1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chodur 24.2.2011 23:04

Mala korekce...

Bush Senior a Junior by se dali charakterizovat co se jejich politiky tykalo nekde nalevo od stredu. Tudiz neni prekvapujici, ze ekonomicti poradci Bushe presentuji levicove nazory na ekonomiku. Dusledky jeho (a levicove daleko extremnejsiho Obamy) jsou na Americke ekonomice zcela jasne videt. Nekteri lide se dali zmast hulvatstkym pokrikem ultra levice o pravicovem Bushovi. To ze byl Bush napravo od nich ho nedela nezbytne pravicovym. Tolik ke korekci.

Politicka scena USA se da prirovnat k letadlu s mohutnym levym kridlem a politicky zdecimovanym slabym kridlem pravym, kde je vetsina apolitickych obcanu, kteri pokud voli tak maji na vyber vetsinou nekoho z opacneho kridla vice nebo mene extremniho. Takove letadlo je nestabilni a ma prirozenou snahu jit do vyvrtky a cim levice vice taha, aby letadlo udrzela nahore, tim je vyvrtka strmejsi. Zakony fyziky jsou neuprosne, stejne tak prirozene zakony jine. Levice si muze davat metaly za snahu, za vysledky je nikdy ve svobodnem systemu dostat nemuze, tam je to spise na kriminal. Cesky politicky model je podobny americkemu s tim rozdilem, ze Cesi maji daleko mensi zkusenost se svobodou a instinktivne tihnou k nejake vazalske politicke forme, na kterou potom svorne u piva ci vody nadavaji. Osobni zodpovednost za jejich preziti je pro ceskeho obcana model historicky obecne neznamy a nebo jim nahani strach, spise se spoplehaji na feudala nebo stat v jako-feudalni socialisticke roli. Vyjimky bohuzel vetsinou nerozhoduji a kdyz se o to pokusi, tak jsou volicem odstaveny na vedlejsi kolej... (zjednodusene ale ve sve podstate presne).

K. Janyška 24.2.2011 18:11

Nesaháte vzděláním, přehledem a schopnostmi Václavu Klausovi ani po první pásek je zpocených tenisových ponožek ! A mně tak ke druhému ... ! Dzp.

K. Janyška 24.2.2011 18:12

Re: Nesaháte vzděláním, přehledem a schopnostmi Václavu Klausovi ani po první pásek je zpocených tenisových ponožek ! A mně tak ke druhému ... ! Dzp.

Nevíte-li co jsou to spontánní řády a spontánní síly, nepouštějte se do diskuze se znalci ! Jen se ptejte .... Dzp.

J. Schwarz 24.2.2011 14:51

Marx měl se svým

vývojem po spirále zřejmě pravdu. Země bohatne a jak se všem hmotně daří líp začne je pálit dobré bydlo, srovnávat se se sousedy, požadovat víc a víc pohodlí, volna, práv... až se všechno sesype, začne válka, ustaví se diktatura, většina drží hubu a krok a je ráda že přežila... po letech diktatura padne nebo po válce nastane mír, všechno je rozmlácené, spousta mrzáků, není co jíst ale lidi jsou vděční i za čaj a brambory, radují se když se setkali se ztracenými rodinnými příslušníky a přáteli, nadšeně se vrhají do práce a budují si nové domovy, existence... pomalu se vzmáhají, ale už jejich děti či vnuci vyrostlí v blahobytu si ničeho neváží, pohodlný život je pro ně samozřejmostí, svoje předky odsuzují co násilí páchající barbary... je to snadné, protože milionářský synek se prát o chleba věru nemusí...A Evropa má k průšvihu z 90% pěkně našlápnuto. Kolik je tu všemilujících idiotů jako vystřižených z filmu Den nezávislosti... ti taky s vytřeštěnýma očima vítali přilétající vesmírné lodě...než je spláchl jakýsi plamen...Ti naši zase vítají arabské "revoluce"...a chtějí "pomáhat potřebným"...

J. Jílek 24.2.2011 15:12

Re: Marx měl se svým

můžete uvést příklad, kdy blahobyt vyvolal válku? Zatím vždy války vznikaly z opaku....

