4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co uvolnění bere, to přitvrzení dá, a naopak

Ani ze své "slonovinové věže", kde podle některých komentátorů žiji, jsem nepřehlédl, že debata o posledním kroku naší měnové politiky se vede v podstatě na jedno téma, zdražování. A to i přesto, že růst cen nejspíš v příštím roce dosáhne druhé nejnižší hodnoty za desetiletí. Zde není důvod ke znepokojení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Halašta 30.11.2013 16:49

Pár poznámek:

- "rovnovážný a stabilní kurz koruny" je ovlivňován ČNB od r.2008;

- na EUR se vydělalo jednorázově, cca 6procent;

- korunové účty ztrácí o inflaci (ten přírustek po intervenci bude kolik, 1 procento?);

- přínos pro hospodářství (a tím snad tedy i pro občany) je v umělém udržení takového kursu, aby nebyl hlavní hospodářský partner ve výhodě z kurzu uměle vytvořené měny naprosto rozdílných ekonomik, kdy PIGS drží kurs EUR pro německou ekonomiku uměle nízko. Tak ČNB musí držet nízko korunu, any Němec neměl  komparativní výhodu.

Se závěrem zase souhlas, někdy v budoucnu, tak do 1 roku, by se devalvace měla projevit příznivě. Taky doufám. Při opuštění intervencí a při teoretickém omezování objemu peněz (těch 200 mld.Kč) pak bude ale muset ČNB být velmi opatrná, tam bude hrozit pudký vzestup koruny s negativními vlivy, opačnými od těch výše popisovaných.

J. Šimek 30.11.2013 16:42

Re: Milej pane Singer.

Tak přesně na takovýho chytráka pán s dotazem čekal.

J. Formanek 30.11.2013 16:41

Prý mám šetřit na důchod, dětem, mít doma rezervu

Pak to tenhle pán znehodnotí.

J. Šimek 30.11.2013 16:40

Re: P. Singer

A proč by se měl otáčet ? Centrum ekonomické moci je mimo EU, takže žádné otáčení nehrozí.

M. Prokop 30.11.2013 16:39

Re: Snažím se pochopit ekonomii

Mně se to opatření nelíbí, ani rada ČNB nebyla jednotná, ale nic jiného, než počkat, nám nezbyde.

A ani po nějaké té době stejně nebudeme už nikdy vědět, zda by bylo lépe s devalvací nebo bez ní. Není "referenční vzorek".

J. Šimek 30.11.2013 16:38

Re: jaké je z vašeho blábolu poučení, pane Singře

Takže nešetřit !!! :o)

M. Prokop 30.11.2013 16:37

Re: Samozřejmě, současná rudozelená multi kulti Evropa

Potrefený husák?

M. Prokop 30.11.2013 16:36

Re: autor je gauner cnb

Na stanovení nedodržení zákona nestačí že si to nějaký blb myslí.

J. Šimek 30.11.2013 16:26

Re: Snažím se pochopit ekonomii

Myslíte hodně drahá metoda "pokus - omyl", že ?

J. Šimek 30.11.2013 16:24

Re: Samozřejmě, současná rudozelená multi kulti Evropa

Věšet a obnovit uranové lágry jste ještě zapoměl napsat. Že se přihlásíte do askčního výboru a prověrkové komise je už teď jasné.

J. Řezníček 30.11.2013 15:51

Důsledky devalvace

Tento administrativně- regulační zásah přeplácených a početných úředníků z ČNB do rovnovážného a stabilního kurzu koruny má tyto OKAMŽITÉ účinky :

1/ vydělávají majitelé a vlastníci EUR a USD ( jste to Vy ?)

2/ ztrácejí majitelé korunových účtů ( je nás velká většina)

3/ obchodníci všeho druhu už  nemusejí dávat  vánoční slevy, stačí jim vykřikovat, že prodávají za původní ceny. Lidé se skřípěním zubů  nakupují.  Potvrzuje se nevyzpytatelnost podnikatelského prostředí v ČR.

A přínosy pro občany ?  Možná nějaké třeba ano, ale  až později, NĚKDY V BUDOUCNU...uvidíme...

P. Vaňura 30.11.2013 15:51

Spíš by měl skončit jako Nicholas Foquet, protože

osud Jospha Susse-Oppenheimera by mu přece jen nepřál.

V. Halašta 30.11.2013 15:49

Tady diskutujeme o centrální bance.

