27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Čtrnáct divných miliard

Když se loni ministerstvu financí výrazně nepovedlo naplnit plánované inkaso daně z přidané hodnoty, dával k dobru vysvětlení kdekdo. Někdo si vzpomněl na "průsaky", které zvýšení spodní sazby DPH způsobilo prostřednictvím nákupní turistiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 21.4.2013 5:52

Re: Tvrzení, že se výběrem daní "něco získá"

ač nerad, tak s Vámi musím souhlasit. Pokud jsme včera s nižší daní na tom nebyli nijak extra, tak zítra s tou vyšší, na tom lépe nebudeme. Nejde hlavně o spotřebu, ale o investice, protože i ty se dělají ze zdaněných peněz.

Nalití dalších peněz do rozpočtu je obecně špatná zpráva, protože náš erár opakovaně prokázal schopnost utratit cokoliv. Sekera se zatne hlouběji a příště tu bude stejný problém, "jen" ve větším rozsahu.

J. Vyhnalík 20.4.2013 19:21

Re: Příklad

Odborní statistici a procenta a procentní body rozlišují nejpozději od vysoké školy. Pokud by to nedělali, nemohli by projít přes zkoušky.

Jak nám říkal náš profesor: "Matematika je přesná věda, a statistika reprezentuje matematiku před veřejností."

S. Ševeček 20.4.2013 17:40

Mám jedno vysvětlení - přinejmenším dílčí důvod

Ve stavební výrobě, dodávkách "vč. montáže" pro lidi, se zvýšil podíl těch občanských zákazníků, kteří kašlou na "fakturu" od dodavatele (byť se sníženou DPH - která za posledních pět let VZROSTLA z 5% na 15%, tedy NA TROJNÁSOBEK) a zvýšil se podíl malých podnikatelů v oboru, kteří dříve byli plátci DPH a daň zaplacenou na vstupu si odečítali od vyfakturované. Dnes tedy i za cenu zdražení vstupů o tu DPH 21% odmítli státu poslušnost.

J. Vintr 20.4.2013 13:49

Tvrzení, že se výběrem daní "něco získá"

je blud. Vždycky jsou to peníze, které stát sebere těm, kteří si je vydělali a kteří by s nimi dokázali naložit stokrát lépe než banda vyžírků a byrokratů, která si říká stát. Optimistické statistiky jsou vysoce nebezpečné, protože jen povzbuzují chuť eráru víc rozhazovat a krást. Dokud nebude rozpočet PŘEBYTKOVÝ (s tím že v něm bude zahrnuta i výrazná splátka jistiny státního dluhu) je veškerý optimismus nemístný.

M. Šejna 20.4.2013 12:24

pane Kolmane

jedná se o terminus technicus.

Pokud zvýším daň z 20% na 21% pak je to zvýšení o jeden procentní bod, ale zároveň je to zvýšení o 5%

V. Kolman 20.4.2013 11:00

Re: Příklad

No jo, ale když pane Krásenský napíšete, že byla provedena "změna sazby z 10% na 11%" bez oněch "procentních bodů", tak si každý, koho to opravdu zajímá, hravě spočítá, že se sazba absolutně zvýšila o 10%. Pokud se napíše vámi uvedená věta s "procentními body" ale BEZ DODATKU "ČILI O 10%", tak povrchně čtoucímu čtenáři stejně nedojde, že zvýšení sazby činí 10% a vyjde to nastejno..

       Zajímalo by mě, zda se jedná o terminus technicus používaný už léta v bankách(?), nebo zda se jedná o "lidovou" tvořivost politiků. Zkusím ještě juknout do vyhledávače.

J. Krásenský 20.4.2013 8:22

Příklad

Změna sazby z 10% na 11% je zvýšení o jeden procentní bod, čili o 10%.

M. Kosejk 20.4.2013 8:16

---

Nikod to nekomentuje, protože je to taková malá záhadička. Já Kalouska tak nesnáším, ale v tohle případě musím říct: "Sorry, Mirku, sorry, pletl jsem se". :)

V. Kolman 20.4.2013 7:14

???PROCENTNÍ BODY???

!!!SNAD PROCENTA!!!

Když se podívám na teploměr, také neříkám, že teplota stoupla o pět "stupňových bodů". Ani v obchodě nezaplatím ze zboží sto "korunových bodů".