6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sid 26.2.2009 12:10

Re: Kdo nadělal dluhy?

Asi jste ztratil pamet. S takovymi nelze diskutovat.

Ludva 26.2.2009 9:26

Re: Vysvětlit tohle lidem typu Rath nelze. Nepochopí to.

Máte krátkou paměť, úsporné Klausovo financování uvedlo zemi do krize, vytáhl ji až Zeman deficitním financováním a daňovými pobídkami. Jen po něm to Špidla a spol. mohli trochu zmírnit, nakonec jim to i prohrálo volby - lidi prostě chtějí šetřit.

Ludva 26.2.2009 9:22

Re: Paroubek chtěl v podstatě říct, že stát dluh platit nemusí.

Chudáci Italové, Američané ... ti se prohnou.;-D

Helena 26.2.2009 1:54

Vysvětlit tohle lidem typu Rath nelze. Nepochopí to.

My ostatní, kteří to chápeme, máme na to, bohužel, pramalý vliv.

Ladislav N 26.2.2009 1:26

Re: BLB

A kdo platí dluhy státu, které socialisté s komunisty vyžrali do rozpočtu?

Pete 25.2.2009 22:43

Paroubek chtěl v podstatě říct, že stát dluh platit nemusí.

A to měl pravdu - zaplatí jej obyvatelstvo.

Bříza 25.2.2009 21:18

Re: Kdo nadělal dluhy?

Topole, nenaboural do tebe náklaďák? Nějak se ti ta korunka (hlavinka) rozvrkočila !;-D

Těrazky Topol 25.2.2009 21:10

Kdo nadělal dluhy?

Dluhy nadělala pravicová verbež ODS zpackanou privatizací a tlačením bank do úvěrování firem typu ČKD,Škoda Plzeň,Zetor,Poldi Kladno atd.ČSSD to pouze vytáhla z bank.To Vaše žvanění si nechejte na mítink největších ekonomických diletanů v Evropě-ODS.

Forsmeister 25.2.2009 20:47

Re: Zase ty dluhy

Já se s vámi nebudu přít, ale musím vědět, na jaké účely úvěr pořídím. Zdali investiční, či konzumní, a o tom to vlastně jde. Nejprve musím zkoumat "likviditu" úvěru s danou úrokovou mírou (diskontní přístup). Pak se ozhodnu pro podíl vkladu úvěru do účetních položek. Nic více, nic méně. Pojímám to jako OSVČ. Státní finance mají stejný globální charakter. Snad se principiálne nemýlím. Můj názor.

Fiter 25.2.2009 20:40

Re: mimochodem

Hele Ranec teda pardon Pytel,meleš blbosti.Ani se ti nezdá o tom, kolik tady zemřelo za komunistů lidí,(pacientů)kteří se nedostali do léčebného nebo transplantačního programu.On totiž každý nemohl být hospitalizován v SANOPSU.A když jsme u té Ameriky,tak tady se ukazuješ jako bezkonkurenční hlupák.Ve Spojených státech jsi v životě nebyl a nebudeš,jenom meleš to,co ti tady levičáci napíší a nebo namluví.Ostatně co se tebe týče,tak takoví jako ty by asi fakt natáhli péra někde pod mostem,protože tam se musí pracovat.A kdo pracuje ten má co?Prašule.A když má prachy,tak není blbej a má co? Pojištění.

Minutus 25.2.2009 19:32

Re: Zase ty dluhy

Jednoduché věci vysvětlujete složitě, navíc nekonzistentně. Jednoduše řečeno - úspory jak jste popsal se nevyplatí, pokud máte proti sobě monopol. V konkurenčním prostředí ovšem ano. Je tedy nutno napřed rozbít monopol, jako se to stalo například v sektoru telekomunikací.

No a půjčka se vyplatí tenkrát, když je vkladem do budoucnosti. Půjčí-li si třeba stát na stavbu silnic, nebo na školství a kulturu a zároveň si pohlídá náklady, nemusí to být "prožrané" peníze. Totéž se týká zdravotnictví, pokud si tam nenechá rozbujet zájmové skupiny. Ale to by musela vláda vládnout, ne se obohacovat.

