5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JardaB 29.12.2009 18:25

Předpokládám,

že máme s Ruskem smlouvu o dodávce plynu.Nedomnívám se,že v smlouvě klausule,že dodávka plynu k nám je vázaná na platbě Ukrajiny .Normální je,že porušení smlouvy má za následek penalizaci. A teď "babo" raď,jak budeme řešit případnou situaci a jak se řešilo loňské přerušení dodávky? 

derik 29.12.2009 19:33

Re: Předpokládám,

proc by Cesko melo mit nejakou smlouvu s Ruskem? Zadne plynovody nevlastni a ani nedodava plyn podnikum nebo domacnostem. To ma na starosti nemecky RWE.

JardaB 29.12.2009 20:21

Re: Předpokládám,

Není už tak pane chytrý podstatné s kým má smlouvu.S někým ji jistě má.Když né s Ruskem tak s RWE.Jaký je v tom rozdíl?

Marian 29.12.2009 16:18

p.Nejedlý

Pane Nejedlý,když jste psal článek,tak již bylo jasné,že krize nebude že se obě strany domluvily. I to jsou věci,které nás přivádí do společeství rozvojových zemí,strašit lidi a vytvářet chaoz, který velmi vyhovuje  naši levici.

Petr Nejedlý 29.12.2009 16:51

Re: p.Nejedlý

Dtto viz níže odpověď p. Hrbkovi.

Antonín Hrbek 29.12.2009 16:04

Vážený pane Nejedlý

Nelenil jsem a podíval jsem se na originální zprávy agentury RIA.

Jde o platbu za prosincový odběr plynu. Psát o tom 25.12. je poněkud předčasné. Termín platby byl z důvodu novoročních svátků přesunut z 7.1. na 11.1, tedy o čtyři dny. 26.12. se prezident Juščenko zaručil, že prosincový termín bude zaplacen ve stanovené lhůtě. Takže žádný důvod k Vaši panice.

Co je otevřenou otázkou je snížení objemu smluvních dodávek plynu na I. čtvrtletí. Ale to bude řešit nová politická representace.

Petr Nejedlý 29.12.2009 16:50

Re: Vážený pane Nejedlý

Už v názvu článku je přece otazník, takže polemizuji, jestli krize bude/nebude. Nejsme nijak v rozporu. Důvod, proč to Gazprom ventiloval již koncem prosince jsem přece jasně uvedl již v článku. Je to apel určený mezinárodním finančním institucím, aby si připravili peněženku. Jenom bych vyjádřil pochybnosti ohledně záruk prezidenta Juščenka. Není to vůbec v jeho moci. Ukrajina (údajně) čerpala i z rezerv centrální banky => zaplatí, pouze pokud dostane peníze zvenku. Mimochodem, to, že MMF neposkytl UK půjčku v tomto velmi citlivém předvolebním období je příznakem toho, že Juščenko je z hlediska "západu" politicky odepsán a do budoucna se sním již nepočítá.

mik 29.12.2009 15:43

Kam Rusko šlápne tráva 100 let neroste

Ten ruský Hitler Putin ještě napáchá spoustu zla po celém světě, nedivil bych se kdyby spustil daleko větší ozbrojený konflikt než je ten v Gruzii nebo Čečensku.

Rusko je potřeba co nejvíc přidusit, aby nemělo ekonomicky na to terorizovat své okolí, chudáci jeho obyvatelé, ale Putina si zvolili sami takže maj co chtěli.

Minutus 29.12.2009 13:48

Autor se přejedl fazolí

Jinou plynovou krizi tu nevidím.

Petr Nejedlý 29.12.2009 17:11

Re: Autor se přejedl fazolí

Doporučuji číst nejdříve článek (pokud možno celý) a poté psát komentář. Autor nikdy nenapsal, že je právě nějaká krize. Autor napsal, co se nyní (resp. k 27.12) děje, co je toho příčinou a na čem bude záležet budoucí vývoj. Autor v podstatě napsal, že další vývoj bude záležet na tom, zda a kdy dostane Gazprom zaplaceno a kdo vyhraje v UK prezidentské volby.

Ludva 29.12.2009 13:40

Problém může být jinde

Nějak zaniká spuštění plynovodu z Turkmenistánu do Číny, takže pro projekt Nabuko už nebude zřejmě kde brát a otevření ruského ropného terminálu, rovněž pro export do Asie. Už asi nepůjde o to prodat, ale kdo více zaplatí.  A země nepřátelské vůči Rusku, jako třeba ČR, se zastaralými ropovody, jen těžko mohou očekávat jejich obnovu.

mik 29.12.2009 15:39

Re: Problém může být jinde

Co to meleš? Česko není nepřátelské Rusku, Česko Rusko nikdy neokupovalo. Naopak Rusko je nepřátelské Česku, ale nejen Česku, všem svým sousedům. Rusko je ten nejhorší soused na světě a je potřeba pomoct každému sousedu Ruska, aby se Putinovu extrémně agresivnímu fašistickému Rusku ubránil.

