21.6.2024 | Svátek má Alois


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co Keynes věděl a nevěděl

Nejprve dobrá zpráva. Matematické modely říkají, že tempo globálního šíření pandemie covid-19 znatelně zpomalilo. Již dávno (což je v tomto případě zhruba od 10. března 2020) neroste počet nakažených exponenciálním tempem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 12.4.2020 0:13

Taky mám dojem, že jakákoliv extrapolace je cucání z palce. Ale Prymula se nějaké bude muset dopustit, zavřeným obchodům dávám nejvýš ještě měsíc.

Jen mě za krkem šimrá vědomí, že do WWI bylo taky odcházeno se slovy Do švestek jsme doma.

Dobrou noc.

L. Novák 11.4.2020 22:30

Koukal jsem před chvílí na data v Novinkách, a tam mají grafické zpracování průběhu testování. Není to sice aktuální on-line, ale je zřejmé, že testování v denních výkonech narůstá, takže za období, které je tam znázorněno, to skutečně už těch 100 tisíc bude. Nejvyšší denní výkon dosáhl asi 8 tisíc provedených testů...

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/koronavirus-v-datech-muze-se-testovat-vic-40318868

Nicméně ta data se nedají rozumně použít k jakékoliv předpovědi, co se bude dít za týden...za měsíc.

L. Novák 11.4.2020 19:25

Možná že to souvisí s těmi 100 tis. zajištěnými soupravami a já jen četl tu zprávu zpožděnou. Byla sem přidána na NP tuším dokonce ve stejný den, jako článek, pod nímž diskutujeme. Tištěnou zprávu o počtu testovaných a vyhodnocení zatím nemám, ale čtu si o problematice výzkumu s tím souvisejícího a o nejednoznačnosti výsledků pro budoucnost. Vypadá to, že už někteří "vyléčení" a s negativními výsledky testovaní pacienti se znovu nakazili resp. virus u nich přetrval a začal se po "pauze" znovu projevovat s pozitivním testem na koronavirus. Proto považuji jakékoli předpovědi a závěry páně Hrbka jen za fantazie, protože solidní čísla budeme mít až po delší době seriózního výzkumu koronaviru a jeho "chování". No a jeho požadavek, abych mu spočítal a předpověděl, kdy bude kolik nemocných a nakažených, považuji za projev naprosté dezorientace v problematice. O jeho "spolehlivých matematických modelech" ani nemluvě. :-)

Z. Lapil 11.4.2020 9:15

Včera večer ve zprávách ČT: otestováno 114 000 lidí. Nevěřím, že bych přeslechl něco jako "má být otestováno". Ledaže by televize naprosto přímočaře lhala, a to se mi přeci jen nechce věřit.

L. Novák 11.4.2020 0:33

Potíž je v tom, že Hrbkem inzerovaných 100 tisíc lidí zatím testováno nebylo, to se teprve chystá (viz článek o koronaviru a objednaných či již zajištěných 100 tis. soupravách) a navíc jsou v tom problémy, co vlastně testy ve skutečnosti odhalí...

Takže Hrbkova data jsou v podstatě jeho fantazie...

Z. Lapil 11.4.2020 0:13

Někde je chyba. 3% úmrtí z 500 000 nakažených mi dává 15 000 mrtvých. To je rozhodně víc, než vámi uvedené "stovky"...

Z. Lapil 11.4.2020 0:09

Navíc tam nebylo neznám, ale neumím rozeznat špinavé peníze (od čistých).

Z. Lapil 11.4.2020 0:07

Teď jde o to, jestli je to, co píšete, historická realita. O kupónové privatizaci jsem opakovaně slyšel, že její problém byl v tom, že nebyla nikde vyzkoušena. To mi s vaším tvrzením, že byla leckde úspěšně použita a u nás V. Klausem zneužita, poněkud nehraje. Takže prosím:

1/ Kde byla úspěšně použita

2/ K čemi ji V. Klaus zneužil.

Předem děkuji za historicky reálné odpovědi.

Z. Lapil 10.4.2020 23:56

Kmen Andromeda?

I když takhle to pan předřečník asi nemyslel.

M. Pivoda 10.4.2020 23:40

Připomínám, že s agresivními magory nediskutuji.

M. Pivoda 10.4.2020 23:15

Pro V. Kaina: Mně to téma zajímá z pohledu řízení (pracoval jsem totiž 13 let na výzkumném ústavu řízení).

Projekty. Například stavba katedrál (80-100 i více let) také přesahovala délku života jedné lidské generace, ale tyto stavby byly potomky zakladatelů skutečně dokončeny. Tím chci říci, že předání té "správné motivace" svým potomkům nějak fungovalo. Velká čínská zeď se stavěla dokonce cca 200 let.

Organizace. Nejstarší známou organizací světa je církev římskokatolická, která funguje už 2000 let. No ano, prošla různými krizemi, ale přežila to - a funguje. Zatímco blízký konec relativně mladé organizace EU se zde na NP diskutuje velmi často.