Hostaša 25.2.2009 19:29

Paroubka a ČSSD

berou vážně jenom debilové:-(

Forsmeister 25.2.2009 19:24

Re: Pan Paroubek

Nazývalo se to "Vokovická sorbona". Straničtí absolventi získávali titul RSDr (rerum socialium doctor). Větší pablby aby člověk pohledal, obvykle zápasili i s "trojčlenkou". Zato byli politicky "kovaní", takovýto absolvent pak mohl zastávat vedoucí fukce na "matfyzu" až po "ředitele n.p.". Na ředitelství Lesů dělal kdysi takovýto absolvent (bývalý kočí v "přibližování") podnikového ředitele (nevím, zdali tu "sorbonu" vůbec dokončil. Jeho kladem pak bylo to, že svým soukmenovcům stejného zrna, ředitelům lesních závodů, na poradě předkládal obálky se senem (nechal si ze závodů vozit vzorky) a ptal se jich: "Žral bys to? Nežral, a vidíš, a ty koně to musí žrát". A pak je "dusil". To byl jeho klad, nicméně byla to "síla" odbornosti. Co bafuňář, to "Rozhodnutím Strany Doktor". Takové jsou mé vzpomínky na tehdejší "akademiky". Nyní je to však nemlich to samé, v politice samý "lžidoktor" a diletant. Co dodat? Snad "Ševče, drž se svého kopyta", můj názor.  

Hrad 25.2.2009 18:56

Dluhy platí jenom blb...

Neblbněte. Dluhy se mají prodávat, a platit je má stát z těch těžce vydělaných prachů o které nás podnikatele okradl prostřednictví těch blbých daní.

Kecal. 25.2.2009 18:31

Re: Slušní občané dávno dobře vědí, že je toto heslo lživé. Jen socialistickým politikům to ne a ne docházet. Proto jim ještě jednou opakuji: dluhy se platit musí! Doma, ve firmě, ve státě, mezi státy. Kdo se chce tomuto pravidlu vzpírat, nakonec vše

Tichou dohodu nejde brát vážně je to normální rudej pitchus.

Jovo Miks 25.2.2009 17:20

Manko se uhrazuje jen v tovarne,politici nemaji hmotnou zodpovednost

Kazdy skladnik i (ta dama v Holkach z porcelanu) ruci za prevzate hodnoty. Prohlaseni o hmotne zodpovednosti ovsem nepodepisuji zadni voleni zastupci. Tak se nedivte,nenadavejte na Mertlika,Sobotku,Klause,Kocarnika...Tak to je a tak jsme si to svobodne zvolili. Dodu visi billboard s Paroubkem u Nacoda,sako na poutku,pan Sobotka v prijemnem pozadi, Jistoty a Prosperita.Je to v pohode, zdroje jsou. V penezenkach lidi,kteri maji mene nez 5o milionu a vice nez 50 tisic rocne.

Forsmeister 25.2.2009 17:09

Re: Zase ty dluhy

Mí známí, kteří inklinují k levicové politice a ekonomii jsou vždy "u vytržení", když jim dokazuji jednoduchou Marxovu ekonomickou klauzuli kapitálu (K = c + v +m), kterou by měli jako horliví zastánci levicové ekonomie znát. Nedovedou pochopit, že když prožerou "m", nebudou mít na rozšiřování "c" (investice), potažmo na zvýšení "v+m" (v celostátním měřítku vytvořený "národní důchod v daném účetním období"). Pokud si však půjčí finanční kapitál (parciální "c+v+m" věřitele, zvaný úvěr) a investují ho do rozšíření svého "c", tak se jim obvykle zvýší i "m", takže z něho mohou časově "umořovat úvěr" ale i zvyšovat "v". Pokud ale úvěr opět užijií pro položku "m" k "prožrání", pak je to tzv. "konzumní perpetum debile", které vede nakonec k bankrotu. Omluva za zjednodušené schéma "kapitálu" dle Marxe. Sociálisté sice ústy svého "guru" sice prohlásili, že státní dluhy se neplatí, ale je to omyl, vždy to dlouhodobě zaplatí daňový poplatník.

Zjednodušený příklad "úsporného řešení". Začnu šetřit třeba vodou a obrat klesne dodavateli. VaK měl původně K=100 ("c" je konstantních 50 a předpokládejme, že "v" zůstane také konstantních 30 při srovnatelných variabilních nákladech. Mehrwerstoier "m" je pak 20. Při mém nižším odběru vody to odnese "m" dodavatele, třeba na 10, K by pak bylo 90 . Někde diferenci 10. musí dodavatel nahnat. Zvedne tedy "v" o 10 a je to pak stále K=100, čímž našinci logicky pak zvedne jednotkovou cenu komodity o příslušnou procentní kalkulaci, aby dosáhl svých 100. Mýlím se? Na vlastní náklady (barák je družstva vlastníků bytů) jsme nechali provést zateplení. Okamžitě jsme dostali novou kalkulaci za GJ od dodavatele tepla, samozřejmě směrem "hore" na patě odběrového místa. Taková je realita. Nezaplatit, pak je zaděláno na exekuční řízení. Co dodat? Vlk se nažere (čeho?) a koza zůstane celá, jenomže ten vlk něco žrát musí. Můj názor.        

Důchodce 25.2.2009 15:57

Re: Zase ty dluhy

Zde je dobré připomenout návrh ministra financí v porlamentu na odhlasování zákona o vyrovnaném státním rozpočtu.Sklidil zavržení a posměch ve sdělovadlech.Hádejte kdo to byl?