B. Jelínek 24.2.2011 17:51

Re: Marx měl se svým

Asi to bylo myšleno tak, že "Západní země" dosáhli jistého blahobytu a z nudy se začnou vymýšlet jak to "vylepšit" a tvořit "ráj" na Zemi (EU).

K. Kužel 24.2.2011 21:43

Re: Marx měl se svým

Zajímavé. Marx zřejmě myslel spirálu válcovou, která má vertikální osu, míří někam nahoru. Co bylo podle Marxe na té svislé ose? K čemu podle Marxe vývoj směřuje?

J. Kanioková 24.2.2011 12:51

No, opět Klausofobie v přímém přenosu,

to jsem předpokládala už v noci, když jsem to četla. Plno chytráků, kteří kritizují ex post, to je tak snadné a pohodlné.. Proč nešli do politiky, neprosadili se? Za tehdejší právní prostředí můžeme děkovat Jičínskému, Rychetskému apod. A za ekonomické procesy nezodpovídal pouze Klaus, bylo jich na to víc u pramene. A "zpackaná privatizace" - kdo měl nejlepší informace a i takové soukr. zajištění, že si troufl na úvěry? Dřívější managementy, nomenklatura, činovníci KSČ. Sami neprivatizovali, ale jejich příbuzní, kamarádi, a zase jejich příbuzní. Netvrdím, že všichni..

J. Václavíková 24.2.2011 13:03

Re: No, opět Klausofobie v přímém přenosu,

Omyl. Klausofilie versus zdravý skepticismus.

J. Schwarz 24.2.2011 14:54

Re: No, opět Klausofobie v přímém přenosu,

Samozřejmě - nejsme jako oni, to je příčinou problémů... a levičáci si svůj "spravedlivý podíl" mohli zprivatizopvat pro sebe, namísto sociálního státu žádat oddělení od pravičáků a zřídit si soukromé sociálno. Nikdo by jim nic nevytuneloval, neukradl - naopak, díky moudrosti a schopnostem jejich vůdců by se jim i krize vyhnula, oni by již od 40 byli v důchodu a křižovali na jachtách jižní moře...

J. Jílek 24.2.2011 12:19

Žasnu nad tím, že je podle nich „underinvestment“ důsledkem nedostatečné vědy, výzkumu a technologických inovací. To mi silně připomíná 70. a 80. léta, kdy bylo u nás za hlavní vadu považováno, že dostatečně rychle neprobíhá „vědecko-technická revolu

k panu Klausovi ještě nedolehlo, že zemí, které podobné podinvestování nehrozí, je Izrael, který se dal právě na cestu podpory inovací, že tyto investice neklesly dokonce ani v nejhoších letech recese, ani v nejhorších dobách válek.

M. Pivoda 24.2.2011 12:59

Role vědecko-technické revoluce v současném světě

1. Klaus skutečně nerozumí technologii a současnému exponenciálnímu růstu. Vynálezy a inovace se nešíří lineárně. A za socialismu (kromě mizerného socialistického řízení) byly křivky VTR teprve v počáteční fázi. Teprve teď se projevuje ten strmý růst technologie. Z důvodu neporozumění také naši poslanci odhlasovali v roce 2005 onen skandální zákon o fotovoltaice. A bude hůř pro neználky.

2. Izrael nejen pochopil význam technologií a inovací, ale byl k tomu i dotlačen okolnostmi. Malé zemi obklopené tolika nepřáteli (při klesající podpoře z USA) nezbývá nic jiného než plně vsadit na svoji technologickou nařeazenost.

J. Schwarz 24.2.2011 15:02

Re: Role vědecko-technické revoluce v současném světě

Ovšem na technologický rozvoj nemají všichni stejný názor - proč potom žádat, aby tento rozvoj financoval stát. Dejte se dokupy,  všichni co Klausův názor kritizujete, zainvestujte a o plody "vývoje" se potom podělte. Nemám nic proti.  Spíš bych rád, aby mi někdo vysvětlil následující jev - socializující autoři, ať jsou odkudkoliv, trvají na účelnosti a nutnosti státního financování třeba toho výzkumu. Ale taková ČR je velikostí pod úrovní leckteré nadnárodní společnosti. A co takové Slovensko, Slovinsko či Litva... Kolikrát by se vešly do ekonomiky USA nebo Indie... pokud argument o potřebnosti státního financování výzkumu platí pro ČR, pak neplatí pro Indii, neboť tam stačí když zainvestují celky s ekonomickým výkonem ČR... nemusí jít o celoindický program. A jestli je "celoindický" rozsah nutností, může se ČR na celý výzkum rovnou vykašlat, protože na to nikdy nebude mít...

