiérování pravicových předsedů ODS.

L. Písařík 23.11.2011 11:54

Re: pane Pavlisi

Když se zamyslím nad " těmi opačnými" metodou negativního výběru, tak: zelené ne, VV ne, ODS a socdem jsou totálnš profláknutí, není tam jediný, komu důvěřovat, proboha lidi, snad zbývá jedině Babiš, nebo snad Čupa? Bez ohledu na ty řeči, oba dokázali dobře řídit firmu, o tom hovoří výsledky. Ale budou to umět i ve velkém? Myšlenka kaciřská: co takhle nějakou vládu najmout? Ještě jedno řešení, tak rychlá rotace funkcí, aby nebyl čás něco ukradnout. Ale co republika?

J. Schwarz 23.11.2011 12:39

Re: Když příslušník podobné strany,

Nehájím "odklánění" ale to. co bylo "odkloněno" je jen zlomkem toho, co bylo "sociálně spravedlivě  prožráno". Kdyby měl kdokoli právo říct - tak tohohle se neúčastním, na tohle moje peníze nepůjdou, bylo by po zlodějně. Daně by mohly být malé a měly by existovat daňové asignace, aby s penězi politici nemohli volně šoupat. Úředníci na vyšších by měli být hmotně odpovědní a ručit za škody celým svým majetkem, ne jen třemi platy jako běžný zaměstnanec. A hned by byly smlouvy "transparentní", vymahatelné a kontrolovatelné.

A. Hrbek 23.11.2011 13:29

Re: Když příslušník podobné strany,

Vážený pane Schwarzi, můžeme kvantifikovat.

Sociální výdaje činí cca 38 mld a jsou prakticky plně hrazeny ze sociálního pojištění. Podobně je tomu u důchodů a nemocenského. Takže zbývá otázka kdo prožral výběr DPFO a DPPO.

Moc zákonná a výkonodárná má deficit cca 3 mld, ministerstvo dopravy (bývalý pan Řebíček) cca 21 mld, ministerstvo obrany cca 41 mld, vnitra cca 44 mld, financí cca 10 mld, průmysl a obchod cca 10 mld., atd. Krajům se hradí deficit cca 53 mld, stavební spoření pohltí cca 13 mld, na podporu exportu se vysolí cca 17 mld. Dokonce neziskovky včetně ekologistů dostanou 9 mld. Další miliardy natečou do soukromých škol, neproduktivního výzkumu, na podporu politický stran, atd.

Už Vám začíná svítat?

J. Kanioková 23.11.2011 20:57

plně hrazeny ?????? uff...

Nehájím korupci ani náhodou, ale neskutečný nárůst mandatorních výdajů je neoddiskutovatelný, tak jako úbytech daňových plátců zároveň s nárůstem nezaměstnanosti..