Ludva 29.12.2009 16:33

Re: Problém může být jinde

Po takových řečech, být Putinem, tak ty kohouty uzavřu ihned. Ale diverzifikace ruského ropného exportu je téměř hotová věc. A že pak si budou moci vybrat kupce je nabíledni. Chápe to i pan prezident a žehlí ty silácké řeči českých rádoby jestřábů.

Informace 29.12.2009 10:48

Ruské noviny

už včera psaly, že se Rusko a Ukrajina dohodly na podmínkách a že smlouvu podepíšou do dvou dnů.

http://www.lenta.ru/news/2009/12/28/transit/

Petr Nejedlý 29.12.2009 11:56

Re: Ruské noviny

Pouze technická poznámečka. Článek byl uveřejněn na blogu 27.12 v poledne a byl zaměřen především na otázky plynu, nikoliv ropy. Samozřejmě, problematika ropy a plynu jsou si v mnohém velmi podobné.

Informace 29.12.2009 12:52

Re: Ruské noviny

Máte pravdu, jedná se o ropu, promiňte tedy.

Informace 29.12.2009 13:05

Re: Ruské noviny

GAS: GAZPROM, NON CI SARA' UN'ALTRA CRISI CON UCRAINA www.larepubblica.it 

Podle vedoucího Gazpromu Alexeje Millera prý se nebude opakovat krize v dodávce plynu jako na počátku letošního roku. Doufá, že Ukrajina všechno zaplatí a že dodávky budou pokračovat hladce dál. Italské noviny píšou o kroku zpátky ze strany Ruska, alespoň pokud jde o zmírnění tonu.  

huhu 29.12.2009 12:40

Re: Ruské noviny

jen aby to nebylo jako minule. Ukrajina opakovaně podepisovala jen svoje podmínky. Tomu řikali po ukrajinsky dohoda

berkowitz 29.12.2009 9:27

O čem se mlží a naše media mlčí

Loni by problém s plynem asi takový : UA dostávala plyn, za preferenční cenu 185 USD/ jednotka.Státní podnik na UA - Naftogaz odebral od Ruska 2x více, než byla vnitřní spotřeba UA. Polovinu přenechal soukr. firmě Rusukrenergo sro, se sídlem ve Švýcarsku, která tu druhou polovinu prodávala do EU, za 350USD. Rusukrenergo vlastní plynová princezna a plynoví baroni z UA. No neberte takový kšeft. Nový šéf Gazpromu Miller se toho domákl a aby zamezil unikání zisku, na úkor Gazpromu, tak prosadil, že UA již nebude dostávat preferenční cenu, ale cenu tržní. UA zastavila dodávky a sváděla to na Rusko. Proto se staví Nord a South stream, aby se obešla nestabilní a banditská UA. Naše media o tom všem neinformují, jelikož Juščenko je kamarád zs USA. Jestli někdo vykládá, že Rusko zastavuje dodávky, tak je zaslepenec, každý ekonom ví, že Rusko má eminentní zájem prodávat uhlovodíky, vzhledem k jejich struktuře hospodářství. Pozn.: Rusku vládne Gazprom, Kreml je pouze jeho tiskový mluvčí!

Vodička- sapér. 29.12.2009 11:05

Re: O čem se mlží a naše media mlčí

Dokument BBC, snem Berezovských a spol., bylo a je, pokud možno co nejvíc rozeštvat mezi sebou Ukrajinu a Rusko. Nešetřili , nakoupili na Ukrajině i ve světě média,, Juščenkovi hodně oranžové barvy,Timošenková chvíli natírala taky, ze začátku  se to lidem moc líbilo, ale rychle vše odprýskalo, dnes je Ukrajina úplně švorc a Juščenko , vábnička a  demagogická slibotechna, nyní pro ně,  2% šašek.  Poznali, že tudy cesta nevede. Pan Nejedlý má v závěru článku  pravdu, sami lidi na Ukrajině, určitě  ne my, diskutéři na Nev. psu,  ve volbách ukáží,  co si přejí, buď dobré,slušné  ve  vztahy se  sousedem, nebo různými "lidumily"  vyprovokovávané vážné spory, které pak dělají  , k jejich radosti, velké starosti se zajištěním "tepla ", celé Evropě.  MMF se bojí návratnosti jim  nepůjčí, EU nedá, sama nemá, je to na nich, logicky Rusko se nemůže vlídně chovat k sousedovi , který ho bude stále okopávat, tak to mezi zeměmi a státy, chodí od pradávna. 

vita 29.12.2009 11:16

Re: O čem se mlží a naše media mlčí

Princip barevných revolucí - "Nikdo vám nedá, co já vám naslibuji".

Na majdanech se to dobře poslouchá - a po mejdanu přichází tvrdá kocovina. Už na to přišli nejen Ukrajinci, ale i Gruzíni.

Bidlo 29.12.2009 11:22

Re: O čem se mlží a naše media mlčí

Přišel na to především rusácký šmejd, odkázaný na rabování přírodního bohatství.