J. Jílek 24.2.2011 15:14

Re: Role vědecko-technické revoluce v současném světě

co kdybyste nám předvedl ukázku úspěšného státu, který neinvestuje do vědy a výzkumu a vysvětlil, jak to, že jdou tak nahoru státy, které do něj investují....

B. Jelínek 24.2.2011 18:03

Re: Role vědecko-technické revoluce v současném světě

Otázka je, zda se to jen Vám "nezdá" a jsou tu i jiné souvislosti, kdy to tak může zdánlivě vypadat, že bez státu to nejde. Třeba bývalé soc. státy přeci taky rvaly peníze do výzkumu ale bohužel stále byli takříkajíc sto let za opicema.

Celou dobu počátků veděcko - technické revoluce a to je de facto celé 19.století žádný stát ani vláda  (ani v USA) nefinancoval, a pokud někdo něco platil bylo to jistě mizivé procento. Většinou si to finacovali sami vynálezci nebo museli přesvědčit bohatého mecenáše. 

Nevím, proč jsou všicchni přesvědčeni, že politici jsou v tomto ohledu chytřejší , než všichni ostatní a vědí do čeho mají peníze nás všech investovat? Vy to víte, co je správné a co jsou většinou slepé uličky? Já tedy ne .....

M. Pivoda 24.2.2011 20:34

Budoucnost bude jiná než minulost

1. Studium historie je sice užitečné, ale naše budoucnost bude podstatně jiná než byla minulost. Už kvůli pěti technickým směrům, které se dnes vyvíjejí exponenciální řadou. To nikdy dříve v historii nebylo.

2. Kdyby americká armáda (tedy americký stát) neinvestovala do sítě ARPANET, tak byste dnes neměli tady internet, a nemohli byste tak úspěšně tlachat.

3. Česká republika je dost specifická země jak na korupci, tak na podřezávání svých vlastních schopných lidí (viz například můj vstup ohledně doc. Poláka pod dnešním článkem Ondřeje Neffa: Čekání na inteligenci). V takové zemi se pak opravdu obtížně financuje výzkum a vývoj ze státních prostředků.

J. Jílek 24.2.2011 12:14

soudruzi Glenn Hubbard a Peter Navarro

nikdy nepochopí správnost argumentů teoretika liberálního a praktika socialistického trhu Klause! :-)))))

B. Rybák 24.2.2011 12:56

Re: soudruzi Glenn Hubbard a Peter Navarro

Liberální (např. rakouská a chicagská) ekonomická škola, jejímž je pan profesor V. Klaus příznivcem přinesla víc úspěchů (včetně Nobelových cen) než je urážek jimiž je V. Klaus častován. Je to přinejmenším legitimní pohled na "věc". Tato škola měla rozhodující význam pro tvorbu demokratického kapitalism. Žádný důkaz o zásadním selhání volného trhu podán nebyl a sotva kdy bude podán, protože např. emisemi nadbytečných peněz, nadbytečnými sociálními programy, dotacemi...,byl volný trh (zboží, myšlenek i pracovní síly) zcela zdeformován.

J. Jílek 24.2.2011 13:44

Re: soudruzi Glenn Hubbard a Peter Navarro

co je mi platný Klaus teoretik, když je tak mizerný praktik? :-))))

J. Jílek 24.2.2011 13:47

Re: soudruzi Glenn Hubbard a Peter Navarro

http://www.libinst.cz/clanky.php?id=104

Rok 1996 byl volebním rokem do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Touha po znovuzvolení vedla Klausovu vládu k povolení opratí fiskální disciplíny a zmírnění tempa hospodářské transformace. Od počátku roku 1996 byly významně valorizovány starobní důchody a zvýšily se další rozpočtové výdaje tak, že na konci srpna bylo jasné, že rozpočet skončí schodkem, proto vláda snížila rozpočtové příjmy i výdaje.

