30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: ČNB jen dělala svou práci. Bohužel

Někteří z těch, kdo vykazují známky pochopení pro měnovou intervenci České národní banky (ke které se bankovní rada podle veřejných informací rozhodla nejtěsnější většinou jediného hlasu), používají tento argument: "Oponenti, co se divíte? Vždyť centrální banka jen dělala svou práci. Udělala to, co dělala už mnohokrát, a to, co dělají běžně i jiné centrální banky! Jen poněkud méně obvyklým nástrojem, ale i tak nástrojem, který už byl centrálními bankami přece mnohokrát použit".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 31.12.2013 21:19

Problém je hlubší,

prostě se nehospodaří všude, v čem figuruje stát. Ani v ČNB, na Hradě atd. atd. 

Lidé investují, ne kvůli oslabení koruny, ale jednoduše proto, že již nedůvěřují systému. Selhává parciálně, ale je otázkou času, kdy selže úplně. Pak lidé přijdou o úspory ve velkém, najde se nějaká oběť, hodí se to na ni a pojede se opět od nuly s příslibem, že již se věci opakovat nebudou. Budou.

V. Vaclavik 31.12.2013 19:10

Dnes mate pane Jakle svatou pravdu

a krome toho jste, jak se lidove rika, natrhl intelektualni pozadi panu Klausovi - ten na vas proste nema, a nemyslim to vubec nejak ironicky. Namisto te jeho rozsahle analyzy role nasi centralni banky nedavne zde na NP publikovane, ve ktere implicitne souhlasil s regulovanou menou, ovsem moudre regulovanou, coz z nej cini idealistu pravolaskovskeho stylu... mel napsat to, co jste dnes napsal vy.

Naprosta vetsina lidi jsou bohuzel marxiste, jinak bychom uz davno nemeli socialisticke meny u nas a vsude jinde ve svete.

Š. Hašek 31.12.2013 18:29

Re: Pan Jákl hodně opatrně mluví

Pan Jakl to řekl už nadpisem i Vy jste to poznal.

Současný finanční system je opravdu již postaven jen na papírcích, s kterými operují vlády/politici a cedulové banky ovládané již zcela politiky.

ČNB již jen sekunduje vládě generující dluhy a chlubí se, že staré dluhy umazává. A směje se všem, co finančně uvažují v horizontu třeba poloviny života.

J. Kraus 31.12.2013 16:57

Jisté je to,

že ČNB se podařilo silně oslabit důvěru občanů ve svou měnu. Ne tím jedním krokem, ale vyhlášením jeho pravidelného opakování. Dívám se kolem sebe a vidím, trochu přeženu, úprk od koruny. Na kontě nechat jen nejnutnější a zbytek investovat. Kam se ty utracené koruny podějí, to by mě zajímalo. Představuju si nějakého Sóroše s žoky, plnícími se korunami. Až budou vrchovaté, zavelí k útoku.

J. Jílek 31.12.2013 16:10

Re: přehodnocení role a kompetencí centrálních bank?

rozpočtová bublina je způsobena něčím jiným...dokladem jsou jiné mnohé jiné měny přes deset let FIXOVANÉ na euro...

V. Vlach 31.12.2013 13:56

Pan Jákl hodně opatrně mluví

o něčem, co vysloveno defacto nebylo: O smyslu celého umělého Systému bankovnictví.

Zajisté, udržování tohoto umírajícího tvora, který je dávno už na přístrojích, stojí více a více peněz - energie. Ale koho? Zatímco jedni si ty ničím nepodložené papírky tisknou prakticky kdy si zamanou( a není nikdo nad nimi, aby je při přistižení lumpárny nevyfackoval z kavárny)a nic jim není svaté, ti druzí musí vydělávat reálné peníze. A nikdo jim nic nedá.

Bude se někdo divit až ten papiňák buchne? Já ne, já možná raději přidám plamen, aby to bylo co nejdříve!

P. Pruner 31.12.2013 12:17

jsme ovce

Mohu jen souhlasit s autorem. Negativní dopady opatření čtyř členů bankovní rady ČNB jsou konkrétní a rychlé - naposledy se hovoří o desítkách milionů korun na pronájem Gripenů - zatímco případné přínosy jsou nejisté, očekávané v budoucnu.

Kdyby takto někdo vedl firmu, tak ho majitelé vyhodí.  Bohužel oni členové jsou neodvolatelní a navíc se ukecaní politici ani nepokusili vyvolat třeba výzvu sněmovny těmto členům, aby zvážili svou demisi.

Jsme ovce, které se nechají střihat, jednou solárními barony, jindy ČNB, která také pracuje v něčí prospěch.....

M. Zikmund 31.12.2013 11:51

Re: přehodnocení role a kompetencí centrálních bank?

Kdyby Řecko mělo drachmu s plovoucím kurzem, tak zásah řecké centrální banky není jediný možný nástroj, to spíše naopak. Ten se musí použít jedině až když není zbytí. Daleko důležitější je, že  volný kurz bude průběžně reagovat na ekonomickou výkonost řeckého hospodářství. To se už léta neděje a umožnilo to tu bublinu, která praskla a vytvožila krizi. V tom je problém.

H. Grúbr 31.12.2013 10:55

Dobrý Laďo, odpouštím vám váš přehmat s amnestií

ve většině vašich článků mám problém nesouhlasit.

P. Pokorný 31.12.2013 8:39

Ač mé souznění s VK je velké, nikdo mi zatím nedokázal

odpovědět a otázku, kterou všude dávám Kohoutům a spol.: může si v rotačkovém běsnění dolarovém a eurovém, při nesmyslně nízké ceně juanu a devalvaci japonského jenu nedělat nic? A odtud pramení můj souhlas s ČNB, byť i mě to připadá jako nesystémový podvod.

J. Hlubek 31.12.2013 5:29

Pohled velmi intimní.

Sám jsem prohlašoval před svými příbuznými před Vánoci, intervenuji proti intervenci ČNB, proto nečekejte žádné dárky. Věřím, že takových lidí bylo víc. Nejenže mne národní bankéři poškodili na úsporách, ale nepřímo i na dobré pověsti. Stal se ze mne škrt a lepší to nebude. Nikdy již nevyhodím něco, co ještě funguje abych to nahradil něčím horším. Lepší produkty, než ty staré totiž na trhu nejsou.

J. Jílek 31.12.2013 2:06

Re: přehodnocení role a kompetencí centrálních bank?

VK: "Kdyby Řecko nemělo euro a mělo drachmu, dávno by ji devalvovalo a nikdy by žádná krize nevznikla. Některá média mě citují, že krizi v Řecku zavinilo euro a že je to moje kritika existence společné evropské měny. Ale já nic takového neříkám. Krizi způsobilo, že si Řecko zvolilo euro - a to je úplně jiné poselství."

J. Jílek 31.12.2013 2:00

přehodnocení role a kompetencí centrálních bank?

....a co jste se, "Instituti", naporaděnkovali, kterak hloupé Řecko ztratilo možnost chytře devalvovat vlastní drachmu! -)))))