Standa 29.12.2009 9:08

Smlouva

je smlouva a to dokonce i u nás platí, že to co je ve smlouvě musí být dodrženo. Pokud Ukrajina je pro nás tak velký kamarád, tak ať pustí plyn a ropu bez bez tranzitních poplatků a uvidiíme, zda Rusko dodává vše správně jak má být. Podle článku to vypadá tak, že cena není důležitá, ale že chybí vůle k dodávkám ze strany Ruska.

vita 29.12.2009 9:37

Gazpom se zachoval velmi vstřícně,

když Ukrajině odpustil penále za neodebraný plyn. Obávám se, že vůči RWE tak vstřícný nebude - a my to zaplatíme.

Problém není v tranzitních poplatcích, ale v tom, že Naftohaz prostě nemá - na základě politického rozhodnutí o dotovaných cenách pro domácí odběratele - z čeho platit. Stát nařídil dotované ceny - ale nedotuje je. Taky nemá z čeho.

Tomu, že Rusko nemá vůli dodávat, může po těch letech ukrajinských obstrukcí věřit už jenom zaslepenec a nebo ten, kdo sám zaslepuje - třeba Jefim Fištějn. Rusko má takovou chuť dodávat, že prosazuje stavbu drahého podmořského Nord Streamu i South Streamu, jen aby se vyhnulo ukrajinskému špuntu a sebralo Ukrajině vydírací potenciál.

Bidlo 29.12.2009 11:16

Re: Gazpom se zachoval velmi vstřícně,

Jenže soudní lidé ví, že plyn dodávaný přes Ukrajinu není ruský, pochází především z Turkmenistánu a okolí. Rusko je zde pouze transitní zemí. Rusácký šmejd má ropu a plyn jako prostředek zahraniční politiky, není se co divit, ruská armáda je pro smích a nic jiného než rabovat přírodní bohatství  živočichové obývající prostor mezi Uralem a Ukrajinou neumí. Pravda, i unás se ještě najde dost pitomců, jako je např. V.Novák, dnes pod nickname vita, kterým to nedochází, u nich se však nejedná o zaslepenost ale o prostou lidskou hloupost, kombinovanou s nevzdělaností.

BTW Ostatně soudím, že ukrajinsko-čínská hranice bude poklidná.

vita 29.12.2009 11:47

Re: Gazpom se zachoval velmi vstřícně,

Poslouchej, Bidlo - to sis musel z lidovkářského hnoje vlézt ausgerechnet na Psa?

Tady bývá zvykem argumentovat - ale klidně se odrovnej i tady. I na těch lidovkách jsi byl směšný prskavec - aže tamní diskuze nebyly nic moc.

Ale s pablbem se nepochybně shodneš...

Bidlo 29.12.2009 11:59

Re: Gazpom se zachoval velmi vstřícně,

O hnojný chararkter LN se zasloužili i rusáčtí propagandisté jako jste vy, soudruhu podpraporčíku. O to více mě mrzí, že jste začal svinit tento doposud počestný web. Pokud považujete rusáckou propagandu za argumenty, je to jen vaše věc, v demokracii je totiž každému dovoleno ze sebe dělat pitomce podle svého uvážení a vy tuto možnost využíváte plnými doušky.

Petr Nejedlý 29.12.2009 11:18

Re: Smlouva

To ale rozhodně nebylo v článku řečeno. Rusové odpustili Ukrajině poplatky za neodebraný plyn, které byly kodifikovány v předchozích kontraktech. V posledním odstavci hovořím o požadavku Ruska na striktní dodržování uzavřených kontraktů, což by asi mělo býti normální, ale v vztahu Rusko a Ukrajina obvykle není. Gazprom chce zaplatit a ví, že Ukrajina už nemá z čeho => proto se Millerovo prohlášení objevilo v mezinárodním tisku.

vita 29.12.2009 11:59

Re: Smlouva

Tahle upozornění se objevují vždy koncem měsíce nejmíň od května-června 2009. Ukrajina musí platit do 7. následujícího měsíce (výsledek dohody z ledna) a obvykle vyškrábne peníze na poslední chvíli.

Rusko ji dost dlouho dotovalo jak sníženou cenou, tak odloženými splátkami. Je na Evropě, která přesvědčila Juščenka, jak je oblíben a jak je Ukrajina vítána v EU i NATO, aby jí ta láska z hub do měšců sestoupiti ráčila - a kamaráda podpořila zase ona. Bylo několik dohod - o půjčkách, o investicích do ukrajinské plynovodné soustavy, o půjčce MMF... a kde nic tu nic. Zatím jedině Rusko poskytlo pomoc vyplacením tranzitních poplatků na rok dopředu i odpuštěním penále.

Rusko by nemuselo budovat drahý Nord Stream, kdyby se nepotřebovalo (a Evropa taky) vyhnout ukrajinskému špuntu. Až bude, bude se muset plně využívat, aby se zaplatil - a Ukrajina přijde o poplatky.

Co se dá dělat, sama tu situaci způsobila...