4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Devizové intervence a peněžní zásoba

Nedávné devizové intervence ČNB jsou stále předmětem debat, zda byly nutné, a pokud ano, tak v jakém rozsahu a s jakým načasováním. Podívejme se zde na čnBlogu na ně z trochu jiného úhlu pohledu. Konkrétně se zde zaměřím na to, jaký vliv mají intervence na peněžní zásobu (viz popis peněžních agregátů ve slovníku pojmů).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokš 20.1.2014 17:02

Tlakovani pary pro velky krach?

Nejsem financnik, ale tento clanek me vydesil. Znamena to tedy, ze CNB vytiskla velke mnozstvi penez ktere proteklo pres ucty bank (ktere maji momentalne penez prebytek, neboli neni poptavka po uverech) a skoncilo ulozene zpet u CNB? Takze az vzroste poptavka po penezich mezi lidmi a firmami, teprve pak zacne masivni odtok penez pres banky do realne ekonomiky a pak se roztoci brutalni inflace? Presne jak sem na neviditelneho psa psala pred casem tusim pani Sichtarova ve sve analyze predchozich dvou velkych krizi? A to ma byt uspesny zasah CNB?

Takze asi za takove 2 az 5 let se mame na co tesit.

P. Vaňura 20.1.2014 16:10

Primárním cílem ČNB bylo okradení lidí a to také je to

JEDINÉ, co se jí povedlo.

Problém české ekonomiky je úplně jinde a pan autor by mě mohl poradit. Představte si, že mohu zastavit barák a investovat 3 miliony korun. Může mě pan autor dát typ na nějakou investici v tomto státě, která by nebyla holé šílenství????

Zatím to je tak, že DENNĚ mažu z mailu nějakou nabídku na rychlou půjčku. Banky se snaží najít nějaké nepředvídající lidi, ze kterých by pak pomocí exekutorů tu půjčku vymohly.

Uvedu jiný příklad, půjčit někomu milion do rozjezdu firmy. Jak lichvářský úrok bych nusel požadovat, aby vyrovanal více než 50% riziko, že dotyčný zkrachuje???

V. Mlich 20.1.2014 16:03

S takovými odborníky se není co divit.

Když nějaký stát chce prodat za 100 miliónů Kč svých dluhopisů, je mu úplne jedno, jestli ty koruny dostane od nějaké banky a stáhne je tím z oběhu, anebo čerstvě "natisknuté" v ČNB. Výsledek toho natištění je tudíž furt stejný: v oběhu je víc peněz, resp. není méně o ty, které by z něj bývaly zmizely, kdyby se netisklo. Tak ať nemotá nic o tom, že množství korun v oběhu vlastně neovlivnili.

K. Luboš 20.1.2014 12:30

Chápu, že ČNB se pomocí inflace...

...snažila rozpohybovat domácí poptávku. Ale 95 % lidí nemělo žádné volné peníze před intervencí a nemají je ani po intervenci. Takže opravdu ti nic moc nerozpohybují. Prostě v české národě převažují chudí lidé. No a z těch ČNB udělala jenom o něco chudší lidi. A jak chcete z chudých lidí vybudovat bohatou společnost, to to fakt nevím.

Ale je pravda, že se může zvýšit vývoz. Ale nebude to o tolik, aby zaměstnavatel nabíral další lidi. Úplně stačí pár přesčasů. A že by zaměstnavatelé zvyšovali mzdy? Ale proč by to, proboha, dělali, když nemusí. Máme 600 tisíc nezaměstnaných, takže když se ti to nelíbí, tak...

Ale naše centrální bankéře docela chápu. Každý s platem 300.000 Kč je totiž dost vzdálen realitě!

L. David 20.1.2014 11:51

Vaše spanilomyslné kecy nám Tomšíku nejsou k ničemu ! ! !

Vaše skvělá ČNB (která už dávno není národní bankou, ale doupětem arogantních lupičů) se chlubí skokovým nárustem "zisku" na cca trojnásobek oproti jinám kvartálům, a sice "ziskem" 73 miliard Kč za 4. kvartál 2013.

Tento tak zvaný "zisk" ovšem nevytvořila jakákoliv vaše smysluplná činnost, avšak nejméně 50 miliárd z uvedené částky jste "vytvořili" okradením střádalů českých korun !

Ústava a Zákon o ČNB vám ukládá pečovat o cenovou stabilitu, zatímco vy jste se dopustili protizákonného trestného činu - umělého vyvolání inflace, a tudíž cenové nestability !

Být vámi, tak raději chodím kanálama ! Doporučte to i ostatním 6 členům Bankovní rady ČNB!

P. Krešňák 20.1.2014 11:31

Měli by se soudruzi bankovní radní ....

..... domluvit, co vlastně chtěli. Chtěli zvýšit inflaci nebo ne? Nějak tomu přestávám rozumět. Asi nemám čím. Pane Tomšíku, myslím, že zase špatně. Váš krok se prostě obhájit (snést slušné argumenty) nedá. Krešňák Petr

J. Plíva 20.1.2014 10:34

ČNB mě primárně nechtěla okrást

Líbí se mi, jak si  vážený Tomšík hraje z agregátními veličinami a jak říká, co nebylo primárním cílem.  Jak mě ale okradli? Když si nyní koupím dovolenou a nakoupím eura, jsem na tom hůř než loni. Vinou ČNB.

  Mimochodem z článků vyplývá, že ČNB primárně nechtěla zvýšit inflaci (peněžní zásobu), ale jejím primárním cílem bylo zvýšit inflaci (na inflační cíl). Tak, co vlastně chtěla?

R. Kříž 20.1.2014 7:59

samozřejmě...

Cílem měnové intervence bylo a je prostě zmenšit hodnotu peněz. Prostě za stovku v kapse toho během pár týdnů člověk může koupit tolik, co za 90 korun dříve.