L. Novák 10.4.2020 22:33

No a to je právě ono. Aby lidé nespořili ale utráceli, vyvoláme "řízenou inflaci", za peníze uložené v bankách budeme vkladatele trestat nulovými nebo zápornými úrokovými sazbami. Však oni si rozmyslí spořit na horší časy...

Ten Lenin to měl vymyšlené dobře. Teď má své učedníky v ECB, v ČNB, ve vládě a na všech důležitých funkcích co se státní financí a měnové politiky týče...

Že se lidé snaží své peníze uložit do nemovitostí, aby o ně nepřišli? Nevadí, ceny narostou tak vysoko, že už na ně nebudou mít...

L. Novák 10.4.2020 22:26

Jak by to ta nákaza dokázala, vyřadit elektrárny? :-)

L. Novák 10.4.2020 22:22

To jsou všechno jenom kecy založené na současném přísném omezení pohybu. Takže vaše grafické znázorňování kdejakých počtů a jejich prokládání křivkami může platit jenom za velmi omezených podmínek. Copak si myslíte, že koronavirus "vyhyne" a už se nikdo nenakazí, jakmile se začne normálně žít a cestovat? Velmi naivní představa... O chřipkových virózách máte taky takové představy? :-)

V. Petr 10.4.2020 22:22

Komunismus je tak nesmyslný, že to ani není třeba dokazovat. Vyžaduje totiž, aby lidé byli něčím jiným než lidmi. (c) K. H. Borovský.

Komunismus během jedné generace k obecné zhovadilosti povede. (c) František Palacký.

Soudruh Marx Čechy opravdu neměl rád...

V. Petr 10.4.2020 22:18

Zelená pakáž sahá na životní úroveň lidí v míře větší, než malé. A na lucernách dosud nevisí.

Problém je, že pracovití nemají kam odejít a ze systému VYSTOUPIT!

L. Novák 10.4.2020 22:15

Pivoda je taky komouš. Evidovaný agent StB "Akát"...

Miroslav Pivoda: Agent StB „Akát“

http://kelnar.aspone.cz

L. Novák 10.4.2020 22:12

Už zase plácáte hovadiny. Máte nejspíš "alternativní" UI...

Z jednoho titulku článku v novinách hlásáte kraviny o poklesu nebo růstu. A miliardy dotací na ty vaše "alternativní zdroje" nejsou peníze?

Jste hlupák s nutkavou potřebou se neustále předvádět...

L. Novák 10.4.2020 22:06

Plácáte nesmysly. Koronavirová nákaze je teprve na začátku a testováno bylo jen malé množství obyvatel. Navíc jsou oblasti, kde se koronavirová nákaza neobjevila a počet nakažených je nízký díky tomu, že lidé musí sedět doma. V jiných oblastech je počet nakažených vysoký. Jak z toho chcete dělat rozumné závěry? Co ti, kteří už nakažením a vyléčením prošli, nakazí se znovu nebo ne?

Jste úplně mimo...

M. Pivoda 10.4.2020 21:31

Co Keynes nemohl vědět (o USA)?

Nedávný prudký pokles ceny nafty nezpomalil růst alternativních zdrojů energie. Alespoň ne v USA.

Oil Companies Are Collapsing, but Wind and Solar Energy Keep Growing.

https://www.nytimes.com/2020/04/07/business/energy-environment/coronavirus-oil-wind-solar-energy.html

Existují tedy silnější "hybné síly" technologického pokroku, než peníze.

V. Kain 10.4.2020 20:19

Victorine a vy znáte špinavé peníze? Jak prosím vás vypadají?Jak byste to chtěl provést(reformu) po komunistickém 40letém hospodaření? Nevíte nic,jenom plkáte protože nemáte rád Klause.Dneska kdybychom měli toho Klause,tak jsme nemuseli poslouchat lži a zase jenom lži nějakého slováka.

V. Kain 10.4.2020 20:10

Kdyby se pane Polanský drželi zásad které uvádíte,tak kdo by potom tuhle socialistickou vládu volil?Babiš vsadil na závist a malou korupci voličů.Jak je vidět padlo to na úrodnou půdu.

V. Kain 10.4.2020 20:06

Byli všichni stejní.Samá privilegia.Pro sebe Sanopsy,diplomatické prodejny se zbožím na které jsme my dosáhli jedině v Tuzexu a spoustu dalších výhod ale jenom pro sebe.Maruška Kabrhelová si jezdila do Vídně na kávu kam se normální člověk nemohl dostat.Vychovali si dobré následovníky.Babiše,Filipy a další levicovou smetánku.