Zpomalení transformace vedlo ke vzniku skrytých deficitů veřejných rozpočtů, které v roce 1998 dosáhly výše 270 mld. korun. Hlavní příčiny tohoto stavu jsou: 1. Odložená privatizace bank 2. Špatná komunikace mezi ČNB a vládou 3.Nedokončená privatizace nebankovního sektoru 4.ezahájená cenová liberalizace 5.Selhání státu

B. Jelínek 24.2.2011 18:10

Re: soudruzi Glenn Hubbard a Peter Navarro

Dávno předtím mohl být na základě návrhů ODS (pokud si dobře pamatuji) schválen zákon o vyrovnaném státním rozpočtu.

Jinak v roce 1997 byly povodně a ODS nevládla sama, poté už měla ODS jen výraznou menšinu (těžko mohli něco výrazně ovlivnit. Takže se trochu kroťte......

Nějaký pánové od oranžových taky říklai něco o tom, že stát "žádné dluhy splácet nemusí" anebo perlička o tom jak "zdroje jsou" atd. 

B. Jelínek 24.2.2011 18:04

Re: soudruzi Glenn Hubbard a Peter Navarro

Vy určitě ne.........

P. Hofman 24.2.2011 11:42

Hovořili o tom s okresním hejtmanem

Důležitý pro mně je, že o tom hovořili už v 60-tých letech s okresním hejtmanem. Jsem v klidu.

P. Fiala 24.2.2011 11:04

Důležité jsou však výsledky

Pohleďme na výsledky ekonomik USA a EU (práce všech těch různorodých individuí = občanů v nich žijících) a porovnejme s ostatními: Zdroje OECD, CIA The WorldFactBook.

Asi vás udiví , že EU má již několik roků vyšší GDP jako USA (pochopíte, proč je zde měna Euro). Ale asi vás udiví i nízkost GDP Ruska. Když se, ale zamyslíte nad ztrátou jejich satelitů v Evropě (obilnice Evropy) či Asii (černé zlato a plyn, či uran) nebudete se divit, ani tomu kdo vlastní firmu Jukos. Rusko je dnes mocností jen vojenskou. Čína má "dohánějící" trend EU, či USA. Má vysoké roční přírustky, ovšem to vyžaduje spoustu energie (uhlí, ropy, plynu, uranu) až dosáhne určité výše, růst nebude tak vysoký. Zásoby uvedených komodit nejsou nevyčerpatelné a budou stále dražší (to již je stav Japonska a jeho růstu). Pokud si spojíte sílu GDP USA a GDP EU do TransAtlantik aliance, jsme určujícími ekonomikami minimálně na několik desítek let pokud budeme mít dostatek energie v různých formách. Tedy dostakek zdrojů a technologií pro přeměny (uhlí, ropa, uran, sluneční záření).

K. Janyška 24.2.2011 10:16

Nevíte-li co jsou to spontánní řády a spontánní síly, nepouštějte se do diskuze se znalci ! Jen se ptejte ... Dzp.

R. Houška 24.2.2011 11:05

Re: Nevíte-li co jsou to spontánní řády a spontánní síly, nepouštějte se do diskuze se znalci ! Jen se ptejte ... Dzp.

Neměl byste na ty prášky pořád zapomínat, pak to takhle dopadá. Na druhou stranu Vás omlouvá, že si to neuvědomujete.

Hezký den

J. Pudil 24.2.2011 8:31

Pane Klaus, chci abyste věděl,že

Je mi velice líto, ale pro mne jste nikdy ebyl a nikdy nebudete hodnověrný. Ať již jako člověk, ekonom, politik, profesor, autor nebo prezident. Dovolím si Vám připomenout, že :....."Politici by se měli, stejně jako plenky, pravidelně obměňovat a to ze stejných důvodů...."!

K. Janyška 24.2.2011 8:48

Re: Pane Klaus, chci abyste věděl,že

Pudile, máte s těmi plenkami, zdá se, nějakou zkušenost, viďte ?! Dzp.

R. Langer 24.2.2011 9:05

Re: Pane Klaus, chci abyste věděl,že

A kdopak je pro tebe hodnověrný, Pudile, kdopak? Schválně, kdo?