F2 25.2.2009 15:43

Re: V roce 2008 skončil státní rozpočet nejlépe za posledních 11 let

Nebýt úroků z předchozích dluhů, skončil by rozpočet v přebytku !

Hanuman 25.2.2009 15:39

Zase ty dluhy

Další populistická akce pana Paroubka, když nejsou peníze, tak si půjčíme! Stát má hospodařit jako rodina. Půjčkami se nic nevyřeší, a mají jednu chybu, musí se splácet. Půjčím si na to, co je potřebné - byt - příp. auto, ale ne na dovolenou, nebo Vánoce, nebo dopadnu, jako Romové v Litvínově, budu mít dluhy a přijde na mne exekutor. Tak je to i ve státě, jenže nám už nikdo nebude ochoten půjčot. Za bolševika se dodávalo na dluh a dodnes nám je hodně zemí hodně dlužno. Doufám, že nedopadneme jako oni. Za doby vlády ČSSD, kde se dařilo, se peníze, které byly navíc prohospodařily, dávalo se pastelkovné, zvyšovaly se sociální dávky a dnes, kdy je krize peníze chybí. Jak se dostanou k moci diletanti, kteří ekonomice nerozumí, dopadneme jako teď Maďarsko a ostatní, kteří podlehli zadlužování.

milan007 25.2.2009 15:38

Re: Slušní občané dávno dobře vědí, že je toto heslo lživé. Jen socialistickým politikům to ne a ne docházet. Proto jim ještě jednou opakuji: dluhy se platit musí! Doma, ve firmě, ve státě, mezi státy. Kdo se chce tomuto pravidlu vzpírat, nakonec vše

Slušní občané si hlavně nevymýšlejí takové ptákoviny , které tu publikujete:-D

Luboš 25.2.2009 15:34

Pan Paroubek

asi chodil do školy s mým dávným šéfem, který o sobě tvrdil, že absolvoval specální školu, kde v prvním ročníku byla střední škola a ve druhém vysoká a jen titul RSDr musel dodělávat dalšího půl roku.:-D

Bedřich 25.2.2009 15:22

Děkuji za kvalitní příspěvel

souhalsím>->->-

portwyn 25.2.2009 15:15

Re: heslo „dluhy se platit nemusí“.

Geniální recept, jen nevím, jestli bychom dokázali stát sami jako tenkrát Britové proti Hiterovi. Oni Američané moc dobře věděli, proč jim půjčují...i když bylo jasné, že se to splatit nedá.

Karel K 25.2.2009 15:06

Paroubek vystudoval tu ekonomii asi v pomocné škole

protože jinde by ho za takové výroky vyhodili od zkoušek.:-)

Rudý element 25.2.2009 14:50

Re: Slušní občané dávno dobře vědí, že je toto heslo lživé. Jen socialistickým politikům to ne a ne docházet. Proto jim ještě jednou opakuji: dluhy se platit musí! Doma, ve firmě, ve státě, mezi státy. Kdo se chce tomuto pravidlu vzpírat, nakonec vše

Jsi zloděj a jsi na to hrdý?

portwyn 25.2.2009 14:49

Moc rychlé odeslání

Přitom i uložení kapitálu do banky (penzijního fondu, nemovitosti...) je z hlediska společenské volby investice do vývoje / spotřeba tou spotřebou, i když z hlediska jednotlivce je to investice.

portwyn 25.2.2009 14:47

Investice: hezká teorie

Peníze by se neměly primárně vydávat na běžnou spotřebu, která nepřinese žádný dlouhodobý efekt, ale na projekty, které v delším období zvýší efektivitu naší ekonomiky – vědu, výzkum, vzdělávání, rekvalifikace, snížení energetické náročnosti, moderní technologie.

Máte naprostou pravdu. Nicméně poptávka po takových investicích nesnese srovnání s poptávkou po zvýšení spotřeby. Má-li se občan rozhodnout, zda investuje do vývoje technologií nebo peníze prožere, má jasno. Voliči se rozhodují podle momentálního prospěchu, nikoli podle perspektivy pro společnost. Pravolevé schéma nehraje v tomto případě velkou roli - rozdíl je jen v tom, jestli se prachy uloží do banky nebo se prochlastají.

suark 25.2.2009 14:31

Re: pane Petrů....

a ono to jako neplatí nebo co? Co  s tímto má co dělat volič? Držte se článku. Paroubek to řekl v televizi, že se dluhy neplatí. Tak stojí si za tím nebo ne? Ať to řekne, jak se to dělá, když se dluhy neplatí. Já dluhy platím a pokud možno žádné nemám.

hudes 25.2.2009 14:28

Re: Další pseudoekonom.

járných splnil Paroubka obdivuji,slíbil zvýšení důchodu a možní,že dostanu i nějaké šrotovné,věřím 30 stříb