4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Destruktivní kreace Evropské komise

Z patnácti let své existence strávilo euro deset let v krizi. Pouhých deset let stačilo k potvrzení, že ekonomové se ve svém realismu v ničem nemýlili, neboť euro bylo – a zůstalo – projektem politickým, hospodářsky nesmyslným a pro většinu členských států destruktivním.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 10.6.2017 11:25

Dovětek: problémy inovátorů

http://www.autoforum.cz/zajimavosti/elon-musk-narazil-se-svymi-tunely-podle-uradu-je-to-jen-absurdni-potrubni-sen/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

M. Pivoda 10.6.2017 11:22

Pro Radovana Brzáka

Brzák: "... dojde k snižování potřeby pracovní síly. Jenže na tuto situaci se nejlépe adaptuje a na ni reaguje svými vlastními podnikatelskými akcemi svobodný a odpovědný jedinec."

Souhlas. Takto to úspěšně fungovalo v minulosti a v tomto směru jsem se sám také angažoval. Učil jsem podnikání a inovace a zorganizoval čtyři celostátní fóra českých podnikatelů.

Nicméně na rozsah změn, které teď přichází (tzv. umělá inteligence ve všech svých převtěleních), podnikání jednotlivce jako lék už nebude stačit. Naše budoucnost bude podstatně jiná, než byla naše minulost.

Vhled do budoucnosti je určitě užitečný, ale nemusí být vždy pro jednotlivce osobně prospěšný. Moje první výzkumná práce o aplikaci umělé inteligence se datuje do roku 1988. Že to byla správná aktivita je dnes zcela jasné, ale kvůli ní jsem byl vyhozen z VUT Brno v roce 1991. Nestěžuji si, zvládl jsem to. Všichni ten budoucí radikální přechod ale asi nezvládnou.

K. Pavlik 10.6.2017 11:12

Re: A jak by to ty banky jako udělaly?

No pokud ma ceska ekonomika pri plne zamestnanosti deficit, budouci problemy s duchody a zamestnanosti tak asi kdekdo. Ono to pak jde rychle.

R. Brzák 10.6.2017 10:53

Re: Co je české štěstí?

Se Slováky o tom můžete diskutovat z obou pozic - mnozí již nahlížejí na euro jako na riziko. Avšak Váš poslední odstavec je skutečně zajímavý. Sice neslyším tak intenzivní klepání nezaměstnanosti na naše dveře (asi máte lepší sluch), přesto máte pravdu, že se dá očekávat, že s technologickým rozvojem dojde k snižování potřeby pracovní síly. Jenže na tuto situaci se nejlépe adaptuje a na ni reaguje svými vlastními podnikatelskými akcemi svobodný a odpovědný jedinec. Zatímco veškeré snahy takovouto situaci řešit organizačně seshora vedou ke zvyšování zaměstnanosti umělé - a k vzrůstu úřednictva. Takže fundamentální společensko ekonomická reakce bude muset být spíše relokalizace a decentralizace (jak moci, tak daňových výběrů - tedy opět moci).

P. Vaňura 10.6.2017 10:43

A jak by to ty banky jako udělaly?

Navíc ČNB může sáhnout k drastickému kroku a žádná eura nenakupovat.

A KDO koupí eura za 30, když v Česku obchod s eury vůbec nemusí jít přes banky????

M. Pivoda 10.6.2017 10:06

Co je české štěstí?

Lipovská: "Česká republika měla štěstí, že po celé krizové budovatelské období stála mimo eurozónu. ..."

Toto je vcelku nepřekvapivý názor z Institutu Václava Klause. Každá liška přirozeně chválí svůj ocas.

Abychom ale získali širší přehled, zeptejte se, prosím, naříklad bratrů Slováků, kteří měli stejnou výchozí pozici a právě opačnou zkušenost v "celém krizovém budovatelském období", zda lze považovat český pobyt mimo eurozónu za české štěstí. Možná, že z dlouhodobého pohledu bylo tak Česko vlastně jen připraveno o důležitý proces učení se změnám.

S jistotou lze říci, že problémy s Eurem jsou jen prkotinou oproti problémům s výhledovou nezaměstnaností a trvalou nezaměstnatelností - která již klepe na vaše dveře. Tato (primárně technologická) inovace způsobí potřebu mnohem fundamentálnější společensko-ekonomické reakce. Teprve na tomto případu se ukáže schopnost efektivně provádět tvůrčí destrukci. (Schumpeter, autor termínu tvůrčí destrukce, by asi zbledl, kdyby mohl nahlédnout do rozsahu nevyhnutelných nadcházejících změn.)

J. Pražák 10.6.2017 8:08

Už jde "tlusté do tenkého"

ECB má v aktivech většinou "junk", bezcenné "dluhopisy" předlužených států, ECB tiskne € , úrokovou sazbu určila na 0,... a stále to nefunguje.

Pouze Německo a Benelux jsou životně závislé na trvání €, protože mu předlužené státy dluží cca 1200 miliard €. Bližší , zejména na posledním grafu zde:

https://www.querschuesse.de/target2-salden/

K. Pavlik 10.6.2017 3:44

Re: Nemecko a Euro

Zapomnel jste dodat ze Nemci ty exportujici firmy vlastni takze zisky zustavaji v Nemecku. V Cesku je to trosku jine takze se do vysvetlovani asi nikdo moc hnat nebude.

Z. Rychlý 10.6.2017 3:07

Re: Nemecko a Euro

Německo je především a hlavně země exportující. Exportující za podhodnocenou měnu, a proto ten enormní exportní úspěch. Mít marku, museli by vůči ostatním měnám několikrát revalvovat a tím zdražit své výrobky ve světě.

Němci se budou eura držet jako lejno košile. I tak, kdyby to bylo dovoleno, koupili by si Řecko nastojato.

I. Koreň 10.6.2017 2:16

Re: Nemecko a Euro

Mohl byste prosím upřesnit, jakým způsobem Německo vydělává na kurzu eura, když je z pohledu jeho ekonomiky podhodnocený? Chápu, že na něm vydělávají exportující firmy, ale Německo jsou především občané spotřebitelé.

Stejně na podhodnoceném kurzu koruny v ČR vydělávají exportující firmy na úkor všech ostatních. Když je nízká nezaměstnanost, není pro stát výhodné podhodnocovat měnu.. Nebo jsem něco přehlédl?

J. Sinnreich 10.6.2017 0:41

Nemecko a Euro

Nemecko dnes vydelava na kurzu Eura tolik, ze bude ochotno platit i do baliku spolecnych evropskych dluhopisu (i kdyz je to povazovano v Nemecku jako protiustavni). Bohuzel se s tim svezou i zeme, ktere na Euru viditelne prodelavaji, a v pripade jeho vynuceneho prijeti (podobne jako kvoty) i Ceska Republika.

K. Pavlik 10.6.2017 0:17

Cesko neni nezavisle

Cesko musi delat to co cizi banky v Cesku a montovny zadaji.

Pokud se banky se sidly v Frankfurktu, Vidni a Parizi dohodnou tak bude Euro treba za 3o korun a CNB muze maximalne jenom zurit.

Tedy vyvesena cedule koupim za 25 a prodam za 30 to bude jasne vysvetlovat.