P. Vaňura 30.11.2013 15:44

Pro podnikatele to znamená i existenci kvalifikovaných

obchodních zastupitelství na zahraničních ambasádách a pomoc politiků tam, kde o nákupech rozhodují právě zahraniční politici.

P. Jansky 30.11.2013 15:15

autor je gauner cnb

a debata by se mela vest smerem proc nedodrzel zakon a jake za to ponese nasledky

P. Vaňura 30.11.2013 15:12

Samozřejmě, současná rudozelená multi kulti Evropa

jde do kopru. Je třeba vyměnit celou vládní garnituru. Začít by se mělo zrušením či výrazným omezením míst pro "humanoidy" na univerzitách, odkud se ta dekadence šíří.

P. Vaňura 30.11.2013 15:09

Máte pravdu, že šetřit v rozvinutém sociálním státu

se NEVYPLATÍ celé řadě kategorií, zejména těm, kteří tak jako tak spadnou do sociální sítě. Např. v Rakousku, pokud důchodce skončí v pečovatelském domě, kde měsíční platba převyšuje jeho důchod, stáhnou mu napřed VEŠKERÉ ÚSPORY a když jsou vyčerpány, doplácí sociální stát. Jinými slovy, nejlépe dopadně ten, kdo už předtím všechno utratil, protože pokud šetřil, šetřil pro stát.

F. Kusák 30.11.2013 14:52

Problém naší ekonomiky je mnohem hlubší

Myslím, že kám se podíváme vidíme problém. Špatně fungující stát - těžce přeorganizovaný, zdravotnictví jako černá díra, kde pacient je občas až na posledním místě, trvale se propadající ekonomika, zejména v důsledku poklesu konkurenceschopnosti, což zase vede k nižší poptávce po kvalifikovaných lidech (a nevěřím, že faktická poptávka poroste, ať se oficielně říká cokoliv), všeobecný úpadek morálky  atd. atd., a to vše v kontextu úpadku Evropy jako celku. No, nejsem moc velký optimista. Takže zásah ČNB na tom zas až tak mnoho nezmění.

V. Halašta 30.11.2013 14:42

Re: Pane Singre,

Pokud exportér prodává za eura a ne za koruny, tak mu nic z vašeho výčtu(import) nezdraží ale naopak vydělá na mzdových nákladech svých zaměstnanců a materiálech neimportovaných. Chtělo by to dodržovat alespoň základní logiku, pak teprvu můžu začít přemýšlet, jestli na těch výtkách něco je, takhle ne.

F. Kusák 30.11.2013 14:40

Re: Pane Singre,

No, já ve Vašem případě to také tak vidím a i já osobně na celé věci prodělám. ČNB se ale neřídí chováním jednotlivých subjektů, ale ekonomikou jako celku, ekonomikou státu. Prostě, problém je jinde.

F. Kusák 30.11.2013 14:36

Snažím se pochopit ekonomii

jako stochastický a těžko předvídatelný proces. Podobně jako v teorii chaosu i velmi malá změna vychozích prametrů - proměnných může po velkém počtu iterací vést ke značným změnám v chování systému, tak i tady lze jen obtížně posoudit důsledky provedených změn. Rozhodnutí provedli bankéři a jsem přesvědčen, že mají k dispozici velmi sofistikované ekonomické modely (disponují týmy špičkových matematiků a ekonomů)  a nelze jednoduše a dostatečně fundovaně posoudit oprávněnost takového rozhodnutí. Prostě čas ukáže.

J. Svoboda 30.11.2013 14:04

Re: Slušný článek.

Paní Hajková, "přínosný" obsah Vašeho příspěvku je ukázkou vaší duševní úrovně. Myslím, že jste právě propásla dobrou příležitost mlčet.

D. Streit 30.11.2013 13:50

Panická obhajoba přistiženého pachatele

Vyšlo to v MF Dnes, už včera jsem reagoval:

http://streit.blog.idnes.cz/c/382614/Guverner-CNB-Singer-vyslovne-rezignoval-na-zdravy-rozum.html

V. Hajková 30.11.2013 12:33

Re: Slušný článek.

Nesmysl

J. Plíva 30.11.2013 12:13

Re: Slušný článek.

Nad touto větou jsem dumal 10 minut a stejně jsem  ji nepochopil. Asi to není nic pro "zdravý rozum", ale podle Singera pro integrální počet. Ten jsem ale pochopil.

