30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Destruktivní kreace Evropské komise

Z patnácti let své existence strávilo euro deset let v krizi. Pouhých deset let stačilo k potvrzení, že ekonomové se ve svém realismu v ničem nemýlili, neboť euro bylo – a zůstalo – projektem politickým, hospodářsky nesmyslným a pro většinu členských států destruktivním.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 11.6.2017 23:10

Pro Jana Schwarze

Jak to bude přesně v budoucnosti, to dnes neví nikdo. Lidé ale už nebudou potřeba na práci. Používat lidi (bez mozkových implantátů) na práci se prostě už nevyplatí - řekněme již za cca 30 let.

V jednom se ale určitě mýlíte, když se domníváte, že lidé dnes pracují jen pro peníze.

J. Schwarz 11.6.2017 22:50

Re: Co je české štěstí?

Kolikpak Slováků pracuje v ČR / i když nemá EURo / a naopak kolik Čechů studuje nebo si vydělává na Slovensku? Pokud jim s EURem ekonomika tak šlape, měli by se Češi cpát za výdělky na Slovensko nebo ne? Jestli Slovensko předvádí export nezaměstnanosti jako růst produktivity práce je jejich PR, ale netřeba jin na to skákat!

M. Pivoda 11.6.2017 23:04

Zdraví ekonomiky nespočívá na přijetí či nepřijetí Eura

V podstatě svým diskuzním příspěvkem mne nijak nezneklidňujete. Naopak: poučujete tím Institut Václava Klause, že šíří jen poplašné zprávy v tom smyslu, že by snad Euro samotné rozhodovalo o výkonnosti ekonomiky.

Ekonom Kohout se měl teď nedávno dokonce vyjádřit tak, že pokud Česko přijme Euro, pak zůstane navždy jen montovnou.

J. Pražák 10.6.2017 8:08

Už jde "tlusté do tenkého"

ECB má v aktivech většinou "junk", bezcenné "dluhopisy" předlužených států, ECB tiskne € , úrokovou sazbu určila na 0,... a stále to nefunguje.

Pouze Německo a Benelux jsou životně závislé na trvání €, protože mu předlužené státy dluží cca 1200 miliard €. Bližší , zejména na posledním grafu zde:

https://www.querschuesse.de/target2-salden/

J. Kanioková 10.6.2017 17:48

:))))))))))

J. Sinnreich 10.6.2017 0:41

Nemecko a Euro

Nemecko dnes vydelava na kurzu Eura tolik, ze bude ochotno platit i do baliku spolecnych evropskych dluhopisu (i kdyz je to povazovano v Nemecku jako protiustavni). Bohuzel se s tim svezou i zeme, ktere na Euru viditelne prodelavaji, a v pripade jeho vynuceneho prijeti (podobne jako kvoty) i Ceska Republika.

I. Koreň 10.6.2017 2:16

Re: Nemecko a Euro

Mohl byste prosím upřesnit, jakým způsobem Německo vydělává na kurzu eura, když je z pohledu jeho ekonomiky podhodnocený? Chápu, že na něm vydělávají exportující firmy, ale Německo jsou především občané spotřebitelé.

Stejně na podhodnoceném kurzu koruny v ČR vydělávají exportující firmy na úkor všech ostatních. Když je nízká nezaměstnanost, není pro stát výhodné podhodnocovat měnu.. Nebo jsem něco přehlédl?

Z. Rychlý 10.6.2017 3:07

Re: Nemecko a Euro

Německo je především a hlavně země exportující. Exportující za podhodnocenou měnu, a proto ten enormní exportní úspěch. Mít marku, museli by vůči ostatním měnám několikrát revalvovat a tím zdražit své výrobky ve světě.

Němci se budou eura držet jako lejno košile. I tak, kdyby to bylo dovoleno, koupili by si Řecko nastojato.

K. Pavlik 10.6.2017 3:44

Re: Nemecko a Euro

Zapomnel jste dodat ze Nemci ty exportujici firmy vlastni takze zisky zustavaji v Nemecku. V Cesku je to trosku jine takze se do vysvetlovani asi nikdo moc hnat nebude.

K. Pavlik 10.6.2017 0:17

Cesko neni nezavisle

Cesko musi delat to co cizi banky v Cesku a montovny zadaji.

Pokud se banky se sidly v Frankfurktu, Vidni a Parizi dohodnou tak bude Euro treba za 3o korun a CNB muze maximalne jenom zurit.

Tedy vyvesena cedule koupim za 25 a prodam za 30 to bude jasne vysvetlovat.

P. Vaňura 10.6.2017 10:43

A jak by to ty banky jako udělaly?

Navíc ČNB může sáhnout k drastickému kroku a žádná eura nenakupovat.

A KDO koupí eura za 30, když v Česku obchod s eury vůbec nemusí jít přes banky????

K. Pavlik 10.6.2017 11:12

Re: A jak by to ty banky jako udělaly?

No pokud ma ceska ekonomika pri plne zamestnanosti deficit, budouci problemy s duchody a zamestnanosti tak asi kdekdo. Ono to pak jde rychle.