J. Lukavsky 10.4.2020 17:47

"Neznám špinavé peníze!" Když Vám otevřu svoji portmonku tak jste schopen říci, zda moje bankocetle jsou poctivě vydělané, nebo jsou podílem z prodeje drog či hambince? Podle barvy, čísel.... Zjistit čistotu peněz lze, ale za předpokladu, že policie bude mít možnost komukoli a kdykoli vstoupit do účtu. Počmuchat toky přlmů a vydání atd. atp. Jste pro to zrušit bankovní tajemství? Zcela a bez výjimek, čili i Vaše?J.L. end

M. Pivoda 10.4.2020 16:28

Co Keynes věděl a nevěděl. To je název Kohoutova článku. Dovolte mně, trvale bezpartijnímu, se zde zeptat: A co nevěděli komunisté?

Proč? Ekonom Kohout totiž píše "Dříve bývalo zvykem nechat ekonomiku prostě přetrpět krizi, domácnosti hladovět a podniky krachovat. ... avšak cena za tento úspěch byla vysoká: vznik Komunistické strany Československa a atentát na ministra financí Aloise Rašína (obojí v reakci na hospodářskou krizi počátkem 20. let). ..."

Komunisté se po krizi nechtěli vracet k předkrizovému stavu, ale (metaforicky řečeno) ukousli si příliš velké sousto. Projekt "komunismu" nebylo možno zrealizovat v rámci jedné generace, té generace, která si prošla bolestnou krizí. Tzv. komunismus byl velmi ambiciózní projekt. Komunisté z přesvědčení (ano, i takoví skutečně existovali) si chtěli vychovat další generaci mladých komunistů, která by za ně ten jejich heroický projekt dokončila. Jenže místo přesvědčených komunistů, vychovali vyčurané Pepíky, kteří se snažili o své bezprostřední životní požitky, nikoliv o dokončení projektu svých otců a dědů.

Pro srovnání: Lety do vesmíru, jejich délka by přesáhla délku života jedné lidské generace, je zranitelným projektem z podobného důvodu.

Nicméně, přesto bych dnes doporučoval podrobněji prodiskutovat výchozí předpoklad ekonoma Kohouta. Totiž, že po této krizi bude třeba se vracet do předkrizového stavu. Nenašlo by se i nějaké hlubší poučení a nějaké lepší řešení (jako obrana proti dalším krizím), samozřejmě realizovatelné v rámci života jedné lidské generace? --- Toť vše. Dochází mi počet povolených znaků mého diskuzního příspěvku.

A. Hrbek 10.4.2020 15:50

Ale základní podmínkou přitom je, že můžete křivku vývoje s vysokou spolehlivostí popsat derivatelnou funkcí. Méně přesně, ale rychle lze odhadnout inflexní bod, respektive maximum z grafického znázornění.

Proto jsem k popisu vývoje počtu onemocnění zvolil polynomy vyšších řádů. R2 je u primárních dat větší než 0,99 a u přírůstků než 0,83 takže jde o velmi dobré přiblížení.

Nakonec na chybě několika málo dnů tolik nezáleží.

S pozdravem

M. Pivoda 10.4.2020 15:30

Pomůže znalost matematiky? Inflexní bod se zjišťuje pomocí druhé derivace.

Ekonom Kohout sdělil v úvodu dobrou zprávu: "... Někdy koncem března prošla křivka vývoje inflexním bodem, což znamená, že denní počty nových případů budou postupně klesat, nakonec až k nule...."

I. Pávek 10.4.2020 11:13

Nechte tady těch vzájemných okopávání a zamyslete se nad tím v čem jsme sami sobě soběstační a co dovážíme. Kdo nám to potřebné a prodá na svůj úkor a kdo od nás koupí to co nepotřebuje. Na sklad není možné vyrábět a domácí spotřebu v některých komoditách neuspokojíme. A kdyby nákaza vyřadila elektrárny jak to asi skončí?

J. Oldfart 10.4.2020 10:34

Pokud vím, tak keynesiánský model nefungoval. Základní myšlenkou bylo, že se stát zadluží a vytvoří pracovní místa (něco jako hladové zdi), lidé budou moci utrácet a to rozehřeje ekonomiku. Nicméně lidé začali místo utrácení spořit a nerozehřálo se nic.

A. Hrbek 10.4.2020 10:33

Vážený pane L. Nováku! Většina statistik ve zdravotnictví je v podstatě jen orientační. A dokonce je jen velmi málo statistik, pro které poskytlo veškeré obyvatelstvo spolehlivé údaje. Pro méně chápavé uvádím, že často je nutno rezignovat na přesná čísla a spokojit se alespoň s řádem.

Speciálně pro Vás:

Počet úmrtí na epidemii Covid nebudou v ČR statisíce, se kterými se původně strašilo, ani desetitisíce, ani tisíce, ale řádově stovky. Jestliže se u vzorku 100.000 podezřelých a kontrolovaných objevilo jen 5% nakažených, tak by prokazatelný počet nakažených ze všeho obyvatelstva ČR mělo být asi menší než cca 500.000.

Pokud jste takový odborník, tak mi laskavě sdělte, jaký bude 15. dubna celkový evidovaný počet nakažení i celkový evidovaný počet úmrtí, a jaký bude 30. dubna celkový evidovaný počet nakažení i celkový evidovaný počet úmrtí.

S pozdravem!