  Singer  říká, že jeho ČNB, podobně jako všechny centrální banky, chce regulovat hospodářský cyklus. Přitvrdí v konjunktuře - máme se prý těšit. Ale podle von Miesese, F. Hayeka a jiných známých ekonomů je hospodářský cyklus vytvářen právě podobnou  činností centrálních bank, jakou předvádí a chce předvádět ČNB. To je právě ta nekonečná spirála zadlužování, kterou Singer a spol. nechtějí přerušit

Š. Hašek 30.11.2013 12:12

Re: Autor více méně žvaní. Okradl lidi a to se okecat nedá.

Zcela mi stačilo "prokecnutí se" pánů Singera a Dlouhého, když řekli, že každý máme nějaké dluhy (já je nemám) a není dobré šetřit (já šetřím, nešetří jen chovanci rozvinutého sociálního státu dle Smějící se pleši).

Samozřejmě vidím to jen z "nížin" svojí rodinné ekonomiky. Ale předpokládám ještě, že rodinné ekonomiky tvoří ekonomiku republiky. Dosti naivně.

V. Halašta 30.11.2013 11:53

Re: Slušný článek.

Co si představuješ pod pojmem "podporovat export" ? Pro centrální banku si pod tím představuji devalvaci.

P. Gabriel st. 30.11.2013 11:38

Re: Slušný článek.

Článek pana Singra je především velmi jednostranný, o nadhledu, či komplexním vhledu do problematiky národního hospodářství a důsledků zásahu pro export nemůže být řeč! Je to stejně chabé zdůvodnění, jako když Klaus hájil amnestii lumpů! Jsem zvědav, kolik miliard mínus to skončí! Místo toho, aby svou autoritou nutili exekutivu šetřit na vlasním provozu, podporovat export, místo likvidace obchodní diplomacie.... A podobně i Czech Trade a banky. Prostě jedno velké zoufalství a neumětelství!

P. Gabriel st. 30.11.2013 11:31

Pane Singre,

Dovolte mně vyjádřit se k měnovému zásahu, ČNB pod vaším vedením a k jeho důsledkům. Je to vyjádření dlouholetého člena vedení středně velké exportní firmy, znalého mnohého ve vlivu vývoje kurzu koruny na export. Především vyjadřuji hluboké zklamání, že jste vůbec takový krok provedli. Měl jsem vás za konzervativně založeného člověka i bankéře, který respektuje přirozeným vývoj v ekonomice! Znehodnocovat měnu tiskem a emisí nepodložených peněz, je "inženýrství lidských duší" v bolševickém stylu, které vás znedůvěryhodnilo. Kurz a jeho směřivání bylo přirozeným důsledkem pracovitosti a úsilí našich exportérů, vzdor neumětelství politiků a nechuti a neschopnosti bank exportu pomáhat. Exportéři jej brali jako fakt a zahrnovali jej do svých kalkulací. Váš zásah má pozitivní ale velmi krátkodobý přínos pouze pro ty, kteří již mají uzavřený a rozpracovaný exportní kontrakt, těsně před dokončením. Těm spadl do klína nečekaně větší či menší balík peněz. Všem ostatním se situace vaším zásahem významně zhoršila! A nejenom proto, že se tím podstatně zdraží ceny hutního materiálu, armatur, čerpadel, elektromateriálu, elektrotechnických komponent, energií, paliv atd.! Zdraží se i nákup služeb a subdodávek v místě realizace investičních dodávek, bez kterých by tato realizace nebyla možná. Konkurenceschopnost ve vývozu investičních exportních dodávek se tedy nestane větší, ale naopak se sníží. A může být, že pro ty, kteří mají rozpracované zakázky podle kontraktů, které byly uzavřeny na samé hranici ziskovosti a že jich při bídě o práci je, váš zásah znamená pád do ztráty. Váš krok považuji za velmi nezodpovědný, nepromyšlený a jen obtížně napravitelný. Tím spíše, že se děje ne z vašich ale z prostředků daňových poplatníků. Měl byste, spoli s vašimi kolegy z bankovní rady, věci co nejrychleji a s co nejmenší ztrátou vrátit do, možno-li, výchozího stavu a rezignovat! Samozřejmě mzdu a případné benefity z morálních důvodů ponechat v ČNB!

V. Halašta 30.11.2013 10:54

Re: Milej pane Singer.

Zkuste to ještě jenou, třeba se štěstí už unavilo.